icon

Zvýšená funkcia štítnej žľazy a Thyrozol

zuzik1983
1. feb 2012

ahojte, chcela som sa opytat, mam zvysenu funkciu stitnej zlazy, doktor mi predpisal thyrozol.v pribalovom letaciku je ale uvedene, ze z tohto lieku sa pribera.uz som bola taka spokojna, ze sa mi dari chudnut, do leta som chcela este nieco zhodit a si to bude opacne.pribrali ste po tomto lieku?dakujem

meusicka
15. mar 2014

@renyka06 ahoj, tiey som mala zvysenu funkciu stitnej a liecili ma Carbimazolom. denne 6 tabl, dost som bola z nich mimo, bola som vychudnuta ako trieska , oci sa mi zacinali pulit, busenie srdca, vysoky tep, krvny tlak tiez vysoky, potenie sa, triaska, no proste nic moc. ked som sa vydala tak sa ma dr. pytal kedy planujem babo. raz mi vravel, ze mozem kludne ostat tehulka, a potom zase o dalsie mesiace povedal pravy opak. moja dr. vseobecna mi tehotenstvo neodporucala. vysledky som mala raz lepsie, potom zase horsie. tak na mna dr. zacal tlacit operaciou, ale kedze mal blby pristup tak som sa nejak necitila na tu op. potom som si vsak povedala ze beriem vsetky papiere, nalezy a idem sa spytat a poradit s inym lekarom. po konzultacii som si brala na papieriku meno lekara ktory ma bude operovat. bolo to v auguste 2006, v oktobry ma operovali, cela stitna sla von a bolo to najlepsie co com mohla urobit. oci sa mi upravili, zmyzli problemy s tlakom, busenim srdca atd. nastavili ma euthyrox a odvtedy mam doma uz 3 deticky,

renyka06
15. mar 2014

@zuzik1983 aj ja som ho brala pol tbl denne a znovu na 1denne ved uvidim ako to pojde dalej dakujem za odpoved nepoznam nikoho v okoli mna z takymto problemom... 🙂

mylove321
16. mar 2014

tak ho neber.
z choroby do choroby.
nadvaha je svina, prinasa cukrovku a to je snad horsie nez nejaka zvysena cinnost zlazy.
teda neviem, podla toho ako to citis ty.
ale podla mna stihla postava na nezaplatenie

renyka06
16. mar 2014

@mylove321 keby to bolo take jednoduche uz som ho raz vysadila a narobilo mi to zle vysledky z krvi boli hrozne.... ved ked pojdem na kontrolu popytam sa na aj ine moznosti... presne z choroby do choroby este ti mi treba... ☹

monika_k
18. mar 2014

@mylove321 poopravim ta....nejaka zvysena cinnost zlazy je dost velky problem a nie je to len nejaky ...neviem ci mas ty tiez konkretne s tymto problem, ale asi nie...kedze sa takto vyjadrujes....Ja osobne tento problem mam a ver mi, po tych vsetkych problemoch mi je naozaj ukradnute ci z tabletiek priberiem alebo nie. A mozno by si mala prehodnotit priority v zivote.

renyka06
18. mar 2014

@monika_k maš pravdu monika toto ma povzbudilo už som zufala.... mozem vysadit lieky ale bude to horšie aj lekar ma na to upozornil... vlasy mozu vypadat,triaška,bušenie srdca a ine problemy.... neni to jednoduche..

monika_k
18. mar 2014

@renyka06 a neskusala si sa informovat ohladom toho radioaktivneho jodu? mozno by to bolo lepsie

renyka06
18. mar 2014

@monika_k nie neskusala ani som o tom nepocula... az teraz ked si napisala a to co je?

monika_k
18. mar 2014

@renyka06 jaaj, teraz sice ani neviem ci sa to robi na slovesnku...tado metoda, ale hadam hej. Noo, ten radioaktivny jod je proste latka ktora by mi mala znicit tie zle bunky, ktore produkuju vela hormonov. Je to pomerne bezbolestna liecba iba jediny hacik je v tom, ze musim byt dlhsie izolovana od vsetkych, kvoli tej radioaktivite. Po tejto liecbe by som mala mat stitnu v norme aj bez tabletiek. Ja idem nato asi o cca mesiac. Zajtra mi ma volat lekar tak uvidime vlastne ako sa dohodneme. Skus si popozerat o tom na internete.

