Bojíte sa po pôrode znovu otehotnieť?
Ahojte žienky ja by som sa strašne chcela spýtať je tu mamička ktorá ma depresiu ešte stále po pôrode že sa bojí otehotnieť lebo to zas musí znášať ???? ☹ teda pôrod myslím , lebo ja takýto problém mám strašne by som chcela miminko len neviem prekonať stres . Ako ste to riešili ? Ďakujem za radu 🙂
da sa to riesit cisarskym rezom, z dovodu strachu z porodu 😉 . sranda, mas uz celkom velke dieta, zo mna to postupne opadalo az tak, ze by to znova bolo bez epiduralky. porod bol hrozny.
Cisarsky nieje vyhra.ja som na nom skoncila akutne a skoro som z operacneho stola nevstala..ja ma uplnu hrozu..
Ahoj, ja som mala prvy porod strasny, 13 hodin po zaciatku odtekania plodovej vody, vakuovy extraktor s obrovskym opuchom na hlave babatka, roztrhana som bola hrozne, dieta ma diagnostikovany autizmus... Po nom som mala este dalsie dva porody 🙂. Tiez som si nevedela predstavit, ze to budem zazivat znova, ale 2.porod bol najlepsi. Treba si vybrat aj dobru porodnicu, lebo ked je okolie v pohode, si v pohode aj ty. Manzela som mala pri vsetkych 3 porodoch, to tiez velmi odporucam. No a ako som prekonala strach? Nechcela som jedinacika a ked som otehotnela, nebolo uz co riesit... So strachom sa musis vyrovnat. Ja som nemala ani jeden cisarsky, a nedavala som si ani epidural, ale bola som pripravena, ze ak bude zle, idem do toho... Zelam vela sil a pozitivneho pristupu.
Nájsť si dobrú psychoterapeutku (ja som zvolila ženu, lebo som mala pocit, že ako žena toto viac pochopí než chlap) a riešiť svoj strach z pôrodu ešte bez tehotenstva. Treba si uvedomiť že sa "nemáš čoho báť", prvý zlý pôrod sa už stal a ďalší bude úplne iný. Aj keby si už neotehotnela aj tak je dobré pracovať so svojím strachom a zbaviť sa ho. Videla som na fotke, že máš dcérku, bude to aj pre ňu ako budúcu matku lepšie keď od teba nebude nainfikovaná hroznými pôrodnými príbehmi.
Sú veci, na ktoré sme sami proste krátki, je lepšie ak ti niekto zvonka pomôže, nasmeruje ťa - a hlavne to budeš mať rýchlejšie ako keby si sama dlhé roky bojovala s depresiou a zlými stavmi.
A samozrejme výber dobrej pôrodnice, milého personálu atď atď to tiež pomôže. Ale rodíme my sami, nikto to za nás nespraví. Preto pomocné barličky typu manžel pri pôrode, cisársky z psychických príčin, zazmluvnený top pôrodník na SR ťa nezbavia tvojho strachu, iba ho pomôžu zmierniť. Ale odmakáš si to ty. Treba posilniť ženské sebavedomie, popracovať na svojej psychike a hodiť sa do kľudu - ja to zvládnem, som silná žena, a nič ma nevykoľají…
Tak ja som mala panicky strach z porodu dlho naozaj druhy krat som otehotnela tak necakane ze som skoro pri dr.odpadla ked mi to oznamila mesiac pred tym som si dala antikopciu lebo sa mi vratil manzel zo zahranicia len som ju nestihla zacat brat.....nedalo sa uz nic robyt....prve dva mesiace som stresovala a potom to akosi preslo a na porod som sa snazila nemysliet. pri prvom porode mi odtiekla voda vecerv pondelok o 21:30 a porod som mala v utorok o 15:50.To som povedala ze ak mi pri druhom odtecie voda tak urcite nepojdem kym nedostanem bolesti lenze voda mi zacala tiect dva tyzdne pred porodom a tak strasne ze doma kym som sa obliekla som minula vsetky vlozky co som mala do porodnice a kym sme tam prisli vodu som mala aj v botaskach to bola nedela rano 7hod. o 7:30 som bola v porodnici a mala sa narodila v pondelok o 16:15hod.Rodila som dlhsie ako prvy krat ale samotny porod bol 1000x lepsi mozno aj preto ze som mala epidural ale bolesti som si vsetky presla epidural mi zacal ucinkovat ked som mala tlaky.Nemala som strach z bolesti ale zo samotneho porodu bola som vycerpana maximalne po dvoch dnoch nespania ale zvladli sme to a sme tu nikdy by sa mi ani len nesnivalo ze budem mat este babu ja som sa bala zienky naozaj moc moc moc medzi detmi mam rozdiel skoro 10rokou a ked si spomeniem na prvy porod tak ma mrazi do dnes.
