icon

Vyčerpaná z opatrovania babky

csipcsip000
Včera o 19:36

Ahojte babku opatrujem uz pomaly 4 roky mam 29 rokov. Nas vztah nebol nikdy idealny boli velmi tazke chvile ale aj dobre myslela som si ze toto je idealna praca. Babka plienky nepotrebovala venovala som jej cas vybavila vsetko okolo nej lieky som jej dala a potom spadla ked isla na zachod a to bol koniec. Uz dlhsie som sa citila vyhorena zacali mi zaludocne tazkosti striehla som ju v noci merala tlak ktory ma extremne vysoky a od kedy je doma z nemocnice leží 3 den ma horny tlak nad 200 stale volam sanitku nespim po nociach uz vcera ledva chcela sanitka prist von krmim ju uz aj prebalovat ju treba co nedava moj zaludok a vykonava to jej dcera. Babka je vo velmi zlom stave mam pocit ako keby mohla umriet hocikedy ostala som uveznena doma uz naozaj nemozem pomaly ist ani do obchodu lebo stale je jej zle máva horucky po nociach v nemocnici si ju uz nenechaju darmo volam rzp. Som velmi zufala mam priatela uz ani s nim sa neviem strernur uz teraz sa bojim co bude za hodinku tlak sa jej neznizi ani po 2 tensiominoch pod jazyk je to velmi narocne. Chcela som sa iba vyrozpravat mam pocit ze zijem v pekle alebo ja to uz velmi prehanam ? 😭

anonym_9f3176
Dnes o 13:34
@anonym_003697

ja pri autorke vidim obrovske strachy. Autorka ma pravdepodobne vela posttraumatickych sokov, o ktorych na vedomej urovni ani nevie a prejavuju sa takto. Strach zo zlyhania= strach z verejneho ponizenia, alebo kritiky po chybe, potreba obdivu (super, ze sa staras o babku, si taka sikovna a skvela- taketo nieco autorka vnutorne potrebuje), strach, co povedia ini= strach z kritiky, syndrom "dobreho dievcata"= vyhoviet ostatnym, len aby sa nepovedalo nic zle, na svoj ukor, casto a z zdravotny. Ja by som autorke odporucila co najskor odbornu psychoterapiu. Co vnimam velmi negativne, ludia sa castokrat boja navstivit takehoto odbornika (zasa tie strachy, co povedia ini), lebo dlho sa u nas pouziva ako nadavka napr."daj sa liecit" a pritom taky stav, ako ma autorka je choroba, nieco ako ked so zlomenou nohou nepojdem nikam- ved to nejako zrastie a nejako to zvladnem. Na prvom mieste je uznat si to, ze som (vnutorne) chora a chcem to riesit....

@anonym_003697 Myslím, že všetko, čo zaziva autorka, je normálne a keď potrebuje pomoc,tak nebude to psychoterapeut, ale potrebuje odbremeniť od telesnej a duševnej záťaže, ktorú dlhodobé opatrovanie spôsobuje.

anonym_9f3176
Dnes o 13:41
@anonym_902622

@januarova reagujem na to, že tu píšeš, že choďte si to skúsiť. Poď si to ty skúsiť, keď v jednej izbe máš ležiaceho otca a v druhej izbe mamu so 40tkami teplotami a nemáš sa čas ani najesť. Toto je opatrovanie, meriaš tlak 6x denne a zapisuješ, meriaš cukor, dávaš inzulín, plienkuješ, umývaš, kŕmiš a sleduješ, či dýcha... lebo ak sa ti to nezdá a klesá saturácia, voláš RZP.

