icon

Vyčerpaná z opatrovania babky

csipcsip000
22. mar 2026

Ahojte babku opatrujem uz pomaly 4 roky mam 29 rokov. Nas vztah nebol nikdy idealny boli velmi tazke chvile ale aj dobre myslela som si ze toto je idealna praca. Babka plienky nepotrebovala venovala som jej cas vybavila vsetko okolo nej lieky som jej dala a potom spadla ked isla na zachod a to bol koniec. Uz dlhsie som sa citila vyhorena zacali mi zaludocne tazkosti striehla som ju v noci merala tlak ktory ma extremne vysoky a od kedy je doma z nemocnice leží 3 den ma horny tlak nad 200 stale volam sanitku nespim po nociach uz vcera ledva chcela sanitka prist von krmim ju uz aj prebalovat ju treba co nedava moj zaludok a vykonava to jej dcera. Babka je vo velmi zlom stave mam pocit ako keby mohla umriet hocikedy ostala som uveznena doma uz naozaj nemozem pomaly ist ani do obchodu lebo stale je jej zle máva horucky po nociach v nemocnici si ju uz nenechaju darmo volam rzp. Som velmi zufala mam priatela uz ani s nim sa neviem strernur uz teraz sa bojim co bude za hodinku tlak sa jej neznizi ani po 2 tensiominoch pod jazyk je to velmi narocne. Chcela som sa iba vyrozpravat mam pocit ze zijem v pekle alebo ja to uz velmi prehanam ? 😭

Strana
z6
anonym_b3a908
Včera o 18:20

Povedzme si na rovinu, slecna zobrala to opatrovanie cisto zo zistnych dovodov, mala z toho peniaze. Urcite babku nezacala opatrovat z lasky k nej. Takze ano, jasne, ze to uz nezvlada, lebo uz to je ovela narocnejsie. No ale dala sa na to, tak nech teda opatruje.

anonym_cc8a76
Včera o 18:55
@anonym_b3a908

Povedzme si na rovinu, slecna zobrala to opatrovanie cisto zo zistnych dovodov, mala z toho peniaze. Urcite babku nezacala opatrovat z lasky k nej. Takze ano, jasne, ze to uz nezvlada, lebo uz to je ovela narocnejsie. No ale dala sa na to, tak nech teda opatruje.

@anonym_b3a908 tak ako mozes odist z prace ktora ti nevyhovuje, tak isto mozes prestat poberat opatrovatelsky a nech sa postara jej dcera. Ak sa nepostara dcera, je tu dss, alebo najat dalsiu opatrovatelku, alebo nech jej dcera plati nocne smeny. Toto je cele na hlavu. Jasne, vela starych ludi potrebuje mensiu pomoc, navarit, upratat, zibrat na prechadzku. Ale je iny level sa tak starat a starat sa o nevladneho cloveka, ktory ma tlak 200! To je ciste psycho

anonym_b3a908
Včera o 20:12
@anonym_cc8a76

@anonym_b3a908 tak ako mozes odist z prace ktora ti nevyhovuje, tak isto mozes prestat poberat opatrovatelsky a nech sa postara jej dcera. Ak sa nepostara dcera, je tu dss, alebo najat dalsiu opatrovatelku, alebo nech jej dcera plati nocne smeny. Toto je cele na hlavu. Jasne, vela starych ludi potrebuje mensiu pomoc, navarit, upratat, zibrat na prechadzku. Ale je iny level sa tak starat a starat sa o nevladneho cloveka, ktory ma tlak 200! To je ciste psycho

@anonym_cc8a76 Ved samozrejme. Moze to zmenit a hodit na inych. Ale, aby ju tu poniektore pomaly velebili, obdivovali aka je statocna, ako to dlho vydrzala, pritom to robila cisto pre peniaze, ziadna nezistna vnuckovska laska, tak to uz je trosku cez.

