Anovulačné cykly
Ahojte, viem, že táto téma je tu veľmi často spomínaná, prečítala som už viaceré, no chcem sa aj tak opýtať.
Od 16 rokov viem, že mám mierne zvýšené hormonálne testy čo sa týka androgénov. Bola som už aj hospitalizovaná počas strednej školy v NEDÚ v Ľubochni. Kde sa vtedy však riešilo len akné a mierne zvýšené krvné hormonálne testy.
Gynekológ mi povedal, že mám polycystycké vaječníky a folikul bol počas prehliadky 0,8 cm, čo povedal, že je veľmi malý. Povedal mi, že keď budeme chcieť mať bábätko s priateľom, mám k nemu zájsť na krvné testy, keďže endokrinológa som navštevovala len do mojich 18 rokov cestou detskej lekárky - žiadna liečba, len kontroly krvných testov (ak sa niekto tomu hlbšie rozumie, môžem poslať výsledky).
Teraz by sme s priateľom bábätko mať chceli, no nechránený styk máme od novembra a pochopiteľne ešte nič. Myslela som si, ze keď nikto s tými hormónmi nikdy nič neriešil, tak to nie je stratené a podariť sa to môže, aj keď šanca je minimálna. Môj cyklus je nepravidelný, ale styk mame s priateľom často, čiže myslím si, ze za tie mesiace ak by nastala ovulácia, tak by sme sa trafili aspoň do jednej.
Viete mi prosím poradiť, ze ako ďalej. Nejaké vlastne skúsenosti. Pokial tie folikuly sú do 1cm, nemôže sa ani jeden mesiac stať, žeby dozrel? Respektíve akú liečbu ste mali vy nastavenú, ktoré máte rovnaký problém, aký bol postup, ako to zaberalo, po akom čase sa to podarilo, či ste chodili opakovanie na krvné testy k svojmu gyn, pripadne ďalšie vyšetrenia. Ďakujem vopred za každú jednu odpoved.
Všetky tieto veci rieš najprv so svojím gynekológom. Mám rovnakú diagnózu ako ty. Rok sme sa snažili no nedarilo sa. Gynekológ mi robil hormonálne profily, folikulometrie a aj som stimulovala s Clostilom, žiaľ neúspešne. Neovulovala som vôbec. Keď až gynekológ nevie pomôcť, on vás odporučí do centra asistovanej reprodukcie. Mne pomohlo až centrum a musela som podstúpiť umelé oplodnenie, ale predsa sa podarilo a o mesiac mám termín. Takže šup smer gynekológ alebo ak nechcete čakať, tak si pozrite centrá asistovanej reprodukcie.
Pozri, sanca ze otehotnies v dany cyklus je asi 20%, pokial ste obaja zdravi a mladi. Ked uz vies, ze mas zhorsenu plodnost, tak to percento fakt klesa. A ked sa snazite od novembra, statisticky je to dost kratko. Navyse neviete, ake spermie ma priatel.
Nie kazda zena otehotnie pri prvom nechranenom styku. A aj pri idealnom nacasovani sa nie vzdy vajicko oplodni, spravne rozdeli, zahniezdi atd. atd, takze aj sa mozete triafat do ovulacie a aj tak to nemusi vychadzat.
Zacni si merat bazalnu teplotu, podla tej si schopna posudit ci ovulujes. Zbehni ku gyndr, ako ti vravel ze mas, porovi ti testy a odporuci dalsi postup.
@anjelicek26 ďakujem, určite si naplanujem návštevu gynekológa, nech urobí aspoň ten hormonálny profil

Zrely folikul by mal mat 19-22mm... pozri normalne centrum asistovanej reprodukcie, poriadny hormonalny profil, pozriet, co kde treba hormonalne nastelovat, vela sa da aj prirodnymi doplnkami, len treba vediet, ze co... potom stimulovany cyklus clostyl alebo letrozol - dozreju vacsie a kvalitnejsie folikuly a mate sancu otehotniet... ja by som s tym necakala zbytocne, podla toho, co pises, prirodzene to jednoduche nebude... jasne zazraky sa deju, ale obcas je fajn pomoct, na to tu tych lekarov mame...