Ja nemám ani tak strach z pôrodu (mala som 2x cisarsky) ale z tehotenstva..obe tehu som mala komplikácie, ale druhé bolo čistá katastrofa..Ešte by som chcela bábo a utesujem sa že tretie tehu môže byť úplne ukážkové. .
Síce som mala porod rýchly, za tri hodiny bolo po všetkom, ale áno kôli tým kontrakciám,keď som myslela,že už umrem aj ja neviem,či to chcem ešte zažiť. 😒
Ja som sa bála aj tehotenstva a aj porodu. Po prvom porode, stravnom, hroznom som chodila ku psychologičke, lebo dlho som sa s tym nevedal vyrovnať, co som zažila a tak. Nevedela som, či chcem este raz. Az to zrazu prišlo, revala som, ze co budem robiť, ako to zvládnem. Podporovala ma moja rodina, priateľky, pár tyzdnov pred pôrodom som uz bola nervózna, ale ked mi odtiekla voda, sama som sa divila, s akým kľudom som išla do pôrodnice. Nebolo to med lízať, nestihla som ani epidurálku, ale dala som to. Manžel bol pri mne ( myslim išiel rovno na chirurgiu s pomliaždenymi rukami 😀 😉, spolu sme to zvládli. Ak mas pocit, ze to príliš tlači na teba, ten stres, rieš so psychológom. Alebo sa tym nezaoberaj, nechaj tak. Ak ma byt, tak bude aj druhé, tretie...
poznam.. ja som mala paniku uz pred prvym porodom,resp este som ani tehotna nebola a uz som myslela na porod.. v rodine mame same tazke porody a velke deti a to mi veru dodatocne nahanalo strach,este aj mojej mame ked som povedala,ze bude babo,tak prva reakcia bola paneboze porod! (mama mala fakt tazky a asi sa z toho vnutorne nikdy nepozbierala,som jedinacik).. postupne som sa z tym dako zmierila,hladala som cesty ako sa vyhnut nastrihu (z toho bola najvacsia hroza),ako vybavit epi,ako sa na to pripravit (cvicila som s epinom).. zmierila som sa s tym,ze uz ked to je dnu,musi to nejak vyjst von.. nakoniec som mala planovany cisarsky a bola som velmi rada,moja mama detto.. s akutnym cisarom sa to neda porovnat,24hod po operacii som uz fungovala samostatne s dietatom a teraz po tom vsetkom sa na druhe aj celkom tesim
Ano aj ja to tak mam. Neviem si predstavit že by som otehotnela, minule ked mi meškala tak som prežívala neskutočný stres, maly ma 27 mesiacov ale dodnes sa mi sníva, teda mam nočné mory a zobudim sa uplne spotená a v panike, chytam si brucho či nie som tehotná. Každý mi vravel, že to prejde ale vobec to neprechadza.
Ahoj, my mame zatial jedno dieta, bude mat rok, tiez sa bojim "druheho", avsak nie tehu, ani porodu, ja sa bojim toho, ake bude to druhe dieta, pretoze s mojou malou zazivam aj dnes este krusne chvile, casto mrnci, nic sa jej nepaci, sama nebude ano 5 minut, prve 3 mesiace silne koliky.... Pohroma proste, prveho pol roka som myslela, ze skoncim v cvokarni, teraz je to o cosi lepsie, ale aj tak je velmi narocna, druhe babo by som aj chcela, ale len kvoli tomu, aby ona nebola jedinacik, nech ma surodenca, ale desi ma myslienka, ze by som mala prezivat cosi podobne ..... Fakt neviem 😒
Manželka môjho kolegu mala podobný problém. Bála sa druhý krát byť tehu kvôli prvému pôrodu. a keďže kolega chcel ešte deti, po niekoľkých rokoch sa rozviedli .