@anonym_902622 ...len toľko, že poznám starostlivosť a doopatrovanie rodičov a práve preto neútočim na tých, ktorí to nezvládnu.

csipcsip000
autor
Dnes o 13:42

Kazdi na mna nadava ake ked som prijala to ze budem babku opatrovat nikto nenamietal a uz potrebovala starostlivost a ma aj dceru tak preco ja som vinna ze uz nevladzem ? A pri plienkovani som akurat to ze nie ja to robim ale ja ju otacam !

anonym_9f3176
Dnes o 13:46
@csipcsip000

Kazdi na mna nadava ake ked som prijala to ze budem babku opatrovat nikto nenamietal a uz potrebovala starostlivost a ma aj dceru tak preco ja som vinna ze uz nevladzem ? A pri plienkovani som akurat to ze nie ja to robim ale ja ju otacam !

@csipcsip000 Písala som ti.Rypat a odsudzovať budú len tí, ktorí to neskúsili, prípadne sa radi hrajú na hrdinov.Ja priznávam, že okrem telesnej únavy(opatera 24/7),som si aj neraz poplakala.

anonym_cc8a76
Dnes o 13:48
@anonym_902622

@januarova ja som si to skúsila a dochovala som oboch rodičov, čiže viem o čom hovorím. Viem, čo je opatrovanie a čo to obnáša.

@anonym_902622 kazdy stary clovek je iny, ma ine problemy, inak sa treba o neho starat, ma inu povahu, inu vahu a milion ineho. Opatrovat stareho cloveka je sakra! tazka vec, a najma ked je clovek na to sam, je mlady, nema skusenosti, ak nema vlastny zivot, ziadny volny cas a vsetko je na nom. To je masaker! Mohla by si si svoje debilne komentare nechat, ak nemas ako poradit, preco to robis? Aby si si tu vyhonila ego? Si strasne uboha

anonym_926170
Dnes o 13:51
@dusankomoj

@sfet viem čo myslela,ale nechápem prečo by mal človek,, zhniť zaživa" na mieste, ktoré je prioritne určené na starostlivosť o neho.

@dusankomoj pretože jeden opatrovateľ má na starosť 12 ľudí (to je norma)a nestíha ich všetkých prevracať a prebaľovať. Ráno ich prebalia a večer a pomedzi to sú v špine... Dekubity sa im zhoršujú a hnije im mäso. Napríklad a to nevravím iné veci ktoré sa tam dejú.

anonym_cc8a76
Dnes o 13:52

Autorka. Nadych, vydych. Mas to velmi tazke. Kto skutocne opatroval stareho cloveka a najma! vlastnu rodinu vie, ake je to nesmierne narocne. A duplom vtedy, ked den/noc je na to prakticky sam. Ale uz aj dvaja keby sa striedali, aj tak je to strasne narocne fyzicky aj psychicky. Ak aj by ste babku do dss nedali, vyplat niekoho z casti tvojich prnazi nech k nej chodi. A ty musis, nutne musis nieco zmenit, lebo psychiku a zdravie mas len jedno a poviem ti to teraz si este na adrenaline, ale ak babka zomrie a to podla toho co popisujes to asi nie je daleko, tak ked z teba vsetko opadne, potom prichadzaju najtazsie situacie. Aj na tele aj na dusi. Postaraj sa o seba, kazdy den magnezko, relax, meditacie, prechadzky, musi nutne ta musi niekto vystriedat.

anonym_cc8a76
Dnes o 13:57
@kp7333

@anonym_194966 to sa mylis. kazdy zomierajuci tuzi stravit posledne chvile doma v kruhu blizkych.

@kp7333 nie, nemas pravdu, nie kazdy chce tym svojich blizkych vystavit. Navyse, zomieranie na rakovinu v niektorych pripadoch je tak strasne, ze naozaj je cloveku lepsie na morfiu v nemocnici. Alebo na morfiu doma. Ale to uz i tak nevnima. A pokojne mozeme zajst do podrobnosti. Zomieranie nie je take ako si ho prrdstavujeme. Ak niekto zomrie v spanku alebo nahle, je to pre neho to najlepsie co sa mu mohlo stat.

