icon

Endometrióza a snaha otehotnieť

olivus
22. jún 2016

Ahojte, máte niektorá/é s týmto skúsenosti a pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem 🙂

shia
5. júl 2016

@spagetka2891 tot je otazka na lekara - ak ti to neodpovie tvoj lekar, tak haldat dalej - ineho odbornika a iny nazor. Ist do tehu by som ti odporucila - nebyt ale tej cysty, moze to v tehu vselico riadne skomplikovat...takze urcite sa porad aj s inymi lekarmi a daj na na nich..liekmi by som sa netlacila zbytocne, ak netreba, ale tiez vedome ist do tehu s cystou by som asi tiez nesla a to som riesila podobne problemy ako ty, takze viem o com..

spagetka2891
5. júl 2016

@shia jasne,chcem sa poradit s lekarom urcite ked pojdem na kontrolu..prvy mi to odporucal hned ako hlavnu moznost, teraz mam noveho tak uvidim co povie on..skor m zaujimalo, ci niekto mal podobnu "sofiinu" volbu a ci siel do tehotenstva aj napriek cyste.. Som zvedava co povie lekar...

monika1791
5. júl 2016

@spagetka2891 Ahoj.A akú máš teraz tú cystu?Myslím akého typu..či klasika vodová alebo endo

galaktic
5. júl 2016

@februar2017
@shia
ďakujem baby za povzbudenie 😊 priateľa mám,síce ,,len'' rok ale povedala som si teraz počas liečby som mala akoby čas na rozmyslenie, že žiadna škola ani výsledky za to nestoja, aby som obetovala svoju šancu, ktorá je doslova teraz alebo nikdy, podporuje ma aj mamka a aj najbližšie okolie, ktoré vie aká je to situácia. Štátnicujem marec,apríl,máj budúci rok a viem, že keďže som počas dvoch rokov bola dva krát v podstate v umelom prechode nemusí sa to podariť hneď. Ešte mi síce dr.navrhol,aby som si na ten čas do konca školy dala HAK, ale musela by som ju brať nonstop, tie čo máte endometriózu viete,že menštruačná krv podporuje tvorbu cýst,preto sa lieky berú bez prestávky.Nechcem už do seba pchať toľko hormónov,navyše v rodine máme trombo-embolické ochorenia,to by mi veľmi nepridalo. Som rada, že sa môžeme navzájom podeliť o svoje skúsenosti,uvidíme, čo nám život prinesie.

lavinis
5. júl 2016

@spagetka2891 ja som otehotnela aj s cystou

februar2017
5. júl 2016

@galaktic ja som brala eoky nuvaring,ale po vysadeni trvalo rok pokial sa z tela vsetko vyplavilo.hoci to bola dobra forma antikoncepcie- nezatazovala pecen,normalne som ju mala 21 dni v sebe a tyzden bez nej a neboli ziadne problemy popri nej. ja mam aj teraz cysty pocas tehu,ale to sa vstrebe pocas tehu,takze cysty az taky problem nie su. drzim palce 😉

galaktic
5. júl 2016

@februar2017 ďakujem 😊 Čítala som,že tehotenstvo zvykne pomôcť čo sa endometriózy týka, neviem do akej miery.Idem ešte za iným dr.poradiť sa,po skúsenostiach viem,že názory viacerých nemusia byť na škodu, ale sme viac-menej pripravení skúšať. Rada by som ešte aspoň chvíľu počkala, keďže len nedávno sa mi ako-tak po injekciách cyklus rozbehol.Zatiaľ sa chystám na domácu detoxikáciu,našla som si nejaké články, mám po skúškovom tak mám čas a študujem 😊 Prajem veľa zdravíčka, nech všetko dobre dopadne 😉

spagetka2891
5. júl 2016

@monika1791 myslim ze cokoladovu cystu..

spagetka2891
5. júl 2016

@lavinis
@februar2017 a mali ste cystu aj pred otehotneni? Nevravel vam lekar ze to moze byt riziko alebo tak? Pripade, nerobi vam to v tehu problemy,komplikacie?

