Endometrióza a snaha otehotnieť
Ahojte, máte niektorá/é s týmto skúsenosti a pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem 🙂
@shia a aky si mala prejav ked ti cysta praskla?
@spagetka2891 ja už som bola na laparoskopii dva krát a stále mi odporučili otehotnieť čo najskôr.Po tej prvej som verila,že sa to zlepší,ale stal sa opak, takže budem robiť čo sa dá. Aj ja ti držím palce 😊
@spagetka2891 uff, ono to bolo tak, ze cez den som vtvedy praxovala a zdvihala tazke, ale v pohdoe nic, az vecer ako som prisla domov som si lahla na postel a zrzau totalny pocit na vracanie, uplne zle mi ostalo (to mi prave praskla,co som ani len netusila, kedze som vobec nevedela ze mam nejaku cystu ani ze nieco ako cysta vobec existuje) - myslela som, ze mi asi ide menzes lebo ma strasne zacalo boliet brucho, krce v bruchu, hned som si dala ibalgin,ale zacala som mat strasne zly pocit, lebo ibalgin nezaberal, strasne sa stupnovali bolesti v podbrusku, krce, strasne krce hlavne, pocity navracanie.....celu noc mi bolo strasne, ale stale som si myslela ze asi menzes alebo co, az rano sme isli do nemocnicie, a hned ako ma pozreli mi povedali ze kde som preboha doteraz bola, hodili ma na vozika a supli rovno na oepracnu salu...crp co ma byt 0-10 som mala 200, uz sa mi zacalo vsetko do toho v bruchu zapalovat, strasne krce a bolesti...ale predtym doktori mysleli ze slepe crevo,ale ja som im tvrdila, ze mna boli vajecnik, a aj tak bolo...detaily okolo toho nebudem rozpisovat, lebo ciste kocurkovo...ako mi zle urcili diagnozu dokonca aj pocas operacie,ale nastatsie vsetko dobre skoncilo
@shia fuu..tak to ziadna sranda veru..chvalabohu ze vsetko dobre dopadlo
@olivus Ahoj sa s touto "pliagou" pasujem 3roky, prekonala som 1laparku a chvalabohu zostali mi (zatial) oba vaječníky. Hormony som odmietla, nevidim v tom význam - nevylieči ťa to, "iba" to ulaví ženám ktoré sa od bolesti škrábu po stenách. Vyskúšala som už asi všetko, čínsku alternatívnu liečbu, rôzne doplnky ako vitex jahnací, inofolic, bylinky a čaje na endo, špeciálne upravenú stravu (na zníženie histamínu a estrogénu), mojžišovej cviky, kegelove cviky, tipy a rady z webky ktorá je celá venovaná endometrioze (inak super premakana), fyzioterapiu zameranú na panvové dno, odblokovanie energií...a milardu iných veci. výsledok? nie som tehotná ale bojujem a nevzdám sa. Aspon sa mi uľavilo a nemám také hrozné bolesti, kvôli ktorým som musela ísť na infuzky. Uvidíme...aktuálne zase testujem na sebe čínsku medicínu a fyzioterapiu. Hlavne treba mať hlavu na krku v poriadku 🙂
Ahojte dievcata. Kazda sa nejak trapime s touto pliagou. Toto je moj pribeh. Asi pred 4-5 rokmi mi zacali bolesti. Pomaly, nebadane sa stupnovali az boli k nevydrzaniu. Len som nevedela prist na to z coho. Bezne prehliadky ani ultrazvuk nic neukazali. Potom ma poslali na magnet a tam sa endola ukazala v plnej miere. Nasledovala laparka, ale dokino nemohol vsetko odstranit, lebo hrozilo poskodenie maternice. Odporucanie otehotniet. To sme vsak skusali aj pred operaciu. Takze s vierou a ibalginmi som zila dalej a dufala, ze babo sa zadari. Ale stale nic. Nasledne na to som mala pol roka hormony. Po nich sa nam s mangelom podarilo prirozene otehotniet. Bohuzial to smutne skoncilo - MA. Potom sme skusali znova. Avsak endola sa tiez nevzdava a sme v jednom kolotoci - bolesti,lieky, chvilu klud a zas dokola. Teraz sme v CARe a skusame dalej. Aj ked je to velmi narocne, dufame, ze sa ten krasny zazrak zopakuje 🙂
Dievčatá, ja mám endo od svojich 17tich rokov, tento rok budem mať 30 r. A mám veľmi agresívnu formu - som po 8mich operáciách, 6tich spontánnych potratoch, a už prichádza prechod, takže ja už asi nič...
