icon

Antidepresíva a budúce tehotenstvo

danielkadandy
11. jún 2016

Mám 29 a už 15 rokov beriem antidepresíva.Mám soc.fobiu.Som vydatá ale bojím sa mať deti.Bojím sa že sa mi nepodarí ich uplne vysadiť, bojím sa o zdravie dieťaťa.Máte niektorá s tým problém?

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy Záleží, jaká antidepresiva bereš. Antidepresiva, která fungují na principu zpětného vychytávání serotoninu, se v těhotenství normálně berou. Stejně tak jiné léky. Je dobré, aby psychiatr věděl, že chceš otěhotnět a podle toho případně upravil léčbu.

danielkadandy
autor
11. jún 2016

Ano beriem eliceu...to su tie SSRI..spatne vychytávanie serotonínu..ale beriem ich už dlho..može to nejako škodiť už len tým že to dlho užívam?

sardinka335
11. jún 2016

@danielkadandy myslím si ze nie, nemalo by uškodit, Eliceu som brala 5 rokov non stop pred otehotnením, Cipralex - Elicea to je to iste, učinna latka. Zistila som ze som tehotna, volala doktorke a zo dna na den resp. do 3 dní som vysadila ale citila som sa ok. Mám kamaratku čo cele tehotenstvo a aj pred ním brala AD a ma krasne detičky. Je na tom uz tiež aspon 7 rokov na AD...
Všetky tieto veci konzultuj so svojim ,,psychárom,, mat deti nie je problém, samozrejme treba spolupracovat s lekarom, vela zavisi aj od toho ako sa stav vyvyíja a tak, že či su potrebne lieky alebo nie.

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy Jo, tak to je to samé, co Cipralex. Ten jsem brala celé těhotenství, včetně prvního trimestru a v pohodě. Ale opravdu to vyžaduje zvýšenou péči psychiatra, aby věděl, v jaké jsi situaci, případně léky doplňoval a měnil podle situace. Stejně tak po porodu, kdy jsi víc ohrožená poporodní depresí.

danielkadandy
autor
11. jún 2016

jej to ma celkom povzbudilo.Lebo som čítala veľa nežiaducich učinkov pre dieťatko...že nejaké prve aj posledné mesiace tehotenstva sú najhoršie lebo môžu sposobovať nejake nežiaduce ucinky na babatko(nejake zmodranie a kadečo iné..radsej som dalej necitala,lebo som sa zlakla).Tak rozmýšlam čo viac može uškodiť babatku..branie tých liekov alebo moje uzkostne stavy bez nich.Už viackrat som ich šla vysadiť, ale nepodarilo sa mi to..tak som zúfala že asi ani nikdy nebudem moct mat deti..
Tak to ste ma povzbudili že aj takto sa to dá 🙂 vďaka

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy nežádoucí účinky tam jsou, ale u mě se to třeba vyřešilo tak, že mu byl naplánováný císař, tři dny před tím jsem léky vysadila, podle pokynů psychiatricky a po porodu zase nasadila. Žádné problémy syn neměl.

sardinka335
11. jún 2016

@danielkadandy ak je to možné je vhodné vylučiť ich prvy trimester ak nie beru sa nadalej. Všetko ma neziaduce učinky, aj bylinky.....a uzkostny človek nema čo čítať taketo članky 😉 lebo jednak si laik, predpokladam a teda nevieš objektívne vyhodnotiť tieto informácie a preto sa treba vzdy radit s psychárom. Aj cukrovkari beru lieky cely zivot a vysadit sa ani nepokúšaju 😝 ...tak načo to silit? Pojde to vysadit tak pojde, nepojde tak nepojde, svet sa nezruti. Najdolezitejšie je aby si ty bola v pohode - s liekmi alebo bez nich. Vždy su nejake riešienia, dobrý lekár ich vzdy hlada. Aj ja som bola pripravena na viac variantov ako to budem riešiť či znova nasadim AD alebo len občasne ataky zvladnem s ,,benzáčom,,. Proste netreba sa dopredu obavat - no ale to hovor neurotikovi! 😀

werumka
11. jún 2016

@sardinka335 hehe, to je vtipné s tou cukrovkou, tu totiž mám taky 😀 a v době, kdy jsem otěhotněla, jsem jí měla dvacet let 😀

sardinka335
11. jún 2016

Samozrejme bol to len príklad 🙂 Lebo psychiatria je stale stigmatizovana, aj tu na na fore sa niekedy objavia take dobré duše, ktore zaznávaju lieky a odporučaju len bylinky....samozrejme nič proti bylinkám, ale silna depresia a ine ,,chuťovky,, uz na bylinky velmi nereaguju. Bolest duše sa velmi podcenuje a bagatelizuje. Niektorí potom mozu mat problém odhodlat sa k radikalnej liečbe a zbytočne trpia, lebo sa hanbia, veria stale velmi popularnym bludom ako su AD navykove, zlé a ako to čo citia maju prekonavat športom a čajíkmi....

