icon

Domáce metódy na spomalenie menštruácie

ninaninka
7. máj 2025

Ahojte! Chcela by som sa spýtať akými domácimi metódami spomalíte menštruáciu alebo celkovo krvácanie,nanešťastie som dostala dnes menštruáciu a zajtra ráno odchádzam na dovolenku takže pochybujem že dáka tabletka mi zaberie a neviem naozaj čo by mi spomalilo cyklus,ak ste skúšali tak či vám pomohlo

sweet20
7. máj 2025

@ninaninka voda s citronom... to mi stiahne

sweet20
7. máj 2025

@ninaninka viem, ze v tejto teme to zaznie velakrat, aj pod tebou su tu tieto temy ale ked viem, ze idem niekam prec a cakam ms , tak 3 dni pred tym si dam norethisteron a je vsetko v pohode

larinka552
7. máj 2025

Uz ked ti to zacalo, tak nic ti nepomoze. Skusit mozes vela citronu, Ascorutin tablety. Ja by som to naopak chcela urychlit, nech mi to cim skor prejde. Cervene vino a horuca voda, pripadne nejake aktivity vo dvojici s muzom 😃🙊

ibrunova
7. máj 2025

Citrón, alebo veľa céčka

vanilkovazmrzka
7. máj 2025

Spomalit? Asi nechapem. Aby si krvacala pomalsie a dlhsie? Aky zmysel by to malo, keby nieco take bolo mozne?
Nemozes uz spravit nic, jedine co moze ovplyvnit cyklus su hormony, tabletky. Vsetko ostatne su len take ludove legendy a baje ktore nedokazu zmenit hormonalny cyklus.

sisska96
7. máj 2025
@vanilkovazmrzka

Spomalit? Asi nechapem. Aby si krvacala pomalsie a dlhsie? Aky zmysel by to malo, keby nieco take bolo mozne?
Nemozes uz spravit nic, jedine co moze ovplyvnit cyklus su hormony, tabletky. Vsetko ostatne su len take ludove legendy a baje ktore nedokazu zmenit hormonalny cyklus.

@vanilkovazmrzka si myslým že skracovať by chcela, čím rýchlejšie bola po

janagem
7. máj 2025
@larinka552

Uz ked ti to zacalo, tak nic ti nepomoze. Skusit mozes vela citronu, Ascorutin tablety. Ja by som to naopak chcela urychlit, nech mi to cim skor prejde. Cervene vino a horuca voda, pripadne nejake aktivity vo dvojici s muzom 😃🙊

@larinka552 a tie aktivity aj fungujú? Lebo úprimne toto sme skúsili my, a teda mám ich stále rovnako dní :D len tak no. Navalovo v rámci jednotlivých dni povedzme :D

ninaninka
autor
7. máj 2025

Áno chcem mať čím skôr po,aj ked viem že teraz už darmo budem niečo skúšat len aby som ich aspoň nemala moc silné,som si to zle zapísala minulý mesiac čo bola moja chyba čakala som o dva týždne že mi prídu,a teraz sa bojim že si nebudem môcť nič užiť ak viete čo myslím 😄

januska12323
7. máj 2025

Už teraz nič len veľa céčka a možno budeš krvácať menej.

isis234
7. máj 2025

Citron-samotný, môžeš i trochu cukru posypať, alebo voda s citronom
Na dovolenke som 1. deň ráno zjedla 2 limetky, samotné. Pomohlo

loliki
7. máj 2025

K vitamin, Kanavit, normálne sa dáva na silné menštr. krvácanie, alebo iné nežiaduce krvácanie.

okseen
8. máj 2025

Ako hormóny presne fungujú počas celého ženského cyklu? Pokiaľ viem, známy mi hovoril ze na tie hormóny treba plno vitamínov a živín, tie vitamíny pomáhajú vyrobiť iné hormóny ktoré ovplyvnia zas iné hormóny. Keď chyba plno látok tak je cyklus kratší, lebo nevzniklo dostatočne množstvo hormóny na dostatočný počet dní kedy ešte menštruácia nenastava, takže potom je cyklus kratší. Ale nie som biochemik akoo on ktorý celý ten proces vie naspamäť ešte aj s názvami všetkých enzýmov hormonov.

