Závažné zdravotné problémy: Ako na ne reagovať?
Zdravim, nieco so mnou nie je v poriadku, ale nikto nevie co a uz sa na mna pozeraju ako na blazna…fakt niet dna, aby mi nieco nebolo. Uz aj manzel uznava, ze nieco nie je v poriadku…takze v skratke:
- boli ma ta cast sanky/kosti hned pred uchom a to potom smeruje dalej do hlavy a sanky
- boli ma hlava uplne vzadu ako sa napaja na krk, ale je to taka zvlastna bolest
- posledne asi 3 tyzdne mam pocit, ako keby mi niekto namiesto hlavy polozil 10 kilovy melon a normalne sa namaham, aby som hlavu udrzala vzpriamenu
- posledne asi 2 tyzdne ma boli krk, uzliny…plus uplne pod sankou vzadu mam take 2 tvrde male plochy, zubar povedal, ze to mozu byt slinne zlazy, mam ist na sono, len sa neviem dovolat
- poslednych par dni ma boli pod “pazuchami”, asi 2 dni dozadu zacali boliet uz aj klucne kosti a od vcera ma boli prava ruka v ramene a pokracuje to cez pazu az do hornej strany zapastia
- tie uzliny, resp krk ma boli hlavne v tej zadnej casti ako konci sanka
- tazsie sa mi dycha a pocitujem ako keby bodanie
- plus ma sem tam ako keby pichne/zaboli pri pravej slabine
- zvyknu ma boliet stehenne kosti
- niekedy rano mi je na zvracanie
- niekedy po jedle mi je na zvracanie
- som casto unavena, poobede si potrebujem casto lahnut
- mavam neskutocne vykyvy nalad
- mam anemiu
- zvykne ma boliet chrbat v krizovej oblasti
- smrad v ustach kludne aj minutu po umyti zubov
Robili mi xy vysetreni, x krat mi brali krv, bola som na preventivnej kompletnej prehliadke, nikde nic nezistili.
Robili mi gastroskopiu aj kolonoskopiu a nic.
Akurat teda, ze mam kamienok v oblicke a chronicky zapal zaludka.
Do toho mi este pred asi 6 rokmi? diagnostikovali uzkostno depresivnu poruchu, to sme ale zistili, ze mam z histaminu.
Mam fobiu z rakoviny.
A vzdy sa vystresujem z kazdej zmeny, ktoru na sebe zbadam.
Dnes mi lekar, ked som ho poprosila, ci by ma mohol poslat na rtg pluc povedal, ze to nie je samoobsluha na vymenne listky…pozera sa na mna ako na blazna a povedal, ze sa nejak velmi sledujem…
Ja rozumiem tomu, ze to vyzera zvlastne a na navstevu cvokara, ale viem, ze so mnou nieco nie je v poriadku a ze takto sa zdravy, 37 rocny clovek neciti…
Zajtra mi maju vziat vzorky na testy na preventivnu prehliadku a potom sa uvidi kam a ci ma vobec niekam posle.
Kedze mam z neho pocit, ze ho to absolutne nezaujima a len ho obtazujem…
O tyzden som objednana na neurologiu…tak snad pridu na problem a snad to nebude nic vazne…
A este mavam hrozne navaly tepla…ze mam pocit ako keby som vo vnutri horela…
Stretli ste sa niekto s niecim takymto?
Unavená si z anemie určite máš aj nízky tlak?
Chrbtica a ten krk, hlava neurológ chodila by som zatiaľ na masáže nech ti uvoľnia spazmy.
A ostatné úzkostná porucha, tetaniu z toho môžeš mať aj pocit zlého prehĺtania bolesti brucha aj stiahnutý krk, lebo si v strese.
