icon

Zvýšená funkcia štítnej žľazy a Thyrozol

zuzik1983
1. feb 2012

ahojte, chcela som sa opytat, mam zvysenu funkciu stitnej zlazy, doktor mi predpisal thyrozol.v pribalovom letaciku je ale uvedene, ze z tohto lieku sa pribera.uz som bola taka spokojna, ze sa mi dari chudnut, do leta som chcela este nieco zhodit a si to bude opacne.pribrali ste po tomto lieku?dakujem

petot
4. sep 2012

@majusqwa Rozumiem. Zdravie celkovo vec, ktora sa buduje a udrziava radsej postupne a dlhodobo.

majusqwa
4. sep 2012

@petot akoze neber si to k srdcu, ja to nemyslim zle, len poznam vacsinou take pripady, ze uz je o pat minut dvanast. viem, ze stitna sa "lieci" len hormonmi, bud potlacenim alebo podporenim. ja som sa snazila po prvom prelieceni dodrziavat spravnu zivotospravu, ale porod je velky zasah do tela a vidis, zasa som tam, kde som bola - opat mi treba silne lieky. tak ja uz naozaj neviem.

kristinka0707
Odpoveď bola odstránená
ewoolka
13. sep 2012

@majusqwa Ahoj, do Ľubochne sa telefonicky objednáš (t.č. pre konkrétnych lekárov nájdeš na www.nedu.sk/index.php?option=com_contact&catid=... ), v deň vyšetrenia je nutné prísť okolo 7.00, absolvovať registráciu, ranné odbery a následne navštíviš endokrinológa, ku ktorému si priradená/objednaná. Po vyšetrení ťa pošle najesť sa, absolvovať USG, ďalší odber krvi pre zistenie glykemickej hladiny a vrátiš sa k lekárovi, kde už s tebou skonzultuje všetky získané výsledky a nastaví vhodnú liečbu. Ja osobne mám s Ľubochňou veľmi dobré skúsenosti.
A pri užívaní thyrozolu som záchvaty nemala, iba som strašne pribrala a narástla mi struma.

majusqwa
14. sep 2012

@ewoolka dakujem 🙂. ja mam praveze liecbu nastavenu (thyrozol vymeneny za propycil), len mamina chcela dat dokopy vsetku dokumentaciu a ist to skonzultovat, ze co s tym. prezila som zatial dva ataky, len u mna je problem s tym, ze normalne mam tlak tak 90/60 a 70 tepov. akurat teraz mam zasa 130/90 a tep okolo 100. tak neviem, kolko atakov vydrzi srdce. a kedze chcem mat aj dalsie deti, nerada by som ich znova odstavovala 😠

ewoolka
15. sep 2012

@majusqwa ja som ešte pred operáciou mala pulz okolo 110 až 120, musela som dvakrát denne brať betablokátory, aby mi klesol aspoň na 90. Teraz po operácii už postupne vysadzujem BB a mám pulz 75-80. A ty máš AIT alebo uzly na ŠŽ?

majusqwa
16. sep 2012

@ewoolka ja ma AIT. vyzera to u mna asi tak, ze idem na odbery - vysledky ako z ucebnice, vsetko v norme. o dva tyzdne mi je blbo - zasa odbery, vysledky take, ze este den a mozny komatozny stav. toto sa mi stalo dvakrat. potom vzdy dostanem agresivne lieky, z ktorych schytam depresie (plus bonus), takze kombinujem lieky na stitku s antidepresivami. mala by som teraz lezat v nemocnici, ale kedze mam malu dcerku, tak som odmietla.

kxmajo
7. dec 2012

caute baby ja mam tiez podobny problem uz druhy mesiac.Najprv som myslel ze chripka ale po odobrati krvnych testov sa preukazaly horsie vysledky SZ.Priznaky podobne ako vy plus obcasne tocenie hlavy ked sa postavim beriem thyrozol a vitamin B asi 3 tyzden.Chodil som aj do roboty moc sa tam nenamaham ale obcas ano tak som sa dal na pn.Zatial mi to vobec nezabralo busenie srdca,nevykonnost teraz nemozem nic robit namahave asi by ma aj vystrelo.Moje vysledky co mi brala moja obvodna su:TSH-0,008 T3-3,90 T4-153,10 tento bol len tak tak v norme.O tyzden neskor mi brali zase krv aj na endokrinologii a vysledky su:TSH-pod 0,004 T4-21,62 T3-7,47.Trosku rozdielne.Zatial beriem thyrozol jednu rano a polovicku tabletky tak podvecer plus ten vitamin B 2x denne.Je to az take hrozne ci ako na nic sa neliecim bol som chory zmokol som vonka odvtedy mam stymto problemy uz je tomu skoro 2 mesiace.

