Vývinová dysfázia a PAS
Ahojte mamičky🩷
chcela by som sa s vami podeliť o náš príbeh od začiatku roka a opýtať sa na váš názor, lebo som už z tých všetkých lekárov zmätená.Mám synčeka, ktorý bude mať čoskoro 3 roky. V januári mal ešte len dva roky a vtedy vôbec nerozprával, nereagoval na meno a nepozeral do očí. Začali sme preto chodiť k logopedičke. Prvé vyšetrenie na slovenskej neurológii bola katastrofa – lekárka nás po 15 sekundách kvôli plaču vyhodila, do karty mu napísala 10 diagnóz a kázala prejsť na A2 potraviny. Diétu som nakoniec vysadila a vrátila sa k mliečnemu, malý bol úplne v poriadku, bruško ho nebolelo a správanie sa nezmenilo. Naša pediatrička mi našťastie povedala, že takie vyšetrenie nemám brať ani do úvahy.Odišli sme preto za odborníkmi do Čiech. Neurologička mu spravila EEG, ktoré dopadlo našťastie výborne (žiadna epilepsia ani nádory), ukázalo sa len oneskorenie k veku. Táto pani neurologička mu do správy napísala vývinovú dysfáziu, oneskorený vývin reči, hyperaktivitu a že u neho vidí aj nejaké prvky PAS. Vtedy mi povedala, že sa tá vývinová dysfázia a autizmus na seba neskutočne podobajú a prekrývajú, a preto to treba poriadne diagnostikovať. Všimla si tiež, že synček špičkuje kvôli stuhnutým svalom, takže teraz poctivo cvičíme na fyzioterapii. Absolvovali sme potom aj vyšetrenie v špecializovanom centre, kde mu nakoniec diagnostikovali autizmus (PAS). Ja som s tou diagnózou vnútorne zmierená – ak ho má, má ho, ak nie, nie, budem ho milovať stále rovnako.Lenže mne to hlava neberie, lebo malý robí od zimy neskutočné pokroky. On síce ani teraz moc toho nenahovorí, ale strašne sa snaží otvárať ústa, že niečo povie, len mu to proste nejde. Hovorila som logopedičke, že ja tie pokroky tak nevidím, no ona mi na to povedala: „Viete, vy to tak možno nevidíte, ale ja ako odborníčka tam vidím krásne pokroky.“Už pekne reaguje na meno – síce nie vždy na prvýkrát, ale vo väčšine prípadov na upozornenie, keď mu to poviem viackrát po sebe, tak zareaguje. Očný kontakt neudrží vždy, ale teraz už konečne udrží aj pekný dlhý očný kontakt a niekedy taký kratší, ako kedy. Teraz mi už chápe, už sa to proste zlepšuje. Nemá žiadne klasické prejavy autizmu – nie je agresívny, nevadí mu preusporiadaná izba, netočí kolieskami, neukladá hračky do radu. Vôbec mu nevadí hluk na ihrisku, miluje vodu a úplne v pohode zvláda strihanie nechtov či vlasov. Čo ma teší najviac, je jeho sociálne napodobňovanie. Keď upratujem, chytí vysávač alebo mop a pomáha mi. Keď si ho nevšímame, príde, buchne nás rúčkou a chce sa blázniť a šaškovať. Aktívne vyhľadáva kontakt.Momentálne som ale v hroznom chaose, lebo každý odborník mi hovorí niečo iné. Psychologička mi povedala, že máme hneď začať s odplienkovaním, ale iní lekári radia počkať. Na fyzioterapii mi zasa kvôli stuhnutým nôžkam jednoznačne nakázali chodiť naboso, ale psychologička tvrdí, že musí nosiť iba stále papučky.Máte niektorá podobnú skúsenosť, že vám dieťatko takto bojovalo s rečou (otváralo ústa, no nešlo to), no logopéd videl posun napriek diagnóze autizmu? A ako ste riešili tie protichodné rady ohľadom papučiek a plienok? Za každú radu a povzbudenie budem veľmi vďačná.