Kolega sa ma pýtal, či to nemám aj ja, nakoľko máme 4 deti a všetko som rodila prirodzene ...
ahoj, tiež si neviem predstaviť že by som si znova mala prejsť tehotenstvom a už vonkoncom nie pôrod!! ak tak nabudúce určite s epidurálkou!
ja som mala prvy porod fakt hrozny. dlho som sa z toho spamatavala. po styroch rokoch si viem uz predstavit rodit este raz. coho sa ale bojim viac a co ma stale odradza je, ze prva dcera bola hroooozne narocne dieta a bojim sa, ze aj to dalsie by bolo take. porod si clovek odbije celkom rychlo, aj ked je hrozny.... ale tie roky nevyspatia potom.... to je uz je ina kava 😖
co sa tyka dlhodonej depresii tak to neviem, ale ja som mala koniec tehotenstva dost katastrofalny, mesiac v nemocke, sekcia, po porode dva tyzdne strasna depka, prerevala som aj 20 hodin z dna...ale nejak uz na to nemyslim, uz to preslo, prebolelo a urcite planujeme dalsie babo, nastastie mam velmi dobre babatko...ked chces babatko, najdi si nejaku psychologicku, ona ti pomoze 🙂
Ahoj ja som rodila pred piatimi rokmi dosť komplikovane,po 12 hodinách trápenia mi museli robiť akútnu sekciu a poviem ti bola to katastrofa. Po pôrode som povedala že v živote nikdy a človek mieni a teraz v decembri rodine opat,dúfam že to bude lepsie. Pred piatimi rokmi som nemala doktora dohodnuteho ale teraz už od začiatku sme dohodnutý že mi bude pri hlave stať,tak dúfam že to bude lepšie už len kvôli manželovi ktorý to prezival velmi emotívne.
Ja som na tom obdobne, kvôli zlému zaobchádzaniu pri pôrode a tiež kvôli rizikovému tehotenstvu sa už bojím mať druhé dieťa. Chcela by som, ale kvôli strachu sa prikláňam skôr k tomu, že nechcem.
Hm...som rada, ze nie som sama... Ja som mala prve tehotenstvo uzasne, krasne vesele...do 20tt, potom zrazu lezat...hrozil mi potrat alebo predcasny porod.... Dodnes neviem, ci bolo az take nutne tolko lezat, kazdopadne takytak som rodila po 12 hodinovych kontrakciach akutnou sekciou - maly mal pupocnik omotany okolo krku...styrikrat. Vtedy som to neriesila, dopadlo to na mna asi o tyzden...a doteraz mam pocit, ze som rodila vcera. Velmi som si priala pekne tehotenstvo a prirodzeny porod...no dnes som rada, ze sme to ako tak zvladli...hovorim si, ze aj moja psychika isla proti mne a strach mi nedovolil sa tesit z mnohych veci...ale teraz si hovorim, ze bocian rozhodne ci este bude surodenec...nechavam to volne plynut - isteze som chcela mat deti za sebou a viem, ze velky vekovy rozdiel nie je idealny, ale toto su veci, ktore netreba silit...
V prvom rade obdivujem všetky ženy, ktoré rodia bez.epiduralu. Ja by som bez neho umrela 🙂 a preto vrelo odporúčam, je to fakt sto a jeden, ak máš do buducna strach, tak odporúčam epi! A psychoterapia nie je nikdy na skodu 🙂

Ja som tiež natom tak. Keď si predstavím že by som mala zažiť ešte jeden taký pôrod asi sa rovno obesim. Dodnes mávam nočné mory. Keď vidím v TV pôrod ani to mi nerobí dobre.