anonym_5a6db8
Včera o 20:13

@csipcsip000 ak nevieš asertívne povedať, že končíš, tak si dôvod vymysli. Napr. povedz deťom babky, že tvoj lekár ti odporučil okamžite skončiť s opatrovateľstvom, preto to už ďalej nemôžeš robiť, je to nad tvoje fyzické sily. Ešte to do konca mesiaca potiahneš a potom žiaľ končíš. Chrbtica v riti, chronické bolesti, nespavosť, žalúdočné problémy, finito. Pravedpodobne skončíš na dlhodobej PN a bude sa musieť niekto postarať o teba (priateľ?). Budú musieť nájsť opatrovateľku. Musia pochopiť, že tu ide o tvoje zdravie a nemusíš im vešať na nos, že ide o psychické zdravie, lebo evidentne ťa prevalcujú, že "to dáš" a "musíš ich zachrániť" a "oni nemôžu" atď atp. Nie nemusíš nič čo nechceš, oni sú deti, oni musia. Drž sa a bojuj. ZA SEBA!

marca12
Včera o 20:20
@csipcsip000

Kazdi na mna nadava ake ked som prijala to ze budem babku opatrovat nikto nenamietal a uz potrebovala starostlivost a ma aj dceru tak preco ja som vinna ze uz nevladzem ? A pri plienkovani som akurat to ze nie ja to robim ale ja ju otacam !

@csipcsip000 Ja ta uplne chapem. Opatrovanie pribuzneho je ta najtazsia vec. Si mlada,mas si uzivat zivot a musela si sa obetovat a opatrovat babku. Je uplne normalne priznat si,ze toho mas dost. Si len clovek. Porozpravaj sa s rodinou,nemozu ti to mat za zle. V prvom rade sa maju postarat deti a nie hodit zodpovednost na vnucku. Popros babkine deti,aby sa postarali cez vikend a chod niekam prec. Uzite si cas s priatelom.

marca12
Včera o 20:22
@anonym_b3a908

@anonym_cc8a76 Ved samozrejme. Moze to zmenit a hodit na inych. Ale, aby ju tu poniektore pomaly velebili, obdivovali aka je statocna, ako to dlho vydrzala, pritom to robila cisto pre peniaze, ziadna nezistna vnuckovska laska, tak to uz je trosku cez.

@anonym_b3a908 Preco myslis,ze pre peniaze? Tebe sa ta almuzna,co dostavaju za opatrovanie zda byt nejake terno? A este ked si z toho musia odvadzat odvody?

anonym_2f146f
Včera o 20:38
@csipcsip000

@jaskolka nevladzem ju dvihat nevladzem ani fyzicky ani psychicky

@csipcsip000 A povedali ste to niekomu? jej detom? surodencom? Veď to neni vaša povinnosť robiť. Ja som tiez opatrovala a nezvladala som byt s nou 24/7 tak isla do nemocnice a potom uz zomrela lebo dom dochodcov plny a sama byt nemohla doma. 5 min bola sama doma čo sme išli na nakup aby mala čo jesť našla som ju odpadnutú hneď som volala sanitku zobrali ju a bohužial zomrela lebo to už mala važne😞a ja som mala len 23 rokov

anonym_2f146f
Včera o 20:39
@marca12

@anonym_b3a908 Preco myslis,ze pre peniaze? Tebe sa ta almuzna,co dostavaju za opatrovanie zda byt nejake terno? A este ked si z toho musia odvadzat odvody?

@marca12 Ja som dostavala 480€ ale zdravotku socialku plati štát. Mne strhavali este peniaze z opatrovania lebo ona mala vysoky dochodok starobny aj vdovsky

csipcsip000
autor
Včera o 20:42
@anonym_cc8a76

@anonym_cc8a76 jeej dcera ju nechce opatrovat ano a zjape neustale od bolesti akurat ju zobrala znova zachranna služba

csipcsip000
autor
Včera o 20:43
@anonym_b3a908

@anonym_b3a908 ja som tiez nedostala lasku od svojej babky ! Ked som bola mala pol roka ma ani ro ruky nechytila mohla by som pisat do rana

csipcsip000
autor
Včera o 20:48
@anonym_2f146f

@csipcsip000 A povedali ste to niekomu? jej detom? surodencom? Veď to neni vaša povinnosť robiť. Ja som tiez opatrovala a nezvladala som byt s nou 24/7 tak isla do nemocnice a potom uz zomrela lebo dom dochodcov plny a sama byt nemohla doma. 5 min bola sama doma čo sme išli na nakup aby mala čo jesť našla som ju odpadnutú hneď som volala sanitku zobrali ju a bohužial zomrela lebo to už mala važne😞a ja som mala len 23 rokov

