Adenóm hypofýzy - 4 mm
Ahojte..ma te niekto skúsenosť s adenomom hypofyzy? Mne zistili v decembri, má 4 mm..prolaktin som mala 35 hodnotu čo je veľa.. Po polroku mi parlodel lieky znížili na hodnotu 28... Hyperprolaktinemia spôsobuje neplodnosť alebo problém donosiť dieťa.. Nehovorím že plánujem teraz otehotnieť ale tak ako to bolo s niektorou z vás? V pohode všetko čo sa týka tehotenstva? Či hrozil aj potrat..vyliečila sa niektorá z vás úplne čo sa týka toho adenomu..u endokrynologa som bola tak mi povedal že to je záležitosť niekoľko rokov. Jednému chalanovi to chvalabohu zmizlo úplne ale po 9 rokoch liečby..
@karush chodím len k ambulantnej endokrinologičke každé 2 mesiace na odbery u nás v meste +2krát do roka do Ba k endokrinologičke takej tej vyššej triedy 🤣..ináč som s ňou v kontakte len telefonicky . Jasné, že bude dobre , musí🙂. Potom daj vedieť ako si sa rozhodla a ako
si dopadla❤️
@monicka585 ahoj,no pravdupovediac sama tomu nerozumiem,majú v tom poriadny zmätok ,keďže som čakala od decembra na rozhodnutie,v januári mi volala lekárka ,že mi to "predbežne schválili" ale kvôli korone ,treba trochu počkať a dajú mi termín ..no a o mesiac a pol na to mi znovu volala lekárka , že jej odtiaľ volali a prehodnotili to a vraj by to nebolo vhodné v mojom prípade 🤦🏻♀️..takže zatiaľ som na liekoch + čakám na ďalšie s ktorými ich budem kombinovať a ak sa to nezlepší tak by chceli znovu operačne to riešiť ,ale tentokrát už cez hlavu ,to som rázne odmietla a ďalšia možnosť je ešte nejaké iné ožiarenie,ale o Tom sa budeme baviť až v prípade ,že to bude nutné . Verím ,že už mi tieto lieky pomôžu a vyhnem sa tomu 🙂🙏
@meggie2014 Tak mne lekár hovoril, že rozhodnutie je na mne a nechce ma ovplyvňovať, ale dodal, že bol by rád, kebyže si vyberiem operáciu 😀 a taký istý názor mal aj primár. Takže som dala na ich odporúčanie. U mňa ide o hormón ACTH, že pri rádioterapii je dosť riziko, že sa poškodí aj produkcia ďalších hormónov, a kým by zaúčinkovala, tak by som bola na liekoch, ktoré tiež nie sú žiadna výhra. Pri operácii návrat pôvodnej hmotnosti, ústup príznakov a obnovenie funkcie hypofýzy tiež asi až po roku. Tie príbehy pacientov, ktorých som stretla, no všetko maximálne odstrašujúce prípady, čím všetkým si museli prejsť- niekoľko neúspešných operácií, rádioterapia, doživotné lieky, poškodená hypofýza, návrat choroby v krátkom čase...☹😒
@karush áno, veď to,že tie lieky sú tiež samá chémia,tiež to nieje výhra 😤..tak potom si sa určite rozhodla správne ,ak ťa ľudia strašia snaž sa, nevšímať si ich ,poznám to ,aj ja som si tým prešla,niektorí ľudia sú takí a strach veru nepomáha🤦. Treba myslieť pozitívne a bude všetko ok 🙂. Je pravda ,že niekomu to pomôže a už nemá dokonca života s tým problém a niekto s tým bojuje ďalej . Ja som ho mala dosť veľký a tesne sa okom , takže bolo riziko..preto mi neodstránili celý a tým pádom to ďalej robí šarapatu..ale keďže ty to máš maličké,myslím si a verím v to,že po operácii budeš mať po probléme ❤️
@meggie2014 o tak to je sila.mna ked pred 15timi rokmi operovali,to som mala adenom 18mm x 18mm.myslela som,ze po operacii bude pokoj a doktorov budem zďaleka obchádzať.buduci tyzden idem na operaciu zlcnika,aby som mohla uzivat somatuline. Tak je to predsa choroba na dlhšie liečenie.neboj megie2014 bude dobre.musime tomu veriť.tak sa drž😊
