Zvýšená funkcia štítnej žľazy a Thyrozol
ahojte, chcela som sa opytat, mam zvysenu funkciu stitnej zlazy, doktor mi predpisal thyrozol.v pribalovom letaciku je ale uvedene, ze z tohto lieku sa pribera.uz som bola taka spokojna, ze sa mi dari chudnut, do leta som chcela este nieco zhodit a si to bude opacne.pribrali ste po tomto lieku?dakujem
Ahojte, ja mám diagnostikovanú tyreotoxykozu, beriem Thyrozol a pribrala som zhruba 10kg, upravila som stravu, chodím 3x do týždňa cvičiť a ani kilo som zatiaľ za 3 mesiace neschudla ☹ myslíte, že to má na svedomí ten thyrozol? Vďaka
@atevi26 Myslím, že áno, mala si tým pádom zvýšenú funkciiu ŠŽ, takže si buď schudla alebo aspoň nepriberala, po nasadení Tyrozolu sa funkcia znížila. Ja mám tiež tyreotoxikózu a toxickú difuznu strunu, kým mi na to prišli vôbec som necudla a to som držala diétu, po nasadení tyrozolu som dala dole hneď 5 kíl behom týždňa. A to mi zistili až v 6tt. Neviem ako Ty, ale mňa hrozne bolia kĺby, svaly, bývala som celkovo hrozne unavená, zadýchaná, potivá a s vysokým tepom. Takže sa vlastne snaží doktorka, aby som sa dostala do normálu, lebo inak si optrebujem celý organizmus a hlavne srdce. Po pôrode ma čaká operácia, celá ŠŽ von. Dovtedy, kým budem kojiť mi zmení Tyrozol na Propycil. Tyrozol je 2xsilnejší ako Propycil, neničí pečeň, ale žiaľ vyplavuje sa do mlieka. Aj ja sa bojí, že po odstránení ŠŽ budem priberať a to už teraz patrím medzi tlstejšie, tak mám z toho depku ☹. Držím palce, aby Ti lieky dobre zabrali a mohla si ich neskôr vysadiť.
@emilyx Neviem, čo máš za doktora, ale je ešte propycil ak zle reaguješ na Tyrozol. ŠŽ je sviňa pokiaľ Ti rastie dovnútra, ako mne, vtedy môže spôsobiť udusenie, preto po pôrode musí ísť von. Ja mám super doktorku, sleduje ma každé 2 týždne teraz, predtým som chodila aj každý týždeň na krv. Držím Ti palce, nech všetko dobre dopadne.
@79marry , áno schudla som predtým. Mala som podobné stavy ako ty, že som sa veľmi potila, mala som zvýšený tep, hrozne mi vypadávali vlasy. Tyreotoxykoza mi vznikla po pôrode. Zo začiatku som brala propycil a teraz beriem thyrozol už rok, mimochodom stále dojčím (malý má 28 mes.), lekárka mi odporúčala odstaviť, ale konzultovala som to s inými odborníkmi a aj s laktačnou poradkyňou z mamilly a pokojne mám dojčiť naďalej, malému nič nie je . Mne tiež povedala, že ak sa mi to nenapraví do 2 rokov budu mi musieť šž odstrániť. Akurát idem zajtra ráno na kontrolné odbery, lebo ja mám pocit, akokeby sa mi to zvrhlo do opačnej pozície. Ja už mám veľmi slabú dávku, beriem každý druhý deň pol tabletky thyrozolu, no ale znova mi začali veľmi vypadávať vlasy a teda nedokážem schudnúť napriek 3 mesačnému intanzívnemu cvičeniu a úprave stravy. Mala som ísť na kontrolný odber až koncom júna, ale vyžiadala som si to skôr. Ono tyreotoxykoza sa zvykne zvrhnúť do úplne zníženej funkcie šž. Ja teda dúfam, že mi to napravia , dobre nastavia liečbu a konečne mi pôjdu kilá dolu..Ďakujem, aj ja Ti držím palce. V utorok, alebo v stredu budem mať výsledky, tak dám vedieť ako to dopadlo.
@atevi26 No ja som brala na začiatku 4 tab. denne Tyrozolu a žiaľ dostala som sa pod hladinu, tak som ho musela na týždeň vysadiť a nasadila mi euthyrox, aj kvôli tomu, že sa mi zväčšuje. No z neho sa mi začali šúpať koža na dlaniach a na nohách. A keď som sa dostala do zníženej , tak sa to prejavilo hroznou zimomravosťou. No tep mám stále nad 100 a hrozne ma bolia kĺby, takže ak mi pomôže vyoperovanie budem rada aj za cenu, že budem bacuľka. Musím tu byť pre moje dve dcérky 🙂. Drž sa!
@atevi26 drzim palce, ja mavam tiez ukazkove vysledky urcity cas a po roku sa to zvycajne zvrhne a cely kolotoc zacne odznova. Riesim to uz od roku 2009, na porazenie 😒. A vaha to iste ako ty, nie a nie sa pohnut, aj ked teraz som tehu, ale aj predtym som cvicila atd a nic nepomohlo.
