icon

Čo spôsobuje krvácanie mimo cyklu u starších žien?

27. jan 2025

Máte niekto skúsenosti, čo môže byť príčinou? Ide o 70r ženu. Už asi 2 roky chodí pravidelne na čistenie kvôli tomuto a až teraz jej vzali vzorku z maternice.
Bojíme sa najhoršieho preto vás veľmi pekne prosím, napíšte mi, že aj niečo iné môže byť príčina takého krvácania mimo cyklu 🙏🙏🙏

autor
27. jan 2025

Čakanie za výsledkami je pre nás náročné

majkabambulik
27. jan 2025

opytaj sa v skupinke Zdravotnici na MK

lucka_ke
27. jan 2025

70ročná žena už predsa nemá cyklus... ťažko povedať z čoho krváca, treba počkať na histológiu

autor
27. jan 2025

@lucka_ke no jasne, blbo som to napísala. Neuvedomila som si že to nie je mimo cyklu, len proste krváca

januska12323
27. jan 2025

Počkajte na výsledky môže to byť hocičo.

autor
27. jan 2025

@januska12323 čo hocičo? Práve to hocičo ma zaujíma. Nemusí to byť rakovina?

lucka_ke
27. jan 2025

môžu to byť myómy, nie hneď rakovina, treba počkať

kiki68
27. jan 2025

Mali dat von tu maternicu uz davnejsie, toto vie robit bordel u zien po 50 vyssie.

autor
27. jan 2025

@kiki68 veď mne sa rozum zastavuje! Prečo ju asi 3x čistili a nevybrali to rovno!!! Dokonca ani teraz, len vzali vzorku. Toto je naše zdravotníctvo!

autor
27. jan 2025

2 alebo 3 krát. Nepýtam sa jej teraz detaily

moonlight1210
27. jan 2025

Nie. Nemusi.

Len u nej moze z casu na cas este poslat signal hypofyza vajecnikom, tie uvolnia estrogen a vystelka maternice zacne rast. Telo sa zacne pripravovat na ovulaciu a tehotenstvo.

Ale nemusi sa jej vytvorit zlte teliesko (lebo neprebehne ovulacia, nie je dost hormonov, co by stimulovali vajecniky na dozrievanie vajicka), a tak krvacanie potom nic nezastavuje (zlte teliesko zas stimuluje vylucovanie hormonov, co obmedzia rast stielky) a stielka rastie az premnozene, co uz moze pri nerieseni hrozit vznikom aj rakovinovych buniek. A je presiaknuta krvou, preto obvykle nastane "nekonecne" krvacanie.

Preto to riesia cistenim, kedze zrejme stielka zhrubne natolko, ze sa to umelo podanymi hormonami uz neda potlacit (aby sasama stiahla a odlucila a vylucila, ako pri menstruacii). Alebo vzhladom na jej zdravotny stav jej ich podat nemozu.

Takze sice chcu zistit, ci sa vo vzorke nenachadzaju bunky vykazujuce zmeny (daju sa nazvat aj predrakovinove), ale nemusi to hned znamenat rakovinu.

Akurat ju budu asi viac sledovat a bude castejsie chodit na kontroly.
Hlavne, ak nahodou robila to, ze zacala krvacat (napr. len slabo) a nechala to tak, az kym jej to po mesiaci neliezlo uz na nervy (a to uz stielka bola prerastena a nedala sa zvladnut tabletkami). Ale nehovorim tym, ze to robila a zanedbavala to.

autor
27. jan 2025

@moonlight1210 ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Môžem sa ťa rovno opýtať, ja som tiež raz bola čistenia pre zhrubnutie steny maternice. Teraz krvácam každý druhý mesiac. Lekár tvrdí že stačí priať až v máji. Mám o 30r menej.
Mám obavy či to nebude niečo dedičné?

autor
27. jan 2025

@moonlight1210 mal byť vo vete otáznik.

moonlight1210
27. jan 2025

Nie som lekar, tak na toto neviem odpovedat. Ale asi nie.

anna777115
27. jan 2025

Mojej 75 ročnej mamine sa tvoria polypy a tie jej spôsobujú krvácanie. Musí chodiť na kyretaz. Špinenie, až krvácanie môžu spôsobovať aj lieky na riedenie krvi.

kiki68
27. jan 2025

Chodi k onkogynekologovi? Podla mna jej to stale robili tak, ako ziadal jej lekar. Cize v prvom rade to mal gynekolog dat take odporucanie. Niekedy to nechce robit len tak, je to vacsi zasah.

autor
27. jan 2025

@kiki68 nie nechodí

autor
27. jan 2025

@anna777115 tak verím ze je to tento prípad tiež. Myslím že tiež má polypy

jamidea
27. jan 2025

@kiki68 ty si lekarka? Ked uz maternicu vyberas

autor
27. jan 2025

@jamidea a nie je rozumnejšie vybrať tú maternicu a predísť rakovine?
Pýtam sa ako lajk. Z lajickeho hľadiska to mne osobne prišlo lepšie riešenie ako teraz sa báť a čakať čo bude.

jamidea
27. jan 2025

To ano, ale robilo sa to ako na beziacom pase v minulosti. Dnes sa snazia maternicu zachovat. Mam zopar kolegyn, co toto riesia. Nie je kazdy masiar, ze chce hned vybrat.
Aj zub sa snazi zubar zachovat ak je to ako tak mozne, a nie ho vytrhnut, ved este mas 31 inych.

rozculena
27. jan 2025

@jamidea to nie je pravda,že to robili ako na bežiacom páse,moja mama chodila stále na čistenie,nakoniec lekár povedal,že vybrať.Mama bola normálne naštvaná,že prečo to neurobili hneď,že sa musela tak dlho trápiť

sss777
27. jan 2025

Nie vždy je lepšie hneď všetko "vyberať". Ženy zvyknú mať po hysterektómii napríklad inkontinenciu a teda ja by som si ju dobrovoľne nevybrala, vie to značne skomplikovať život.

sono2
27. jan 2025

Mimo otázku. Pri každom čistení z iného dôvodu ako je prerušenie tehotenstva sa berie vzorka.
Aspoň ja som to tak mala.

jamidea
28. jan 2025

@rozculena to znamena iba tolko, ze mas mladu mamu, nie, ze to nie je pravda.

eliska13
28. jan 2025

Chodila na prevenciu cytologiu?nemusí to byť rakovina zrasty, polypy, myomy, čokoľvek

rozculena
28. jan 2025

@jamidea nemám mladú mamu,zomrela pred 6 rokmi ako 80ročná........čiže to,čo spomínam,bolo tak pred 40rokmi