Endometrióza a neplodný partner - gynekológ v Bratislave

srnec
22. jan 2016

Ahojte dievčatá,
najrpv v skratke popíšem problém: mierna endometrióza operovaná pred 5 rokmi. Liečba Decapeptylom, potom všetko v poriadku.
Dnes mám znova problémy - bolesti v podbrušku, nepravidelný menzes, opakujúce sa mykózy a zápaly moč. ciest - LEN keď máme nechránený styk.
Bohužiaľ môj partner je neplodný, teraz som v stave dilemy - darcovské spermie, adopcia, alebo obe možnosti. Radi by sme to však skúšali, čo ak motyka vystrelí a tu je problém - asi sme nekompatibilní alebo mám nejakú alergiu (partner je podľa urológa v poriadku) takže aj keď dieťatko asi mať nebudeme, rada by som sa s ním milovala bez ochrany, keď už ju fakt nepotrebujeme (irónia osudu :D).
No a ten môj cyklus - rada by som ho dala doporiadku, ale netuším, čo to presne je - či endo, stres, zápaly... Môj gynekológ to bagatelizuje, na USG nič nevidí (ale endometriózu odhalili len laparoskopicky aj pred 5 rokmi). Buď mi chce dať antikoncepciu, alebo ma posiela do CARu.
No a mala by som otázky na vás, čo máte podobné problémy.
1. čo vám pomohlo na opakované infekcie spojené len s pohlavným stykom? (všetky možé babské recepty som už poskúšala, ale som ovorená novým... prípadne vakcíny, alergia na spermie, protilátky_?? to mala moja babička...)
2. prosím vás o tip na dobrého gynekológa v BA, ktorý mi pomôže riešiť tieto problémy - niekoho, ku komu môžem mať dôveru a nebude ma tlačiť do antikoncepcie, hormonálnej liečby endometriózy (mala som strašné depky na decapeptyle) ani do IVF, pokiaľ to nebude naozaj nutné (radšej aspoň IUI). Proste hormóny, kým nie sú nevhnutné, tak nie.
niekoho trpezlivého, kto sa pozrie aj hlbšie (do problému :D) a pokúsi sa nájsť liečbu na mieru, aspoň aby som už, keď nemôžeme mať bábätko, mohla slobodne veselo sexovať :D už mi z toho stoja vlasy dupkom a zo sexu mám viac stresu, než pôžitku, to ani nie som ja :(
VĎaka vopred vám za každý príspevok, veľmi by som potrebovala niekoho chápavého, komu môžem dôverovať.

meca
22. jan 2016

@srnec tak mame podobne problemy tiez mam endosku a po sexe vzdy problemy :( Nezabera mi nic

srnec
autor
22. jan 2016

@meca tak vitaj na palube :D dúfam, že sa tu ohlásia spolupútničky, ktoré už našli aspoň čiastočné riešenie. Ja som otvorená aj alternatívnym veciam, no žiadne ezo. Verím, že mnoho alternatívnych vecí pomôže, ale neverím, že protikvasinková diéta, chlorella, reishi a neviem čo všetko sú patentom na všetko.
@meca, myslíš, že to je spojené s endometriózou?

charity
22. jan 2016

@srnec Ahoj, po prve mykozy vobec nemusia suvisiet s endometriozou a Tvoj rozhadeny menstruacny cyklus moze byt sposobeny vsetkym moznym vratane tych zapalov. Zaujimava je info, ze Tvoja vabka bola alergicka na spermie. Niektore poruchy imunitneho systemu su totiz dedicne a zaroven mozu sposobovat zapalove reakcie na spustace, napriklad na spermie.

Takze ak opomenieme verziu, ze Tvoj partner Ta pri sexe znovu a znovu infikuje, lebo bud je nespravne odiagnostikovay ako zdravy alebo Ti to opakovane nosi od milenky, bolo hy dobre navstivit imunologiu alergologiu a dat sa dokladne preklepnut. Napriklad histaminova intolerancia moze sposobovat vsetko co popisujes, vratane depresii.
Tvoj partner ma aku dg neplodnosti? Kolko mas rokov? Si si ista, ze mas priechodne vajcovody? Ako chces podstupit IUI, ked nechces ist do CARu?

