Bola vaša dôstojnosť na gynekológii porušená?
Stalo sa niekomu,že bol na kyretáži a polohoval ho pred zákrokom, pri vašom plnom vedomí a v prítomnosti sestier sanitar - muž? Údajne na to nemajú právo..
@medulienka44 Mna pri gynekologickej operacii tiez polohoval sanitar a okolo bolo niekolko dalsich muzov-personal. Necitila som sa ponizene. Ved je to jeho praca.
@medulienka44 nie je to žiadne poníženie... nemôžeš to tak brat, je to zdravotnícky pracovník.
Mimo to, ja pri pôrode druhej som medzi kontrakciami doktorovi (mlademu) povedala, že nech ma vyzlečie aj oblečie do košele, ze ja to proste nedám... 😊 najskôr na mňa tak pozrel, ale potom "posluchol". Zdvihla som normalne ruky, vyzliekol mi tielko a tričko a obliekol košeľu (bez nohavic som už samozrejme bola 😉 ). Až potom mi na izbe povedal, že takúto "poziadavku" od rodičky ešte teda nemal 🤣🤣🤣
Aj pri iných operáciách (chirurgických, ortop...) bývajú muži a aj pri operáciách žien.. žiaľ pri polohovaní a prekladaní totálne ochabnuteho človeka počas alebo po narkoze treba silu 🙂 ak by som si mala vybrať ošetrovateľa muža (väčšinou to bývajú muži), ktorý by mal silu ma udržať a ak by sa aj pozrel na mňa, pričom viem, že žien ako som ja vidí každý deň zopár,, alebo si mám vybrať ženu ošetrovateľku, ktorá ma nezvládne bezpečné preniesť a udržať ... Rozhodnutie isté 🙂 aj lekár operatér, či anestéziológ môže byť muž, takže jeden muž hore dole mi je ukradnutý 🤗
@morusha sproste a neprofesionálne sa vedie na sk chovat aj ženy - sestričky , pripadne ti tak necitlivo zoberu ster že nezabudneš doživotne na tu bolest
autorka zrejme má trochu prolém so svojím telom , prijat ho, ak je nábožensky založená je to pochopitelné že nahé telo berie inak ..
sa divim že ked jej to vadilo prečo to hned nestopla ,nepretestovala
@mamina7070 Preco by mal byt prispevok ponizujuci? Samozrejme, je to uplne normalne, ze pomahal muz pri takomto vysetreni. Ale ked to bolo autorke neprijemne nie je na tom nic zvlastne, vsetci sme iní pánajána. Autorka kludne si mohla povedat a poziadat ich, aby ta polohovala sestra, ze je ti to neprijemne, podla mna je to vporiadku ak si to takto citila. Ale je vporiadku aj to, ze to robil muz/zdravotnik.
@biibiana ponizujuce je to ze autorka pise zevraj muzi sanitari nemaju pravo polohovat zeny pringyn operaciach co je diskriminacia voci pohlaviu
vacsina sanitarov je muzskeho pohlavia a ak mala taleto nestandardne poziadavky voci personalu mohla si zaplatit sukromnu kliniku
ale statna nemocnica nema co diskriminovat zamestnanca len na zaklade neadekvatne xenofobnej reakcie pacienta voci zdravotnickemu personalu
pomozem si vyrokom slavne vrchnej setry Hunkovej nwch sa o nich teda staraju veverky
Neboj sa nie si prvá ktorú takto videl a ani posledna. Ten už na teba dávno zabudol
@sara07 Myslím že inak znesie žena ženu aj necitlivé zaobchádzanie, rovnako tak bolest, tú človek spätne už ani nevie precítiť (však sme tu rodili mnohé)ako keď sa starej obnaženej žene vysmieva mladý sanitár pri hygiene alebo tlupa medikov stojaca pred mladým vyzlečeným dievčaťom napríklad, z toho trauma môže byť.A náboženstvo by som sem absolútne neplietla,to s pocitmi hanby nemá nič spoločné.
Mňa asistent vyzliekal pre iným zákrokom a dával na stôl atd ...proste je to pracovník
Ja neviem no, ale tiež by mi to nebolo jedno..a teda ani to, keby ma po pôrode sprchoval sanitár..našťastie som rodila v nemocnici, kde okrem lekárov žiadny iný chlap nebol a sanitarky boli najmilšie na svete 🙏 Ja neviem, ale teda podľa mňa na gynde a porodnickom podľa mňa chlap nemá čo robiť 🙏🤣
Milé ženy, hlavne tie, ktoré máte problém s tým, že vás polohuje, oblieka, prekladá ošetrovateľ/sanitar - muž. Si predstavte, že útla žena, Max 60 kilová sa má naťahovať aj s vyše 100 kilovou ženou, ktorá je opustená (áno, po narkoze je máloktorá schopná spolupracovať a nie to ešte sama tieto veci vykonávať). Viete, že ženy majú obmedzenie dvíhať ťažké bremena v práci. Si myslíte, že na gynekológii či aj inde na operačkách zamestnávajú a sú naraz v službe toľkí pracovníci, aby v prípade "netykaviek" išla pomôcť žena a v prípade ťažkej osoby nabehne muž??? Poviem vám, že pri ťažšej osobe majú čo robiť 4 ľudia (ženy), ja obdivujem že častokrát to zvláda 1 muž.
