icon

Ako dlho môže trvať perimenopauza?

slnecnica777
2. dec 2024

Tie, ktoré ste si tým prešli a máte to už za sebou. Ako dlho vám trvala perimenopauza a v akom veku nastala? Mne teraz po 1x prišla menzes o 4 dní skôr a prvý krát v živote mám návaly horúčavy až pálenie v zadnej časti krku, hlavy a hornej časti chrbata. Je to veľmi nepríjemné. Už pol roka mi nafukuje brucho. Minulú menštruáciu som mala silnú a tak bolestivú akoby som mala rodiť. Krvácanie už nemávam 5 dní len 3 dní, ale za to oveľa silnejšie. Čítala som, že toto začína 1 rok pred menopauzy. No ak je to pravda keď teraz mám 45 to v 46.roku by som bola v menopauze. Priemerný vek je 53. Inde zas píšu, že perimenopauza môže trvať aj 7 rokov. Ja menštruáciu mávam zatiaľ pravidelne každých 28 dní aj ovuláciu, akurát dnes som vydesená z tých navalov horúčav a skoršieho prichodu menzesu o 4 dní. Mám až úzkosť a depku. Myslela som si, že to príde až po 50.☹️

martinka13
2. dec 2024

Mne to prišlo v 42. Teraz mam 44 a menzes som nemala už 2 roky. Pokiaľ nerátam 3x špinenie. Užívam si to 😀

slnecnica777
autor
2. dec 2024

@martinka13 A ako ste to zvládala psychicky. Aj ste pribrala?

simsalabim
2. dec 2024

@slnecnica777 toto je velmi individualne, aj vek aj dlzka perimenopauzy, aj priznaky. U kazdej inak. Mne sa skratil cyklus aj dlzka krvacania a to trva(lo) roky.

slnecnica777
autor
2. dec 2024

@simsalabim Koľko cca neviete vo vašom prípade?

gaaaa
2. dec 2024

Mne začala perimenopauza v 45r.teraz mám 46r.a je to čistá katastrofa tie návaly,potenie,výkyvy nálad a v poslednej dobe začína aj nespavosť. Cyklus mávam tiež pravidelný občas sa stane že dostanem 1-2 dní skôr ale bolesti mávam tiež mávam silnejšie a tiež 3-4 dni a koniec. V novembri som bola na preventívke mi kázala že mám len vydržať a že v menopauze budem až ked rok nebudem mať ms. Keď mám takto fungovať ešte zopár rokov mám sa načo tešiť.

kikulienkadd
2. dec 2024

Ahoj,no užívaj si,že máš cyklus pravidelne 28-dnovy. Mám 44r a posledné 4 roky cyklus v rozpätí 21-23 dní, výnimočne 25. Pri dĺžke 7 dní...no nič moc. Pokiaľ to neklesne pod 3 týždne,lekár s tým nechce nič robiť,je to vraj normálne. Vraj to u mňa na menopauzu ešte zďaleka nevyzerá 🙄 No hurá!

simsalabim
2. dec 2024

@slnecnica777 netusim… mam 54 a menzes stale 🤷‍♀️ A nastastie ma zatial netrapia ine priznaky, na ktore sa zeny stazuju (okrem spanku). Ale kratsi cyklus aj dlzku krvacania urcite tak 8-10 rokov.

stellarstar
2. dec 2024

Budem mat 45 a mam to od 42ky, ms mi chodí resp mešká 2 - 3 m, ostatné príznaky tu ani nejdem rozpisovať mám mala som snáď všetky príznaky. U mňa je zaujímavé to že niektoré príznaky trvajú pár týždňov mesiacov a ptm sa vytratia a zas sa vráti...

barka1
2. dec 2024

@slnecnica777 od vysadenia HAK pred 3 rokmi mi začal blbnut cyklus, MS mám cca 3x rocne. Mám 44 rokov. Na doporučenie dr. som sa vrátila k HAK, potiahnem do 50ky. Prist o hormony takto skoro nie je idealne.
Inak to máme v rodine, mamka aj jej mama mali posledny cyklus vo veku cca 45.