kxmajo
8. feb 2013

viete niekto viac o tom tsh?lebo t3 aj t4 mam v norme tsh sa troska zlepsilo ale stale velmi nizke endokrinolog v lubochni povedal ze to je dobre ze na tsh nezalezi.Dolezite su t3,t4 aj protilatky su dobre vsetko tak mi uplne vysadil liecbu ze mam dost zvysene testy na pecen-alt,ast.Ma niekto nejaku skusenost lebo moja endokrinologicka mi zvysyila davku na 2tbl. thyrozolu denne a on podla tych istych vysledkov povedal ze to je dobre ze na tsh nezalezi daco mi k tomu vysvetloval a na sone mam vsetko ok ziadne uzly nic zvacsene mam ju podrazdenu koli oslabenej imunite nejakej infekcii.Ma niekto skusenosti s dr. Vanugom v Lubochni?V zavere napisal z tyreolog.hladiska vzhladom k normalizacii tyroinov vysadime tyreostaticku liecbu.

majjjka24
8. apr 2013

@kxmajo
@majusqwa
@kxmajo
@petot ahojte kočky 🙂 už dlhšiu dobu som strašne unavená, padajú mi vlasy, neustále pociťujem nepokoj, búšenie srdca... schudla som skoro 10kg a nedržím žiadne diéty... krv bola v poriadku.... je možné, že to môže byť štítna žľaza, alebo by sa to v krvi určite zistilo???

marecita
8. apr 2013

Ahoj!ja som preste tieto stavy mavala pred rokom a brali mi krv na hormony štitnej žlazy a zistili heperfunkciu,od vtedy beriem lieky a všetko už je v poriadku .a davali ti vyšetrit aj na štitnu tu krv?

emily76
8. apr 2013

@majjjka24 ano, plus este trasenie ruk... daj si urobit este raz krvne testy na stitnu zlazu. Ja som mala presne taketo priznaky. Robili ti aj testy na stitnu zlazu?

@kxmajo pozriem zajtra do karty, ake tam mam vysledky, Inak, ten co ti vysiel u obvodnej 153... mne to na endokrinologii pisali uz len nad 122.. ze hodnoty vacsie sa uz ani nemeraju... a nasadili mi 3x4 tablety na stitnu, ale ja som na zaciatku brala ine ako thyrozol a plus este jednu tabletku na spomalenie frekvencie srdca, lebo som mala tep 140. To ti kontrolovali?

majjjka24
8. apr 2013

@emily76 presne... aj to trasenie rúk...
@marecita brali mi krv cca pred 3 mesiacmi, aj na hormony stitnej zlazy a vsetko bolo ok.... doktoka mi nasadila magnesium a hotovo... ale je to čoraz horšie, sama sa zle cítim.... nemám žiadnu energiu, hoci v noci prespím aj 12hodín

emily76
8. apr 2013

@majjjka24 ja na tvojom mieste by som si dala urobit opakovany test a ziadala aj konkretne na stitnu zlazu. A daj si aj odmerat tep, ak bude zvysena frekvecnia, aj to je jeden z priznakov zvysenej funckie. Az budes mat vysledky, ozvi sa. 😉 A skus popatrat v rodine, ci nemal niekto problemy, mamina, babka, toto ochorenie je dedicne.

petot
9. apr 2013

@majjjka24 Stitna zlaza reguluje svoju tvorbu hormonov podla aktualnej potreby. Jeden odber este nic neukazuje.

emily76
9. apr 2013

@kxmajo takze ja mam vo vysledkoch, ze norma pre fT4 je do 22, tsh mam vysledky 0,009, dalsi mesiac pod 0,006 a je tam ze je to v norme. Takze ak ti povedal, ze na tsh nezalezi, tak vysledky ft4 mas podla tohoto tiez v poriadku.

majjjka24
9. apr 2013

@emily76 mamina má ochorenie ŠŽ, už dlhé roky berie euthyrox.... určite zbehnem opätovne na odbery...

katka1981
9. apr 2013

@zuzik1983, je uplne jedno ake lieky dostanes na znizenie cin. stit. zlazy, tebe sa darilo chudnut, lebo si mala zvysenu cinnost. Ja som mala vahu 58kg zo stit. zlazy som schudla na 52kg, dostala som lieky a vypracovala som sa na 72kg. Nastastie po znizeni davky sa nakoniec dostala stitna zlaza do normalu, lieky mi vysadili a zacala som cvicit a za 4 mesiace som mala 61 kg. Potom som si supla dietu a mala som 57kg. 2. krat po porode som mala 57kg schudnuta zo st. zl. nasadili mi lieky za pol roka som mala 71kg, lieky mi vysadili, zacala som drzat dietu a schudla som na 59,5 zacala som jest ako besna a dosla som na 65kg, zas som sa poznazila a drzim si vahu na 60kg. Neovplyvnis hormony, po vysadeni liekov, resp. pri nizkej vahe som vzdy schudla, ale nie len tak, pri diete alebo cviceni. Brala som najpr Carbimazol a potom neviem uz presne co. Ono sa pribera lebo ti znizia metabolizmus, lebo si ho mala predtym zvyseny z hormonov. Ale lieky treba brat, lebo je to nebezpecne neliecit.

