icon

Alternatívy k teliesku pri vysokej výstelke maternice

8. máj 2025

Dobrý deň, mám dlhu menštruáciu vrátane spinenia, polyp nemám, tehotná nie som, bola som na preventívnej a lekárka mi povedala že na 16 deň cyklo mám 16 mm výstelku a hovorí že je vysoko, v podstate ja mám ovuláciu ešte keď mám koniec menštruácie. Povedala mi že časom z toho môže byt rakovina….. navrhuje teliesko no moja kolegyňa začala mat problémy keď to teliesko po 5 rokoch vybrala (cysta, myomy atd)
Nechcem teliesko, nemáte s tým skúsenost že by zabralo niečo prírodne ? Som ochotná brat nejaký kratší čas lieky …na úpravu no ona sa mi čuduje že ako načo lieky.

janetinka27
8. máj 2025

Ahoj, 16 mm je naozaj vela. Mas obezitu/nadvahu?
Si si ista, ze mas ovulaciu? Mas odsledovanu kedy? Robila ti hormonalny profil? Funguje ti zlte teliesko? Mas deti alebo sa blizis k menopauze?
Ano, toto je zial rizikovy stav, obycajne je problemom nepritomnost ovulacie, alebo pritomnost nekvalitnej ovulacie. Pritomna moze byt aj inzulinova rezistencia.
Ja som si tym presla od zaciatku az do konca a na konci to tak casto byva ako ti lekarka povedala.
Mozes podstupit aj kyretaz, aby sa zistil stav sliznice, ci tam uz nie su zmeny. Zmeny sa vyvijaju dlhodobo, aj 15 rokov. Na sone to nie je vidiet, vidno len vysoku sliznicu. Ak sa ti potvrdi hyperplazia, ta je v niektorych stadiach hormonalnmi vyliecitelna, no casto sa len zhorsuje, hrozia silne, dlhe, bolestive krvacania, zmeny na sliznici a prevenciou proti rakovine su kyretaze kazdych 6 mesiacov. Zakladnou otazkou je obezita, ma priamy suvis s pretrvavanim a zhorsovanim anovulacie a hyperplazie.
Riesenim je teliesko vseobecne. My sme nemali este deti, tak som isla podstatne komplikovanejsou cestou, tiez vsak dlhodobo na hormonoch.
Ak sa u teba potvrdi hyperplazia, potom budes odkazana na hormony alebo hysterektomiu. Tam nie je moznost si nejako extra vyberat.

autor
8. máj 2025
@janetinka27

Si si ista, ze mas ovulaciu? Mas odsledovanu kedy? Robila ti hormonalny profil? Funguje ti zlte teliesko? Mas deti alebo sa blizis k menopauze?
Ano, toto je zial rizikovy stav, obycajne je problemom nepritomnost ovulacie, alebo pritomnost nekvalitnej ovulacie. Pritomna moze byt aj inzulinova rezistencia.
Ja som si tym presla od zaciatku az do konca a na konci to tak casto byva ako ti lekarka povedala.
Mozes podstupit aj kyretaz, aby sa zistil stav sliznice, ci tam uz nie su zmeny. Zmeny sa vyvijaju dlhodobo, aj 15 rokov. Na sone to nie je vidiet, vidno len vysoku sliznicu. Ak sa ti potvrdi hyperplazia, ta je v niektorych stadiach hormonalnmi vyliecitelna, no casto sa len zhorsuje, hrozia silne, dlhe, bolestive krvacania, zmeny na sliznici a prevenciou proti rakovine su kyretaze kazdych 6 mesiacov. Zakladnou otazkou je obezita, ma priamy suvis s pretrvavanim a zhorsovanim anovulacie a hyperplazie.
Riesenim je teliesko vseobecne. My sme nemali este deti, tak som isla podstatne komplikovanejsou cestou, tiez vsak dlhodobo na hormonoch.
Ak sa u teba potvrdi hyperplazia, potom budes odkazana na hormony alebo hysterektomiu. Tam nie je moznost si nejako extra vyberat.

