Downov syndróm u deti súrodencov. Máte skúsenosti?
Ahojte chcem sa spýtať,či máte daktorá skúsenosť s DS . Bratovi sa narodili tri deti s toho dve majú DS. Chcem sa spýtať aký je predpoklad že budem mať aj ja deti s DS, keď som jeho sestra???
Ahoj...podľa mňa je to teda dosť veľká náhoda, aby dve z troch detí mali DS...DS znamená, že namiesto dvoch chromozómv č.21 má postihnutý 3, ale môže to byť buď voľná trizómia - čiže navyše je samostatný ďalší chromozóm 21 alebo môže byť jeden chromozóm 21 vo väzbe s iným chromozómom a tam potom vznikajú pri delení rôzne postihnuté (ale aj zdravé) pohlavné bunky...myslím si,že pri tej voľnej trizómii je veľmi,ale naozaj veľmi málo pravdepodobné,aby sa zoopakovala 2x a skôr sa prikláňam k tej druhej genetickej poruche, ale zas závisí či by bola u tvojho brata (vtedy by zrejme bolo nejaké riziko aj pre teba) alebo u jeho partnerky....no ak chceš mať istotu, tak skús to genetické vyšetrenie...ak by si mala nejakú otázku,tak IP,keďže si založila otázku a tam sa dá odpovedať len raz
neviem, aka tam je sanca, ale urcite pre svoj klud by som zasla ku genetikovi.
ono zvacsa totok je po zenskej linii....suvisi to s delenim vajicka po oplodneni....

nikde nie je napisane, ze aj ty musis mat.., Pre svoj klud si mozes dat spravit geneticke vysetrenie.