icon

Ablácia endometria

icejane
27. okt 2016

Ahojte, niekto kto to podstúpil, po prípade nejaké skúsenosti? lekár mi navrhol abláciu maternice, ale váham... na internete je toho o tom strašne málo 😒 Ďakujem

Strana
z2
bluka2
5. okt 2024

@natinka1988 to sa nedá tak povedať, že už nebudeš mať menštruáciu a deti. Stále treba používať nejakú formu antikoncepcie, lebo aj keď je tehotenstvo malo pravdepodobne, veľa žien otehotnelo a potom je to vysoko rizikové tehotenstvo, ktoré väčšinou nedôjde do konca. Je to riziko pre matku aj dieta. Ale môj gynekológ mal pacientku, ktorej sa po zákroku narodilo zdravé dieta, takže aj to sa stáva, aj keď je tých prípadov malo.
Ty si mladá, tebe to endometrium môže ešte kľudne dorast (možno menej ako máš teraz, ale dostatočne na tehotenstvo) lebo hormóny pracujú normálne dalej a do prechodu daleko. Presne to mi povedala doktorka po zákroku. A je to v odbornej literatúre tiež.
Zákrok treba podstúpiť, keď už nechceš mať deti, lebo otehotnieť je ťažšie A pripadne tehotenstvo nekončí dobre.

Nemozes sa porovnávať do 49 ročnou ženou, ktorá ma bližšie do menopauzy

bluka2
5. okt 2024

@natinka1988 Pozri tento článok, je to o 274 tehotenstvách po ablacii. Ženy otehotneli v priemere 1.5 roka po ablacii: https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt...

bluka2
5. okt 2024

Ten link asi nefunguje, tak ešte raz: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/1...

misiacikm
5. okt 2024

@natinka1988 ja som tiež podpisovali súhlas s výkonom. A áno, povedala mi , že možno nebudem mat menzes, možno iba slabé krvácanie. Ťažko povedať, som dva dni po zákroku. Ja som celkom ani nemala na výber, mala som už 3x polyp silné krvácanie, zle krvné výsledky...

lucka250919
8. okt 2024

@all mne dr povedala ze na 90% nebudem mat menstruaci vobec ale ze sa stava ze može byt slaba menstruacia. ja som zatial bez krvácania a to je pre mna vyhra lebo som to mala neznesitelne. Verím že aj vám to pomoze baby

bluka2
8. okt 2024

Baby, takze dnes som bola na ultrazvuku na kontrole, 21. den cyklu a moje endometrium ma 8mm. Pamatam si, ze presne taku istu hodnotu som mala v mesiaci, ked som otehotnela. Takze u mna zarucene po zakroku je ocakavana stale menstruacia, dnes mi to dr. potvrdila. Zrejme/snad slabsia nez predtym, uvidime.

natinka1988
8. okt 2024

@bluka2 cozeee 🫣😔 tak snáď aspoň slabšiu budeš mať 😔

bluka2
8. okt 2024

@natinka1988 Presne v to dufam. Aspoň zo silnej normálnu alebo slabšiu

natinka1988
18. okt 2024

Ahojte, tak už aj ja to mám za sebou, bola som v BA, po zobudení brutálne bolesti , už som dome, tak snáď to pomôže a za 3 týždne kontrola, tak uvidím.
@bluka2 ty ako? Dostala si už menštruáciu? Bola aspoň slabšia ako si mávala?

bluka2
18. okt 2024

@natinka1988 fakt to ma každá inak. Ja som zas nejaké bolesti nemala, ale dufam, že ti je už lepšie. Moja menstruacia bola pomerne normálna, ale určite nie slabá. Aké zas ani nie silná. Takže čiastočný úspech? Len baby dávajte si pozor. Ja som teraz predvčerom cestovala s 5 kuframi a ani mi nenapadlo, že by som ich nemala zdvíhať, lebo som sa cítila dobre. Teraz však cítim, že som i tu zónu poriadne iritovala. Šetrite sa, aj potom, čo sa už cítite dobre.
Držím palce, aby na kontrole bolo všetko ok.

natinka1988
18. nov 2024

Ahojte, mala som kontrolu mesiac po zákroku a sliznica zatiaľ nenarástla 😊 uvidíme čo bude ďalej,ale dúfam že už budem mať pokoj 😊

oknosmas
2. apr 2025

Prosim, napisete mi podrobnejsie svoje skusenosti? Mam sa rozhodnut ano ci nie...tak by som chcela o tom vediet viac..dakujem

lucka250919
7. apr 2025

@oknosmas , ja som zatiaľ spokojná. tak odporúčam.

mathka
22. apr 2025

ahojte, tiez som sa dnes objednala na termoablaciu, moja lekarka mi to navrhla. Chcem sa spytat, ake vysetrenia ste absolvovali pred zakrokom? A tie co ste to uz absolvovali, pomohlo to a nemate s odstupom casu nejake problemy? Dakujem

tatkoamamka
15. júl 2025
@natinka1988

@bluka2 ahoj, prosím ťa, už to máš za sebou? Ako to prosím prebiehalo? Mňa to čaká 18.10. A rada by som počula skutočne skúsenosti 😊 kľudne aj cez súkromnu poštu 😊 ako sa cítiš teraz?