@janetinka27 nemám obezitu mám 57 kíl, ovulaciu mám, hormonálny profil mi nerobila, mám deti a mám 38 rokov, čo teda odporúčas? Keď teda budem mat teliesko čo sa tým vyrieši ? Píšeš že si si tým prešla od začiatku do konca a už si zdravá ? Aké hormóny berieš ?

autor
8. máj 2025
@janetinka27

@janetinka27 keď budem mat teliesko výstelka už vysoká nebude ?

autor
8. máj 2025
@janetinka27

@janetinka27 minuly rok mi odstraňovali polyp výsledky išli na histológiu a boli ok

janetinka27
8. máj 2025

Ahoj, dala by som si odsledovat cyklus, teda hormonalny profil, potvrdit ovulaciu a vzostup progesteronu po ovulacii
Vysoka sliznica ma svoj dovod, chcela by som ho vediet
Mas dobre parametre 👍 tak snad sa u teba len prelieci vystelka.niekedy pomoze uzivanie progesteronu, aby sliznica odkrvacala.mozes mat vtedy dlhsie a silnejsie krvacania a uz moze ostat nizka.
Ja som uz zdrava, odstranenim maternice vajecnikov atd sa odstranila aj rakovina

1fifinka1
8. máj 2025

Ahoj ja som mala rovnaký problém. Dala som si teliesko, ktore ale pri prvej ms vypadlo. S kúskami sliznice. Teraz beriem lieky, jednozlozkové, majú len jeden hormón. Teliesko funguje na rovnakom princípe. Zabraňuje rastu sliznice. A bráni ovulácii. Je to antikoncepcia bez estrogénu. Mala by si o tom pouvažovať. Aj ja som sa dlho bránila. Ale už potom nebolo o čom.

autor
8. máj 2025
@1fifinka1

Ahoj ja som mala rovnaký problém. Dala som si teliesko, ktore ale pri prvej ms vypadlo. S kúskami sliznice. Teraz beriem lieky, jednozlozkové, majú len jeden hormón. Teliesko funguje na rovnakom princípe. Zabraňuje rastu sliznice. A bráni ovulácii. Je to antikoncepcia bez estrogénu. Mala by si o tom pouvažovať. Aj ja som sa dlho bránila. Ale už potom nebolo o čom.

@1fifinka1 nápis mi prosím ako sa volajú tie lieky ktoré berieš ?

autor
8. máj 2025
@janetinka27

Ahoj, dala by som si odsledovat cyklus, teda hormonalny profil, potvrdit ovulaciu a vzostup progesteronu po ovulacii
Vysoka sliznica ma svoj dovod, chcela by som ho vediet
Mas dobre parametre 👍 tak snad sa u teba len prelieci vystelka.niekedy pomoze uzivanie progesteronu, aby sliznica odkrvacala.mozes mat vtedy dlhsie a silnejsie krvacania a uz moze ostat nizka.
Ja som uz zdrava, odstranenim maternice vajecnikov atd sa odstranila aj rakovina

@janetinka27 a u teba bol aký problem ? Teda čo bolo dôvodom vysokej výstelky ?

janetinka27
8. máj 2025

Pricina bola v podstate rozpad cyklu - anovulacne cykly, ak predsalen ovu bola, tak zlte teliesko pracovalo slabo, t.j. hlavny problem bol teda nedostatok progesteronu. preto vystelka rastie iba pod vplyvom estrogenu, meni sa jej struktura, takze pri krvacani nie je spravne "rozdrobena" a neodluci sa dostatocne a postupne hrubne. Maternica sa jej snazi zbavit, takze pridu krce, bolesti, krvacanie mimo cyklu, silne, nepravidelne a dlhe krvacanie. Krc moze prist nahle s vylucenim velkeho mnozstva krvi. zacne sa menit jadro buniek vystelky az sa bunky mozu zmenit na rakovinove. V prvom stadiu rakoviny obycajne staci vybratie maternice a vajecnikov,krcka,vajickovodov a najblizsich uzlin, ktore sa skontroluju, ci sa rakovinove bunky nedostali do lymfatickeho systemu

1fifinka1
9. máj 2025

Autorka - 2 roky som brala Desiret, teraz mam Zlyndu. Rovnaká je aj Azalia. Viac ich tuším na trhu nie je. Tiež mi Dr povedala, že sa môžu tie bunky v tej sliznici časom zblázniť a bude problém. A tiež mi povedala, že progesteron je priateľ a pomocník žien a pomáha im práveže. Sliznica rastie vplyvom vysokej hladiny estrogénu, lebo prevažuje nad progesteronom. Teliesko aj tie lieky majú len progesteron. A tým zabraňujú rastu sliznice. Ja som mala v polke cyklu až 19mm, život o ničom, cez krámy vždy doma z prace, strašne niečo. Ku koncu som už používala inkontinencne vložky. Obyčajne mi nestačili. O nízkom železe nevravím. Kvalita života hrozna. Nakoniec som sa dala presvedčiť a mala som to spraviť už dávno. Jednozložková antika dokonca nemá vplyv ani na koagulaciu krvi, čiže riziko trombózy je takmer nula ak nie nula. Nevyhoda je občasné špinenie, zo začiatku častejšie. Niektoré ženy nemajú menštruáciu vôbec. Vieš aké to je skvelé. Naozaj. Pouvazuj.