Čo sa so mnou deje počas menopauzy?
Prosím o radu. Mám dospelé deti už samostatne. Keď vyleteli chcela som zrealizovať môj sen. Dokončiť školu, ktorú som toho času nemohla.
Ja sa nedokážem učiť, zapamätať prečítaní text. Už v polovici prvej strane však tápam. Čo sa so mnou deje?
Čo mi pomôže?
Viem som v prechode. Ale adoptovala som psíka, chodíme veľa von. Vyradila som nejaké potraviny. Alkohol úplne. Nefajčiim. Skúšala som aj výživové doplnky, vitamíny.
Takto nedokážem fungovať ani v práci ani mimo nej.
@anonym_autor dobrý večer, určite sa nemusíte cítiť vinne alebo ako zlyhanie, je to naozaj úplne normálne ❤️
Mozog sa v prechode správa inak:
horšie filtruje informácie
rýchlejšie sa unaví
potrebuje úplne iný štýl učenia, než kedysi
Navrhla by som skúsiť rozne ine metódy štúdia, napriklad čítať max. 5–10 minút, potom zavrieť text a povedať si nahlas, čo ste pochopili, používať odrážky, mapy, obrázky,učiť sa po stojačky alebo pri chôdzi, nahrávať si text hlasom a počúvať
Mozog v prechode lepšie reaguje na pohyb,hlas,krátke úseky textu atď.
Toto je len jeden z príkladov, na internete nájdete desiatky metód ako sa učiť, určite si nejakú nájdete, držím palce❤️
@anonym_autor A čo študuješ?
no, nedokážeš. ako chceš obabrať vek? 😏
Áno potrebujem k práci, aby som spravila krok do predu a konečne po rokoch nemusela mať popri práci ešte ďalši job
no, nedokážeš. ako chceš obabrať vek? 😏
@biba_18 takto prídem o prácu a kam pôjdem pod most?
proste, už to lepšie nebude 🤷♀️
Skusat ine pristupy k uceniu, ako ti uz povedali.
Skusaj sa ucit s ticho pustenou ambientnou hudbou na pozadi. Hudba vie aktivovat mozog. Aj ho ukludnit. Aj stimulovat. Potrebujes len spravny typ hudby, co na teba zabera.
Skus si z precitaneho pisat vlastne poznamky (kombinovat aj pasiven, aj aktivne ucenie).
Skus si napista tahak. Nemusis ho poouzit, ale tahak je komprimacia vedomosti na maximum. Aby si si ich tam zapisala co najviac a rozumela im, musis ucivo pochopit. Aby tahak potom fungival.
Skus si predstavit, ze pred tebou niekto sedi a ty mu to vysvetlujes. Nahlas vysvetluj. Aby si sa pocula co a ako hivoris.
Videla som metodu, kde nedominnatnou rukou (najcastejsie lavou), pocas citnia si uciva v knihe, behas perom po palieri v A4 bloku, starom casopise, hocico (alebo vacsi harok, ak treba). Bez zmyslu, len tak vedies ciaru hore-dole, vpravo vlavo, dookola, ako ti je prirodzene. Aby ta to prilis neodvadzalo od ucenia, ale zaroven drzalo mozog bdely. Nezalezi, co tam carbes za kliky-haky. Na tvar kresby sa nesustred, len pohybuj rukou.
Zmysel je tu v tom, ze druha ruka robi daku cinnost, mozog ma tendenciu sa snazit sustredit aj na to, ale je si vedomy, ze sa musi viac sustredit na ucenei. Tak sa ovela cielenejsie a bdelejsie venuje tomu, co citas. Lebo sa vedome na to upriamuje.
Este je moznost robit pauzy po jratsich usekoch. Opakovat si to.
A mnoho dalsich.
A neboj sa. Kapacita sa da este dobudovat. Casom pojde ucenie uz trochu lahsie.
a doteraz si vedela robit tu pracu bez skoly ? zasa ak ju robis tak to musis mat naucene a neni to pre teba nove da sa brat napr tebokan, mozes skusit ginko a pod ale zasa taka tragedia to byt nemoze uc sa postupne rozloz si to rob si pomocky na zapamatanie
a doteraz si vedela robit tu pracu bez skoly ? zasa ak ju robis tak to musis mat naucene a neni to pre teba nove da sa brat napr tebokan, mozes skusit ginko a pod ale zasa taka tragedia to byt nemoze uc sa postupne rozloz si to rob si pomocky na zapamatanie
@anonym_6e5db6 brala som nespozorovala.som zlepšenie. Robila som si pauzu cca po20 min. Zamestnávateľ.akceptoval začiatok štúdia na danej škole. Inak moja pôvodná bola zrušená každý kto pracoval na tej ktorej pracovnej pozícii bez potrebnej kvalifikácie dostal padáka. Navyše od 1.1. zrušili niekoľko pobočiek. Aj o tie nižšie slabšie platené pozície nastal boj. Byť celý deň v teréne už nie je pre mňa. Moja práca je z väčšej časti kancelárska z menšej časti cestovaní medzi pobočkami. Pracujem s Pc, s siahlodlhými textami číslami, údajmi, právnymi predpismi a internými smernicami. Potrebujem myslieť analytický,chápať súvislosti a predvídať.
