Život s dedičnou poruchou šliach a krčných stavcov
Asi to bude na dlhšie. V 14tich som spadla na hodine telesnej výchovy,na chvíľu som asi aj vedomie stratila, videla som.iba tomu , potom hlmisto chvíľu. Krídla sa mi hlava.Telocvikár ma poslal samú k školskej dr , ktorej som povedala čo sa stalo a dala mi iba Ibalgin na bolesť.
(Keby sa to stane môjmu dieťaťu tak to si klobúk nedajú)
Nikto nič ďalej neriešil, ale bolesti neprestali, tak ma teta zobrala k chytopraktikovi, ktorý za chvíľu odhalil posunutý krčný stavec aj to napravili. Mala som si dávať pozor, ale v tej dobe bola babka už nezvláda tak som musela pomáhať ju zdvýhať, zas sa to posunulo. Kým som dospela ešte dva krát má brala teta a niekedy vydržalo viac inokedy menej.
V dospelosti som začala riešiť lekára po vlastnej osi, v tej dobe som jedla Ibalgin ako lentilky, nakoniec som sa dostala na rehabilitáciu kde pani doktorka robila ma dôkladne vyšetrila, naučili ma cvičiť na chrbticu stanovila diagnózu a ako bolesť pomalí ustupovala potrebovala som čoraz menej liekov až nakoniec namiesto niekoľkých tabliet denne stačilo pár ks za mesiac.
Pamätám si ako mi ukázala mi na prstoch ako dôsledku choroby (ak sa dobre pamätám dedičnej) šľachy, svaly nedržila dostatočne kosti na mieste, . kvôli čomu som mala od detstva niekoľko úrazov. Cvičenie a procedúry rehabilitácie ma dali dokopy aby som dokázala normálne fungovať.
Ehlers Danlos syndrom to nebude?
O tom celom však v súčasnosti mojej zdravotnej dokumentácii neni ani chýru ani sluchu. Medzi tým prešlo viac ako 30 rokov veľa chorôb a moja obvodná vybrala staré záznamy, už ani ona ani tá druha nežije.
Doteraz mi spostacilo cvičenie, ale teraz mám od vlani problémy raz jeden členok raz druhý potom koleno atď. Asi som zle lekárovi vysvetlila čo ma trápi keď som nevedela povedať diagnózu. Výživové doplnky užívam ale prechodom sa niečo zmenilo už to nestačí.
Zo zúfalosti som skúšala aj AI, ale žiaden známy výraz. Čo mu vlastne je? Máte niektorá stanovenú diagnózu, ochorenia keď niečo telu chýba aby držali šľachy väzy kosti tam kde majú byť?
@anonym_autor najdôležitejšie nenapíšeš. Ake vyšetrenia si absolvovala? MR, CT, RTG, sono ? Odbery ? Ortopéd ťa videl, aj ten lepší? Ono rehabilitacny lekar nevie stanoviť diagnozu. Tu stanovuje ortoped, neurolog, traumatolog, pripadne chirurg, reumatolog. Najprv začni poriadnou diagnostikou. Pretože ak ti doteraz stačili výživové doplnky a rehabilitacie cez poisťovňu nešlo o nejaký záväzný problem, ak to uz nestačí, treba začať po tom pátrať.
Hypermobilita?
hpypermobilota je casto dedicna ale ide len onzvysenu pruznost niektorych klbov, neriesi sa to nijako
maximalne cvicenie
@anonym_autor najdôležitejšie nenapíšeš. Ake vyšetrenia si absolvovala? MR, CT, RTG, sono ? Odbery ? Ortopéd ťa videl, aj ten lepší? Ono rehabilitacny lekar nevie stanoviť diagnozu. Tu stanovuje ortoped, neurolog, traumatolog, pripadne chirurg, reumatolog. Najprv začni poriadnou diagnostikou. Pretože ak ti doteraz stačili výživové doplnky a rehabilitacie cez poisťovňu nešlo o nejaký záväzný problem, ak to uz nestačí, treba začať po tom pátrať.
@gemerka17 ja sa iuz vôbec nepamätám, kto a kedy má na rehabilitáciu poslal. Iba to, že ako zvyčajne na rehabilitáciu v nemocnici bola dlhá čakacia doba, tak známy odporúčal tú konkrétnu súkromnú dr. Ona v tej dobe robila aj čínsku medicínu aj akupunktúru a veľa toho o čom ľudia v tej dobe ani nepočuli.Rtg, sono určite bolo mr a CT asi nie. Ja som potom inde ani nechodila. U nej sa ľahlo na takú podložku možno na 10 min ale ja sa nepamätám. K rehabilitáčným sestričkám a ešte na neurológiu. Za 3-4 roky sa môj stav zlepšil a potom som sa sťahovala do iného okresu a pani dr povedala že už nemusíte chodiť stačí cvičiť. K ortopédovi som chodila s plochou.nohou na reumatológiai určite nie. Ale všetci tým lekári boli postarší a už nie sú s nami.
Ehlers Danlos syndrom to nebude?
@sisa_s vôbec si na niečo také nespomýnam, ale popis na mňa sedí. Ja mám doma z posledného obdobia ortéz
Členok, koleno, zápästie aj lakeť robí neplechu ale už aj párty.
Stále som plná drobných zranení a modrín , väčšinou sa ani nepamätám od čoho a ťažko sa hojí.
Treba navstivit reumatologa na dodiagnostikovanie

O tom celom však v súčasnosti mojej zdravotnej dokumentácii neni ani chýru ani sluchu. Medzi tým prešlo viac ako 30 rokov veľa chorôb a moja obvodná vybrala staré záznamy, už ani ona ani tá druha nežije.
Doteraz mi spostacilo cvičenie, ale teraz mám od vlani problémy raz jeden členok raz druhý potom koleno atď. Asi som zle lekárovi vysvetlila čo ma trápi keď som nevedela povedať diagnózu. Výživové doplnky užívam ale prechodom sa niečo zmenilo už to nestačí.
Zo zúfalosti som skúšala aj AI, ale žiaden známy výraz. Čo mu vlastne je? Máte niektorá stanovenú diagnózu, ochorenia keď niečo telu chýba aby držali šľachy väzy kosti tam kde majú byť?