maji182
5. júl 2016

@galaktic Ahoj, aj mne teraz zistili tú pliagu, mám 23 a v septembri začínam ING. štúdium. Ale tiež by som ešte chcela mať deti, tak silno o tom premýšlam, že to skúsime. Mám vzťah 3 roky aj nejaké mesiace. Síce mám strach, ale ako si napísala že tá šanca je bud teraz alebo nikdy...:/ Akurát neviem ako sa rozhodnem s liečbou, či to skúšať hned alebo najskor preliečiť hormónmi.... mám ešte pár dní na premyslenie...

spagetka2891
5. júl 2016

@galaktic uplne chapem co.prezivas..ja som bola niekolko mesiacov davana injekciami v umelom prechode, kks tie navaly a vsetko to bolo hrozne..a predtym a potom polroka na hormonoch..plus laparoskopia, bola by som rada keby sa podari tehu, pretoze babo si uz velmi zelame..ale nechavame to zatial na prirode a osude a uvidime...
Inak, mne lekar poradil na oslabenie tej cysty thiamin, je to v podstate vitamin b1, mal by oslabit troska tu "koru" cysty a ze mozno sama praskne ako inym.zenam...ja som si este naordinovala alchemilku, to pijem 2x denne a kyselinu listovu..tak uvidime ci to nejako pomoze 🙂

monika1791
5. júl 2016

@spagetka2891 Aha..tak to neviem..tam ide o to či nastáva ovulácia.Napr.mne sa spravila 6cm ale vodova cysta a ta sa mi v priebehu tehotenstva vstrebala.

lavinis
5. júl 2016

@spagetka2891 ano pred tehotenstvom, mne nic nevravel, akurat som mala raz zvysene onkomarkery, tak sme to sledovali a ze este ak budu, pojde cysta von. ale uz neboli a potom som zrazu otehotnela na prvy pokus. Lekar vravel, ze to nebude problem, ani som ziadne nemala kvoli cyste.

spagetka2891
5. júl 2016

@lavinis jooj..tak to si ma potesila, dufam zelekar bude taky pozitivny tiez 🙂

zuzu15
5. júl 2016

Ahojte. Rada by som pridala svoj prípad, kedže este pred pár rokmi som tu tiež hľadala útechu. V roku 2007, mala som 23 rokov, mi laparoskopicky vyberali cystu na ľavom vaječníku. Po operácii ma vzal primár na pokec a vysvetlil mi, ze mam endometriozu. Vyčistili co sa dalo, odobrali veľkú časť vaječníka. Pol roka injekcie, niekoľko dalších rokov antikoncepcia. Bez dalších vyšetrení a dalších informácii. Odporúčanie po operácii bolo co najskôr otehotnieť ak chcem niekedy mat vobec deti. 23 rokov, priateľa som poznala asi tri mesiace a boli sme na odchode do zahraničia. Neprichádzalo do úvahy otehotnieť. Aj sme sa po čase rozišli. Pri každom ultrazvuku mi doktori nevedeli nájsť vaječník. Pýtala sa ma, ci ho vobec este mam 😀 S mojim terajším manželom sme sa 3 roky snažili o dieťa. Uz som bola bezradná. Rozhodnutá ísť do centra na umelé oplodnenie keď som zistila, ze som tehotná. Najkrajší deň v mojom živote. Keď mal syn pol roka, zničoho nic 😀 ostala som znovu tehotná. Mam dvoch úžasných synov. Endometrioza nevyhrala nad mojou túžbou mat deti. Strašne som po tom tuzila a podarilo sa nám to.

galaktic
5. júl 2016

@spagetka2891 ahoj😊 ja som už pila alchemilku, aj tinktúry aj žihľavový čaj....Teraz po liečbe idem piť pestrec mariánsky. Tie návaly to poznám...Ale dalo sa to vydržať. A chcela by som sa opýtať ako dlho a v akých dávkach si brala tú kyselinu listovú? To by som chcela skúsiť.

