icon

Dcérka sa hryzie do ruky

denisa098
6. aug 2017

Ahojte,chcela by som vas velmi poprosit,nasla by sa tu nejaka maminka ktora ma skusenost.Dcerka sa ma tri rocky,podla doktorky a psychologycky je tak o 6 mesiacov pozadu ale na druhej strane co sa tyka samostatnosti atd na 3 a pol podla psychologicky.S dokrorkou sme sa zhodli ze je o takych 6 ja by som povedala 8 mesiacov pozadu.Ma hyperaktivitu a poruchu pozornosti,zacala rozpravat a ukazovat az teraz,bohuzial po mmr vakcine prestala hovorit ale uz sa rozbieha.Ide mi momentalne len o to,ked je nervozna alebo v zapale stastia a radosti,napr smyka sa s deckami a rozrehocu sa hryzie sa do rucky a dupka si.Zobrali sme jej cumlik ma ho uz len na zaspatie nakolko je uz velka a nemala by mat vobec.Ked ho mala aj cez den tak si hryzla do toho cumla.Napriklad poviem aby mi isla dat pusinku a ona sa zacne tesit a smiat rozbehne sa ku mne,zastavi sa cestou ako ide si da rucku do pusy a kuse sa potom mi da bostek.Ale vie aj sama od seba pristna da mi pusu,bez toho aby sa kusla.Dnes kusla aj mna do ramena,lebo sa hnevala.Ja ju vela objimam,pusinkujem,hladkam,spava pri mne,lubim ju,len neviem,ci jej skusit vratit cumel alebo co.Mame aj slabsie porozumenie,tak sa I tazsie vysvetluje,I ked ona to chape ked jej hovorimabu sa nekuskala do rucky,ze bude mat bobenko.Prosim precitajte si pozorne,lebo ono sa to tu zvykne poprekrucat je z toho nakoniec uplne nieco ine napisane ako som napisala.Dakujem velmi pekne,budem vdacna za rady.

jeennyv
7. aug 2017

@denisa098 podla mna je to hryzenie formou vyrovnavania sa s istym stavom a pocitmi..citala som tvoj prispevok dvakrat, sama na zaciatku pises, ze to robi pri radosti, nervozite atd...to je prejav, ako ked je niekto nervozny hryzie si nechty, kyve s nohou atd..moze, to spojene aj s tym co mate diagnostikovane, ale moze to byt aj zlozvyk, deti vselico odkukaju...mna zaujima co na to psycholog, lebo pises, ze urcili opozdenie a k hryzeniu nepovedali nic? Ja by som riesila situacie , pri ktorych to robi preco je z nich nervozna, citi sa nekomfortne a od toho sa odrazila...
co sa tyka reci a porozumenia, hovoris, ze bude bobenko a take aj jej?.ak je problem s recou a porozumenim, jasne zrozumitelne vety, vsetky cinnosti co robite popisovat, ideme tam a tam a robime toto, urcite ziadne hatlaninky...
A co sa cumla tyka, za mna je to krok spat vo vyvoji a napredovani, a uz zo zdravotnych dovodov v tomto veku vobec ako prve je krivenie zubov, deformacia celuste, suslanie a s tym spojena tazsia rec..a aj mozna kazivost zubov...viem napisala som toho vela, ale to ma z fleku pri tvojom probleme napadlo...

jeennyv
7. aug 2017

@denisa098 a este mi napadlo, k tomu cumlu, ze navrat k nemu ten problem nevyriesi, pisala si, ze hryzla sj do cimla, cize tou rukou si iba kompenzuje, ze nema cumel, tym padom nema do coho hryzt, tak hryzie ruku

vanish1
7. aug 2017

@denisa098 Ahoj. Cumeľ by som nevracala. Môj syn má 4 roky ale podľa posl. vyšetrenia to vychádza tak na 3 a pol.... Mal problémy po narodení, neskôr začal rozprávať, chodiť.... Môj si tiež hryzie rúčku, nie často, ale keď mu niečo zakážem, alebo je nejaká náročnejšia situácia. Toto riešim len tak, že mu poviem, aby to nerobil, lebo ho to bude bolieť, Ale čo robí často od malička, tak pri hre, sústredení ...si naťahuje líca, normálne si ich chytí a ťahá, my tomu hovoríme, že sa pučí, tak len ho upozorním nepuč sa, prestane na pár sekúnd a robí to zas.... klinická psychologička to veľmi neriešila, vravela, že tak prejavuje svoje pocity, radosť, sústredenosť, vraj mu máme zamestnať ruky, ale to nepomáha.

