Zuby kaziace sa od koreňa
Máte niekto toto? Ja som už úplne zúfalá, každé 2 - 3 roky ma začne bolieť zub.
Korunku, teda samotný zub v ústach je ok, žiadny kaz, ale mám zápal v koreni, zubárka zub vyvŕta, vyberie nervy, vyčistí korene, dá liečivú vložku a potom začne to pravé utrpenie.
Aj keď je zub už vlastne mŕtvy, bolí pekelne a nepomáha nič, iba zub vytrhnúť. Prišla som už takto o 4 stoličky a teraz to mám znovu a zub pôjde po sviatkoch zase von, lebo bolí tlačí, peklo ☹.
Viete niekto, prečo sa mi toto deje a ako tomu predchádzať? Pýtala som sa na to mojej zubárky a odpoveď: "Ja neviem, to je taká kvalita zubov".
Alebo sa vykašľať na zuby, dať si ich postupne vytrhať a nosiť protézy?
Zuby sú dráha záležitosť. Platiť 500 eur za dobre opravený zub je menej ako 2000 eur za implantát. Takýmto tempom, čo na tebe zubarka stvara, tak veľmi rýchlo budeš bezzubá.
Mozno najdes aj niekoho lacnejsieho, ale skonzultuj to este niekde. Reondodoncia bola u mna 2hodinova zalezitost. A este sme neskoncili.
Vymen zubarku.Zazila som toto isté. Toto všetko je jej vina.Z toho čo píšeš,ti podľa mňa zbytočne vyberá aj nervy. Prešla som k súkromnému zubárovi a ten mi všetko vysvetlil. Urobil zuby pod mikroskopom a 3 roky som bola už iba na prehliadke.Nedavaj si ho trhať ,dá sa to zachrániť. Ja som teda laik,ale dosť dobre nerozumiem ,keď máš zdravý zub bez kazu,ako sa ti môže zapáliť koreň? To sa deje iba pri hlbokom kaze,keď už prejde dreň. Podľa mňa ti ani dg nevie určiť a umrtvuje zuby úplne zbytočne. Určite si zaplať minimálne konzultáciu v nejakej súkromnej klinike. Vyjde ta to lacnejšie ako protéza. Zubári nám laikom povedia čokoľvek,keď vedia ,že sa človek tomu nerozumie. Zažila som.
K tomu, prečo tento stav vzniká. Pokiaľ je zub bez kazu a napriek tomu je bolestivý, tak je postihnutý parodont - apikálna parodontitída. Najčastejšie je síce infekčnej etiológie, teda z kazu baktérie prejdú do drene a následne sa šíria až do periapikálnej oblasti.
Ale existujú aj neinfekčné formy, napr. traumatické, teda pri úrazoch zubov, taktiež v dôsledku mikrotraumy - vysoká výplň, nesprávne zhotovená protetická práca a následne preťažovaný parodont, rôzne zlozvyky ako škrípanie zubami...
A v neposlednom rade zle vykonané endodontické ošetrenie - preplnený kanálik, pretlačenie inštrumentu alebo výplachových roztokov cez apex a podobne.
Teoreticky tiež infekcia môže prestupovať napr. aj cez paro vačok.
Riešením je určite vymeniť zubára, ale nájsť naozaj kvalitného odborníka je ako hľadať ihlu v kope sena, takže veľa šťastia.
@gemerka17 jasné, nechcelo sa mi rozpisovať. Treba si uvedomiť, že zubárina je už tak komplexný odbor, že aj tu sa už lekári špecializujú. Navyše sa treba sústavne vzdelávať, ešte 15 rokov dozadu sa endodoncia nedala ani zďaleka robiť tak kvalitne ako dnes.
Je v poriadku, že zubár nevie všetko, nevie všetko výborne, nemá všetko vybavenie.
Ale jednoznačne by mal vedieť zhodnotiť svoje možnosti a to, na čo nestačí, poslať k odborníkovi. Informovať pacienta, vysvetliť možnosti.
@gemerka17 To je pravda, ale bohužiaľ nie každý má možnosť dať za zub 500€.
U mňa príde do úvahy vyberacia protéza.
Ja som hlavne chcela dostať radu, ako tomuto problému so zubami predchádzať.
Myslím, že sme ti to dostatočne vysvetlili. No ty nijak. Ale o zvyšné zúbky sa musíš starať stoj čo stoj. Dentálna hygiena 2 x ročne. Medzizubné kefky a nite majú byť na dennom poriadku. Vyberacia protéza nie je tiež nič moc, preto sa tomu treba čo najdlhšie vyhnúť. Ja osobne by som zmenila zubárku, je to lekárka, ktorá ťa nehanebne klame a jej práca teda nie je nič moc.
@gemerka17 Áno, pochopila som, že ja nijak. Nad zmenou uvažujem už nejakú chvíľu, len kde som sa pýtala, všade majú plno a nových ľudí neberú, tak to tiež nie je úplne jednoduché v dnešnej dobe spraviť zmenu. Ale budem po Novom roku skúšať.
U niektorých zubárov sa dá dohodnúť splátkový kalendár alebo ti ošetrenia zubov naplánuju tak aby ti to finančne vychádzalo 😊
@gemerka17 Preco znevazujes lekarov na poliklinikach? Vela z nich su vyborni, len prevadzkuju svoju ambulanciu napr. na dedinach, kde ine miesto na podnikanie nie. Ci iba kliniky maju vybornych lekarov? Kazdy ma pravo na svoj nazor, nemusis so mnou suhlasit ani ine uzivatelky. Inac skaces ako besna fena. To mozes, ale k tvojim seberovnym, ku mne nie.
@kornelies nečítaš s porozumením a len sa durdiš a naťahuješ. Nikto netvrdí, že poliklinikovy zubár je zlý, ak si svoju prácu robí dobre a používa techniku 21. storočia. (Ak RTG nemá, tak pacienta pošle na pracovisko, kde mu ho spravia). Problém nastane, keď sa vrhá do zákroku na ktorý nie je technicky vybaveni a spôsobí pacientovi zdravotnú a finančnú ujmu. Toto sa presne deje, ak je zubár necharakterne, pažravé hovädo za cenu zarobiť na pacientovi aj keby čo bolo. Takýchto prípadov nájdeš na MK aj inych fórach dostatok.

@0silvia0 No tak to bohužiaľ toľkoto peňazí na zuby nemám 😔