@marca12
@anonym_2f146f ano samozrejme vedia o tom a nechce sa o nu postarat ani jeden

anonym_817db5
Včera o 21:03
@anonym_b3a908

@anonym_b3a908 zo zištných dôvodov? 😂 Ty tušíš, koľko je asi tak opatrovateľský? Kks, preto sa tak všetci hrnú do toho, že, lebo to je čistá ryža za príjemnú prácičku. 🙄

anonym_b3a908
Včera o 21:06
@marca12

@marca12 Ved to sama pisala. Ze to pocas VS zobrala aby mala peniaze. Urcite sa o babku nestarala nezistne z lasky. Islo cisto o vychcanizmus mat nejaky prijem.

anonym_b3a908
Včera o 21:08
@anonym_817db5

@anonym_b3a908 zo zištných dôvodov? 😂 Ty tušíš, koľko je asi tak opatrovateľský? Kks, preto sa tak všetci hrnú do toho, že, lebo to je čistá ryža za príjemnú prácičku. 🙄

@anonym_817db5 No, pocas VS sa jej to zdalo celkom fajn privyrobit si podajom liekov, nakupom, nejakym doprevadzanim k Dr. Ked uz ide do tuheho, tak jasne, ze uz je to drina, narocne a uz ani tie peniaze jej za to nestoja. Lebo opatrovanie je fest narocne.

anonym_b3a908
Včera o 21:10
@csipcsip000

@anonym_b3a908 ja som tiez nedostala lasku od svojej babky ! Ked som bola mala pol roka ma ani ro ruky nechytila mohla by som pisat do rana

@csipcsip000 No ved prave preto, ani ty to nerobis z lasky. Kazda si hladi svojho. Ty penazie a babka zrejme mala tiez nejake svoje dovody, povahu neviem co preco ti neprejavovala lasku. Ste si qvit.

betulinka1
Včera o 21:10

@csipcsip000 zacni vybavovat hospic. To mas tak na rok, kym vybavis a bude volne miesto. Ja osobne by som urcite toto nerobila co ty a Ano som urcite nevďačná.

anonym_817db5
Včera o 21:20
@anonym_b3a908

@anonym_817db5 No, pocas VS sa jej to zdalo celkom fajn privyrobit si podajom liekov, nakupom, nejakym doprevadzanim k Dr. Ked uz ide do tuheho, tak jasne, ze uz je to drina, narocne a uz ani tie peniaze jej za to nestoja. Lebo opatrovanie je fest narocne.

@anonym_b3a908 ved ale to je v poriadku, pocas VS to bola "brigada" ako kazda ina. Stav babky sa ale rokmi zhorsoval a ona ostala opatrovat, lebo ma pocit viny, ak to vzda.. Rodina na babku kasle. Co ma akoze robit? Fakt si niekto moze mysliet, ze osatat po VS starat sa o seniora je nejake terno, ci uz financne alebo ine? Ja tam skor vidim neschopnost autorky povedat dost a ist robit to, co kazdy mlady clovek po VS - zacat normalne pracovat. Opatrovanie jej evidentne nesadlo, takze je cas to zmenit. Tak, ako ked si clovek najde prvu pracu po VS a zisti, ze ok,toto nie je pre mna - vtedy sa nik nepozastavi, ze pracu zmeni..takze preco by toto malo byt ine? Nazyvat to zistne mi pride uplne smiesne.. Ja som tiez cez VS "zistne" makala v otcovej firme a po VS som odisla.. Normalna vec, nie?

anonym_b3a908
Včera o 21:26
@anonym_817db5

@anonym_b3a908 ved ale to je v poriadku, pocas VS to bola "brigada" ako kazda ina. Stav babky sa ale rokmi zhorsoval a ona ostala opatrovat, lebo ma pocit viny, ak to vzda.. Rodina na babku kasle. Co ma akoze robit? Fakt si niekto moze mysliet, ze osatat po VS starat sa o seniora je nejake terno, ci uz financne alebo ine? Ja tam skor vidim neschopnost autorky povedat dost a ist robit to, co kazdy mlady clovek po VS - zacat normalne pracovat. Opatrovanie jej evidentne nesadlo, takze je cas to zmenit. Tak, ako ked si clovek najde prvu pracu po VS a zisti, ze ok,toto nie je pre mna - vtedy sa nik nepozastavi, ze pracu zmeni..takze preco by toto malo byt ine? Nazyvat to zistne mi pride uplne smiesne.. Ja som tiez cez VS "zistne" makala v otcovej firme a po VS som odisla.. Normalna vec, nie?