@natinka1988 ahoj mozem sa opýtať ako si sa cítila po zákroku,či si krvácala ako dlho si krvácala a či to vôbec pomohlo s ďalšou menštruáciou?Ďakujem za všetky postrehy a skúsenosti

natinka1988
19. júl 2025
@tatkoamamka

@natinka1988 ahoj mozem sa opýtať ako si sa cítila po zákroku,či si krvácala ako dlho si krvácala a či to vôbec pomohlo s ďalšou menštruáciou?Ďakujem za všetky postrehy a skúsenosti

@tatkoamamka ahoj, po zákroku som mala bolestí, najskôr som mala taký priesvitný výtok,potom som krvácala, trvalo to cca 3 týždne a potom už nič, od októbra 2024 nemám menštruáciu.

tatkoamamka
6. aug 2025
@bluka2

Baby, takze dnes som bola na ultrazvuku na kontrole, 21. den cyklu a moje endometrium ma 8mm. Pamatam si, ze presne taku istu hodnotu som mala v mesiaci, ked som otehotnela. Takze u mna zarucene po zakroku je ocakavana stale menstruacia, dnes mi to dr. potvrdila. Zrejme/snad slabsia nez predtym, uvidime.

@bluka2 ahoj ja som bola dnes na kontrole po skoro troch týždňov od zakroku a ja som mala výšku zase 9mm tak ma skoro vykotilo ...môžem sa opýtať mavaš menzes a ak áno tak je aspoň slabší?

bluka2
6. aug 2025
@tatkoamamka

@bluka2 ahoj ja som bola dnes na kontrole po skoro troch týždňov od zakroku a ja som mala výšku zase 9mm tak ma skoro vykotilo ...môžem sa opýtať mavaš menzes a ak áno tak je aspoň slabší?

@tatkoamamka ahoj, ja mavam normalne. Slabsi sa stal asi 9 mesiacov po zakroku, takze to nebude zakrokom, ale zmenou zivotneho stylu. Prestahovala som sa do Afriky, tu je pokoj, ziadny stres. Teraz mam 3 dnovu menstruaciu ako aj vela zien tu. V Europe som uz dostala papier na vybratie maternice, lebo po ablacii bola stale silna. Takze za mna je tento zakrok na nic, ale citam, ze ostatnym to pomohlo. Asi zavisi od povodu, preco je menstruacia silna. U mna to bolo zrejme dlhodobym stresom

matulinka36
16. okt 2025
@katkaking

Ahojte, pred vyše týždňom som bola na termoablaciu endometria, kto ste absolvovali, viete mi dať viac info? Ešte spinim, trosilinku, ale čerstva krv stále, je to ok? Koľko ste sa z toho zostavovali?

@katkaking ahoj.ja som 4 týždne po termoablacii.3 týždne som spinila týždeň nič a dnes zase.vcera som bola na kontrole ešte to nemám zahojene a vraj tam mám krv ale to je normálne.za 2 mesiace mám ísť na kontrolu ako to vyzera

jaza81
Dnes o 14:09
@natinka1988

@lucka250919 ahoj, mozem sa opýtať pár otázok? Môžem napísať správu? 😊

@natinka1988 ahoj, prosim kde Ti to robili?

jaza81
Dnes o 14:11
@bluka2

@danaalex máš to pred sebou? Bola som, ale u mňa bohužiaľ s komplikáciami, som znovu v nemocnici.

@bluka2 prosim Ta, ake komplikacie nastali?

bluka2
Dnes o 14:30
@jaza81

@bluka2 prosim Ta, ake komplikacie nastali?

@jaza81 po anglicky sa to vola hematometra. Krv sa hromadila v maternici a neodtekala. Za 2 dni som bola ako v 6. mesiaci. Odpumpovali a potom za 2 dni zas. Takto 3 krat. Dalsi krok bola dalsia operacia, ale nastastie na tretu krat to nejak zafungovalo. Potom som mesiace mala citlivu tu oblast, napriklad ma v podbrusku zacalo boliet pri kazdom malom strese, nemohla som nic tazsie nosit, inak krvacanie. Po tych odpumpovaniach som chodila ako 90 rocna zena, nemohla som ani dostupit na nohu. Stav daleko horsi nez
po porodoch

jaza81
Dnes o 19:57
@bluka2

@jaza81 po anglicky sa to vola hematometra. Krv sa hromadila v maternici a neodtekala. Za 2 dni som bola ako v 6. mesiaci. Odpumpovali a potom za 2 dni zas. Takto 3 krat. Dalsi krok bola dalsia operacia, ale nastastie na tretu krat to nejak zafungovalo. Potom som mesiace mala citlivu tu oblast, napriklad ma v podbrusku zacalo boliet pri kazdom malom strese, nemohla som nic tazsie nosit, inak krvacanie. Po tych odpumpovaniach som chodila ako 90 rocna zena, nemohla som ani dostupit na nohu. Stav daleko horsi nez
po porodoch

@bluka2 tak to bolo velmi neprijemne, nezavidim, ked clovek spolieha, ze sa mu polepsi a nakoniec je to este horsie. A tie nasledne operacie boli opakovanie termoablacie? Mozem sa spytat, kde Ti to robili? Ja neviem kam sa vybrat, kde s tym maju uz ako take skusenosti a nie su amateri:(

bluka2
Dnes o 20:27
@jaza81

@bluka2 tak to bolo velmi neprijemne, nezavidim, ked clovek spolieha, ze sa mu polepsi a nakoniec je to este horsie. A tie nasledne operacie boli opakovanie termoablacie? Mozem sa spytat, kde Ti to robili? Ja neviem kam sa vybrat, kde s tym maju uz ako take skusenosti a nie su amateri:(

@jaza81 nie, to som sa asi zle vyjadrila, keby sa to tretie odpumpovanie nepodarilo, nasledovala by operacia, ale nastastie uz nebolo treba. Bolo to v Nemecku a vraj taky pripad v nemocnici este nemali. Takze zrejme len smola

Strana
z2