icon

Endometrióza a snaha otehotnieť

olivus
22. jún 2016

Ahojte, máte niektorá/é s týmto skúsenosti a pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem 🙂

Strana
z3
katies0410
22. jún 2016

@olivus ahoj. Bola som operovana na endiometriozu pred 3 rokmi a teraz som v 7.mesiaci. Aj ked sme si pockali,dockali sme sa 🙂

olivus
autor
22. jún 2016

Ozaj?? Tak to gratulujeeem 🙂 ja som bola už žiaľ dvakrát a trpím stále pochopiteľne touto chorobou a veľmi ma zaujíma, ako sú na ostatné 🙂 ale trvalo to zrejme dlhší čas, nie?

katies0410
22. jún 2016

@olivus ano trvalo nam to vyse 2,5 roka. Ja som bola na laparoskopii a vsetko mi vybrali,. Neviem v akom stave mas ty toto ochorenie,ale mne sa nevratilo chvalabohu.viem,ze to je chronicke a moze byt problem s otehotnenim.

olivus
autor
22. jún 2016

A kde si mala nález?

katies0410
22. jún 2016

@olivus na lavom vajecniku.

olivus
autor
22. jún 2016

Mňa operovali klasický. Prvýkrát aj ja som mala na ľavom a to dosť veľký, vacsia časť tanečníka odišla. Už vtedy mi operátorka povedala, že bude dosť problematické otehotniet. A to som ešte netušila, že behom toho roka sa mi to vrátilo na pravý vajecnik tentokrát, tak ma zasa otvárali a odobrali menší kus + som mala aj inde, ale tie neboli také zložité. Lenže sa mi vrátili, ale zatiaľ ich netreba operovať, lenže sa to nedá vylúčiť, že to tak bude navždy. Takže nielen že musím žiť s hrozbou veľkou jazvou, s vedomím, že to mám v sebe stále a môže to kedykoľvek prepuknúť znova, ale neviem ani, či bude možné tehotenstvo 😒 lebo je to komplikované....

shia
22. jún 2016

@olivus ja som to mala presne ako ty - 1.operácia klasicky rezom, uz cysta aj praskla, 2. operacia rok na to - laparoskopia, zobrali aj cast vajecniku, a odporucuili otehotnet hned po nej ---na 1. kontrole po operacii (cize mesiac na to) na sone doktor konstatuje tehotenstvo 🙂 takze nam to vyslo uplne na prvykrat, endometrioza-neendometrioza ;) takze ziadne predsudky, vsetko je len v hlave, vyjde vam to urcite ;) a to vraj ten druhy vajecnik co mi zostal je vraj PCO, no ale uz o tom aj pochybujem ;) tehotenstvo mi to asi aj napravilo, aj Dr mi tak vravel, ze to sa tym upravuje k lepsiemu a lieci, odvtedy (klop klop) uz skoro 4 roky nic, teraz sme sa pokusali znovu o babo, a znovu na prvykrat uplne vyslo 🙂 akurat toto neskoncilo dobre, v 8tt som potratila, ale to s endometriozou nesuvisi...takze - neboj sa, otehotnies! ;) drzim palce

olivus
autor
22. jún 2016

@shia ďakujem moc 🙂 áno, aj mne to odporúčali, lenže som vtedy mala len 25 a priateľ nikde 😀 takže to bolo zložité 😀 a najlepšie na tomto je to, že ani sám lekár nevedel nič povedať s určitosťou, lebo ani nevedel o aký kus odobratý sa jedná, nenapísal to 😖 a ani nevedia aká je šanca na otehotnenie, povedali len, že to bude veľmi náročné, už po prvej operácii to vraveli. Tá neistota je najhoršia a pocit, že viem, že mám tie nálezy tam stále alebo znova, takže ťažko. A z niektorých príbehov, akože konec, nemôžem. Ale dobre sa to číta, aj príjemné príbehy, tak ďakujem 🙂

lavinis
22. jún 2016

@olivus ja som otehotnela na prvy krat...ani som tomu nemohla uverit (jedna operacia cysty, nepriechodny vajickovod, dalsia cysta na vajecniku). Podla lekara, co ma kedysi operoval, vraj 4. stupen, rozosiata bola po celej dutine brusnej. Ale inak ani neviem, ze ju mam, keby nie cysty. Bolesti mam vynimocne.

ozaj a neliecila som sa nijako, nic som neuzivala, stravovala som sa normalne vyvazene ako predtym, so sportom som to tiez neprehanala.