Ahojte
Vcera mi zistili tyreotoxikozu, mam uzivat thyrozol3x denne. Mam vsak laktozovu intoleranciu a liek obsahuje laktozu. Mozem ho uzivat?
Ahojte po tom co som bola na vysetreni v lubochni mi znova nasadili Thyrozol ale zvysili davkovanie 3x denne a mozem povedat ze sa to zlepsilo nie som taka nervozna normalne sa vyspim ruky sa mi trasu uz malo kedy vacsinou ked si dam neskor liek (zabudnem) tak sa to hned prejavy hned mi busi srdce a trasu sa mi ruky. Ked ich uzivam spravne tak ziadne busenie nic takze super som rada. Akurat sa mi raz stalo ze som bola vo vyrivke saune atd a mi bolo po tom 2 3dni zle tras ruk potenie nervozita zle mi bolo smad. Ale moja chyba lebo lekarka pri zvysenej funkcii stitnej zlazy zakazuje slnit sa a chodit do teplej vody a fyzicky a psychicky sa setrit to vsetko posobi znova na zvysenie funcie stitn zlazy. Takze mozem potvrdit ze ta sauna vyrivka slnko atd urobilo svoje. Akurat mi teraz meska menstrulacia uz niekolko dni ale snad to bude ok. Drzim prsty vsetkym s tymto ochorenim. Ja mam hyperfunkciu autoimunn so zapalom
Kocky, ozvite sa mi, ja som si robila oreganovy olej a po dvoch mesiacoch sa mi upravila tak funkcia st. zlazy, ze som prestala thyrozol brat.A dokonca otehotnela som prirodzene🙂))) Mam dve deti po IUI, takze muz je este v soku a ja tiez🙂))))
@euphoria Aj mne zistili v decembri tyreotoxikózu, v rovnakom momente som zistila, že sa nám podarilo otehotnieť, podľa doktorky zázrakom. Brala som thyrozol, je šetrnejší k pečeni ako propicil a silnejší. Oba lieky však spôsobujú zväčšovanie ŠŽ, takže ma čaká operácia difúznej toxickej struny. Čo vám ale nikto nepovie je, že táto choroba sa môže preniesť na plod, pravdepodobnosť len 1-2% a nám sa to stalo. Malinkú mi museli vyberať o mesiac skôr, nechceli riskovať, či sa nevyživuje len kvôli slabším prietokom alebo kvôli tyreotoxikóze. Boli jej nasadené hneď tie isté lieky ako mne len v detských dávkach (3xdenne)plus vasocardin na srdiečko. Jedna doktorka jej ich ale po 2 týždnoch vysadila s tým , že sa dostala do hypotyreózy. No skončili sme po 2 týždňoch v nemocnici s tacykardiou okolo 220 tepov za min a arytmiou. Volá sa to prenatálna tyreotoxikóza, do roka by sa to malo vyplaviť, no vyskočiť to môže v puberte alebo v tehotenstve a oveľa horšie, prípadne v inej forme. Takže len taká malá zaujímavosť na spestrenie tejto témy. Z tých stresov som prišla o mlieko a budem čakať na operáciu.
Na zníženie funkcie zaberá aj medovka 3x denne čajík, po 3 týždňoch prestávka asi tak 3 týždne a takto stále dookola.
Držím palce!
Ahojte,snad ste to vyssie nesominali lebo som to nenasla ale ak mate niekto skusenost s thyrozolm,ktory by mal.o.i. upravit tras ruk a zhlukove vypadavanie vlasov,ako rychlo v to zabralo? Beriem ho cca tri tyzdne a okrem toho ze sa mi chce vela spat ziadne ine zmeny nebadam. Naopak,nasla som si dalsiu lisinku :( dakujeeem
@ive82 mne sa z liekov st zlaza dost ukludnila vlasy mi zarastli po niekolkych mesiacoch ak vam lieky zaberu tak vam vlasy urcite zarastu a hlavne sa citim lepsie a aj struna sa mi zmensila treba na to len cas a pravidelne brat lieky. Mne kazala v lubochni uzivat thyrozol 3x denne a 3x denne pyridoxin a zabralo!