anonym_926170
Dnes o 13:59
@csipcsip000

@jaskolka nevladzem ju dvihat nevladzem ani fyzicky ani psychicky

@csipcsip000 a nemá ti kto pomôcť? Tvoja mama, otec niekto.

lea93
Dnes o 14:04

Pre babku si spravila viac ako dosť. Je na mieste konečne ju umiestniť do nejakého zariadenia, kde jej bude zabezpečená nepretržitá starostlivosť. Ty máš právo na svoj vlastný život. Si hodnotný človek taká, aká si. Najlepšie urobíš, ak sa budeš snažiť dať si doporiadku svoje emočné zranenia a zbaviť sa vzorcov z detstva, ktoré ti škodia. Držím ti palce. 🍀

anonym_003697
Dnes o 14:05
@anonym_9f3176

@anonym_003697 Myslím, že všetko, čo zaziva autorka, je normálne a keď potrebuje pomoc,tak nebude to psychoterapeut, ale potrebuje odbremeniť od telesnej a duševnej záťaže, ktorú dlhodobé opatrovanie spôsobuje.

@anonym_9f3176 absolutne suhlasim. Na to vsak potrebuje zistit svoju hodnotu bez pocitov zlyhania a viny, o ktorej teraz pise. A s tym si malokto sam poradi.

kp7333
Dnes o 14:23
@anonym_cc8a76

@kp7333 nie, nemas pravdu, nie kazdy chce tym svojich blizkych vystavit. Navyse, zomieranie na rakovinu v niektorych pripadoch je tak strasne, ze naozaj je cloveku lepsie na morfiu v nemocnici. Alebo na morfiu doma. Ale to uz i tak nevnima. A pokojne mozeme zajst do podrobnosti. Zomieranie nie je take ako si ho prrdstavujeme. Ak niekto zomrie v spanku alebo nahle, je to pre neho to najlepsie co sa mu mohlo stat.

@anonym_cc8a76 nemusis mi o zomierani na rakovinu hovorit, moja mama na nu zomrela a posledne mesiace som ju opatrovala, takze viem, co je starat sa 24/7 o leziaceho pacienta na morfiu. A pamatam si, ako nam ju po 2 tyzdnoch v nemocnici vratili s prelezaninou a celkovo, ako tam o nu bolo "postarane". To vsetko sme doma zvladli s pomocou osetrovatelky z ADOS-u, ktora chodila denne podavat infuzie a pomahala s osetrovanim prelezaniny, hygienou...atd.

strelkyna1
Dnes o 14:28

Co z toho mas, ze ju opatrujes? Co mas Ty zo zivota? Tvoja starka uz ma svoje aj tak za sebou a z toho co hovoris, jej ani nemas byt za co vdacna ani ziadne krasne spomienky Ta k nej neviazu. Prepisala na Teba aspon dom, ci si nicis vlastny zivot len tak zo srandy?
By som si uz davala ziadosti o pracu kdekolvek inde a v sekunde, ked by som si ju nasla, tak by som odisla a uz sa ani nepozrela naspat. A mozno by som ani len tu novu pracu nemala, asi by som im proste oznamila, ze odchadzam, dala 1 tyzden a nech si to riesia, ako chcu, ale bezo mna. Od 1.4. je cas nastahovat sa k priatelovi a nezit s 88 rocnou jezibabou. A nie, nemyslim to ako prvoaprilovy zart. A ak by ma za to kritizovali, tak ani telefon nezdvihnem.

reanda
Dnes o 14:31
@anonym_2f146f

@csipcsip000 Pekne sa o ňu ešte staraj, a nemôžu ti pomôcť babkine deti alebo iné vnúčatá? Ja som sa o babku starala tiež stále niečo jej bolo krvácalo jej z nosa, nízky tlak, odpadávala,vracala,pocikávala sa všade,bola dezorientovaná, ušla z domu odpadla a bola v nemocnici. Do domovu dôchodcov ju deti nahlásili ale dlho sa čakalo a zomrela v nemocnici. Takže babku pekne doopatruj. Veľa šťastia. Viem že je to náročné. Ale si predstav moju situáciu keď som išla len na nákup 5 min babka ušla z domu a volala mi sanitka že ju našli odpadnutú na chodniku, keby zomrela tak by som bola ja zodpovedná😭😭tak odvtedy som ju musela zamykať mne tiež nikto nepomáhal. Ešte si babičku uži🥺Moja mala o 10 rokov menej než tvoja

