icon

Aký je hlavný rozdiel medzi fisúrou a fistulou?

dominika2019
24. apr 2025

Aký je rozdiel análna fisúra vs fistula?

Baby vsade sa pise inak mam v tom zmätok.

domka222
24. apr 2025

Fisúra ,trhlina. Fistula,tam vzniká ten otvor medzi konečníkom a kožou, či?

dominika2019
autor
24. apr 2025
@domka222

Fisúra ,trhlina. Fistula,tam vzniká ten otvor medzi konečníkom a kožou, či?

@domka222 myslim si ze je to tak ako pises ale ked citam aj fora tak mi to pride ze to hadzu do jedneho vreca ze je to iste a jednoducho sa z fisúri nevyližem

drnarovinu
24. apr 2025

Ahoj,
fisúra je malá trhlina v konečníku – často vznikne po zápche alebo tvrdej stolici a veľmi bolí pri vyprázdňovaní.

Fistula je niečo úplne iné – je to tunel pod kožou, ktorý vznikne po zápale alebo hnisaní pri konečníku. Zvyčajne z neho vyteká tekutina alebo hnis a sám sa nezahojí, často treba zákrok.

Ak si nie si istá, čo presne máš, mal by ťa vyšetriť chirurg . proktológ – ten to vie rozoznať a poradiť, čo ďalej.

dominika2019
autor
24. apr 2025
@drnarovinu

Ahoj,
fisúra je malá trhlina v konečníku – často vznikne po zápche alebo tvrdej stolici a veľmi bolí pri vyprázdňovaní.

Fistula je niečo úplne iné – je to tunel pod kožou, ktorý vznikne po zápale alebo hnisaní pri konečníku. Zvyčajne z neho vyteká tekutina alebo hnis a sám sa nezahojí, často treba zákrok.

Ak si nie si istá, čo presne máš, mal by ťa vyšetriť chirurg . proktológ – ten to vie rozoznať a poradiť, čo ďalej.

@drnarovinu bola som u dr.napisal mi fisúra na zadnej komisúre.A ja co som si citala vsetko na nete ci o fisure a fistule ze vzdy to riesia operacne. A ja cely cas som si myslela ze je to take važne ze sa z toho nevylizem. Lebo google moc nerozpoznava tieto dva vyrazi. A z fistuli sa ozaj asi tazko da vyliecit ci?

drnarovinu
24. apr 2025
@dominika2019

@drnarovinu bola som u dr.napisal mi fisúra na zadnej komisúre.A ja co som si citala vsetko na nete ci o fisure a fistule ze vzdy to riesia operacne. A ja cely cas som si myslela ze je to take važne ze sa z toho nevylizem. Lebo google moc nerozpoznava tieto dva vyrazi. A z fistuli sa ozaj asi tazko da vyliecit ci?

@dominika2019
Ahoj,
dobre, že to máš potvrdené – fisúra na zadnej komisúre je presne tá trhlina, o ktorej sme sa bavili. Áno, vie byť nepríjemná a bolestivá, ale v mnohých prípadoch sa zahojí aj bez operácie, hlavne ak sa podchytí včas a dodrží sa liečba (maste, úprava stolice, kľud pre konečník).

To, že si si to pomýlila s fistulou, je úplne pochopiteľné – aj Google to často mieša. Ale fistula je iný problém, väčšinou po hnisavom zápale a tam už operácia býva potrebná.

Takže pokoj – ak ti lekár povedal, že je to fisúra, máš dobrú šancu, že sa to podarí zvládnuť bez zákroku. Len tomu treba trochu pomôcť a vydržať.

kiki68
24. apr 2025

Fistula je ako tunel, vacok, nieco, co ide dovnutra tkaniva, fisura je myslim trhlina. Fistulu som mala, to bolo ako ked vidis iba dierku a z toho vytekal hnis, vnutri bol vacok o hlbke 1,5cm plny toho hnisu a zapal

dominika2019
autor
24. apr 2025
@drnarovinu

@dominika2019
Ahoj,
dobre, že to máš potvrdené – fisúra na zadnej komisúre je presne tá trhlina, o ktorej sme sa bavili. Áno, vie byť nepríjemná a bolestivá, ale v mnohých prípadoch sa zahojí aj bez operácie, hlavne ak sa podchytí včas a dodrží sa liečba (maste, úprava stolice, kľud pre konečník).

