icon

Zmena na vegetariána

1. okt 2021

Je tu nejaká žena ktorá sa stravuje bez mäska ? Viem, že je to citlivá téma .. ale chcela by som zo zdravotných dôvodov žiť zdravšie, moj žalúdok ma problém stráviť mäso..
Moja otázka znie, ako vyzerá takýto jedálniček? Moze byť pestrý? Dá sa to vydržať? 🙂

Strana
z2
0silvia0
1. okt 2021

Nic zlozite, maso nahradid tofu, strukovinami, seitanom, sojovym masom a jes to co aj doteraz... Nic co by sa nedalo vydrzat, dnes mas rozne nahrady masa...

mauduska
1. okt 2021

hlavne si treba potom dať pozor na dostatol železa, ja som s tým mala jeden čas problém kvôli nedostatku mäsa. Ja mäso občas jem, tak ho až tak nenazhradam, ale super náhrada sú strukoviny. Tofu mi až tak nechutí 🙂 Inak jem to, čo aj inokedy.

autor
1. okt 2021

@0silvia0
@mauduska tofu mi nešmakuje😬 a seitan nepoznám zatiaľ, kuknem si..
na dopĺňanie železa mi viete niečo odporučiť ? Na čo dať pozor?🙂

0silvia0
1. okt 2021

Su aj veganske rezne, burgre, kusky masa, maju aj v lidli...

alguno
1. okt 2021

Ja som vegetariánka už 6 rokov, odvtedy som nemala ani koliesko salámy alebo vývar, proste nič čo je z mäsa. Milujem tofu, zeleninu, v lidli majú vegetariánske rezne, mäso...pravidelne kupujem. Cítim sa ľahšie, omnoho lepšie ako predtým. Mäso som prestala jesť kvôli zvieratám, úplne sa mi zhnusilo. Neľutujem.

jeliz59
1. okt 2021

Tak ja nemám zdravotné problémy že by som nemohla mäso...ale k životu ho nepotrebujem....fakt čestné slovo 😅....každý deň varím mäso dieťaťu a muzovi ale ja nie ja radšej polievky hlavne kyslé (smotanové ) a najradšej mám blbosti napríklad špagety kečup syr omáčky syrové halušky s tvarohom ja mám bohatý jedálniček pestrý i bez mäsa😀

0silvia0
1. okt 2021

Toto hladaj v lidli

siasis
1. okt 2021

Teraz je tolko nahrad masa ze az je toho vela v kauflandr v lidli a su vyborne 👌a tofu nechutia vsetky značky rovnako pozor nato 👌niektore nemusia niektore môžu chutit treba vyskusat ❤ teraz ma kaufland v akcii vege vyrobky 👌

zitaje
1. okt 2021

Ja si myslím, že to netreba "vydržať", to nie je ten správny prístup. Treba si naštudovať, nájsť info, a tak sa do toho pustiť, vegetariánsky jedálniček môže byť pestrejší ako mäsový, možností je neúrekom, v dnešnej dobe si myslím, že ozaj bez problémov. Ja som bola vegetarián 7 rokov, mala som trocha problém so železom, ale bolo to dávno, bola som mladá a nejak extra som to neriešila. Potom ešte pozor na to, aby si nežila "na prílohách", čiže veľa strukovín a zeleniny.

miadi
2. okt 2021

@0silvia0 tieto polotovary nie su prave najzdravsie processed food. To uz Mozno nejake kvalitne maso z domaceho chovu..Lepsie su domace vegetarianske fasirky z ovsenych vlociek a zeleniny a tak ,

miadi
2. okt 2021

Bola som vegetarian od 3r do 25 potom flexitarian. Na zelezo je dobra sosovica spenat kešu mandle sesamove zrniecka. Tofu vyskusaj udene je chutne .sojove zrno mà tiez vela zeleza.

vanda323
2. okt 2021

@alguno Veď to čo sa dnes predáva v supermarketoch sa ani mäso nazvať nedá...takže o nič autorka nepríde

roja01
2. okt 2021

@0silvia0 pozor, soja je alergen a navyse sa objavuje nazor, ze enzym na spravne stravenie soje maju aziatky a nie europanky, co moze viest k tazsim chorobam. Neviem ci je to pravda, ale na sojove vyrobky by som bola opatrna. Mam okolo seba vegetarianku i veganku a v pohode sa da rozmanito stravovat aj s nasimi potravinami.