timi1012
18. jún 2014

Ahojte, prečítala som si celú diskusiu a som veľmi smutná, mne dr zistila včera že mám zvýšenú funkciu ŠŽ... ☹ moje výsledky boli tiež dosť na prd, no najviac ma trápi to že sme sa pokúšali o bábätko a vtedy som ešte nevedela že mám vôbec niečo s tou žlazou... takže som si už spravila 3 testy zatiaľ sú všetky negatívne, a vôbec neviem či ma to má tešiť alebo nie, od včera len plačem a plačem, ešte aj z roboty ma poslali domov lebo som úplne mimo, dr ma chcela vypísať na 3 týždne zatiaľ, ale nemôžem si to dovoliť ☹ cítila som sa unavená, podráždená, a veru aj ja som schudla no myslela som si že je to zmenou (sťahovaním, nová práca, stres atd...) aj mne vypísala Thyrozol mám brať 2x denne. Ráno a večer. Mne povedala aj to že nemám jesť chleba, pečivo celkovo žiadne, že nech si dávam "kuracinku", hnedú ryžu, sezam, orechy a tak. Som z toho všetkého veľmi smutná, bojím sa či tie testy neboli "falošnou správou" pretože mi dr povedala aj to že mi tiež neodporúča otehotnieť.... že sú to silné lieky a keby niečo tak by mohli poškodiť plod, no to že by som NEMOHLA otehotnieť kvôli ŠŽ to mi nikto nepovedal ☹ krámy mám dostať za 12dní, k dr určite nepôjdem už som sa dosť naplatila tento rok za Dr. Poradte čo mám robiť ☹

monika_k
18. jún 2014

@timi1012 Ahoj, tiez mam zvysenu funkciu SZ...to s tym otehotnenim je pravda....otehotniet nesmiem ani ja, kvoli liekom ☹ Odporucala by som naozaj s babom pockat,, pretoze doktorka ma bohuzial pravdu...moze to mat zly vplyv na plod. Aku liecbu ti lekarka dalej odporucila? Chlieb nesmiem jest tiez ale to kvoli soli s obsahom jodu....

timi1012
19. jún 2014

@monika_k ahoj, bohužiaľ budeme musieť veru počkať, ja len dúfam že tie 3 tehot.testy čo mi vyšli negatívne že je to tak OK, nerada by som poškodila zdravie bábätka a celkovo plod, tak nech radšej tehotná nie som., až potom ked sa vyliečim. a Berim tabletky Thyrozol, upokojujú ma, len mi je z nich strašne na spanie. A chcela som vyskúšat jódové tabletky brať k tým liekom, ale že vraj sa to neodporúča, môžem sa ťa spýtať monika papáš nejaké ovocie? a kedy ti zistili chorobu? Ďakujem 🙂

monika_k
19. jún 2014

@timi1012 Myslim, ze ak ti vysli 3 nehativne testy tak asi budu pravdive...pre istotu si mozes urobit este jeden.Mne lieky vo vseobecnosti pomohli, niesom unavena, nervozna a jednoducho mam pocit ze konecne zojem a nie len prezivam.Co sa tyka toho jodu bola by som velmi opatrna pri zvysenej cinnosti SZ.Ja som sa zacala liecit na SZ v january toho roku...ale mala som ju uz skor, mozno aj niekolko rokov dozadu.co sa tyka ovocia tak jem vsetkp okrem kiwi.....tie nemozem ale len preto lebo mam momentalne specialnu dietu a musim uplne obmedzit jod zo stravy.....pretoze o 3 tyzdne som objednana na terapiu radioaktivnym jodom.

timi1012
19. jún 2014

@monika_k a na začiatku ked si mala zvýšenú ŠŽ si čo jedla?

monika_k
19. jún 2014

@timi1012 jedla som vsetko....nemala som ziadne obmedzenia....aku liecbu ti odporuca tvoja lekarka? Ak smiem vediet

timi1012
19. jún 2014

@monika_k Lekárka mi povedala len toľko že nemám jesť ovocie... preto som sa ťa pýtala či ješ nejaké, potom mi povedala aby som nejedla ani pečivo atd celkovo rožky, chleba.... mám jesť ryby, fazuľu, mliečne výrobky kuracie mäaso, hnedú ryžu, a dala mi lieky, mám ísť 2x do mesiaca na krv. Ak sa to nezlepší do 1 roka, idem na operáciu.

monika_k
19. jún 2014

@timi1012 teraz som v robote....tak vecer ti pisem IP... zaujima ma este niekolko veci...budes tu?

timi1012
19. jún 2014

@monika_k Presne ti neviem povedať monika, tak ti napíšm aj môj facebook neviem či tam chodíš, keby náhodou tak Timi Hercegová.