Oplatí sa podľa vás ísť ešte na prediagnostikovanie inam? A ako ste riešili tie protichodné rady ohľadom papučiek a plienok? Za každú radu a povzbudenie budem veľmi vďačná. ☺️
Daj na svoj materský inštinkt - sama musíš vidieť, či dieťaťu vadí pocikanie - ak nie, nemá zmysel odplienkovať. Moje PAS dieťa sme odplienkovali v 4 rokoch - keď bol čas, keď na to to dieťa dozrelo. Obuv nijako neovplyvní vývoj dieťaťa.
@anonym_autor mozte ist na rediagnostiku pomocou ADOS aj inde, ak sa ti to nezda. Aj tak pri takych malych detoch sa to aj odoruca po case, kedze ten klinicky obraz sa meni a naozaj sa tieto dve diagnozy v prejavoch podobaju. Kazdopadne aj pri vyvinovej dysfazii aj pri PAS vie dietatko robit pokroky, ked sa s nim pracuje. U autistov suvisi spickovanie nielen stuhnutymi svalmi, ale aj so senzorickými odlišnosťami (iné vnímanie dotyku chodidiel o zem). Ohladom papuciek by som sa radila s fyzioterapeutom, ohladom odplienkovania so psychologickou, ale hlavne doveruj aj svojej intuicii. Ty ho poznas najlepsie, a to ze dostanes taku a taku radu neznamena, ze to bude jednoznacne najlepsie pre vas a bude to fungovat.
@anonym_autor z takýchto rád by som ja videla len to že je to jedno či má papuče alebo nie... Či je mliečne alebo nie...každý odborník má aj svoje osobné preferencie a ich pretláča a považuje za správne ale brala by som to skôr ako možnosť a nie ako nutnosť. Chodením bosí nič nepokazíte podľa mňa je to super na veľa veci a to čo popisuje mi príde ako normálne dieťa ktoré má trochu oneskorenu reč a nie je úplne neurotipicke. Moje urozpravane deti majunbratrancov obaja tak rozprávali ako tvoj a teraz rozprávajú v pohode aj komunikujú. Niektoré deti sa nedajú zaskatulkovat majú v niektorých veciach svoje tempo. Ako chápem ta že chcela k diagnóze aknje pristupovať rozumne a venovať sa ale mám pocit že menej je niekedy viac...tým chcem povedať že je super že sa dieťatku venuješ ..to stačí...nemusíš si myslieť že to z nejakého dôvodu bude málo a ak v nejakých smeroch sa bude prejavovať odlišne tak to tak bude s tým nevieš podľa mňa dopredu nič spraviť lepšie. 🤗 My sme tiež z prvom cvičili a behali po doktorovi a potom nám jedna flegmticka neurologická povedala že ona vidí len normálne dieťa ktoré jednoducho má pomalšie tempo v pohybovom vývoji a čo to bude niečo do budúcna znamenať alebo bude mať skoliozu alebo čo to sa dopredu povedať nedá a jasné treba sa snažiť hlúpe metódy pidkladanoa vankúšmi a držania za ruku pri chôdzi eliminovať. Ale to je asi všetko.