Ale ona Ti neporadila zle jednoducho to robíia úzkosti aj tu fóbiu z rakoviny.Ked vieš, že si úzkostná prečo nechodíš na terapie a neliečis sa AD?užívaj magnézium, b vitamíny
Aj, keď máš histamin pod kontrolou neviem či to dodržiavať, to nevylučuje, že sa máš liečiť u psychiatra už si veľmi vystresovaná a to tak ľahko nezmenis.Zo psychiky môžeš mať takú únavu, že sa ti ráno ťažko vstáva a v polke dňa aj z anemie nevládzes.Neviem či pracuješ za PC, ale tam dostáva chrbtica zabrať.
Vieš čo je na toto najlepšie šport, keď budeš vládať...chodiť rychlochodzou, bicykel, cvičiť doma, dobre jesť nemať výkyvy cukru.Ja mám nízky tlak a toto jedine mi pomáha plus zelezo tiež som anemicka, na tetaniu mravcenie mám Magnosolv to má zase ťahá dole ja mám tiež začarovaný kruh😂smrad z pusy reflux?candida?
@lavender94 kamarátka ich dostala na migrénu aj, keď brala špeciálne lieky na migrénu mala záchvaty aj niekoľkodňové odkedy berie AD má jeden záchvat ročne.
@lavender94 ale ja som s tym v poriadku, nemam nic proti navsteve psychiatra. Neberiem to tak, ze to je hanba 🤷🏼♀️ psychiatra uz riesim, ale ta, ku ktorej chcem ist je na dovolenke a potom zase my. Ale urcite tam chcem zajst, no nechcem to odbit len tym, ze to je v hlave a hotovo. Ani to, ze som mala uzkosti z jedla mi 2 psychiatri nechceli verit, az tretia povedala, ze samozrejme, vsetko so vsetkym suvisi. Takze ja sa neurazam kvoli rade zajst za psychiatrom, skor ma mrzi/stve ten pristup…na Mk nepridavam skoro nikdy nic. Raz za rok mozno? A vzdy ma prekvapi, ake su tu mudre osoby, ktore hned vedia na vsetko odpoved a ak aj nevedia, tak zvozia cloveka pod ciernu zem. Bud si vymysla alebo je hypochonder alebo je neschopny si nieco vygooglit alebo prosto cokolvek…takze…asi tak. Ale teda dakujem za radu 🙂
@luccija áno, antidepresíva sa dávajú aj na migrény. Ale tam sa to nedáva pre to, že by migréna mala niečo spoločne s depresiou. Jeden antidepresivny liek pôsobí preventívne proti migrénam a normálne to predpisujú neurológovia.
@luccija mam magnezium, aj zelezo x druhov…tlak mam bezne tak 86/65. V poslednej dobe sa travenie trochu upravilo, objednala som si aj doplnky z dottery, beriem probiotika, b complex, prosto vsetko co sa da. Pocas dna jem doobeda vzdy ovocie, ale nie narazovo, obed si davam prevazne zeleninu, sem tam biele maso, vyprazane nejedavam, mastne tak isto nie. Vecer uz len nieco lahsie. Snazim sa vyhybat pecivu, nie vzdy to ide, tak to aspon riesim celozrnym so semiackami. Posledny mesiac som si nepridala do jedla ani 1 krystalik soli, kavu pijem minimalne aj to bez cukru a so skoricou. V praci som sice v kancelarii (ale nemusim byt len tam) ale spravim kazdy den minimalne 10 tisic krokov, niekedy aj viac. A k tomu zelezu este…ono to nie je tak, ze by som ho neprijimala dost. Len nevedia prist na to, preco u mna to zelezo neostava 🤷🏼♀️ mysleli si na gastre, ze na to pridu, ale nezistili ziadny problem. A ten pocit smradu z ust zacal par mesiacov dozadu…myslela som si, ze to mam z jedneho mrtveho zuba, ktory zosivel, ale zubar mi povedal, ze to s tym nema nic spolocne…ale dakujem za rady 🙂
a kolko vazis ? ako vydrzis len na zelenine ? to je dost zvlastne stravovanie co popisujes aky mas na neho dovod?
a pri tom tlaku by si praveze solit mala , preco vlastne nesolis?