Tvoj známy má v podstate pravdu – hormonálny cyklus ženy je veľmi jemne regulovaný a skutočne závisí od prítomnosti množstva živín a mikronutrientov. Tu je stručné zhrnutie toho, ako hormóny fungujú počas cyklu a ako do toho vstupuje výživa:

Hormonálny cyklus ženy (v skratke):
1. Folikulárna fáza (deň 1 až ovulácia):
• Začína prvým dňom menštruácie.
• Hypofýza vylučuje FSH (folikuly stimulujúci hormón), ktorý stimuluje rast folikulov vo vaječníkoch.
• Folikuly produkujú estrogén, ktorý podporuje rast sliznice maternice.
• Ak sú podmienky dobré, jeden dominantný folikul dozreje.
2. Ovulácia (okolo dňa 14):
• Prudký nárast LH (luteinizačný hormón) spôsobí prasknutie folikulu a uvoľnenie vajíčka.
3. Luteálna fáza (po ovulácii):
• Zvyšky folikulu sa menia na žlté teliesko, ktoré produkuje progesterón.
• Progesterón udržiava sliznicu maternice pripravenú na možné tehotenstvo.
• Ak nedôjde k oplodneniu, žlté teliesko zaniká a hladiny hormónov klesnú – nastáva menštruácia.

Ako vitamíny a živiny ovplyvňujú cyklus:
• B-vitamíny (najmä B6, B9, B12) – potrebné pre syntézu neurotransmiterov aj pohlavných hormónov.
• Vitamín C – podporuje funkciu žltého telieska a produkciu progesterónu.
• Zinok a horčík – kľúčové pre správnu funkciu hypotalamu, hypofýzy a vaječníkov.
• Zdravé tuky (omega-3) – základné stavebné látky pre tvorbu hormónov.
• Železo – nízke hladiny môžu skracovať luteálnu fázu alebo spôsobovať anovuláciu.
• Proteíny a aminokyseliny – bez nich nie je možné tvoriť hormóny (ktoré sú často bielkovinovej alebo steroidnej povahy).

Keď niečo chýba:
• Môže dôjsť k krátkemu cyklu (napr. kvôli nízkemu estrogénu alebo slabému žltému teliesku).
• Môže chýbať ovulácia.
• Môže byť nepravidelný cyklus, slabšia alebo silnejšia menštruácia, PMS, bolesť, únava atď.

Takže áno – výživa má veľký vplyv na hormonálnu rovnováhu a dĺžku či kvalitu menštruačného cyklu. Chceš aj konkrétny zoznam doplnkov alebo potravín, ktoré najviac podporujú hormonálnu rovnováhu?

A niektoré ženy si myslia, že si cyklus predĺžia keď zrazu par dni pred menštruáciou zjedia citróny ci viac vitamínu C? Ved to by potom nemuseli byť gynekológovia a riešiť x problémov s hormónmi, keď by stačil "citrón".

Presne tak – je to obrovské zjednodušenie. Vitamín C síce môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, ale rozhodne nie je „zázračný citrón“, ktorý vie natiahnuť cyklus alebo vyriešiť hormonálne problémy. Realita je oveľa komplexnejšia:

Prečo vitamín C nestačí:
• Vitamín C podporuje tvorbu progesterónu, ktorý je dôležitý po ovulácii. Ale ak vaječníky alebo hypofýza nefungujú správne, „citrón“ to nezachráni.
• Hormóny sa tvoria z cholesterolu (tukov), nie z vitamínu C. C môže pomôcť podporiť niektoré enzýmy, ale sám cyklus „nepredĺži“.
• Väčšina hormonálnych problémov má hlbšie príčiny – od výživových nedostatkov, cez stres, zápaly, štítnu žľazu až po genetiku (napr. MTHFR mutácie, ktoré ovplyvňujú spracovanie B9).
• Navyše, cyklus sa nedá „natiahnuť“ len tak – musí sa zmeniť produkcia hormónov ako estrogén a progesterón, čo je zložitý regulačný proces medzi mozgom a vaječníkmi.

Prečo to ženy môžu cítiť ako „fungujúce“:
• Ak niektorá žena bola na hranici s nedostatkom C, tak jeho doplnenie mohlo pomôcť trochu zlepšiť luteálnu fázu a tým cyklus mierne upraviť – ale to neznamená, že to funguje ako liek pre všetkých.
• Placebo efekt – očakávanie „zázraku“ z citrónu vie tiež ovplyvniť vnímanie symptómov.

Záver:

Vitamín C je dôležitý – ale nie je to hormonálna terapia. Gynekológovia riešia široké spektrum hormonálnych problémov, ktoré si žiadajú komplexný prístup (vyšetrenia, niekedy lieky, úpravu životného štýlu). Kto chce podporiť cyklus prirodzene, potrebuje sa pozrieť na celé telo a výživu, nie len na jeden vitamín.