kachita
11. jún 2016

Ja si myslim, ze tie stavy bez AD viac uskodia babatku ako Ad samotne. Som na tom rovnako.

werumka
11. jún 2016

@sardinka335 Přesně tak, proto jsem AD nevysazovala 😉 bylinky jsou dobré na přechodné potíže, ne na nemoc.

danielkadandy
autor
11. jún 2016

ved to aj u nas doma moja mama alebo v rodine mi hovoria ze mala by som to riesit inak,tak ako pises..cajiky,sport,strava vyvážena ,viac medzi ludí, viac si verit a tak a že žiadne lieky mi netreba,že si len škodím...no ale ja inak neviem..ja by som ich tiež najradsej nebrala ale čo mam robiť?Ja sa akurat bojim ze ked ich tak dlho beriem,ci to neskodi na pecen alebo tak..

danielkadandy
autor
11. jún 2016

a ako to je že človeku chýba ten serotonin? niktora z vas to neskumala?

sardinka335
11. jún 2016

@danielkadandy poviem ti to na rovinu. Tvoja rodina ta nechape. Nemoze ta pochopit, lebo kto nezazil napr. panicky atak a jeho ,,dojazd,, uzkosti, napätie, nepokoj po zvyšok dna kedy jedine na čo čkate je spanok lebo len vtedy ,,to,, necitite ....tak to nepochopi.
Povedz im ze to je choroba a či sa aj oni chodia ,,liečiť,, na choroby športom a podobne. Možno im to treba povedať ked bude vhodna chvila, že ti to ubližuje. Potrebuješ podporu a nie blbe kecy....ved ked neviem mama zlomi nohu, tak nech ide na kavu s kamoškami...mozno to pomoze nie? Ved to je absurd!
Prestan si vyčítať, ze sa liečiš. AD su zaklad celej liečby a šport, strava, aktivity su doplnok liečby, ktory pomoze, podpori ale sam o sebe nevylieči ak je to ťažší stav. Ja si myslím, ze ani lekar ti nepredpisuje lieky len tak zo srandy. Ak chodiš občas na preventívky tak by s pečenou nemal byt problém.
posielam ti link na ,,socku,, mozeš dat prečítať aj mame ...mozno sa jej otvoria oči...
https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Br...

danielkadandy
autor
11. jún 2016

chodim na preventivky..ale vezmu mi akurat tak krv..to by sa tam ukazalo ak by bolo niečo?
Alebo sa mám pýtať extra u lekara že nech mi spraví pečeňové testy?

sardinka335
11. jún 2016

@danielkadandy myslím si, ze zvýšené hladiny pečenových enzýmov by sa v krvi ukazali. vyšetrenie sa robi z odberu krvi. Ale napr. z času na čas si prečistiť pečen napr. Lipovitanom nemusi byť od veci tak celkovo. Je to potravinovy doplnok.

danielkadandy
autor
11. jún 2016

aha to je na to?To mi občas predpisovala psychiatrička..ona že to na to aby som zmocnela...vacsinou mi to davala vtedy ked som sa citila slaba vycerpana, smutna bez energie

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy Cipralex a podobné léky játra nezatezuji, takže úplně v klidu 😉

danielkadandy
autor
11. jún 2016

a má tu niektora zaroven aj so štitnou žľazou? ja mam autoim.tyreoditidu......a niekto mi raz povedal že to s tým suvisi

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy Ano, zase já 😀 mám cukrovku, autoimun. Thyreodiridu a panickou poruchu 😉

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy souvisí to s tím tak, že ta stitka může být spouštěč.

danielkadandy
autor
11. jún 2016

mne to raz jeden lekar vysvetloval...že ta autoimun.thyreodit. je vlastne zápal štítnej žlazy a že na nu vplýva psychika...a tým že tá štítna žľaza nefunguje ako má, tak nefunguje spravne ani metabolizmus( napr. že sa netvori velmi ten serotonin) ale ked sa nad tým zamysliš je to trochu ako začarovaný kruh nie?
psychika-zápal štítnej-zlý metabolizmus-málo serotoninu-depresia,uzkosť(a zasa sme pri psychike)

No ja mam okrem toho vela iných zdravotných ťažkostí až som z toho zufala
mám tráviace problemy(vela kyseliny)teraz som mala zápal žaludka
močové cesty, tinitus, bolesti chrbta...bojim sa kam to ešte bude smerovat...je tu ešte taký prípad ako som ja? 🙂

kachita
11. jún 2016

@danielkadandy neboj, ja tiez mam okrem depresie aj ine srandy ako tazku poruchu sluchu a dva deformovane stavce.

werumka
11. jún 2016

@danielkadandy Ano, pokud špatně funguje štítná žláza, tak to má vliv na psychiku. Ale pokud se to podaří stabilizovat leky, tak se vyrovnají i paniky. Záněty tam neprobíhají stále, stejně tak kolísá i hladina protilátek, které ŠŽ ničí. Ale tím, že je to fyzická porucha, tak se jeji nasledky nedaji ovlivnit jen sportem nebo bylinkami.