@karush neboj.niekedy nie je dobre počuvat negativne nazory a pribehy pacientov. Treba myslieť pozitivne.viem,je to ťažke.ale niekde v diskusii som čitala ako pred takouoperaciou jedna pani pisala ako uživala aloe vera a ine prorodne produkty a po opetacii sa citila fajn aj dobu rekonvalescencie zvladla dobre.myslim,že pila aj neake zeleninove štavy. Držim palce nech vše tko dobre dopadne😊
@monicka585 presne, aj ja som v to dúfala ,ale tak bohužiaľ nie vždy je to tak ,ako si to predstavujeme..ale samozrejme som optimista a verím ,že to všetko nakoniec dobre dopadne. Prajem ti,nech to všetko dobre dopadne,aj ty sa drž 🙂❤️
@meggie2014 Ďakujem☺
Ahojte, aj mne úplnou náhodou zistili adénom hypofýzy o veľkosti 6mm, pri MR 4/2021 s tým že je hormonálne neaktívny, pri tom som bola v roku 8/2019 na MR mozgu a nič som tam nemala, alebo možno len bol malý, tak si ho nevšimli neviem, no aj napriek tomu že je neaktívny tak mi nasadili lieky konkrétne Medocriptine, keďže endokrinológ sa vyjadril, že adénom môže rásť a takto s liekmi sa môže zmenšiť, alebo aspoň prestať rásť. Mám brať polovicu na večer, len ešte som nezačala, chystám sa od júla, mate s týmto liekom niekto skúsenosti? Ďakujem...
@mora1111 norma prolaktinu je oveľa nižšia ako uvádzate.norma nie nieco do cca 15..... vypytajte si lieky CABEST... tie sa beru 1x do tyždňa a su dobre straviteľné. a nič mi po nich nie je.. ja sa liečim už asi cca 7 rokov a mam staticku velkost adenomu hypofyzy..4mm... je dôležité aby nerástol. lebo bude potrebná operácia, lebo ked začne tlačiť na oči bude problém.
Dobry den prosim vas rozumie niekto vysledkom STH s glukozovym testom?velmi dakujemm
Popripade kto bol aj v lubochni
@meggie2014 prosim ta, mas skusenost s tym somatulinom dlhodobo?
@monicka585 prosim ta, pichaju ti ten somatuline?
@maialeo juj..prepáč..ja až teraz reagujem..nevšimla som si túto tému..ano pichaju mi somatuline už od roku 2021 a stále dobré výsledky mám pri dávke somatuline 60..takže iba kontrolu každý polrok..verím,že sa to takto udrží na liečbe...
@amalka147 pred 10rokmi mi zistili nezhubný nádor hypofýzy-stále rovnaký bez zmeny. Pri odbere tekutiny z miechy sa 1.x netrafili-zobrali mi tekutinu medzi platničkami-platnička mi praskla a posunula sa.1x za polroka chodím na kontroly,1x za rok na MR.Ak sa bude zväčšovať, tak lieky,ak nepomôžu tak operácia.Tehotenstvo som celý deň strávila na wc vracaním,prehánkami.V 9tom mesiaci som bola na 4dni hospitalizovaná kvôli nevoľnostiam. Rodila som týždeň pred plánovaným termínom-nedostatok plodovej vody-malá sa narodila bez imunity,hovorí iba svojou rečou,nerozumie keď od nej niečo chcem aby robila/nerobila,má oslabené svalstvo,chodíme na rehabilitácie každý mesiac+pravidelne na rôzne krúžky.
@maialeo juj..prepáč..ja až teraz reagujem..nevšimla som si túto tému..ano pichaju mi somatuline už od roku 2021 a stále dobré výsledky mám pri dávke somatuline 60..takže iba kontrolu každý polrok..verím,že sa to takto udrží na liečbe...
@monicka585 ahoj... ako pokracujes so Somatulinom? Ja som stale na 120 ale teda nety uz aj v kostiach.
@monicka585 ako sa ti to vyvija? stale si na 60?

@meggie2014 ahoj.je mi to ĺuto.prave čitam,čo je nové v tejto téme.a z akého dôvodu Ti neschválili gama?