zuzu15
5. júl 2016

@maji182 myslim, ze dnes by som uz neváhala, keby som mala partnera s ktorým by som bola nejakú tu dobu. Štúdium zvládne veľa žien aj popri materskej. Dá sa to. A tie roky stresu, neistoty a strachu boli strašne. Mat este raz 23 a terajšie skúsenosti určite by som nezaváhala. Pri deťoch je treba toľko energie a síl, ze v 30 je to uz o to náročnejšie.

galaktic
5. júl 2016

@maji182 Úplne rozumiem,ja som tiež premýšľala. Každý prípad je individuálny,mne jednoznačne odporúčali hormóny, ale treba vždy hľadať aj nejakú cestu mimo 😊 Preto som rada,že si tu vieme poradiť.Treba skúšať všetko.

zuzu15
5. júl 2016

Kupovala som si nejaké čaje a kvapky na otehotnenie.sk. Možno to fungovalo iba ako placebo, ale v tych stavoch, co som mala, mi bolo vsetko jedno. Skúšala som rad radom.

februar2017
5. júl 2016

@galaktic dakujem velmi pekne.mne na kramove bolesti pomahal jazminovy caj 😉 ak nahodou mas silne bolesti.drzim palce

lavinis
5. júl 2016

inak ja som vobec nic nebrala, ani neskusala nic alternativne, ani ziadne bylinky.

februar2017
5. júl 2016

@spagetka2891 neviem veru.pri kontrole som bola tehu a mala som aj cystu.takze ti neviem na 100% potvrdit,ci uz bola aj pred. jedine co teraz pocitujem je pichanie na lavej strane ako je cysta.ale de. povedal,ze to je normalne, a ze sa cysta pocas tehu strati.drzim palce 😉

galaktic
5. júl 2016

Ďakujem ☺A ešte by som sa chcela popýtať, za ako dlho po operácii,resp. po injekciách ste sa začali snažiť?

shia
5. júl 2016

@galaktic ak planuejs dieta, HAK by som rozhodne nebrala, mne uplne rozhodila cyklus aj vsetkoa nie je to pravda, ze po HAK sa lahsie otehotnie, radsej skusajte a skusajte, tam mas vacsiu sancu nez s celou hak +) mne napr k otehotntieu pomohl alchemilkovy caj, ale pije sa len od zaciatku menezs po ovulaciu,potim zvysne dve tazdne alebo ako ti to vychadza sa zase nesmie. Plus kys listova. A samozrejme silne presvedcenie, ze to bude dobre, a po tom aj bdue. drzim palce. ja som "zazrak" tiez, povedali mi, ze prirodzene to nepojde a hla 🙂 naprvykrat 🙂

spagetka2891
6. júl 2016

@galaktic ahoj, ja som este len zacala..takze to beriem par dni 1 tabletu denne

galaktic
6. júl 2016

@shia Ďakujem,všetko vyskúšam 😊 HAK si ani nejdem dávať,už len prírodné veci a dúfam že budem aj ja taký zázrak ako ty 😊
@spagetka2891 ja som si dnes kúpila a začínam brať 😊 Už sme spolubojovníčky 😉

spagetka2891
6. júl 2016

@galaktic super..tak ti drzim palce 🙂

spagetka2891
6. júl 2016

Inak dnes som volala so svojim povodnym lekarom u ktoreho som bola asi 6rokov a vymenila ho kvoli 140km vzdialenosti...a na moj problem pobedal ze urcote sa snazit otehotniet .laparoskopiu az v pripade ze sa nam nebude darit otehotniet..ze cokoladove cysty( tie mam ja) su neni v tehotnestve nijako nebezoecne ani pre mna, ani pre babo..takze hor sa plodit 😀

shia
6. júl 2016

@spagetka2891 nechem strasit, ale mne prave cokoladova cysta praskla (ja som ani nevedela ze ju mam) a praskla priamo do brusnej dutiny, kde sa rozliala, a zacali sa zapalovat organy, atd, v minute dvanastej ma stihli doviezt na salu....detaily si radsej necham pre seba,lebo nechem strasit, urcite nic nepodcenovat, radsej....drzim palce, ench sa dobre rozhodnete