shia
22. jún 2016

@olivus akoby som o sebe čítala - ten istý scenár 🙂 ja som 1. operáciu mala počas VŠ, 23 rokov, priateľa som mala síce dlho, ale sme si povedali, že ešte počkáme ten rok do konca školy, na rok to bolo tesne po škole, mali sme 24r a chodili sme spolu už 8rokov, takže nebolo na čo čakať, obaja po škole...tak hop a hneď to bolo, samozrejme predtým sme ešte stihli svadbu 😀 Ešte som dokonca stihla zájsť po tej operácii do Iscare v BA (centrum asis. reprodukcie), len pre info, aby som si opäť a zase vypočula, ako ja prirodzene vraj nikdy neotehotniem, a že som prípad pre poistovnu a hend ma napísali na zoznam na umelé abla bla...o dva som im volala, že ak si nevsimli (robili mi vsetky vysetrenia, len asi na to zakladne - Hcg zabudli), ze som v 5tt 😀 skoro odpadli...taaaakze never nicomu, len sama sebe, ze to bude dobre a potom to dobre aj bude! a teraz detto - opat sme prvykrat skusili a hend tiez tehu 🙂 doktori sa mozu mylit, ver len sebe a dobre to padne ;) ja verim, ze teraz nam to este po povinnej pauze vyjde snad opat...drzim aj tebe palce ;)

lavinis
22. jún 2016

tiez mi povedal lekar, ze nebude jednoduche prirodzene otehotniet, tak som si povedala okay, vyskusame par mesiacov a uvidi sa. Nejak som to vypustila, ze mam nejake diagnozy. A otehotnela som v 35 rokoch.

olivus
autor
22. jún 2016

@lavinis to máš fajn, ja som mala kedysi len jednu, ale tiež som o nej nevedela, pokým "spala", lenže potom ona rástla a rástla a to som mávala hrooozne bolesti pri menštruácii, ale ešte stále nič. Až nakoniec bežný deň, na sviatok dokonca ma to neskutočne chytilo a hneď sanitka, zisťovali, čo mi je hodinu asi a nakoniec, že cystaa už má brali na operáciu. Nevedela som ani chodiť, stáť, ležať, nič. Potom zasa všetko ok, až mi dňa doktor zistil aj ďalšie zasa, ale "spali", až dospelí a zasa som musela ísť. Už aj v nemocnici sa cudovali, že baba a som tam jak na klavíri, lebo je to bludný kruh, z ktorého sa nedá vyjsť 😒

lavinis
22. jún 2016

@olivus fiha..tak to si mala dramaticke. Ja som mala fakt strasne bolesti len 2 krat a to som nevedela este, ze mam endometriozu, len teraz si myslim, ze to bolo asi z nej. Inak na Fb je skupina endometrioza, odporucam, je tam kopec bab s roznymi pribehmi.

olivus
autor
22. jún 2016

@shia to je ozaj paráda 🙂 aj ja som už ponúkala rôzne detské domovy a pod. 😀 snáď sa raz dočkám aj ja, teda my. Ja som vždy chcela len jedno dieťa, aj ja som jedináčik, nie som až taká náročná, mohlo by to dobre dopadnúť 😀

olivus
autor
22. jún 2016

@lavinis áno?? Dobré vedieť, ďakujem. Ja mám pocit, že baby to ani nepoznajú, čo je to zač v mojom okolí, ani moc na nete, skôr chalani o tomto vedia viac na moje počudovanie 😀

monika1791
23. jún 2016

@olivus Ahoj.Ja som bola na laparoskopii v Septembri a teraz som v 7 mesiaci 🙂

olivus
autor
23. jún 2016

@monika1791 ahoj, to je super, gratulujem 🙂 snáď sa aj mne raz pošťastí 🙂

monika1791
23. jún 2016

@olivus Neboj sa..určite sa pošťastí 😉 ja som mala endo cysty na oboch vaječníkoch+zrasty+samé ložiská

olivus
autor
23. jún 2016

Kks, to fakt?? Aj ja tak podobne mám 😒 a ďakujem ti 🙂

1iva11
28. jún 2016

a aj ste niekto upravili stravu dnes mi to všetko zistili povedali a ja som zmetená neviem ani poriadne vnímať čítam jeden článok za druhým

monika1791
28. jún 2016

@1iva11 Je tu aj súkromná skupina Bojujeme stravou proti endometrióze..čo sa týka mna tak som jedla všetko tak ako predtým než som sa to dozvedela.A máš to moc zlé?