Skusat ine pristupy k uceniu, ako ti uz povedali.
Skusaj sa ucit s ticho pustenou ambientnou hudbou na pozadi. Hudba vie aktivovat mozog. Aj ho ukludnit. Aj stimulovat. Potrebujes len spravny typ hudby, co na teba zabera.
Skus si z precitaneho pisat vlastne poznamky (kombinovat aj pasiven, aj aktivne ucenie).
Skus si napista tahak. Nemusis ho poouzit, ale tahak je komprimacia vedomosti na maximum. Aby si si ich tam zapisala co najviac a rozumela im, musis ucivo pochopit. Aby tahak potom fungival.
Skus si predstavit, ze pred tebou niekto sedi a ty mu to vysvetlujes. Nahlas vysvetluj. Aby si sa pocula co a ako hivoris.
Videla som metodu, kde nedominnatnou rukou (najcastejsie lavou), pocas citnia si uciva v knihe, behas perom po palieri v A4 bloku, starom casopise, hocico (alebo vacsi harok, ak treba). Bez zmyslu, len tak vedies ciaru hore-dole, vpravo vlavo, dookola, ako ti je prirodzene. Aby ta to prilis neodvadzalo od ucenia, ale zaroven drzalo mozog bdely. Nezalezi, co tam carbes za kliky-haky. Na tvar kresby sa nesustred, len pohybuj rukou.
Zmysel je tu v tom, ze druha ruka robi daku cinnost, mozog ma tendenciu sa snazit sustredit aj na to, ale je si vedomy, ze sa musi viac sustredit na ucenei. Tak sa ovela cielenejsie a bdelejsie venuje tomu, co citas. Lebo sa vedome na to upriamuje.
Este je moznost robit pauzy po jratsich usekoch. Opakovat si to.
A mnoho dalsich.
A neboj sa. Kapacita sa da este dobudovat. Casom pojde ucenie uz trochu lahsie.
@moonlight1210 dajme tomu že nájdem tú správnu hudbu, ale čo v práci? Tak sa to nedá realizovať ani len prestávky kazdú chvíľu
V minulosti som si niečo púšťala doma ako podmaz, viem čo má vyslovene irituje, čo ani len nevnímam pri učení a čo mi hlavu ,, odvedie,, od toho čo by mala robiť.
Toho je kvantum a času proti prácach málo. Vlani ešte pomohlo vypnúť na týždeň ale teraz nie
@anonym_autor som na tom podobne…. Po 40ke, skola, práca….(deti ešte doma). Plním si celoživotný sen - skola. Ale! Tie mozgové bunky sú už tuším staré na školu 🫣😵💫
V minulosti som si niečo púšťala doma ako podmaz, viem čo má vyslovene irituje, čo ani len nevnímam pri učení a čo mi hlavu ,, odvedie,, od toho čo by mala robiť.
Toho je kvantum a času proti prácach málo. Vlani ešte pomohlo vypnúť na týždeň ale teraz nie
@anonym_autor Ber do uvahy, ze po skole si sa vydala, mala deti, konkretnu pracu, mozog teda desiatky rokov behal v ustalenom konkretnom rezime, ako skrecok v koliecku a novym veciam sa ucil iba kde-tu. Prilis nevybocoval z kolaji. A teda obmedzil svoju kapacitu, lebo vsak naco.
Ale kedze pociatky demencie nemas, tak sa da znova rozbehat.
To iste by sa ti stalo, keby sa teraz svet okolo teba prudko zmenil a musela by si sa obratom adaptovat na nove podmienky. Mozog by sa zase nastartoval. Inak uhynies.
Realne az okolo 70-tky jeho schopnosti pamatat si nove veci skutocne odchadzaju.
Tak nevesaj hlavu. Akurat potrebujes na zaciatok zapajat viac foriem pamati. Skus pridat napriklad aj pohybovu. Popri uceni kracaj. Citaj a opakuj si nahlas.
To mas hned pohybovu, vizualnu a audio pamat naraz zapojenu.
Hlavne si prestan hovorit, ze toto sa neda pouzit tu a toto zas inde. To ta dava podvedome dole, je to ako negativny stres, a ten sposobuje, ze sa mozog brani “vypnutim” (chce ten stres tak odstranit).
Jednoducho skusaj, nieco isto zaberie. Postupne sa ti kapacita zvysi a budes si pamatat viac a lahsie.

@anonym_autor Potrebujes tu skolu? Snivas o nej aj teraz alebo je to davny sen, na ktory si sa upla? Mozno by si svoj sen mohla prehodnotit na nieco aktualnejsie.