@anonym_2f146f asi nikdy nepochopim tuto ludsku vlastnost.. ze ked sama zazijem nieco velmi tazke a neprijmne, co som musela zvladat, tak to prajem aj druhym .. ja vzdy radim - robte vsetko pre to, aby ste nemuseli trpiet, ako ja.. a niekto - ked som si to odtrpel ja, tak si odtrpte aj vy, snad to nebudete chciet mat lahsie

reanda
Dnes o 14:38

autorka, ty ani nemusis babke zhanat hospic, alebo akokolvek inak riesit tuto situaciu.. to je zodpovednost jej deti.. ty si len vnucka.. takze by som skoncila s opatrovanim, vzdala sa prispevku a isla si po svojom.. a nech si deti situaciu riesia.. to, ze kym bola babka lahsie zvladatelna, tak ti bol prispevok dobry a teraz si nevdacna, su len hlupe manipulativne reci.. nikto nie je povinny robit nieco, co nezvlada.. a svoju robotu si si za tie peniaze odviedla, tak ti nema kto co vycitat..

strelkyna1
Dnes o 14:43
@reanda

autorka, ty ani nemusis babke zhanat hospic, alebo akokolvek inak riesit tuto situaciu.. to je zodpovednost jej deti.. ty si len vnucka.. takze by som skoncila s opatrovanim, vzdala sa prispevku a isla si po svojom.. a nech si deti situaciu riesia.. to, ze kym bola babka lahsie zvladatelna, tak ti bol prispevok dobry a teraz si nevdacna, su len hlupe manipulativne reci.. nikto nie je povinny robit nieco, co nezvlada.. a svoju robotu si si za tie peniaze odviedla, tak ti nema kto co vycitat..

@reanda Jasne, ze ju spinavo manipuluju, lebo vedia, ze nikde by nezohnali nikoho, kto by bol za tie prachy ochotny to robit a im sa do toho tiez nechce.

lubina
Dnes o 14:45

@csipcsip000 poznam presne ako sa citis. Moja starka bola takato. Zial moja mama nemala surodencov, tak sa starala sama a prisla o zdravie. Starka si nakoniec zlomila nohu a bola leziaca a az vtedy moja mama pochopila, ze to sama nezvladne. Vybavili sme starkej do opatrovatelskeho domu. A aj tam vsetkym nadavala, bola proste zla. Moja mama sa znicila lebo starka este aj tam nadavala na moju mamu, ze je nehodna dcera a nestara sa o nu. Ale moja mama to fyzicky uz nezvladala a ja som mala dve male deti, cize ja som jej pomahat nemohla. Nemaj vycitky, ze date starku do domu dochodcov. Porozpravaj sa v klude s otcom a jeho sestrou, ze uz si na pokraji so silami a s opatrovanim babky koncis. Nemaj vycitky a ani sa neboj, ze ty budes ta "potvora", co dala starku do domova dochodcov. Tam maju na to ovela lepsie vybavenie, postarat sa o leziaceho stareho cloveka. Mysli uz aj na svoje zdravie. Ten, co taketo nieco nezazil, to nepochopi. A ten co zazil, ta moze len polutovat.

klotildabazarik
Dnes o 14:47
@csipcsip000

Babka ma 88 rokov bojim sa ze zomiera no za nevdacnicu budem u nej hanbim sa ako keby som sa jej zbavila nenavidim sa zato

@csipcsip000 tak mas len dve možnosti dat babku do hospicu, alebo trpieť az dokonca a znicit sa kompletne, kolko to moze trvať este?

reanda
Dnes o 14:54
@strelkyna1

@reanda Jasne, ze ju spinavo manipuluju, lebo vedia, ze nikde by nezohnali nikoho, kto by bol za tie prachy ochotny to robit a im sa do toho tiez nechce.