1iva11
28. jún 2016

@monika1791 ja naozaj neviem čo je moc zlé maternicu mam inde kde mam mať a ja vlastne ako mi povedal všetko som prestala vnímať

1iva11
28. jún 2016

@monika1791 a ako sa do tej skupiny prosím dostanem som tu dnes prvý den

februar2017
28. jún 2016

ked som mala 19 zistili mi cysty na oboch vajecnikoch a pri laparoskopii nasli endo na podbrusku. nasledovala 6mesacna hormonalna liecba.vtedy doktor do mna hustil,nech zostanem tehu,lebo inak deti nebudem moct mat. o 2 roky na to dalsie laparka a znova boli loziska aj cysta. loziska vypalili a znova 6mesacna liecba. to som uz bola u inej dr. a ta mi povedala,ze pocas jej 30rocnej praxe co mala tolko zien s endometriozou nema len jedna jedina dieta.musela som vrat antikoncepciu,lebo ta to drzi ako tak v sachu. s mm sme sa snazili rok a pol aj sme uz boli na pokeci v CAR a vtedy som uz bola v 5tt 😊 a teraz mame krasne dieta doma a buduci rok k nemu pribudne surodenec.druhe nam klaplo hned na druhy cyklus. takze,hlavu hore,deti isto budes mat.neboj.drzim palce 😉

monika1791
28. jún 2016

@1iva11 Ja tam kočkám napíšem nech ta tam pridajú..pride ti pozvánka do pošty

1iva11
28. jún 2016

@monika1791 ďakujem krásne

galaktic
5. júl 2016

Ahojte baby,rada by som sa k vám pridala s mojím príbehom.Pred dvomi rokmi som bola na operácii po prvý krát,vtedy mi vybrali 11 cm veľkú cystu a potvrdila sa endometrióza,absolvovala som aj hormonálnu liečbu a odporučili mi mať bábo čím skôr. Do roka opäť nález,už mi aj vzali jeden vaječník a opäť liečba a odporúčanie mať bábo. Mám 23 a som v poslednom ročníku na VŠ a nechcem už riskovať že do roka som opäť na operácii a neostane mi už nič. Môj priebeh je asi taký, že každý ďalší nález je vždy väčší a postihne viac orgánov.

februar2017
5. júl 2016

@galaktic to mi je velmi luto.ja som mala 20,ked mi ju diagnostikovali. ak mas partnera,o ktorom si si ista,ze je ten pravy,tak skuste stastie. VS sa da robit aj s dietatom,mala som spoluziacku,ktora posledny rocnik odstatnicovala s rocnymi dvojickami a mesacnym babom,takze da sa vsetko,ked sa chce 😉 nechcem sa ta strasit,ale ak by ste sa rozhodli pre babo,tak to tiez nemusi znamenat,ze hned za mesiac budes tehu.nam prve dieta trvalo rok a pol. a teraz druhe ani neviem ako a hned prvy mesiac to klaplo. takze zelam vela stastia a nech sa ti splni to,pre aku alternativu sa rozhodnes. a hlavu hore 😉 deti budes mat

shia
5. júl 2016

@galaktic ahoj, akoby som citala o seba - prva oepracia pocas VS, cysta, endometrioza, odporucanie mat babo - zdalo sa mit o este skoro, kedze som este studovala na VS, tak sme to este nechali tak..o rok dalsia operacia - cysta - zase odporucanie mat uz babo - a kedze som prave VS uz koncila, priatela (teraz uz manzela) som mala uz 8 rokov nebolo na co cakat a bolo to moje/nase najlepsie rozhodnutie v zivote, po operacii som hend 1.mesiac otehotnela a teraz mi tu beha cochvila 4rocna slecinka ;) Takze ak mas praitela, s ktorym si vies predstavit cely dalsi zivot, necakajte, nie je na co ;) drzim palce

spagetka2891
5. júl 2016

Baby ja mam podobny problem a teraz stojime pred otazkou ako to riesit...pred 3 rokmi mi nasli cystu na lavom vajecniku. Lekar ma nahovaral na tehotenstvo, ale este sme sa na to necitili..takze sa to riesilo planom B. Najskor pol roka dopovana hormonmi, potom laparoskopia, potom 3mesiace injekcie a potom zase pol roka hormony...rok som mala klud a ako tak si dala telo dokopy..teraz mi nasli zase 3cm cystu opat na lavom vajecniku..mame 3mesiace do svadby a lekar navrhol hned laparoskopiu a lieky..ale my chceme dieta..nechcem sa zase dopovat hormonmi, liekmi a operacia..tak sme si povedali ze skusime to riesit tehotenstvom..obaja po dietati uz dlho tuzime..len teraz neviem ci je lepsie "vsadit" to na tehotenstvo a uvidiet casom a ak to nepojde tak absolvujem operaciu .alebo ist hned na operaciu a o dieta sa pokusat az potom...

Strana
z3