@emilyx Dakujem velmi!!! za povzbudenie 🙂 nariadili mi len dva krat denne dve tabletky thyrozolu, uvidim ako sa to bude vyvijat. Po troch tyzdnoch sa mi vlasy vyrazne zhorsili ale to asi bude tym chaosom, co mam v tele. Mozem sa opytat, to ze vlasy nebudu hned - treba pocitat s mesiacmi, rokmi? Bola by som stastna, ak by sa to aspon zastavilo, v zlepsenie uz ani velmi nedufam. A ako ste na tom teraz? Beriete lieky stale? Chapem to cele ako celozivotnu diagnozu ale bolo by extra povbudive, ak by ste sa ozvali, ze mate pokoj 🙂)))
a vlastne aj ten pyridoxin, ako vy
@ive82
Po par mesiacoch mi vlasy dorastli a vypadavanie sa mi zastavilo. Zo zaciatku ma tie miesta kde mi vlasy chybali svrbeli a potom som si zrazu jedneho dna uvedomila ze uz tie miesta kde mi chybali vlasy nemam ze mi to vlastne zarastlo. Treba hlavne klud a nestresovat viem je to tazke. Teraz mi vlasy aj zhustli a vyzeraju celkovo zdravsie. Verim ze aj vam sa to napravy. Lieky beriem stale len mi znizili davku na 2 tabletky cize 2x denne. Rano ako sa zobudim a vecer pred spanim si davam. Bude to ok verte v to. 3 tyzdne je este malo na to aby ste robili zavery. Vraj sa liekt uzivaju 2 3 roky a potom ak sa to nenapravy ta stitna zlaza potom sa to operuje. Mne sa musi stitna zlaza zmensit este 2x tolko ako sa mi zmensila odkedy beriem lieky ale uz to je pokrok ze sa postupne zmensuje a ukludnuje. Drzim palce!
Dakujem dakujem dakujeeeem za info 🙂 ivi
baby ahojte, prosim Vas, mate niektora skusenost so stratou chuti? Milujem sladke a posledne dni na jazyku nic sladke necitim, ani cokoladu, ani med, ani milovany bazovy sirup. Doktorka mi predpisala iny liek ale ten sa mi zda o cosi horsi tak uvazujem ci to vydrzat alebo zmenit liek. Ten novy liek mi predpisali Propycil. Opat vdaka za kazdu radu 🙂 iva
Ahojte,mate niekto skusenosti s alopeciou pri tyreotoxikoze? Ako sa to u vas vyvijalo? Mne zistili zvysenu funkciu sz prave vdaka malemu lozisku,nasadili tyreostatika a asi po dvoch mesiacoch sa vlasy zhorsili aj napriek normalizacii hormonov stale zhorsuju. Momentalne som na 1tbl propycilu denne ale protilatky mam stale vysoke. Co mam.cakat? Vypadaju mi vsetky vlasy? Navzdy? Chodim na ozarovanie PUVA lampou ale nezda sa mi,ze by to extra pomahalo. Nemate nieco odskusane? Tie drahe napr vichi preparaty su asi fakt len vyhodene peniaze v prioadoch ako je ten moj,ci? Dakujem.vam za akekolvek reakcie,iva
@ive82 ziadne preparaty nepomozu lebo to je vnutorne ja som to mala a pomohol mi thyrozol najprv 3x denne a potom znizili na 2x denne za par mesiacov mi to dorastlo a lieky uzivam stale. Pisala som o tom v historii ked chces mrkni. Stitna sa mi uz pekne upravuje aj zmensuje citim sa 100x lepsie ako pred tym a vlasy mam pekne dlhe huste leskle a to si ich aj farbim 🙂 za to padanie moze ta stitn zlaza ak ti ju budu dobre liecit tak sa ti to upravy s vlasmi neboj! Neuvidis to sice hned ale za par mesiacov ta to zacne akokeby svrbiet tie loziska a zrazu tam zbadas jemne vlasky a to ti uz za chvilu cele zarastie. Ostatne pripravky ani moc nema zmysel uzivat a ani ta lampa ti boh vie ako nepomoze pokial sa ti nezacne zlepsovat stitn zlaza. Vela stastia.
@ive82
@ive82 a ten vichy sampon mam tiez odskusany je dobry ale drahy ale vlasy ti od neho nezarastu. Ale pouzivala som ho. A aj alpicort vodicku mam odkusanu ta je vseobecne znama a mozes si to s tym potierat a aj na cele vlasy ked chces. Kazdopadne ti odporucam ist so stitn zlazou do Lubochne tam mi nastavili liecbu ktora mi hned zaberala a za par mesiacov boli vlasy vyriesene 🙂 mala som to daleko cestovala som do lubochne az z ciech a tam spala na penzione ale nelutujem!
@atevi26 tiez chodim do fitka tam mi vypocitali ze mam velmi spomaleny metabolizmus na 40 rokov (mam 26) 🙂 a viem ze za to moze thyrozol ale neriesim to hlavne ze sa mi lieci stitn zlaza to je zaklad. Tazsie sa chudne a lahsie sa pribera ako na tych liekoch si proste treba davat vacsi pozor co clovek zje

Ahoj. No je to divne, ale každý reaguje na lieky inak. No hlavne, že to riešiš s lekármi, tak ti držím palce, nech sa dobre vyrieši, a aspoň, že dobre spíš. Nedalo mi to, keď si písala, že si s malou sama a je ti zle, to je potom ťažké. Tak ako som písala - veľa zdravia...nech sa nemusíme zaoberať nejakým Thyrozolom 🙂
@emilyx