kxmajo
9. apr 2013

Ahojte.Emily vacsinou ma kazde laboratorium ine normy na krv ale nemali by sa moc lisit.Mne to preslo pre zmenu do znizenej funkcie t3,t4 mam v norme ale tsh mam 7,2 (N:cca 0,35-5,10)tak nejak.Lieky neberiem ziadne lebo sa mi z nich zhorsili vysledky pecene.Doktor povedal ze by sa stitna mala upravit tak mam kontrolu o polroka ale citim sa na.... a kazdu chvilu som chory mam chripku.Treba zobrat krv tam zistia ako pracuje stitna.

katka1981
9. apr 2013

@majjjka24, zelezo ti robili?

katka1981
9. apr 2013

@petot, mozem sa ta spytat ake mas skusenosti zo stitnou zlazou? Osobne alebo ako si myslel, ze jeden odber nic neukazuje? Myslis ako vysledky hormonov z labaku?

katka1981
9. apr 2013

@majjjka24, ake hodnoty ti brali? Neverim, ze by ti to neukazalo vo vysledkoch, lebo ak mas taketo pocity, tak potom mas hormony hodne nad normou. Este mozes byt anemicka, inak ak mas hyperfunkciu, tam je hyperaktivita, skor nespavost.

petot
9. apr 2013

@katka1981 Myslel som to tak, ze na zaklade jedneho odberu sa podla mna neda spolahlivo povedat, ci SZ funguje spravne alebo nie. Moze to byt odchylka, moze byt chybny vysledok z labaku, skratka na potvrdenie vysledku je vhodne urobit s odstupom dalsi odber. Ale to je len moj nazor.

katka1981
9. apr 2013

@petot, vies co, cakam co mi Majka odpise, ale chyba mi u nej este potenie. Urcite by bolo dobre urobit krvny obraz, lebo kazde bezdovodne chudnutie je vazna vec. Mne z toho co popisuje stitna uplne nesedi, ale je pravda, ze pri zvys. cin. by clovek mal neznasat paru, a mne teda nevadila, hoci som mala dvojnasobok hormonov. Cize niekto moze mat vsetky priznaky nejakeho ochorenia a iny zas len jeden jediny. Dufam, ze sa ozve, nemala by ju lekarka nechat len tak. Jasne rozumiem ako si to myslel, mna stve len jedna vec, ze ked pride chory k lekarovi, tak pokial sam nepatra a nekaze si ake vysetrenia mu treba robit, velakrat mu neurobia potrebne vysetrenia na odhalenie priciny, cest vynimkam. Mate vysoky cholesterol? To moze byt stres. A same nezmysly. Nevedia z coho je problem, tak to hodia na psychiku, pritom dalsi schopny lekar presne trafi.

majjjka24
10. apr 2013

@katka1981 netuším, aké hodnoty brali, ale pri preventívke sa lekárke zdala struma o niečo väčšia, tak dala vyšetriť aj hormóny... ja som výsledky nevidela, len mi sestrička zavolala, že výsledky sú v poriadku.... potenie nemám, skor by som povedala ze som viac zimomrava, nez obvykle....... a straaaašne strašne som unavena..... zajtra ráno idem na krv....

katka1981
10. apr 2013

@majjjka24, zlatko to bude pravdepodobne anemia. Precitaj si na nete priznaky anemie a zvysenej cinnosti stit. zlazy. A porovnaj si ktorych priznakov mas viac. A nedaj sa odbyt, lebo to chudnutie nie je sranda. Bleda nie si?

majjjka24
10. apr 2013

@katka1981 no teda, vygooglila som a mám úplne všetky príznaky anémie.... takže zajtra hor sa na zisťovanie a pátranie... hneď ako budem vedieť výsledky, dám vedieť 🙂 😉

katka1981
10. apr 2013

@majjjka24, no vidis, a potesim ta, to je ovela lepsie ako ta hnusna stitna zlaza. Ak by ti robilo zle zelezo v tabletkach, kup si melasu, je to zdravsie a mne straaaaaaasne chuti. Labak sa nemylil 🙂 Ale daj si spravit komplet krvny obraz, preistotu, hoci to vyzera ozaj na tu anemiu ale tolko schudnut, ty kokyyy

lucy777
12. máj 2013

caute baby, no pripajam sa do temy ohladom stitnej zlazy. Aj mne sa pol roka po porode ozvala, co sa dalo cakat, kedze tym trpi aj mamina aj sestra. Bola som aj v nemocnici, lebo mam hrozne vysoky pulz - 148, tak si ma radsej nechali a prisli na to, ze je to sposobuje stitna zlaza. Tak beriem aj betablokatory a 4xthyrozol. kym som sa dostala do nemocnice dost som schudla, boleli ma klby a mala som aj teploty. tie ustupili, ale po navrate z nemocky sa vratili, Chudak malinku - ma 7 mesiacov - som nechala doma s manzelom a musela som ju odstavit od kojenia. Z coho mam dobre depky. Mate podobne skusenosti?

day58
22. aug 2013

@aleks_30 Ahoj, tsh 0,010 neni uplne najhorsie, ja mam 0,004 ☹