gypsomilka
2. dec 2024

Baby uzivate dake vitaminy ?

slnecnica777
autor
2. dec 2024

@gaaaa No ja mám presne tie isté príznaky. Takže to môže trvať ešte dlho. Najhoršie zbadám tie návaly. Keď mám silne bolesti dám si flector ale na tie návaly už neviem čo si dať. Točí sa pri tom aj hlava.

gaaaa
2. dec 2024

@slnecnica777 Aj ja mám s tými návalmi problém.Dr.ze to musim len vydržať ale je to ťažšie ako som si myslela. Ja už ani neviem aké je to sucha vyjsť z bytu.

stellarstar
2. dec 2024

@gypsomilka ja som vyskúšala pár doplnkov, a začiatku pomohli a ptm už žiaden účinok

martinka13
2. dec 2024

@slnecnica777 úplne v pohode. Nie, nepribrala som. Spočiatku som mávala tie návaly teola. Nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Cvičím 4x do týždňa už niekoľko rokov. Mozno preto, to nejako nemá na mna vplyv. Prakticky jediná zmena je, že nemám menzes

rikarika
2. dec 2024

@slnecnica777 mám 45 a menzes nemám už vyše roka. Žiadne iné príznaky nemám. Ja sa na toto obdobie života nemôžem sťažovať, the best ever..😊. Behám, športujem. Dávam si šumivé magnézium, kalcium a kolagén - pravidelne nepravidelne. Osobné si myslím že šport je pre toto obdobie života topka a hlavne ak nepomôže, určite neuškodí.

barka1
2. dec 2024

@slnecnica777 na navaly úžasne zabral kotvičník. Niekolko tyzdnov som brala 2x denne jednu tobolku a navaly úplne prestali. Kombinovala som ich s Menea vitamínmi od dr. Maxa.

grof_monte_christo
2. dec 2024

Mám 48 a cyklus sa mi začal skracovať už pred 40. Žiadne iné príznaky zatiaľ nemám, menzes mám stále.

chiccco
16. jún 2025
@barka1

@slnecnica777 na navaly úžasne zabral kotvičník. Niekolko tyzdnov som brala 2x denne jednu tobolku a navaly úplne prestali. Kombinovala som ich s Menea vitamínmi od dr. Maxa.

@barka1 prosim ta a aky kotvicnik uzivas ?

barka1
16. jún 2025
@chiccco

@barka1 prosim ta a aky kotvicnik uzivas ?

@chiccco tobolky od Golden Nature alebo Botanic

itaa
18. jún 2025

@slnecnica777 ahoj, mne zacal menzes haprovať pred rokom, mala som 48, bol neprabidelný, raz za 2-3 mesiace, ale aj silnejší. Tento posledný trval skoro tri tyzdne! nie velmi silný. Ziadne problémy nemám, ani návaly. Budem mať 50. Skús Maca pràsok a datelina caj.

slnecnica777
autor
19. jún 2025
@itaa

@slnecnica777 ahoj, mne zacal menzes haprovať pred rokom, mala som 48, bol neprabidelný, raz za 2-3 mesiace, ale aj silnejší. Tento posledný trval skoro tri tyzdne! nie velmi silný. Ziadne problémy nemám, ani návaly. Budem mať 50. Skús Maca pràsok a datelina caj.