@anonym_817db5 Ved ale ja rozumiem, len vravim, ze poniektore tu autorku obdivuju ako sa obetovala. Pritom to brala len ako druh zarobku a privyrobenia si. Uz jej to ale nevyhovuje a potrebuje z toho vykorculovat, ale nikto teraz nie je ochotny to prevziat.

yoxinka
Včera o 21:30
@anonym_b3a908

@anonym_817db5 Ved ale ja rozumiem, len vravim, ze poniektore tu autorku obdivuju ako sa obetovala. Pritom to brala len ako druh zarobku a privyrobenia si. Uz jej to ale nevyhovuje a potrebuje z toho vykorculovat, ale nikto teraz nie je ochotny to prevziat.

@anonym_b3a908 Nebolo by ti debilne, keby sa o tvoju mamu stará vnučka 24/7 a ty by si sa tvárila, že teba sa pani netýka??? Starala si sa o takého človeka niekedy??? Lebo keď áno, tak vieš, že je to masaker a keby máš trochu chochmesu, tak by si v tom nedokázala nechať človeka samého. Ale tuto to ďeťom babky zjavne totálne vyhovuje, babku na krku nechce nikto a viem si predstaviť, že od rodiny počúva presne ten typ argumentu, ako ponúkaš ty. Je to z ich strany totálne svinstvo. Našej babky dcéra sa o ňu tiež starala, keď bola v pohode, len jej bolo treba sem-tam dať jedlo a čeknúť, či sa vzala lieky … ale potom babka začala robitl chobotiny, zabúdať, tabletky miešala, plyn zabúdala vypnúť, potom mŕtvica a babka ostala ochrnutá na pol tela, ležiaca, nerozprávajúca … vtedy sme mali všetci povedať jej dcére “ty si sa o ňu starala, keď bolo dobré, tak sa staraj sama aj ďalej” … akože … “super” prístup. A to bola jej dcéra!!! Tuto sa bavíme o vnučke, pričom dcéra sa do opatrovania mamy nehrnie.

anonym_b3a908
Včera o 21:34
@yoxinka

@anonym_b3a908 Nebolo by ti debilne, keby sa o tvoju mamu stará vnučka 24/7 a ty by si sa tvárila, že teba sa pani netýka??? Starala si sa o takého človeka niekedy??? Lebo keď áno, tak vieš, že je to masaker a keby máš trochu chochmesu, tak by si v tom nedokázala nechať človeka samého. Ale tuto to ďeťom babky zjavne totálne vyhovuje, babku na krku nechce nikto a viem si predstaviť, že od rodiny počúva presne ten typ argumentu, ako ponúkaš ty. Je to z ich strany totálne svinstvo. Našej babky dcéra sa o ňu tiež starala, keď bola v pohode, len jej bolo treba sem-tam dať jedlo a čeknúť, či sa vzala lieky … ale potom babka začala robitl chobotiny, zabúdať, tabletky miešala, plyn zabúdala vypnúť, potom mŕtvica a babka ostala ochrnutá na pol tela, ležiaca, nerozprávajúca … vtedy sme mali všetci povedať jej dcére “ty si sa o ňu starala, keď bolo dobré, tak sa staraj sama aj ďalej” … akože … “super” prístup. A to bola jej dcéra!!! Tuto sa bavíme o vnučke, pričom dcéra sa do opatrovania mamy nehrnie.

@yoxinka Tak ja neviem co za vztahy tam maju. Kto s kym ako vychadza. Nevieme aku pracu tie deti babky maju, ci vobec su na svk, to tazko zhodnotit. Autorka pise ze ani ju babka vlastne vobec nemala rada, tak ktovie ako to je vlastne s jej vlastnymi detmi. Netusime.

yoxinka
Včera o 21:35
@anonym_b3a908

@yoxinka Tak ja neviem co za vztahy tam maju. Kto s kym ako vychadza. Nevieme aku pracu tie deti babky maju, ci vobec su na svk, to tazko zhodnotit. Autorka pise ze ani ju babka vlastne vobec nemala rada, tak ktovie ako to je vlastne s jej vlastnymi detmi. Netusime.