amy25
7. aug 2017

Moj maly hrizie nas , hlavne mna. Psychologicka povedala, ze je to jeho sposob komunikacie, kedze nerozprava zatial. Dava tymto sposobom o sebe vediet. Aj tak na seba pritahuje pozornost. Ze ako zacne rozpravat vraj sa to zlepsi.

deti95060810
7. aug 2017

moja sa tiež hryzie, najmä keď je nie tak ako si to predstavuje ona...A sluch máte v poriadku? Pretože my máme problém v tejto oblasti...

denisa098
autor
7. aug 2017

@jeennyv mne pride akoby nevedela spracovat ten velky prival energie,radosti,a j jedu vtedy to robi,minule sombsi vsimla,ze ked mala lizatkoo,tak to espravila,asi si na to nevspomenula.Ked sa smykali s jednou starsou dievcinkou,tak sa strasne rehotala ta vacsia ju rozosmievala,a mala uplne dokusanu rucku ona sa totiz strasne na nej rehotala s ruckou v puse.Mala poriadne nerozprava,spustila pred cca 2 tyzdnami za tyzden 70 slov anglictinu vety,cestinu cisto ked tu bola navsteva a slovencinu,teraz zas nejak stichla.Ja ked si aj myslym ze nerozumie tak som potom prekvapena ked som minule zle nechtiac nadstavila studensiu vodu a mala pistala a sa smiala,ze studene.Takze vie a rozumie.Uz som predtala aj s nie a zvysit hlas ked nieco vyvedie,robim to tak abynsa nejedovala ,ze pridem k nej a nepoviem nie ale dam jej moznost vyberu alebo ako by to mohla inak urobit.Ku podivu to zabera,ziadne revy,len spokojnost.Len to kusanie .Lekarka a este jeden pohotovostny lekar co tu bol raz povedal ze je hyperaktivna a aj obvodna usudila,ze preto nejde podla pokynov ale je na druhejnstranke strasne inteligentna a velmi si pamata.Psychologicka bola mlada mala ju ignorovala ale uplne ale neodhala ju spravne.A logopedicka mi povedala,ta je super,ze sa rozbehne,poradila a dovolujem si povedat,ze vdaka jej radam sa mi mala rozbieha.Nevydrzi na tom malom zadocku sediet,aj na ihrisku najprv lieta,a pisti a ked sa vybije,tak aj posedia na lavicke spolu deti a piesku a tak.

denisa098
autor
7. aug 2017

@deti95060810
Ano pocuje dobre.

denisa098
autor
7. aug 2017

Este nam doktorka hovorila aby sme ju od 4rockov prihlasili na tanecnu aby sa mohla vybit.A logopedicka,ze skoda ze ju nezobrali teraz do skolky,lebo ze by spustila ovela rychlejsie,ake ma pravdu,lebo ked mame detsku navstevu uplne sa snazi aj sa pekne zapaja do hier.Psychologicka,ze ma slabsi socialny vyvin,mala na nu uplne kaslala a zhodnotila za hodinu,a pri tom ked sa hrala s malym jednym,on padol a sa buchol a mala za nim prisla ze nepac a ho lutovala a este aj hatlaninu do toho sa k nemu naklanala.Jednej malej zobrala auto,ta sa rozplakala a mala sa rozplakala tiez a jej to auto vratila sama a sa potom pekne hrali.Ludi sa neboji,iba starych pomalovanych babiek,ked pride navsteva tak ju tu organizuje ako maju sediet ze sa musia hrat puzzle,lego a podobne,da aj bostek ale nie hoc komu.A este povedala,ze nevie nakreslit kruh a ciaru,lebo nechcela a my vymalovanu celu stenu v obyvacke kruzky ciary a cmaranice,sme zabudli schovat fixku.🙂 Ja vymalovavat sa snazi,ale pastelky ju nebavia,skor fixky a hrubsie farbicky.Pastelky vobec.A vodovky su top momentalne.Aj doma mi pomaha,tak ja uz neviem.Odplienkovana je,vie dokonca aj splachnut,utriet si cikulku,vanu si pochystat okrem pustenia vody,to nesmie,lebo sa moze popalit,to pocka.Atd. A stale na nej nieco hladaju.Muz a jeho surodenci,zacali hovorit az od 4 rockov.

denisa098
autor
7. aug 2017

A cumel jej nechcem vratit,aj tak mame krive zubky ma len na 5 min na zaspatie potom ho sama vypluje,a ho schovam,aj to by som chcela uz zrusit,lebo to neni uz dobre,ked je velka baba.Len to kusanie.