icon

Anovulačné cykly a veľmi nepravidelné cykly

ematko29
17. feb 2013

Ahojte,určite je tu strašne vela,žien čo majú nepravidelné cykly bez ovulácie.Surfujem tu medzi témami,ako to ženy riešia ,ale nachádzam len témy ktoré sa týkajú žien ktoré chcú otehotnieť,tam sa predpisuje liečba cielená na dosiahnutie tehotenstva.Ale čo vy ženy čo už neplánujete deti ,už ich máte a menzes stále nepravidelný bez ovulácii alebo sa vyskytne velmi sporadicky?Ako to riešite vy?Beriete HA,až do prechodu?Alebo,necháte nech si chodí ako chce?Velmi by ma to zaujímalo.Mám zvýšený testosteron a nízky progesteron.Bola by som velmi rada ak by ste napísali,lebo niekedy sa cítim akoby som bola z inej planéty,nikto mi presne nepovie z čoho to pramení.Poprosím ženy ktore majú podobný problém ako ja.Brala som už HA ešte pred tehotenstvami asi 4roky anič.Brala som proveru anič anajnovšie aj duphaston,ten som len nedávno vysadila ale aj tak ma zaujíma ako sa dostať ku korenu veci

soldi
17. feb 2013

@ematko29 doktori len velmi tazko nachadzaju priciny anovulacie u zien najcastejsie to byva stitna zlaza- mas ju vysetrenu?
zvyseny tst by zas mohol poukazovat na pcos. ani jednu z tychto pricin doktori vyliecit nedokazu, dokazu riesit len priznaky. cize pokial sa nesnazis otehotniet, tak sa s tymto stavom budes musiet zmierit.

ematko29
autor
17. feb 2013

@soldi 3títnu žlazu mám vyšetrenú,mám ju v poriadku.A môžem mať pcos aj ked nemám cysty?lebo inak by to mohlo aj tak byť.Takže sa musím zmieriť len stým,že budem do prechodu liečená ? ☹

soldi
18. feb 2013

@ematko29 pcos je komplexna diagnoza- musi sa potvrdit z krvi aj opakovaneho sona. klasicke priznaky su: hirzutizmus (chlpatost), nadvaha, akne, dlhe anovulacne cykly.
plus pco vajecniky, a z krvi zvyseny testosteron a casto aj LH. nemusia byt pravdaze pritomne vsetky znaky.

nizky progesteron by mohol poukazovat na slabu funkciu zlteho telieska- ale to sa riesi prave len tym duphastonom.

ematko29
autor
18. feb 2013

@soldi dakujem,na to pcos mi sedi všetko čo si popísala,aj ked chlpatosť nieje taka hrozná 🙂ked ôjdem ku endokrinologičke tak sa popýtam viac,ginekologička mi dá iba antikoncepciu ato je všetko

soldi
18. feb 2013

@ematko29 skus sa popytat.
inak, pokial je pricina inzulinova rezistencia (zistuje sa v diabetologickej ambulancii) riesi sa to dozivotnym uzivanim metforminu.
ale pricina ako taka sa odstranit neda. budes sa s tym musiet proste len zmierit 😒

ematko29
autor
18. feb 2013

@soldi doživotným?ach tak čo už každý má niečo,tak uvidíme čo bude,adakujem za informácie 🙂