icon

Čo znamená tento spermiogram?

erika04
1. júl 2015

Ahojte,

posnažím sa to napísať úplne presne. Takže:

ME: 2,7 ml, MS: 97mil/ml, Mot:a-26%, b-31%, c-10%, Pat: 75%, PMN 0,4 mil/ml, ph 8,1, aglut, vyššia viskozita
Záver: mierna teratozoospermia

Andrológ na to manželovi povedal, že sú to dobré výsledky. No môj gynekológ, že to nie je dobrý spermiogram....
Tak ja som z toho už jeleň. Ktorý z tých údajov je slabý? A čo vlastne znamenajú? A ako sa dá tento spermiogram zlepšiť?

liebling98
1. júl 2015

@erika04 ME množstvo ejakulatu, MS množstvo spermií (97 mil je že WOW! super Veľa). Mot - motilita/pohyblivosť , a je tuším priamočiary pohyb, b taký v zmysle idem rovno, síce ako ožratý, ale do cieľa dojdem, c je pohyb o ničom. Pat je patologia, čiže 75% ich je nejakých divnych, čo by som sa až tak veľmi pri tom celkovom množstve nezamýšľala, kopa chlapov má dokopy 20 mil/ml a kopu detí. PMN neviem čo je, pozriem.
Androlog mal pravdu. Gynekológa zmiatli tie percenta patologie, asi si nepozrel celkový počet.

erika04
autor
1. júl 2015

@liebling98 no hej, presne to mi povedal gynekolog, ze je tam vela mrtvych spermii co je zle... Tak neviem. Su na to nejake pripravky, aby bolo viac spermii zivych?
Inac islo o 5dnove spermie, mozno preto je ich tam tak vela

liebling98
1. júl 2015

@erika04 To PMN znamená počet leukocytov v ejakulate, norma je do 1mil/ml, takže ok.
Čo sa týka prípravkov, tu Ti veľmi neporadim, môj muž mal katastrofálny spermiogram (len 1mil/ml, pohyblivosť mizerná, patologia tuším okolo 90% oligoastenoteratospermia). My sme šli na IVF, potom KET (prví dvaja synovia). Tretí syn sa podaril klasickou cestou, aj keď lekári tvrdili, že s takým spermiogramom je šanca minimálna.

Ak to bol jeho prvý spermiogram, nech skúsi zopakovať po 2 mesiacoch. Plus zdravá strava, nie tesné oblečenie v kritických oblastiach, iste sú aj dake vitamíny pre mužov. Držím palce!

erika04
autor
1. júl 2015

nemate este niekto nejaky tip ako to zlepsit?

mishelita
1. júl 2015

@erika04 takze ak si to vypocitas, tak ma cca. 25 mil. zivych spermii a z toho 57% uplne v pohode pohyblivych. takze suma sumarom ma 14 milionov super spermii. moj MM mal celkovy pocet 11 mil. a z toho cez 50% mrtvych a potom dalsie percenta dole nepohyblivych a skoncil na hodnote nejakych 4 mil. a otehotnela som normalne. na tvojom mieste by som nerobila stresy, lebo jeho spermiogram je dobry. ja som mojmu MM kupila vitaminy Fertil Man a to uzival - ci to tiez pomohlo neviem, ale nam pomohol aj Conceive Plus gel. Ak sa vam nedari mozno nemas spravne ph v posve a spermie v nom nepreziju. este co by mohol urobit- obmedzit okrem toho co uz spomenula liebling98 - ziadne tesne nohavice, nemat mobil vo vrecku, nemat notebook na sebe, ked na sebe, tak na podlozke, nekupat sa vo vani, obmedzit fajcenie a pitie. tu som nasla nejaky clanok, skus si to precitat http://www.babyweb.sk/preco-nam-spermie-ubudaju drzim palce, nech vam to co najskor klapne a p.s. - neverila som, ale treba fakt vypnut hlavu a sustredit sa na nieco ine 😉

erika04
autor
1. júl 2015

@mishelita Diki za povzbudenie. Ale pravdupovediac, na rady tipu - "len na to nemysli a pride to" som uz alergicka :D

mozno vyskusame ten Fertil man alebo aj ten gel...

tesne nohavice nenosi, nepije, nefajci, ani mobil nenosi pri tele, notebook ma stale na stole, pcham donho zeleninu a ovocie....
aj tebe drzim palce, nech vam to dobre dopadne 🙂