@strelkyna1 a mozno ju ani manipulovat nemusia a jej hlava a pocity viny to zvladnu aj same.. niekedy clovek trpi len preto, ze si nedovoli netrpiet, lebo to sam povazuje za nespravne, sebecke, ci slaboske

strelkyna1
Dnes o 15:23
@reanda

@strelkyna1 a mozno ju ani manipulovat nemusia a jej hlava a pocity viny to zvladnu aj same.. niekedy clovek trpi len preto, ze si nedovoli netrpiet, lebo to sam povazuje za nespravne, sebecke, ci slaboske

@reanda Pisala, ze to nie su za nu ochotni ani na tyzden prevziat. Tak ak ju este priamo nemanipuluju, tak ked povie, ze konci, velmi rychlo s tym zacnu. Skusia ju nakecat, nech vydrzi aspon kym sa najde miesto v hospici. Tam budu cakacky na 2 roky, za 2 roky sa priatel na nu vyse..., ona sa psychicky aj fyzicky znici a skonci ako 31 rocna bez penazi, bez byvania, s titulom z vysokej skoly, s ktorym si po tolkych rokoch moze tak vytriet r...

kp7333
Dnes o 15:27
@csipcsip000

@csipcsip00 povedz babkinej dcere, nech vybavi aspon na par hodin denne opatrovatelku cez obecny urad. Nemoze sa 1 osoba dama starat 24/7 o nevladnu babku.

strelkyna1
Dnes o 15:33

A ked uz chces byt super obetava (a blba). Tak by som trvala aspon na tom, aby 1 cely den v tyzdni a kazdy den 4 hodiny prisli jej deti, nech sa mozes aspon s priatelom stretnut, dospat zameskane, skocit do fitka,... , proste nech uplne nescvoknes.

anonym_2f146f
Dnes o 15:39
@crazy_cat_lady

@anonym_2f146f ako si prisla nato, ze by si bola ty zodpovedna? Ked by ti babka spadla doma, tiez by to bola tvoja chyba? Ved nie si jej zakonny zastupca.. ci akoze ked na nu poberad nejaky financny prispevok na opatrovanie, tak to neplati, ci ako? :D

@crazy_cat_lady no ano lebo mala najvyssi stupen mala som tam byť 24/7 dni v tyzdni. Babka nastastie nepadla nikdy sama doma.

anonym_c69c18
Dnes o 16:21

O babku majú povinnosť sa starať jej deti. Nie ty. Začni si hľadať prácu a oznám jej deťom ze s opatrovanim budeš končiť. Nech porozmýšľaju či idú hľadať novu opatrovateľku alebo ako sa o svoju mamu postarajú. Že jej dcéra nechce? To teba nemusí trápiť. Zo zákona je to jej povinnosť. Ty ako opatrovateľka tiež nemusíš 24hod opatrovať. To s babkou bývaš?

anonym_716d7a
Dnes o 16:33

@csipcsip000 dievča zlaté, čím skôr hľadaj miesto v domove dôchodcov, kým sa nezrutis psychicky aj fyzicky. Určite na prebaľovanie je potrebná sila, ktorú nemáš a psychika s tebou máva,alebo rozum by chcel babke pomôcť, ale nie je to v tvojich silách. Nie je hanba povedať, vzdávam to. Mozno ak by ti niekto pomohol snáď by ste to nejaký čas potiahli, kým dáte babku do domova dôchodcov.

anonym_cc8a76
Dnes o 16:40
@strelkyna1

@strelkyna1 presne tak, opatrovanie na full time cize aj noc, to je tak na 3000 € mesacne. Ak nehovorim malo. Zneuzivaju ju strasne.