@itaa Ahoj. Mne tie návaly už prešli. Brala som Fytofem kapsule 2x denne. Gynekológ mi povedal, že ich treba brať min. 6 mesiacov kým sa dostaví účinok, ale našiel mi pri preventívke 1,5 CM polyp na krčku maternice, tak aj to mi robilo hormonálne výkyvy. Majú mi ho operačne vybrať. Teraz mám 46. Menzes každý mesiac. Krvácanie 3 dní silné, 2 dní špinenie. Cykly niekedy kratšie 25.dnove niekedy dlhšie 30.dnove..

falbala132
19. jún 2025

tak ja mavam tiez cyklus 24 dnovy a kratsi ako pred 2 rokmi ale ine prejavy vobec nemam. ani mi nenapadlo, zeby to mohla byt perimenopauza.
a to palenie krcu co opisujes, tak to moze byt aj z krcnej chrbtice, aspon ja to tak mam, tam su aj velmi citlive nervy.

jana_eyre_2
19. jún 2025

Viac starších kolegýň mi vravelo, že mali príznaky aj 10rokov, kým prišla naozajstná menopauza.. boli všelijaké obdobia keď to bolo znesitelne a niekedy neznesiteľné..

Ja mám 41 a mám podozrenie, že mi začína - mám dosť nepravidelný cyklus, spinim, menštruácia niekedy príde skôr, inokedy neskôr, trvá rôzne dlho.. niekedy sa spotim akoby som vyšla z bazena, inokedy mi je zima.. mám ale aj myom v maternici a gynekológ sa vyjadril že buď je to ním, alebo perimenopauzou.. ale viac to nerozvijal, nepatral, neriešil... 🤷🏻‍♀️

slnecnica777
autor
19. jún 2025
@jana_eyre_2

Viac starších kolegýň mi vravelo, že mali príznaky aj 10rokov, kým prišla naozajstná menopauza.. boli všelijaké obdobia keď to bolo znesitelne a niekedy neznesiteľné..

Ja mám 41 a mám podozrenie, že mi začína - mám dosť nepravidelný cyklus, spinim, menštruácia niekedy príde skôr, inokedy neskôr, trvá rôzne dlho.. niekedy sa spotim akoby som vyšla z bazena, inokedy mi je zima.. mám ale aj myom v maternici a gynekológ sa vyjadril že buď je to ním, alebo perimenopauzou.. ale viac to nerozvijal, nepatral, neriešil... 🤷🏻‍♀️

@jana_eyre_2 To striedanie tepla a zimy som mala aj ja hlavne počas menzesu alebo ovulácie. Opakovalo sa to každý mesiac, ale posledné 3 mesiace som to nemala. Perimenopauza je u každej ženy rôzna. Niekomu trvá kratšie niekomu dlhšie. Môže trvať aj 10 rokov.

chiccco
19. jún 2025

Mňa by aj zaujímalo ako dlho trvá menopauza, som dva roky bez menzesu a stále sa cítim zle, kedy po skončení ms sa telo ako tak vráti do normálu.

slnecnica777
autor
Autor odpoveď zmazal
slnecnica777
autor
6. júl 2025
@chiccco

Mňa by aj zaujímalo ako dlho trvá menopauza, som dva roky bez menzesu a stále sa cítim zle, kedy po skončení ms sa telo ako tak vráti do normálu.

@chiccco To už je asi u vás postmenopauza.

slnecnica777
autor
6. júl 2025
@stellarstar

Budem mat 45 a mam to od 42ky, ms mi chodí resp mešká 2 - 3 m, ostatné príznaky tu ani nejdem rozpisovať mám mala som snáď všetky príznaky. U mňa je zaujímavé to že niektoré príznaky trvajú pár týždňov mesiacov a ptm sa vytratia a zas sa vráti...

@stellarstar Toto isté sa začalo robiť aj mne. 3 mesiace som mala návaly a silnejšie krvácanie, kratšie cykly. Potom to ustúpilo. 3 mesiace bol pokoj a potom sa to zas vrátilo a tak sa to strieda. Navyše má začalo častejšie bolieť v podbrušku. Bolesti mi pripomínajú pôrodné tlakove kontrakcie a častejšie behám na veľkú. Mám na krčku polyp, tak už neviem či to s tým súvisí. Uvidím čo mi povie na kontrole.