zibi
22. jan 2016

@srnec treba dat skontrolovat partenrovi spermiogram a ked ma vyssie ph , ,ze vraj sa to spaja s mykozou u zeny
dalej treba skontrolovat poriadne a porobit vytery - mykoplazmy a ureoplazmy - tie ureoplazmy robia casto tazkosti najma s mocakom a aj opakovane mykozy
za tieto zapaly opakujuce vacsinou stale moze nejaka pliaga ktoru treba vykultivovat na gynde pripadne oslabena imunita
na caste zapaly mocaku je dobre brat dlhodobo magnezium
plus poriadne sa preliecit napr. canestenom a dlhodobo puzivat canesten krem
a co je dolezite liecit sa musi aj partner - ked sa partner nelieci stale to na teba prenasa
endoska robi zapal v tele, ten vzysuje niektore bunky imunity a tei sposobuju tazkosti s otehotnenim ... teraz je taka novinka reprodukcna imunologia tak tam vela bab zisti, ze ma imunitny problem a ten treba liecit
na protilakty proti spermiam je dobre uzivat ryby olej ...
a skuste dat vysetrit tu ureoplazmu ..moze to mat partner a na teba to stale prenasa
plus mala by si dlhodobo brat magnezko
a skusit prevlhcit aj posvu ..dlhodobe probelmy po styku mouzu suvisiet aj s tym , zeje posva nedostatocne zvlhcena a robia sa tam neviditelne ranky atd.cize su rozne cipky napr. ma aj gyntyma ta je dobre, ona ma take ze na prevlhzcenie posvy
alebo je dobre uzivat tento gel a je tu cela sada pripravkov
http://www.multi-gyn.sk/
dalej uzivaju aj pree seed gel, aby spermie hahsie plavali ..
ale aj ta gyntima je super

myslim si, ze mm moze mat nepreliecenu vec ktoru na teba prenasa, pripadne mas ubytok estrogenov a nemas taku zvlhcenuposvu
na hlien je dobre jest vitamin A , ten pomaha zvlchovat posvu
kludne napis ip a mrkni aj do skupiny nk bunky vitaminy a ivf mam tam rozne clanky a zaoberam sa roznymi vecami ked hladas altenrativne sposoby liecenia 🙂

luciannka83
22. jan 2016

Ahoj, nie som odborníčka, ani nemám skúsenosti s popísaným problémom, ale aj tak by som si dovolila reagovať. Opakované mykózy môže spôsobovať zlá životospráva. Zvykne sa objavovať, ak sa konzumuje veľa jednoduchých sacharidov. Tj, ak napr. jedávaš veľa sladkosti 🙂 Skúsila by som na tvojom mieste brať dlhodobejšie nejaké probiotiká. Taktiež by som doporučila nejaký detox na odkyslenie organizmu. Dá sa to spraviť stravou, alebo aj doplnkami výživy, no ja by som na tvojom mieste to riešila úpravou stravy a konzumovala viacej zásaditých potravín. Tiež neznamená, že keď ťa troška tam dole zasvrbí, že to musí byť hneď mykóza. Možno sa treba len menej sledovať 🙂 (ale to len na okraj, lebo fakt neviem aké to zvykneš mať masívne) Skúšala si napr. výplachy rosalgin? Nie len pri problémoch, ale aj preventívne? Alebo čípky fytofontána, tiež také čo sa dávajú preventívne? Inak tiež sú super menštruačné tampóny napustené probiotikami. Čo sa týka zápalu močových ciest, tak po sexíku sa "doporučuje" ísť na malú potrebu, aby sa prípadne mikroorganizmy prichytené na konci močovej trubice odplavili prúdom moču a nemali možnosť postúpiť vyššie a tak spôsobiť zápal. Ja si skôr myslím, že ten zápal močových ciest je u teba už asi chronický. Mala si ho normálne preliečený, alebo si sa liečila len doma sama? Tak len toľko. Držím palce, aby si sa čo najskôr dala do kopy 🙂

zibi
22. jan 2016

@meca
@srnec
narp. tento gel (nerobim reklamu) mam aj ja
http://www.multi-gyn.sk/multi-gyn_actigel.html
a teraz tam citam, ze pisu , zenechraneny pohlavny styk narusa ph v posve a preto je dobre do 8 hodin po styku si dat tento gel a ze by to mal pomoct
ja som si ho kupila len pred par dnami , ale chcem vyskusat po ms tak uvidim ..ale vyzera super
od nich je aj lubrikant, aj vyplach, aj capiky myslim , aj po hoelni a na holenie maju pripravky - odporucil mi to gynekolog
cize ked to mas len po styku je mozne, ze sa ti zmeni ph a potom sa ti takto narusi flora cela
ale tu ureoplazmu a mykoplazmu s chlamydiami si daj spravit
a decapepthyl a homrony narusaju a odcerpavaju vitaminy tak kukni v blogu mam clanok o tom , co treba vstko doplnit ked beries hormony ... a magnezko fakt pomaha proti mocaku..
ureoplazmu mozes dostat aj z bazena albo vyryvky aj ked je to pohlavne prenosna choroba , tak sa nezlakni 😉 cize treba sa dat vysetrit a preliecit , ale myslim , ez tento kremik je dobra volba 😉