anonym_74de9f
Dnes o 16:45

A kto ta na to nahovoril? Prečo si sa podujala opatrovať babku ty, keď bola na teba veľmi veľmi zlá? Keby bol na mňa niekto zlý dlhodobo a opakovane, ani by som sa s ním nestretávala a už vôbec by som mu neutierala riť.

rozculena
Dnes o 17:14
@csipcsip000

@liliana363 nepracuje je na dochodku

@csipcsip000 nech si ona vybaví OP a ty choď žiť

yoxinka
Dnes o 17:21

Je to svinstvo, čo rodina s tebou dorobila. Starali sme sa o dve babky. Jedna bola plienkovná, ochrnutá na pol tela, ale bola zlatá, snažila sa spolupracovať, aj sa postavila na výmenu plienky (jasné, že sme to drilovali), ale časom to šlo. Aj sme boli radi, že ju takto mŕtvica “vypla”, lebo ona permanentne zabúdala pustenú vodu, pustený plyn … boli sme radi, že nevyhodila barák do luftu. Po mŕtvicu sme ju posadili a tam kde sme ju posadili, tam sme ju našli, takže cajk. Ale starala sa o ňu primárne dcéra, ostatní členovia rodiny sme pomáhali a mala 2x týždenne aj opatrovateľku na 2 hodky. O druhú babku sa tiež starala dcéra (moja mama). Babka bola ok, pohyblivá ale otrasná povaha, pre mamu to bolo strašné. Keď babka umrela, spravila si opatrovateľský kurz a šla robiť do Rakúska a celkom ju tí starí ľudkovia aj bavia. Že tebe hodili babku na krk a všetci sa tvária, že to tvoja starosť je sila! Len ja z tvojich príspevkov čítam, že si strašne sumbisívna a nespravíš s tým nič. Takže neviem ani čo radiť. Ale nornálne môžeš povedať, že končíš a dovidenia, buď sa o babku začne starať niekto iný alebo smola. Možete žiadať opatrovateľku. Nie je normálne, aby sa jeden človek staral nonstop o nevládneho človeka … just vo vzťahu vnučka-babka, keď tá babka má deti! Tak nemusia sa starať, ale nech zháňajú opatrovateľku/DSS - aj keď na Slovensku neviem, či je šanca len tak umiestniť človeka, všade je plno, tých zariadení je málo, nech dačo robia, nie že ty sa tam deň noc staráš a nikto nič, to je úplná pakáreň!

sovica
Dnes o 17:59

@csipcsip000 Dievča zlaté a prečo sa ty takto tresceš? 😨A prečo máš výčitky? Babka na teba prepísala nehnuteľnosť, aby si ju doopatrovala? Ak nie a robíš to len z dobrej vôle, tak s tým okamžite prestaň. Hlavnú povinnosť postarať sa o babku má tvoj otec a tvoja teta resp. môžu jej vybaviť a zaplatiť opatrovanie. Ty, ako vnučka, môžeš občas pomôcť. Si mladá, tak ži a neutápaj sa v tejto mizérii. Ja chápem, že ti je babky ľúto a bojíš sa o ňu, ale babka má už svoj vek a veľké zdravotné problémy a nechcem sa rúhať, ale možno aj jej by sa uľavilo, keby sa pobrala na druhý svet. Však v tomto stave je to pre ňu a aj pre teba len prežívanie. Musíš byť fyzicky aj psychicky nenormálne unavená. Jednoducho sa musíš odosobniť a povedať otcovi aj tete, že končíš a nech sa o babku postarajú. Musíš byť silná a nenechať sa zmanipulovať, aby si pri babke ešte vydržala. Ak si nevieš sama poradiť (aj s tými výčitkami a zlým pocitom), vyhľadaj pomoc psychológa. Veľmi ti držím palce🍀❤