icon

Ako zvládnuť problémy s prolaktínom a menštruačným cyklom?

3. nov 2025

Ahojte, do mojej 40tky som ani nevedela, že mám PMS, MS som mala úplne v pohode, 6 dní, z toho 2-3 dni silnú a ovuláciu som registrovala iba vyššou vlhkosťou. V roku 2022 mi lekárka nasadila Sulpirid, i keď iba v minimálne dávke. Liek mi veľmi pomohol, naozaj ma postavil na nohy. Prvý pol roka niečo bolo všetko v poriadku. Potom to prišlo, cyklus variuje od 24-40 dní. PMS mám 7 dní pred MS ale také silné, že koniec. Počas MS mám dva dni, kedy od bolesti ležím iba v posteli. Ale čo ma desí ešte viac je, že tak každý tretí mesiac mám obrovské bolesti počas ovulácie. Začne ma bolieť maternica a následne sa tá bolesť prenáša na celé brucho, mám pocit, že mi ide všetko zdola vypadnúť. Počas toho mi je fyzicke zle na odpadnutie, vraciam a nezriedka skončím na gynde, kde mi dávajú injekciu alebo infúzku, lebo bežné spazmolytiká a analgetiký na to nezaberajú. Hodnotu prolaktínu mám okolo 100. Endokrinológ a gynekológ tvrdia, že to nie je prolaktínom. Ale po gyn. stránke som v poriadku, s výnimkou 1cm myómu, ktorý mi to vraj nemôže tiež robiť. Tak ja netuším... Ako si mám pomôcť?

euka210
3. nov 2025

@anonym_autor zvysenym prolaktinom sa cyklus natahuje, s tym mam skusenost ked som brala lieky ktore zvysovali prolaktin, cyklus bol des a hroza nepravidelny. Ale ine veci neboli horsie.

michaella24
3. nov 2025

Ahoj, ja som to tiež takto mala, presne zo Sulpiridu. Ale s tým rozdielom, že aj gynekológ mi potvrdil, že mi tieto ťažkosti spôsobili psychiatrické lieky. Tak som pátrala, ktoré majú tieto vedľajšie účinky. Veľmi mi jeho užívanie pomáhalo, ale zrazu som mala plus 20 kíl a stále to šlo hore bezdôvodne. Trvalo mi, kým som si spravila hormonálny profil. Vynechávala mi menštruácia, keď prišla, tak som vracala, bolo mi zle, bolesti brucha, krížov... PMS trvalo aj dva týždne, k tomu týždeň mi bolo zle z ovulácie. Otrasné obdobie. Ešte aj mlieko sa mi tvorilo. Zmiernilo sa to, ale neodišlo úplne. "Pomáham si" antikoncepciou, užívam pyridoxín a magnézium. Je to lepšie, schudla som konečne takmer 20 kíl a pokračujem ďalej. Sulpirid neberiem už asi rok a pol. Psychiatrička bola prekvapená, že to mám z liekov, ale akceptovala moje rozhodnutie zmeniť liečbu.

autor
3. nov 2025
@michaella24

Ahoj, ja som to tiež takto mala, presne zo Sulpiridu. Ale s tým rozdielom, že aj gynekológ mi potvrdil, že mi tieto ťažkosti spôsobili psychiatrické lieky. Tak som pátrala, ktoré majú tieto vedľajšie účinky. Veľmi mi jeho užívanie pomáhalo, ale zrazu som mala plus 20 kíl a stále to šlo hore bezdôvodne. Trvalo mi, kým som si spravila hormonálny profil. Vynechávala mi menštruácia, keď prišla, tak som vracala, bolo mi zle, bolesti brucha, krížov... PMS trvalo aj dva týždne, k tomu týždeň mi bolo zle z ovulácie. Otrasné obdobie. Ešte aj mlieko sa mi tvorilo. Zmiernilo sa to, ale neodišlo úplne. "Pomáham si" antikoncepciou, užívam pyridoxín a magnézium. Je to lepšie, schudla som konečne takmer 20 kíl a pokračujem ďalej. Sulpirid neberiem už asi rok a pol. Psychiatrička bola prekvapená, že to mám z liekov, ale akceptovala moje rozhodnutie zmeniť liečbu.

@michaella24 a aké lieky berieš mimo toho? Lebo mne samotné AD nepomáha a potrebujem k tomu aj antipsychotikum a iné netolerujem.

michaella24
3. nov 2025
@anonym_autor

@michaella24 a aké lieky berieš mimo toho? Lebo mne samotné AD nepomáha a potrebujem k tomu aj antipsychotikum a iné netolerujem.

@anonym_autor beriem len antidepresíva a lieky na spanie, v krízových situáciách si pomáham Neurolom. Inak, keď mi bolo alebo býva na vracanie počas PMS, tak si dávam u obvodnej predpísať Degan.