icon

Downov syndróm u deti súrodencov. Máte skúsenosti?

majkabr
9. feb 2014

Ahojte chcem sa spýtať,či máte daktorá skúsenosť s DS . Bratovi sa narodili tri deti s toho dve majú DS. Chcem sa spýtať aký je predpoklad že budem mať aj ja deti s DS, keď som jeho sestra???

sisaha
9. feb 2014

nikde nie je napisane, ze aj ty musis mat.., Pre svoj klud si mozes dat spravit geneticke vysetrenie.

anah88
10. feb 2014

Ahoj...podľa mňa je to teda dosť veľká náhoda, aby dve z troch detí mali DS...DS znamená, že namiesto dvoch chromozómv č.21 má postihnutý 3, ale môže to byť buď voľná trizómia - čiže navyše je samostatný ďalší chromozóm 21 alebo môže byť jeden chromozóm 21 vo väzbe s iným chromozómom a tam potom vznikajú pri delení rôzne postihnuté (ale aj zdravé) pohlavné bunky...myslím si,že pri tej voľnej trizómii je veľmi,ale naozaj veľmi málo pravdepodobné,aby sa zoopakovala 2x a skôr sa prikláňam k tej druhej genetickej poruche, ale zas závisí či by bola u tvojho brata (vtedy by zrejme bolo nejaké riziko aj pre teba) alebo u jeho partnerky....no ak chceš mať istotu, tak skús to genetické vyšetrenie...ak by si mala nejakú otázku,tak IP,keďže si založila otázku a tam sa dá odpovedať len raz

misskate1
11. feb 2014

neviem, aka tam je sanca, ale urcite pre svoj klud by som zasla ku genetikovi.

soooza
8. jan 2020

ono zvacsa totok je po zenskej linii....suvisi to s delenim vajicka po oplodneni....