monika_k
19. jún 2014

@timi1012 jasne, chodim aj tam 🙂vecer ti napisem....dakujem

timi1012
19. jún 2014

@monika_k Zatiaľ pekný deň 🙂

denne73
9. júl 2014

Ahojte.Tak ja,mam busenie srdca, vraj tachykardiaJeden lud.liecitel len cez net videl moju fotku a povedal: Zvys.funkcia stit.zlazy.Umna hje tep 92,uplne bezny, som bez liekov tie som brala v tehu. Mam strasne blb.prakt.lekara nechce mi dat sprievodku na endokrinologiu.Uz si riesim ineho.Okrem toho priserne potenie hlavne v noci.

terezka9993
26. okt 2014

CAWTE ZENULDY...SOM TU SPOMEDZI VAMI ASI NOVA ALE LEN TAK SOM POZERLA A CITALA..TIE VASE CLANKY O STITNEJ ZLAZE...JA MAM TO ISTE PRAVDEPODOBNE ...STAALE POTREBUJEM SPAT JEM JEM JEM A NIC NEPRIBERAM...NOHY RUKY MI TRNU..STALE NERVOZNA..KRICIM NADAVM..NEPRIBERAM PRAWE SOM SCHUDLA 10KILOW A TO SOM MALA PRITOM PRED ROKOM 55kg..A NEMOZEM TO NIJAK NABRAT UZ ROK!!DOTERAZ SOM NEVEDELA CO TO MA ZNAMENAT SCIM JE PROBLEM CO MI JE..ZUFALA..AZ U DOKTORKY SOM POVEDALA CO SA SOMNOU ROBI A TA MI POWEDALA VTEDY A VTEDY NA VYSETRENIE SO STITNOU ZLAZOU A AJ KRV ZE MI BUDE BRAT...IDEM TAM TERAZ 29.10 V PIATOK TAK SOM ZVEDAVA CO TO A JAK TO SOMNOU VYZERA A JAK TO BUDE..JA LEN DUFAM ZE LEN DOBRE LEBO CEM PRIBRAT LEBO VYZUERAM AKO STENITATKO A NIE AKO 21ROCNA ZENA...A NAJVIAC CO MA HNEWA SU CO INE AKO PRSIA..TO MI TAK RAPIDNE PADLO ZE NEMOUEM SA NEKEDY NA SEBA ANI POZERAT A TERAZ ASPON VIEM V COM JE AKO TAK PROBLEM...TAK SOM ZVEDAVA

evahalaszova
10. nov 2014

Ahojte baby som tu nova chcem sa poradit zistili mi zvysenu funkciu sz,dostala som lieky thyrozol 2krat denne a sobycor 1denne ale nepoznam lieky a bojim sa aby nebolo horsie,dik.

79marry
5. mar 2015

Žienky, aj medzi vás patrím. Už od leta to bolo so mňou hrozné! Hrozne som sa potila, nevládala s dychom, boleli ma kĺby, svaly, trasenie rúk aj nôh, migrény, vyčerpanosť, nespavosť, búšenie srdca, opuchy. Ignorovala som to, lebo som na dcérku sama a myslela som si, že som len stratila kondíciu. Vôbec som nechudla a to som asi mesiac držala diétu. V novembri som otehotnela. Kamarátka ma po sťažovaní sa poslala k doktorom, lebo tep som mala v kľude 138. Moje celé telo išlo bez prestávky na 200%. Skončila som na endokrinológii, kde ma chceli objednať až o 3 mesiace. Povedala som, že som tehotná, tak mi hneď brali krv a vraj mám prísť teda o mesiac. Volali mi hneď na druhý deň, aby som okamžite prišla , katastrofálne výsledky. Diagnóza Tyreotoxikóza, Hypertxreóza. Nasadila mi Thyrozol 3x1 ( ten je na zníženie tvorby hormonov ŠZ). Na krv chodím každé dva týždne, niekedy aj každý. Vždy poobede zavolá či zvýšiť, či znížiť. Po mesiaci, som spadla pod hranicu až do hypotyreózy. Vysadila thyrozol, nasadila euthyrox 1 ráno(aby sa nezväčšovala ŠZ), po 10 dňoch som bola zase až moc hyper, tak vysadila euthyrox a nasadila thyrozol. Nazvala to brittle, kedy to skáče hore dole. Teraz som na oboch liekoch, pretože sa mi štítna žľaza zväčšuje, na to je ten euthyrox. Po pôrode ma vraj čaká operácia, celá ŠZ von. Bojím sa hrozne moc. Aj teraz, aby tie lieky neublížili dieťatku. Vraj sa aj čuduje, že sa mi podarilo otehotnieť, lebo pri zvýšenej funkcii je to veľmi ťažké, a keď som o tom ani nevedela. Našťastie mám dobrého gynekológa, povedal nech sa snažím zostať nad hranicou, čiže v hypertyreóze( nie však príliš vysoko) v žiadnom prípade nie pod, v hypotyreóze, práve tá je nebezpečná pre plod (deformácie vývojové a psychické). Pri prvej dcérke som nič také nemala. Doktorku trápi, že nevie zistiť prečo je to také agresívne, že skáčem každý týždeň s hodnotami hore dole a za 3 mesiace sa mi zväčšila ŠZ 2násobne. Schudla som 5 kíl hneď prvý týždeň ako mi nasadila Thyrozol, teraz kolíšem 2 kilá hore dole podľa toho do akej hladiny sa dostávam s hormónmi. Som v 19tt,tak dúfam, že vydržíme čo najdlhšie a hlavne nech je malinké zdravé. pri hypertyreóze môže nastať predčasný pôrod. A to mi ešte zistil na gyn, že mám maternicu v tvare srdca.