@anonym_b3a908
Autorka písala, že dcéra babky je na dôchodku.

anonym_b3a908
Včera o 21:36
@yoxinka

@yoxinka Ale ano, prioritne by postaranie sa o rpdica malo prist zo strany vlastnych detí, nie vnucat. A teda s tym suhlasim, tu to kazdemu vuhovuje ze tato vnucka sa svojho casu toho ujala a uz sa nikomu inemu do toho nechce. Hej, he to od nich hnusne. Ale ako vravim, nevidime do ich vzajomnych vztahov atd.

anonym_b3a908
Včera o 21:37
@yoxinka

@anonym_b3a908
Autorka písala, že dcéra babky je na dôchodku.

@yoxinka Len ci nechodi ako dochodkyna volakde opatrovat do Rakuska/Nemecka 😁

csipcsip000
autor
Včera o 22:02
@anonym_b3a908

@marca12 Ved to sama pisala. Ze to pocas VS zobrala aby mala peniaze. Urcite sa o babku nestarala nezistne z lasky. Islo cisto o vychcanizmus mat nejaky prijem.

@anonym_b3a908 no tak toto zas ale vobec nieje pravda !

csipcsip000
autor
Včera o 22:04
@anonym_b3a908

@csipcsip000 No ved prave preto, ani ty to nerobis z lasky. Kazda si hladi svojho. Ty penazie a babka zrejme mala tiez nejake svoje dovody, povahu neviem co preco ti neprejavovala lasku. Ste si qvit.

@anonym_b3a908 ja som k nej nikdy nebola zla mala sa pri mne ako kralovna a nikdy si ma nevazila

csipcsip000
autor
Včera o 22:07
@anonym_b3a908

@anonym_b3a908 ze vykorculovat si na omyle babka este nemala zlomeny driek ja uz som sa vtedy ozvala ze to vzdavam ze snou nevladzem driek si zlomila az teraz nedavno a ja som sa uz ozvala aj 2 mesiace dozadu ze to chcem ukoncit

krasnavila
Včera o 22:14

Poriafne si prestuduj, mas narok na volno. Zncis si zdravie, viem o com hovorim.
Tu mas info:
Opatrovateľ, ktorý poberá peňažný príspevok na opatrovanie ŤZP osoby, má nárok na tzv. odľahčovaciu službu, ktorá funguje ako "voľno". Obec je povinná poskytnúť túto službu v rozsahu najmenej 30 dní v kalendárnom roku, počas ktorých sa opatrovateľ môže regenerovať, pričom príspevok na opatrovanie sa neznižuje.

Odľahčovacia služba: Počas týchto 30 dní (môžu sa čerpať aj postupne) obec zabezpečí opatrovanie inou osobou alebo v zariadení.
Podmienky: Opatrovateľ musí požiadať obec o túto službu. Ak opatrovateľ nie je zamestnaný a poberá príspevok, odľahčovaciu službu hradí.
Dlhodobé voľno: Ak opatrovanie osobne nevykonávate dlhšie ako 30 dní (napríklad hospitalizácia), príspevok sa znižuje alebo pozastavuje, pokiaľ si nezabezpečíte náhradnú opateru.

evkatk
Včera o 23:53

Baby. čo radíte umiestniť ju v hospici alebo domov dôchodcov, viete, koľko to stojí mesačne? Taký slušný domov dôchodcov aj 1 500 mesačne a viac. Má babka na to? Poskladá sa rodina? Do hospicu berú smrteľne chorých pred smrťou a nie dlhodobo chorých. Je to miesto výlučne na umieranie.

evkatk
Dnes o 00:01

Och hlupane, to naozaj si myslíte, že niekto kvôli tým ani nie 400 Eurám by vykonával 24 hodín túto prácu? Problém je ten, že zariadenia sú veľmi drahé a ak tá stará osoba nemá dôchodok min. 1200 Eur, musí sa niekto obetovať z rodiny. A ten sa už z toho ťažko dostane, lebo opatrovať s plienkovaním a nočnou pravidelnou službou nikto z rodiny nechce. Je to veľmi ťažká práca a to, čo za to štát dáva, je iba taká malá odmena. Pritom ten, čo opatruje nielen málo zarobí, ale sa mu nepočítajú do dôchodku odpracované roky, lebo neodvádza poistku. Počíta sa, akoby tie roky nepracoval.

Strana
z6