icon

Ako skrátiť menštruačný cyklus prírodnou cestou?

janiely
23. mar 2025

Ahojte, prosím Vás, je tu nejaká gynekologička alebo žena, ktorá si tým sama prešla a rozumie veci?
Chcela by som ovplyvniť=pomôcť môjmu cyklu, aby sa skrátil na 26-28dní, ako som to mala dlhé roky.
Čítam vždy rozporuplné informácie a teda neviem, čo v tomto prípade môže dopomôcť.
Aký hormón spúšťa menštruáciu, tj ktorý je treba podporiť v druhej polovici cyklu?
Z voľnedostup.suplementov poznám Vitex, Maca, Alchemilka, Rebríček, Gynex....atď, no netuším v akej fáze cyklu a čo užívať, aby sa podporili tie správne procesy. Predpokladám, že žena čo chce naopak cyklus predĺžiť, asi podporuje telo inak, ako žena, ktorá chce cyklus skrátiť.
Ďakujem za rady 🙂

simsalabim
23. mar 2025

@janiely kedze si mala taky cyklus dlhe roky, mozno sa prirodzene predlzuje, s prichadzajucim prechodom?

janiely
autor
23. mar 2025

@simsalabim mam cerstvych 36r., mama, babky sli do prechodu po 50tke, neverim, zeby tak skoro sa to aj mna tykalo. Navyse mama vravela ze ziadne zmeny v cykle nezaregistrovala...proste len jej zrazu neprisla menstruacia a to bola posledna. Nevylucujem samozrejme napr.perimenopauzu, ale tak zrazu, od min.roka z cyklu 26-28, na 35?

simsalabim
24. mar 2025

Neviem to posudit, ale mne sa zas cyklus skratil asi okolo 40ky, z 31 na 28 a neskor opat o 2 dni… ja myslim, ze taketo zmeny su relativne bezne, ale mozem sa mylit. Prechod je asi tiez individualny… moja o 5 rokov mladsia sestra prestala mat menzes predomnou a je to tak uz dobrych 5 rokov, zatial co ja ho este mam a mam 54 🤷‍♀️ Z byliniek som citala, ze rebricek je dobry pre zenu v kazdom veku, harmonizuje zenske organy.

taktotedanie
24. mar 2025

@janiely ze babka mamka teta mali v 50 neznamena ze aj ty