Cysta na vaječníku

micik444
6. nov 2020

Ahojte Maminy , chcela by som sa Vás opýtať -tie ktoré ste mali cystu na vaječniku -aké ťažkosti ste pociťovali ? Je možné že má pobolieva práva časť brucha ( pod rebrom až dole k vajecniku . Už vyše mesiaca ma pobolieva podbruško a aj práva strana brucha ... bola som na gastre a aj u gynekológa kde mi lekár povedal že mám 5 cm cystu a musíme čakať či praskne alebo bude stále tam ( je krvavá ) a na gastre mám všetko v poriadku akurát má lekár chce ešte vyšetriť -čreva .... už som bezradná ;( ak tu je nejaká mamina -slečna ktorá si prešla niečim podobným napíšte mi prosím ... ďakujem

gaaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivula0807
6. nov 2020

Ahoj, ja som mala 3 cm cystu na lavom vajecniku. Sledovali ju, nechceli operovat pokial to nie je nevyhnutne. Nerastla viac. Ja som ale nemala nejake tazkosti, nasli mi ju nahodou pri preventivnej prehliadke. Vtedy mi moja gynekologicka poradila len ju sledovat, ze mozno praskne a je mala. Na moje naliehanie ma nakoniec poslala na dalsie podrobnejsie vysetrenia do nemocnice k odbornikovi. Pri sone zistil, ze ide o krvavu, resp. cokoladovu cystu s najvacsou pravdepodobnostou. Brali mi aj krv na nejaky onkomarker, ktory ak je zvyseny, moze poukazovat aj na endometriozu. Vysledky krvi boli ok takze mi navrhol len sledovanie. Raz za tri mesiace som chodila k nemu do nemocnice na kontroly. Cysta nerastla, nemala som bolesti ani ziadne ine tazkosti som nepocitovala. Sam ale lekar sa vyjadril ze podla neho ide o endometricku cystu a ta nepraskne, dokonca, ze je dost mozne ze bude sposobovat problem pri snazeni sa o babatko. Ale zas na druhej strane, ak sa mi podari otehotniet, pocas tehotenstva tieto cysty zvyknu zmiznut resp vstrebat sa, kedze nie je cyklus. Dohoda teda bola, ak sa nam nebude darit otehotniet, bude to musiet ist von. Otehotnela som hned na druhy mesiac snazenia uplne bez problemov a na kontrole po sestonedeli tam cysta nebola. Som dva a pol roka po porode, na poslednej preventivke tam cysta este nebola.
To su ale cysty, ktore sa vracaju a opatovne sa tvoria, treba pocitat s tym, ze skor ci neskor zas narastie.

evelyn246246
6. nov 2020

je to mozne .. ja som to zistila tak, ze .. ma zacala boliet chrbtica , hrudny kos ...blbo sa mi dychalo ...a ked som obehala lekarov, zasla som aj ku gynekologicke pre istotu ..a bola to cysta .. bola velka (14cm) ..hned sa to riesilo operativne, plus aj jeden vajecnik cely musel von ..

micik444
autor
6. nov 2020

@evelyn246246 no presne aj mne to všetko začalo tak že má bolievalo v strede hrudného kosa akoby má pálila záha .... preto som musela aj na gastro . Ale tam nič nezistil len že mám priveľa žalúd. Kyseliny ... teraz je to už lepšie len má bolieva práva strana brucha a podbruška a už neviem naozaj čo si mám o tom myslieť ... Gynekólog sa mi k tomu nevyjadril či mi to môže ta cysta robiť problémy ... ty kokos tak ty si mala veľkú cystu ... a teba podbruško nebolelo ???

evelyn246246
7. nov 2020

@micik444 ..no paradoxne ma nebolelo nic okrem chrbtice a hned nato aj hrudny kos ...zle sa mi dychalo ...no a ta cysta sa mi zjavne spravila za necely rok ..kedze som na preventivky chodila ..nenapadlo by ma to ani vo sne keby ma neboli chrbtica a hrudny kos a to som mala po 21 ..
Velmi zalezi aka je cysta velka a hlavne ake zlozenie ..ci je vodnata alebo nie ...moja nebola ..takze by nepraskla a samozrejme bola aj uz velmi velka ...na vodnate sa davaju lieky aby to praslo ak su este male ..zavisi to od vela veci ..

gabika0825
11. nov 2020

@micik444 ja mám aj teraz 2,5cm cystu endometriálneho pôvodu, mala som aj 6cm ale tá bola iného povodu a do ďalsieho cyklu praskla, keďže som došla na kontrolu a nič tam už nebolo. No ale táto cysta sa mi prejavila tak že som mala bolesti hlavne krížov, bolesti podbruška ako keby mi mala prísť ms ale trvalo to viac ako 2 týždne, až zle mi bolo, slabá som bola a podobne. Tak som šla ku gyn a tá mi ju zistila..

micik444
autor
11. nov 2020

@gabika0825 a čo ti vlastne doktor povedal ?? Máš teraz čakať kým táto nepraskne ??? Mne takto lekár povedal že kým nebudem mat silne bolesti mám čakať či mi náhodou sama nepraskne ... a kontrola po 2 menstruacii ... len mna boli hlavne aj ten pravý bok a neviem či to mám z tej cysty alebo nejaký iný problém tam je 🤷‍♀️

gabika0825
12. nov 2020

@micik444 No ja som mala liečbu Visanne tabletkami.. teraz som ich pred mesiacom vysadila a gyn mi nič nepovedala, bola som na kontrole cysta tam stále bola, brala mi onkomarkery a vyšli v norme čiže o žiadnom postupe sme sa tým padom nebavili. Neviem či je tým pádom cysta na ústupe alebo ako kedže tie onkomarkery boli v poriadku a už neboli zvýšené. Máte niektorá skúsenosti s tymto a aký ste mali ďalsí postup?

macka111
7. sep 2022

@micik444 zdravím ako ste dopadli ja mam teraz presne to iste.... 😪

ivka.pirulka
12. nov 2022

@macka111 dobrý deň, ako ste dopadli? Začínam mať bolesti krížov a v celom podbrušku. Neviem sa dokopať ku gynekologičke 😪

deniskap
1. dec 2022

@micik444 Ahoj,aj mna by zaujimalo ako to dopadlo u teba.Som teraz na tom presne tak ako ty.