icon

Zaseknuté jedlo za hruďou: Ako riešiť tento problém?

16zolik16
Včera o 09:14

Ahojte, v poslednej dobe mi ako keby zostalo jedlo za hruďou musím sa napiť aby sa mi uľavilo. Máte stym niekto skúsenosť ?

terka776
Včera o 09:21

@16zolik16 áno tento problém mám už 2 roky

16zolik16
autor
Včera o 09:23
@terka776

@16zolik16 áno tento problém mám už 2 roky

@terka776 a vieš to to je ?bola si na Gastre ?

anonym_d10364
Včera o 09:24

@16zolik16 stane sa mi keď rýchlo jem. Ten pocit pitia vody je otrasný, ako keby sa mám zadusiť

terka776
Včera o 09:35
@16zolik16

@terka776 a vieš to to je ?bola si na Gastre ?

@16zolik16 ja mám tetaniu plus skoliozu mám problem s chrbticov objavilo sa to u mna s ničoho nič nikde sa nenajem len doma je to taký pocit ako by jedlo ostávalo zaseknuté v krku a nedalo sa dobre prehltnúť myslím si že za to môže psychika a problémy s chrbticov bola som aj na MG tam nič nenašli na gastre som nebola môžeš skúsiť

anonym_5225ee
Včera o 09:37

Pocit, že jedlo „zostane za hrudnou kosťou“ a uľaví sa až po zapití, najčastejšie súvisí s problémom pri prehĺtaní alebo s podráždením pažeráka.

Najčastejšie príčiny:

gastroezofageálny reflux – kyselina dráždi pažerák, vzniká pocit tlaku, „zaseknutia“, pálenie, niekedy aj bez pálenia
spomalený pohyb pažeráka (tzv. motilitná porucha)
zúženie pažeráka (napr. po dlhodobom refluxe)
suché alebo „lepivé“ jedlo + nedostatočné prežutie
stres a úzkosť môžu zhoršiť vnímanie prehĺtania
menej často zápal pažeráka alebo iné štrukturálne zmeny

Červené vlajky (tu už netreba čakať):

zhoršovanie v čase
chudnutie bez dôvodu
bolesť pri prehĺtaní
jedlo sa reálne zasekáva a nejde dole ani s tekutinou
vracanie jedla späť

Čo môžeš skúsiť hneď:

jesť pomalšie a menšie sústa
dôkladne žuť
nejesť „nasucho“ (suché pečivo, mäso bez tekutiny)
neľahnúť si aspoň 2–3 hodiny po jedle
sledovať, či to robí konkrétne jedlo (mäso, chlieb, ryža)

Ak sa to opakuje viac dní/týždňov, je vhodné gastro vyšetrenie (často gastroenterológ + prípadne endoskopia alebo vyšetrenie prehĺtania).

anonym_f757d7
Včera o 09:43

@16zolik16
Daj sa vyšetriť gastroenterológom a endokrinológom. Ja som mala problém zaseknutého jedla 5 rokov, aj napriek mojim sťažnostiam ma obvodná lekárka neposlala na žiadne vyšetrenie, alergologička to ignorovala tiež, po 5 rokoch ma napokon poslala na endokrinológiu, kde mi našli dva nádory v štítnej žľaze a musela som ísť pod skalpel. Teraz som bez štítnej žľazy a doživotne musím užívať umelé hormóny.

16zolik16
autor
Včera o 09:53
@anonym_f757d7

@16zolik16
Daj sa vyšetriť gastroenterológom a endokrinológom. Ja som mala problém zaseknutého jedla 5 rokov, aj napriek mojim sťažnostiam ma obvodná lekárka neposlala na žiadne vyšetrenie, alergologička to ignorovala tiež, po 5 rokoch ma napokon poslala na endokrinológiu, kde mi našli dva nádory v štítnej žľaze a musela som ísť pod skalpel. Teraz som bez štítnej žľazy a doživotne musím užívať umelé hormóny.

@anonym_f757d7 som objednaný na gastro sle až ta 2 mesiace

anonym_a9ec91
Včera o 10:22

Mne sa to stava len ked rychlo jem a zle pozujem jedlo, gastro mam ok

roseania
Autor odpoveď zmazal
kacena4
Včera o 15:26

pi viac vody prehltaj mensie susta bude lepsie

anonym_72d29a
Včera o 16:57
@kacena4