erulienka
8. apr 2015

@aleks_30
Ahoj prosim berieš stále na štitnu žlazu fortuna vitae?Od akej firmy?pomáha?Máš poruchu zvýšenej či zníženej funkcie?Dakujem krásne, erika

erulienka
8. apr 2015

@aleks_30
Ahoj prosim berieš stále na štitnu žlazu fortuna vitae?Od akej firmy?pomáha?Máš poruchu zvýšenej či zníženej funkcie?Dakujem krásne, erika

emilyx
13. apr 2015

Ahojte mne zistili zvysenu funkciu stitn zlazy. Mam navaly tepla stale mi je horuco niekedy zas zimnicu. Chuti mi jest a to hlavne v noci po tej 00:00 alebo 01:00 nemozem spavat v noci mam najviac energie chodim spat ked sa prinutim o tej 01:00-02:00 a rano vstavam o 7-8mej. Vela krat idem spat az o 04:00. A doobeda som vyceropana nervozna bez nalady.. ked uzvyjdem von tak je to ok. Som na materskej. Spim s malou poobede. Hodinku dve. Nemozem sa zbavit vyraziek vyzers to ako alergia dekolt tvar ruky. U alergologicky mi alergie nezistili. Ale otazka znie ak mam zrychleny metabolizmus mam zvacsenu stitnu zlazu - strunu a nadmernu produkciu udajne vsetkych hormonov (ako sa vyjadrila lekarka) PRECO NIE SOM STIHLA??? Mam 25 rokov vyska 168 a 73kg a hypertenziu. Lekarka mi na moju otazku nevedela odpovedat. Dnes mi predpisala lieky Thyrozol a ak este aj z nich priberiem tak ich hodim rovno do kosa. Tlsta som dost na to ze som mala byt stihla. Mam nervy v kybli z tohoto teraz 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 a to som chcela chudnut potrebujem dat dole 13-15 kg. Je mozne pri Tgyrozole chudnut? Zdrava strava + denne cvicenie ??? Schudol niekto pri nom?

79marry
14. apr 2015

@emilyx Ahoj, aj ja mám zvýšenú a Tyreotoxikózu a ešte som aj tehu, zistili mi to v decembri, mala som to celé leto a zrovna v lete som držala diétu, fakt zdravú stravu a cvičila a zhodila som len 4 kilá, potom som sa na to vykašlala, je pravda, že sa mi vrátili len 2 kilá. V decembri mi nasadila Thyrozol 3x denne a behom týždňa som zhodila hneď 5 kilov, takže u mňa to funguje takto. Priberať som začala až po 23tt zatiaľ 1,5 kg. Tiež som nemohla spávať, bola vyčerpaná, tep 130 v kľude.... Vraj pokiaľ trpíš vlčím hladom, tak vtedy sa nechudne. Mne ten thyrozol na začiatku vlčí hlad stlmil 🙂 asi preto som schudla.

emilyx
14. apr 2015

@79marry no parada bodaj by som aj ja z neho chudla :D zatial Thyrozol uzivam len druhy den. Chcem sa opytat ucinky ma hned alebo az po dlhsom case uzivania? Zatial necitim hlad.

emilyx
14. apr 2015

A prosim
@79marry
Nevies mi poradit kde je na nete nejake odporucanie o stravovani pri zvysenej funkcii st zlazy? Lebo moja doktorka mi vobec nic nepovedala len to ze mam brat lieky :D