Aj mne pan doktor odporučil psychiatra namiesto toho aby riešil problém, mala som boreliu, ale to som sa musla vykašľať na bežných Dr a ísť po vlastnej linke na súkromnú kliniku
@mamina7070 tak nie len len zelenina 😊 ryza alebo cestoviny, ale prosto co najzdravsia strava…pod zeleninou nemyslim nakrajanu paradajku a uhorku 😊 no obmedzujem solenie kvoli oblickam. Ja som solila priserne vela.
@hrabovo Tiež mi napadlo, či nemala kliešťa.
ale obmedzovanie bielkovin nie je najzdravsia strava a sol ti evidentne chyba vzhladom na ten tlak a ty nie si predsa pacient na dialyze aby si tak drasticky obmedzovaka sol
Psychiater ako prvá možnosť. Druhá šport. Cvičíš?Stravuješ sa zdravo? Najprv porieš to a nebudeš riešiť choroby
Ja by som skúsila ešte u iného zubára pozrieť zuby… jeden zubár raz známej povedal, že má 10 kazov a musí to hneď začať riešiť. Nedalo jej to, šla k inému a vyšlo z toho, že nemá žiaden kaz, že to bolo len zafarbenie…
Ahoj, som fyzioterapeutka a veľa z tvojich syndrómov naznačuje blokádu alebo vysunutie platničky/čiek v krčnej chrbtici. Mohlo to začať sánkou alebo teda samotným zablokovaním krku. Bolesť sánky ide ruka v ruke s blokádov krku a naopak. Krk ťa môže bolieť kvôli svalovým spazmom ktoré ťa chránia pred poškodením nervov ktoré idú z krku. Nervy z krku pokiaľ sú stlačené (vplyvom blokády) ovplyvňujú aj hlavu (ako píšeš že máš bolesti) tak aj oblasť klúčnych kostí (lebo tade nervy ďalej prechádzajú) aj oblasť pazuchy, ramena, pažu, až do ruky (niekto tu písal cervikobrachiálny syndróm, čo si myslím že je dobrý smer, tak isto ako to že máš aj cervikokraniálny syndrôm, čo však nie je samotná pôvodná diagnóza ale len sprievodný jav prvotného problému). Spomínané uzliny taktiež môžu navrieť keď už to trvá takto dlho a taktiež sa pacientom horšie dýcha a môžu pociťovať ťažkosti na hrudi ak im cez krk prejde problém do hrudnej chrbtice. Tiež je zvyčajné, že keď sa objaví niekde v chrbtici problém, tak to vyvolá starý problém v inej časti chrbtice ako môžeš ty pociťovať práve v slabine. Ostatné problémy s nevolnostou taktiež môžu byť spojené s dlhodobím diskomfortom ktorý pociťuješ a ešte keď ku tomu máš anémiu tak jedna radosť. Nemyslím si že si prípad pre psychiatra aj keď samozrejme, že prvý impulz mohol byť práve od psychiky. No v tomto stave je potrebné viac ako ,,uvolniť mysel”. Daj si pozor na výber neurológa nakoľko mne chodia pacienti od neurológov ktorí dávaju naozaj nepresne a zavádzajúce diagnózy. Neurológ zväčša dáva diagnózy ak sú nervy ,,choré”. V tvojom prípade však nie sú pravdepodobne ,,choré” iba ,,zacvaknuté”, tento prípad väčšinou riešia skôr ortopédi. Treba určite prv dostať diagnózu od dobrého lekára, určite by som išla na tvojom mieste na MRI a poprípade aj röntgen krku (MRI odhaľuje hlavne hernie platničiek a röntgen je hlavne na zobrazenie kostí) a následne si najsť dobrého fyzioterapeuta. Držím palce ❤️
@kristy_kristy Ďakujem za odpoveď 🙂 No len ako sa dostať na MRI a rtg...keď môj lekár je aký je...uvidím ako pochodím u neurologičky...Vy náhodou nie ste v Bratislave? 🙂
Máš silnú menštruáciu, keď máš problém so železom? Mne dala gynekologička teraz taký hormonálny vaginalny ring, že to mám po mesiaci meniť, ale stále nosiť, lebo som tiež mala problémy so železom. Povedala, že s tým ženy dlhodobo žijú, ale raz to telo prestane zvládať a potom sa deju zvláštne veci… možno aj to mi pomohlo, zas sa konečne citim, ako by som mala 25. Možno aj tebe už odbudaju hormóny alebo niečo podobne. Chod aj za Gyn. Ja som isla zo zúfalstva už aj tam, lebo nikde mi nič nenašli a na veľké prekvapenie povedala, že to môže byt v našom veku gynekologicky problém.