To, že si si to pomýlila s fistulou, je úplne pochopiteľné – aj Google to často mieša. Ale fistula je iný problém, väčšinou po hnisavom zápale a tam už operácia býva potrebná.

Takže pokoj – ak ti lekár povedal, že je to fisúra, máš dobrú šancu, že sa to podarí zvládnuť bez zákroku. Len tomu treba trochu pomôcť a vydržať.

@drnarovinu teraz som šťastná že to je tak ako pises.Lebo ja som mala v tom riadny zmatok a hlavne som nechapala ked niekto napisal ze do mesiaca sa z toho vylicil a niekto ze sa to s nim taha roky.A aj ked som pozerala fotky na googli ze su to otvorene rany(fisture) ja som pozerala na svoj konecnik a nikde nic.A hadam ked mi robil rektoskopiu by videl jasne ci je tam fisura alebo fistura. Ja ked som zacala krvacat z konecnika pocas stolice hned o dalsi tyzden som sa objednala k dr. A mam čapiky iba rano po stolici a povedal to je nic este odrodite aj dve deti( 2 deti uz mam :D ) a este ked pisali ze leva chodia,stipe to boli to a mne teda nic nebolo okrem tej krvy vravim si ze asi mam tu fisturu malu....a ked som citala na fore ake su s tym problemi vravim si ten dr.ma dobre odrbkal ucite ma chcel len ukludnit a ja mam fisturu a toho sa uz nikdy nezbavim :/ a to uz riesim 2 tyzdne a dnes uplne nahodou na googli mi vyhodili tieto dva pojmy a ja ze to neni pravda ze to su rozlicne veci..a ja stale v tom ze to je jedno a to iste.

dominika2019
autor
24. apr 2025
@kiki68

Fistula je ako tunel, vacok, nieco, co ide dovnutra tkaniva, fisura je myslim trhlina. Fistulu som mala, to bolo ako ked vidis iba dierku a z toho vytekal hnis, vnutri bol vacok o hlbke 1,5cm plny toho hnisu a zapal

@kiki68 juuujha a vam sa to uplne same zahojilo? Ja som do dnes nevedela ze su to dve rozlicne veci :/ a ja som mala psychiku v riti ze sa z toho nedostanem.Aj ste drzala nejaku specialnu dietu?

kiki68
24. apr 2025
@dominika2019

@kiki68 juuujha a vam sa to uplne same zahojilo? Ja som do dnes nevedela ze su to dve rozlicne veci :/ a ja som mala psychiku v riti ze sa z toho nedostanem.Aj ste drzala nejaku specialnu dietu?

@dominika2019 kdeze, museli to laserom hojit, plus protizapalove lieky. Bolelo to neskutocne. To su hnusne veci, lebo to nevidis, ale citis ten zapal s tym obsahom

kiki68
24. apr 2025

Ale u mna neslo o konecnik, ale o stich po natrhnuti pri porode a ten sa zapalil a vytvoril fistulu. Ta isla dovnutra do hlbky. Cize to sa nedalo ani vyplachnut. Ked mi to hmatali zvnutra, ze ake je to hlboke cca, tak sim videla vsetkych svatych

dominika2019
autor
25. apr 2025
@kiki68

Ale u mna neslo o konecnik, ale o stich po natrhnuti pri porode a ten sa zapalil a vytvoril fistulu. Ta isla dovnutra do hlbky. Cize to sa nedalo ani vyplachnut. Ked mi to hmatali zvnutra, ze ake je to hlboke cca, tak sim videla vsetkych svatych

@kiki68 a aj sa vam to uplne zahojilo? Alebo vam to museli urobit operacne. To som ani nevedela ze sa da nieco take dostat to museli byt hrozne bolesti :/

kiki68
25. apr 2025
@dominika2019

@kiki68 a aj sa vam to uplne zahojilo? Alebo vam to museli urobit operacne. To som ani nevedela ze sa da nieco take dostat to museli byt hrozne bolesti :/

@dominika2019 uplne zahojilo vdaka laserovej terapii. Zvysok doklepli lieky. Bola som prva, co sa na mne ucili pouzit laser v pripade prave tej fistuly. Tak som sa vyhla dalsiemu zakroku v podstate.