nekulta
Autor odpoveď zmazal
lavender273
2. okt 2021

@miadi tiez ano, tiez ked som si precitala zlozenie tych veganskych / vegetarianskych polotovarov za hlavu som sa chytala. Nie dakujem. 😒

avanka
2. okt 2021

Asi treba začať postupne..my sme rodina,kde síce jeme aj mäso,ale malo..uprednostňujeme vegetariánske stravu,veľa zeleniny,strukovín,tofu..dokonca aj deti si radšej výberu zapekaný karfiol ako mäso..a manžel detto..úplne by som ho nedokázala vyhodiť...ale takto

0silvia0
2. okt 2021

@roja01
@miadi tak zasa som nemyslela, ze sa bude napchavat len tymto a nicim inym, samozrejme ze treba pestru stravu🤷‍♀️

mamka1984
2. okt 2021

V dnešnej dobe už vegetariánsky jedálniček môže byť ozaj pestrý. Ja som vegetariánkou od cca 4 rokov, takže sa veľmi teším, ako sa tento trend šíri, a sním aj ponuka jedál 🙂 Dbaj najmä na dostatok bielkovín - napr. strukoviny, tempeh, quorn. Na začiatku (aspoň prvé mesiace) by som na Tvojom mieste doĺňala železo a B12-ku. Chvíľu potrvá, pokiaľ sa telo naučí vstrebávať tieto živiny efektívnejšie aj z rastlinnej potravy, keď doposiaľ ich malo v mäse habadej.

simsalabim
2. okt 2021

Ja som vegetarianka od 18 rokov a teraz mam 51. Nic zlozite to v dnesnej dobe nie je, to za sociku bol problem a riadny. Teraz zozenies uplne vsetko. Tie masa, co davala davala
@0silvia0 su velmi chutne. Na nete najdes milion receptov. Jedina chyba, ktoru mozes urobit je to, ze bielkoviny masa nicim nenahradis a stravujes sa na sposob knedlo, zelo bez vepra... Tak to nejde. urcite si nieco precitaj o vege straovavni. Nie je to nic zlozite.

0silvia0
2. okt 2021

@simsalabim no len ostatne sa vyjadrili, ze tieto vyrobky nie su najzdravsie ani najvhodnejsie...

uzivatelka1113
2. okt 2021

@0silvia0 jasne že sú chutné a keď sa občas nechce variť tak človek nezomrie z toho keď si to dá na obed 😁
ako keby všetci ostatní jedli len super zdravé jedlá .. napríklad taký párok neviem či má o moc lepšie zloženie 😀

0silvia0
2. okt 2021

@uzivatelka1113 tiez si myslim...

alguno
2. okt 2021

@vanda323 nerozumiem. Čo je zlé na tom nejesť mäso?!

vanda323
2. okt 2021

@alguno Veď nič na Tom není zle práveže je to dobré asi si celkom nerozumel môj príspevok, to čo jeme a kupuje v supermarketoch mäso není, ...

simsalabim
2. okt 2021

@0silvia0 Suhlasim s
@uzivatelka1113
Pisala som rychlo a nepovedala som, co som chcela... Myslim, ze pomozu preklenut obdobie prechodu k vege stravovaniu a neublizia pri striedmom pouziti. Kazdy racionalne zmyslajuci clovek vie, ze cim je potravina blizsie k zakladnej podobe, tym lepsie. Polotovary tam nepatria... A ako som pisala, precitat si o vege stravovani a zistit, cim nahradit bielkoviny v mase.

lenkakravcova
2. okt 2021

Dopíšem len k železu: dobre sú čučoriedky. Manžel mal nedostatok železa (i ako masozravec), čučoriedky pomohli.

trema
2. okt 2021

Pre lepsie vstrebavanie zeleza je dobre uzivat tie potraviny s vitaminom c (samozrejme tepelne nespracovanym, takze ovocie , zelenina v surovom stave)

0silvia0
2. okt 2021

@simsalabim
@uzivatelka1113 ano, suhlasim s vami, tiez to tak beriem.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2