Ako prekonať strach z gynekologického vyšetrenia?
mam 30 a neviem,ci ma pochopite, a neviem ci to z vas niektora zazila.
nebojim sa v zivote prakticky nicoho, uz som prekonala strach aj zo zubara, a pod narkozou si to dam urobit, ale gynekolg proste nie.
ked mi tobi klasicke sono prsnikov,alebo brucha maternice ok, ked ma hmata ok, ale akonahle chce pchat nastroje tam dole, a robit mi sono zvnutra, tak je pohroma, kricim, placem ziapem a gynekolog na mna pozera ako na zjavenie, a posle ma prec mam proste vaginizmus, dokazem mat sex normalny jemny s mojim partnerom,ale nikdy nemozem zniest gynekologa, preto som nesla nikdy na sono zvnutra, nemoze sa ma tam nikto chytit, ked mi robil vyter z vaginy, to som zniesla len cez ovuláciu, ked som bola otvorena,
minule ma chcel vysetrovat zvnutra cez periodu, hystericky zachvat som dostala. nemohla som proste. kazdy gynekolog to iste, tri krat sa mi toto stalo. takze vlastne sa mi nikto nepozrel nikdy dovnutra. nemam chvalabohu ziadne problemy, ale napr. bojim sa panicky dietata a porodu , ja toto nedam, ked nedam vysetrenie. ja som zacala jacat akoby ma na noze brali, sestricky sa na mna pozerali.
ja proste chcem gynekologa sukromneho, co bude ku mne nezny jemny a pomalicky to tam zasunie nie ako idiot, chcem aby ma ten lekar chapal, aby mi vravel, ako mam dychat, aby ma niekto drzal,alebo aby mi pichol nieco , co mi to bud znecitlivie,alebo aby som zaspala na tych 10min neviem ci sa take nieco da podstupit, ale kazdy normalny gynekolog ked toto poviem pokruti hlavou, ze jedine v celej narkoze, ze inak to nejde.
ja proste nemozem, konzultovala som to s psychologom, nepomohlo mi to, na nic sme neprisli. strasne ma to boli, neviem si pomoct, mam pocit, akoby ma tam zvnutra rezal zaziva. a akoby mi chcel prpeichnut tymi nastrojmi vnutro, strasne panicky strach mam.
mam z toho uplnu traumu proste.
ja nechapem, mam otocenu opacne maternicu, boli ma uz aj normalny sex niekedy, a nie este gynekolog a tie jeho nastroje. mam panicky strach proste.
@anonym vag.sondou ma vys.ale je zrucny a nikdy to v podstate ani necitim, a hlavne som myslela,ze nepouziva ani "lyzice" pri vys...Skus este najst psychoterapeuta, aj dobry dr. sa da najst na tvoje citlive poziadavky . No si uz vo veku, ked musis zatat zuby aj v situaciach,ktore su ti nie prijemne .Inak ja som fobicka zo zubara, najhorsie co pre mna je- radsej rodit ako zubarina,no musim sa prekonavat a navstevovat ho 🙄
Baby,vôbec to nemusí byť psychického rázu,ani autorka nemusí byť žiadnou obeťou násilia.
Bohužiaľ,aj gynekológovia sú akí sú a mne napr.az v nemocnici pred pôrodom iný gynekológ zistil dôvod bolesti a musela som rodiť cisárskym. Keby sa mo spustil pôrod nedajbože skôr,dieťatko by nemuselo prežiť.
A moja gynekologická zo mňa tiež urobila adeptku na psychiatriu,neprávom. Už k nej nechodím,ale tie roky vyšetrení ma teda poznačili.
Mnohé ženy majú problémy,nie sme všetky rovnaké.
Keď niekto nezvládne vŕtanie zuba a dostane na požiadanie anestéziu,prečo by to malo byť také nepochopiteľné dať podobnú anesteziu-,resp.vzdy je nejaká možnosť to vyšetrenie uľahčit ženám,kt.by s tým mali problém?aj oveľa viac žien by absolvovalo pravidelne preventívny na gynde.
Ak sme ženy,tak snáď sa chápeme navzájom.

Psycholog,psychiater. Obete sex zneuzitia mavaju problem... Mozno mas nejaku nevedomu traumu?