luciannka83
22. jan 2016

@zibi Myslím, že vyčerpávajúcejšia odpoveď nebude 🙂

zibi
22. jan 2016

@luciannka83 niekedy sa necham uniest 😀 😀

srnec
autor
22. jan 2016

Juj diky moc za odpovede, ste zlaté.
Postupne od začiatku teda:
tak tomu mojmu uz boli trikrát robené výtery z uretry aj speci kultivácie a nič. Tak neviem, ale počula som, že sa celkom často stáva, že dačo má aj keď vyjde všetko v poriadku. Ak chytím mykózu, preliečime sa obaja (canesten krémom, ja použijem aj čípky). Milenku nemá, teda na 99percent.
Samozrejme v otázke som zabudla spomenúť dôležitý fakt, že chlamýdie, myko, urea - všetko negatívne. Opakovane som sa dala otestovať.
To s ph je asi logické, ale je to preto, že mám dole takú slabú imunitu? Iným ženám sa to stáva tiež:?
Musím povedať (a teraz sa nerobím strašne cool :D) ale životosprávu mám dosť ok - hýbem sa v prírode, jem dosť zeleniny, pijem dosť, nefajčím... sladkosti ani nemám rada, takže to nie je nejaké hrdinstvo, ale nejem ich... neponocujem nepijem kávu... proste neviem, všetko sa dá robiť extrémnejšie, ale neviem, či je to správne. krv a minerály mám tiež v poriadku.
Po sexe, pred, poctivo cikám.
Zaujímavé je, že mám obdobia, kedy je to lepśie. Močák sa stále prelieči a potom je moč už ok, kontrola.
Pri menštruácii používam kalíšok. Ten gel rada vyskúšam, aj všetko, čo ste radili, už mám zoznam :D

Partner nemá žiadne spermie, takže IVF s jeho spermiami neprichádza do úvahy. Chirurgický odber spermií tiež vylúčili. Ja mám 27 rokov.

Zaujímavé s tou histamínovou, mám to hraničné, beriem antihistaminiká a DAO. Celkove mám sklony k alergiám. Asi teda fakt na imunológiu, že?

Skôr či neskôr, ak sa rozhodnem pre bábo alternatívnou cestou, do CARu samozrejme pôjdem. Skôr som chcela ale poriešiť tie zápalové problémy a problémy, ak mám, s hormónami a endometriózou. Aby to potom aj v CARe šlo ľahšie. No tieto problémy by som mala rada vyriešené BEZ OHĽADU na budúce tehotenstvo, hlavne pre zlepšenie kvality života, intímneho života. Preto hľadám aj dobrého gyndoša v BA.

Ešte raz diky moc 🙂

zibi
22. jan 2016

@srnec moze to byt , ze mas oslabenu imunitu ..to ze to nemaju ine zeny neznamena este nic, kazda sme ina a vplyva na to mnoho faktorov ... a vela robi ta imunita a hormony a aj ten hit mozno cize jedno s ddruhym
skus ten gel, ja tiez idem po ms vyskusat..ono to presne na to je , ez po sexe sa do 8 hodin namastis s nim a mal by byt pokoj.... aj tie kadejake sprachace neuzivat posva ma svoje ph a tie casto nesplnaju tie normy ..cize skus gelik uzivat a bude ..plus skus aj ten ich lubrikant pripande gel na intimnu hygienu a uvidis ci sa to nezlepsi
plus magnezko a vitamin A a bue dobre... 😉

charity
22. jan 2016

@srnec K histaminovej: mozno Ti ta liecba nestaci a priznaky mas z toho. Histamin zvysuje nielen niektore jedlo, ale aj chlad, zvysena namaha so zadychanim /a to pri sexe byva.../, kozmetika, make up, pracie prasky.

Skus prejst na dietu, pis si kedy mavas priznaky, ake jedla jes a mozno najdes spojitost.

Kuk histaminovakasulka.com Tam najdes mnozstvo info.

charity
22. jan 2016

@srnec A pozor aj na lieky, gely... Mozu byt same o sebe vzhladom na HIT problem.