….ze telo si musí oddýchnuť trochu od silnej menštruácie
@kristy_kristy Môže to byť ale aj ako som spomínala aj tak, že sa ti zablokovala sánka a už odblokovanie sánky ti môže spôsobiť, že sa ti uvoľní krk atď. V tom prípade by ti nenašli nález na krku pri MRI/röntgene. Tam by naopak trebalo manuálnu diagnostiku sánky ale tiež by mohol röntgen ukázať nejaký posun sanky.
Neurológ aj ortopéd vám vypíše výmenný lístok na potrebné vyšetrenia. Som ale momentálne som nastúpila na materskú :/.
@bluka2 nie, tú mám v pohode. Kamarátka/kolegyňa má premenopauzu, tak berie také doplnky z dottery, ktoré majú fytoestrogén o.i., že to jej veľmi pomohlo na únavu a celkové vyčerpanie + k tomu sú ďalšie vitamíny a minerály...zatiaľ to beriem ale len nejaké 2 týždne, tak uvidím po mesiaci by vraj malo byť vidno výsledky. Ja som bola chudokrvná už na strednej (20 rokov dozadu...), mamka je tiež a aj babka mala anémiu. Tak neviem, či to má niečo spoločné aj s genetikou alebo nie...
@bluka2 ale teda Ďakujem za tip 🙂
Ja by som ti doporucila najst si poriadneho terapeuta- masera, a poriadne rozmasirovat okolo krku, svaly pripajajuce sa k hlave, chrbat.
Mna ked masiruje, tak presne za sankou, pod uchom a ako sa pripaja hlava. Mala som tam uplne stuhnute svaly, pocit tazkej hlavy...spokojne mozes mat vela z tych problemov z toho. Vsetko asi nie, predsa len problemy so zaludkom ti masaz chrbta asi nevylieci, ale urcite pomoze.
Ja chodim kazdy tyzden uz par mesiacov, a citim markantny rozdiel. Pridaj fyziorerapeuta, dohodni s maserom ako casto chodit k nemu, chodit plavat, aj doma cvicit na chrbat, krk a bude ti lepsie.
A hlavne sa daj co najviac do kludu. Mas cvicenia, techniky, na uvolnenie uzkosti, ked to na teba pride? Ono to je spolu prepojene, uzkosti, spazmy, stuhnute svalstvo, a dokonca mozno i to travenie - musis sa teraz sustredit na uvolnenie, tela i ducha. A mozno sa ti potom i to travenie trochu polepsi.
@kristy_kristy na ten posun sánky by neprišiel zubár pri rtg?