Áno, sú rôzni muži, sú aj hulvati, sú kadejakí. Lenze verte tomu, že nikoho nezaujíma to čo máte medzi nohami. Pre nich je to práca a už na druhý deň si vás ani len nepamätajú.
Ja ešte pridám, mám kamošku anestéziologičku a v stave po narkóze s vami robia veci, o ktorých netušíte, lebo ste úplne mimo. A presne ako píše @huxy po nejakej gynekologickej operácii sa nepostavíš a neprejdeš sama ako tu niektorá písala. Je veľmi pravdepodobné, že v nejakej fáze vás riešil chlap - sanitár a netušíte, že sa to stalo, lebo si to nepamätáte.
@morusha otázka výchovy ,ako narabajú s pocitom nahého tela ale ano patrí sem ... inak na to regaguje aj citia ja všetko
ked niekto sa necitlivo správa otvorím si usta ak nie hned čas sa nájde vždy
a bud sa hned ohradim a stažujem alebo neskôr ..
ale skutočne tu nejde o poniženie , kde sme v stredoveku ked bol malér že ukazala členok ? a suložilo sa v oblečení po krk ?
my sa tu nebavíme o necitlivom zaobchádzaní , autorka prispevku má problém že ju videl teda možno videl určitu čast, čo vieme či vôbec sa pozrel na čast s ktoru má problém sanitar ..
necitlivé zaobchadzanie aj poznámky a rehot mávaju aj ženy , že na slovensku profesionalita personulu berie za svoje ano to je pravda, čest vynimkám
@petrahl z prvej ruky je čo? Že si to počula na vlastné uši? Či ti to niekto sprostredkoval?
Ja píšem že som ani raz nezažila žiadne sproste či slizké reči, a pracovala som na operačkách, bola som priamo pri operáciách, pred, aj počas... A to nepracujem v žiadnej nóbl nemocnici a ľudia sú tu rôzni.
@sara07 Ja som sa vyjadrila jasne, že o poníženie nejde( subjektívne to ale môže každý vnímať inak) Neviem, akú vieru máš na mysli, ale pocit hanby je človeku skutočne prirodzený bez ohľadu na náboženstvo (pokiaľ nemáš na mysli vyslovene islam,kde je zakázané,aby ženy ošetroval muž). Či ateisti sa bez problémov obnažia pred hocikým bez pocitu hanby a iba veriaci s tým majú mať problém? Z akého dôvodu, prosím ťa? V ktorom náboženstve sa toto rieši?Upokojím ťa, napríklad ja veriaca som a s mužmi som doteraz pri podobných vyšetreniach problém nemala, to som ale ja.Zároveň ale chápem, že niekto to môže mať úplne inak. A s tým ozvaním sa, na ktoré tu apeluješ,ubolený starý človek bude asi ťažko protestovať, rovnako tak vystrašené mladé dievča, ktoré ani nevie na čo má právo.Treba byť v tomto realista.I keď primárne o tomto príspevok nebol.
@morusha nepíšem o nudaplaži alebo pobehovaní hore bez po plaži
pri mudr že sa vyzlečieš je normálne a prirodzene
určite naboženstva inak vnimaju akukolvek nahotu je to tak
no určite krestansky zamerané sekty veru takto funguju , za tým si stojim to nie je len islam
mna by napr zaujimal dôvod čo autorka nepisala prečo to tak berie ked to my berieme inak, niekde dôvod musi byt
Je to nepríjemné ale normálna vec. Však sú lekári. Nie tvoja nahá riťka bola prvá čo videli 😅😅
@morusha takto
napr letničiarska ale aj katolicka ked sa berie ako má je dost striktna
vnimanie tela, vnimanie nahoty, ovplyvnuje vychova v rodine hlavne , pokial je tam nejaké náboženstvo jedno aké, každé to berie rozdielne striktne, tak proste je tam rozdiel medzi vychovou kde sa naboženstvo nerieši
proste tak to je
@sara07 Tak viem sa vyjadriť ku katolíckej viere, vyjadrenie sekta chápem ako zosmiešnenie, pretože sa o ňu v žiadnom prípade nejedná mimochodom.Tvoje tvrdenie je podložené čím? Nejakými domnienkami? Pretože aj samotné vyznava ie hriechov je prirovnávané k návšteve lekára a to " tak ako sa pacient obnaží pred lekárom, aby sa odhalila príčina choroby,tak aj pred kňazom by sa mal človek "obnažiť" to jest nehanbiť sa odhaliť svoje vnútro."

@petrahl tvoja skúsenosť je nepríjemná a bohužiaľ,to si mala "šťastie" na človeka, ktorý sa choval úplne neprofesionálne. Toto by sa nemalo stavať, to je samozrejme.
Ale autorka nespomína nijakú konkrétnu nepríjemnú udalosť, pýta sa všeobecne (aspoň ja som z toho takto vydedukovala) a rieši, ci na to majú právo v zmysle aby polohovali pacientky muži - ošetrovatelia. No a odpoveď na to je jasná - áno, majú na to právo. Pravdaže, sa tak ma diať v súlade s dôstojnostou a rešpektovanim pacientky.
Ale právo ako také na to skrátka majú a nie je to nič, co by malo vzbudzovat pocit hanby ci poníženia.