@anonym_autor z takýchto rád by som ja videla len to že je to jedno či má papuče alebo nie... Či je mliečne alebo nie...každý odborník má aj svoje osobné preferencie a ich pretláča a považuje za správne ale brala by som to skôr ako možnosť a nie ako nutnosť. Chodením bosí nič nepokazíte podľa mňa je to super na veľa veci a to čo popisuje mi príde ako normálne dieťa ktoré má trochu oneskorenu reč a nie je úplne neurotipicke. Moje urozpravane deti majunbratrancov obaja tak rozprávali ako tvoj a teraz rozprávajú v pohode aj komunikujú. Niektoré deti sa nedajú zaskatulkovat majú v niektorých veciach svoje tempo. Ako chápem ta že chcela k diagnóze aknje pristupovať rozumne a venovať sa ale mám pocit že menej je niekedy viac...tým chcem povedať že je super že sa dieťatku venuješ ..to stačí...nemusíš si myslieť že to z nejakého dôvodu bude málo a ak v nejakých smeroch sa bude prejavovať odlišne tak to tak bude s tým nevieš podľa mňa dopredu nič spraviť lepšie. 🤗 My sme tiež z prvom cvičili a behali po doktorovi a potom nám jedna flegmticka neurologická povedala že ona vidí len normálne dieťa ktoré jednoducho má pomalšie tempo v pohybovom vývoji a čo to bude niečo do budúcna znamenať alebo bude mať skoliozu alebo čo to sa dopredu povedať nedá a jasné treba sa snažiť hlúpe metódy pidkladanoa vankúšmi a držania za ruku pri chôdzi eliminovať. Ale to je asi všetko.
Odplienkovanie je tiež tak ...nemusís mať pocit že tvoje inštinkty sú správne stačí si spraviť plán a vyskúšať to úplne bez násilia a očakávaní...to je rpinodplienkovani najdôležitejšie..a uvidíš akntonpojde tak to bude super ak nie svet sa nezrúti a posuniete na neskôr..
Prečo logoped rieši papuče? Nohy a chôdza jr záležitosť fyzio a ortopeda
@anonym_863641 psychológ rieši papuče a fyzio povedala že na boso stále má chodiť
Odplienkovanie je tiež tak ...nemusís mať pocit že tvoje inštinkty sú správne stačí si spraviť plán a vyskúšať to úplne bez násilia a očakávaní...to je rpinodplienkovani najdôležitejšie..a uvidíš akntonpojde tak to bude super ak nie svet sa nezrúti a posuniete na neskôr..
@oskvarka Ďakujem🩷
Píšeš že s diagnózou PAS si zmierená, ale podľa toho ako píšeš to tak nevyznieva. Ty dieťa poznáš najlepšie, si s ním najviac, ak máš pochybnosti vždy môžeš ísť na rediagnostiku. Ale najlepšie tam kde ste boli aj pri úvodnej diagnostike. Tam totiž vedia porovnať zmenu stavu oproti predchádzajúcemu. Ja ti napíšem len jedno. Aj dieťa s PAS sa vyvíja. Môže sa naučiť rozprávať, zaujímať sa o kontakt s ľuďmi, aj sa vie naučiť pozerať do očí a reagovať na meno. Čiže aj keď sa niečo naučí neznamená to že PAS tam nie je. Čo sa týka protichodných rád ti už poradili dobre vyššie.
Prijat diagnozu je dlhsi proces a je prirodzene, ze v zaciatkoch su pochybnosti. Velakrat rodicia v zaciatkoch vypichuju na svojom dietati len silne stranky. Podvedome sa sustreduju hlavne na pozitivne informacie, ktore moznost, ze dieta ma diagnozu oslabuju a spochybnuju. Rodic si moze vybavit par pozitivnych veci, ale nespomenie desiatky situacii, kde sa dieta prejavuje neurotypicky. Mnohi ludia tiez stale veria stereotypom, ze napr autisticke dieta nikdy nepozera do oci alebo nenapodobnuje. Autizmus je vsak velmi roznorody. Skuseni odbornici vsak nehodnotia len jednotlive priklady, ale celkovy obraz fungovania dietata napriec situaciami. Pozitivne vlastnosti autizmus nevylucuju. Dieta moze napriek vsetkemu, co ste popisala splnat diagnosticke kriteria autizmu. Odporucam objednat sa na rediagnostiku, najma u takych malych deti. Nie kvoli vyluceniu diagnozy, ale kvoli zhodnoteniu pokroku a vasmu lepsiemu porozumeniu a istote.

Prečo logoped rieši papuče? Nohy a chôdza jr záležitosť fyzio a ortopeda