@kristy_kristy Ďakujem 🙂 Tak uvidím čo povie budúci týždeň neurologička. Nooo tak ak by ste sa počas materskej nudili, kľudne píšte 🙂 Alebo ak by ste vedeli odporučiť niekoho naozaj dobrého v Ružinove, bolo by to super 🙂
Veľa krát sa zubári pri rtg sústredia hlavne na zuby, skúste mu zavolať a opýtať sa ho čo si myslí o polohe vašej sánky. Tiež záleží či vám robil rtg celej sanky alebo len polovičný (jednostranový, pri tom ťažšie uvidí celkový obraz sánky)
@veselo_neveselo vždy ak mi niekto niečo poradí, tak to vyskúšam a ak to pomáha, tak sa to snažím dodržiavať. Plus mi ale veľmi pomáha, keď idem na vyšetrenie aby som si bola 100% istá, že sa nič nezanedbalo. A ano, na úzkosť mi najviac pomáha nechať si pomaly tiecť vodu na krčnú chrbticu. A dýchať cez servítku. A ešte mi pomáha keď som v práci, nemyslím na xy vecí, nemám čas sa tak sledovať a "opúšťať" sa 🙂 Ale zas v práci nemôžem byť 24 hodín denne :D ale ďakujem za tip 🙂
Prvá polka tvojho opisu mi sedí na problém s temporomandibularnym kĺbom. Ak vieš po anglicky, daj do Google "TMJ disorder symptoms" a pozri, či by to nesedelo na tvoje príznaky.
@kristy_kristy Spravil mi rtg celej sánky. Aj minulý rok mi robil zas iný zubár rtg celej sánky a ani jeden z nich nič také nespomenul. Len tento druhý povedal to, o slinných žľazách. Ja mám totiž ešte takú vec, ktorú vlastne ani neviem správne opísať, ale vždy keď si dám prvé sústo do úst, je jedno čo to je, tak mám okamžite ako keby zimomriavky po celej sánke a hrozne taký kyslý pocit a veľa slín. Tak po tomto ma poslal na to sono. Tak uvidím no,...
vacsinu z toho mam/mala som aj ja. je to od travenia. mas nedostatok vitaminov a mineralov. dopln hlavne vit. D a horcik - krk a hlava, na nevolnosti pomohlo essentiale na podporu pecene, bolesti svalov, sliachh a kosti, akoby svalovica kazdy den - tiez crevo - pomohlo vysadit lepok. ja do toho este chronicke migreny, 3 autoimunitne ochorenia. kazdy vsetko zvaluje na ulceroznu kolitidu (iba raz potvrdeny zapal na kolono, inao vzdy vsetko negativne). zrejme leaky gut, ale to sa u nas dako ignoruje. na skusku vysadit aj vsetko mliecne ci bude daka zmena k lepsiemu. reuma negat, celiakia negat, zapaly negat, krv vzdy ok, endokrinologia ok. proste vzdy dobre vysledky aj ked sa citim na umretie a akoby ma kazdu noc zvalcoval autobus.ak chces mozes skusit AIP protokol, ale je drsny. vitaminy a mineraly musia byt v spravnych formach
@unicornlady ja som mala milión vyšetrení, 100 litrov krvi na odberoch, pohadzovali si ma, pichali mi kirtikoidy do kolena, len skúšali, jedno základné vyšetrenie nik nespravil, ani na hematologii 🫣
Ortopéd mi povedal po neskutočných bolestiach kolien, ze ešte raz prídem, pošle ma na psychiatriu. Strašne bezmocne som sa cítila. Keď vieš, že ti nieco je a ten, ktorý ti má pomôcť, ti neverí. Neurológ detto, sono, mala som aj uzliny zväčšené na slabinach, zle videnie, bolesti hlavy,....

Môže to byť všeličo. Nie je mi jasne, či si u neurológa už bola alebo ešte nie a aké vyšetrenia ti robil. Môže to byť hocičo, daj tomu psychiatrovi aspoň šancu. Nehovorím, že to musí byť nutne psychosomatická bolesť, ale vylúčiť to nemôžeš. Ja som ani nevedela, že mám úzkosť, kym mi nezabrali antidepresíva. Nemala som panické ataky, ale take tie prejavy ako žalúdok, migrény, pocit na zvracanie ani som tej doktorke neverila, že to je z toho. Veď keď to nebude z toho, tak aspoň budeš kludnejšia. To, že ti tu väčšina navrhla psychiatra neber ako nejakú uštipačnú poznámku, ktorú sme si mohli odpustiť, ale ako úprimnú radu. Veľa z nás s tým má osobnú skúsenosť.