Mám už len kúštik jedného vaječníka...
@tarrra ja mám tiež veľmi agresívnu formu-teraz musím podstúpiť operáciu a to veľmi radikálnu-odporúčajú mi všetko von,ak dám súhlas. ak nedám,nechajú mi cca polovicu pravého vaječníka. prechod sa tiež už asi 2 roky blíži, a na úplný sa mi nechce ☹ som z toho veľmi smutná, bojujem už 13 rokov, 1 potrat a našťastie jedno dieťa. Keby stačilo len vybrať maternicu a 1vaječník dám si.ale takto?! na hnusných horm. liekoch roky?vraj keď mi aj kúsok nechajú zase mi tam narastie.vraj či nechcem mať už pokoj. ako ho budem mať bez hormónov? veľmi ti držím palce aby si úspešne otehotnela(nie je to nemožné ani z tej štvrťky, ja som naspr. mala aj nepriechodné vajcovody a dalo sa).
@bobsent ja už som mala všetko,aj nepriechodné, aj všetky možné liečby na mne vyskúšali, všetko čo len existuje, aj na IVF som sa nechala presvedčiť - jedenkrát, a nikdy viac. Takže tiež bojuješ 13 rokov?
Ja mám hroznú traumu z toho, že musím stále chodiť na gynekol., kde mi ešte nikdy nepovedali nič dobré, naozaj nikdy, asi to poznáš.
Vieš čo , ja už nemám v sebe nádej, že sa to niekedy podarí, už to ani neskúšame, vždy keď sa po veľkej námahe podarilo otehotnieť, tak odišlo v 3.,4.,6.,8.týždni a tak podobne. Tie tehotenstvá sa mi podarili prvé tak cca 4 roky dozadu a odvtedy tak priebežne, raz za pol roka.
Pochodila som celé SR kvôli liečbe, zistila som že všetci sú debili, vážne, a posledné roky chodím už len do Krakowa - vďaka doktorovi odtiaľ som vôbec otehotnela.
Inak sa nám pošťastila adopcia - máme dva mesiace detičky, súrodencov, 6 a 4 ročných.
Ale taká bolesť v srdci z toho, že nemám vlastné dieťa tam stále je, aj keď taká utlmená - ty to chápeš však?
A inak, endo mám aj moja 23ročná sestra - tá je po druhej operácii, a chystása na tretiu, lebo sa jej to tam tiež bujní riadne.
Inak odpadáva počas krámov, sanitku volajú naši, lebo to má veľmi zlé.
No a mne už tak rok hovorí Dr že som takmer v prechode,ten kúštik vaječníka nestíha, a aj to cítim, mám brutálne návaly, čoraz častejšie, a tak celkovo mám príznaky. ☹
Ja som už po dvoch operáciách, už len s jedným vaječníkom a po liečbe hormónmi a snažíme sa, verím, že sa podarí teraz aspoň jedno bábo, už odsúvam všetko bokom, i školu, je mi jedno kedy to príde ale nech len príde. Všetkým vám veľmi držím palce a posielam silu. Všetko dobre dopadne ☺
Ja som bola na laparoskopii koli endometrioze v Banskej Bystrici u docenta Bielika.Je najlepsi na Slovensku,isla som rovno tam.A odporucam aj vam,ist rovno k najlepsiemu,neriskovat po regionalnych nemocniciach.Sice som koli tomu isla cez polku Slovenska,ale mesiac po operacii sa zrodila moja malicka,ktora mi prave spi v postielke.Drzim prsty vsetkym
Joj babule, ze 13 rokov. To vas strasne obdivujem, ze sa este nevzdavate. Ja mam teraz po 4 rokoch dost. Si neviem predstavit, ze by som vyse desat rokov mala takych. A to mam tak na tyzden a pol v cykle od endosky klud, zvysok skrabem steny od bolesti. Bambule hrozne vam to babo prajem.
@tarrra práve mi kamarátka vybavila konzultáciu u dobrého operatéra, ešte ma nevidel ale vraj sa diví, že načo všetko von. že u 39ročných sa to nerobí. nuž, ešte mi nevidel sono. robím si malilinkú nádej, že mi ostane aspoň polka funkčného vaječníka a budem môcť pár rokov fungovať .
stále dúfam, že ma operovať nebudú musieť. to už len tak bláznim, osobne by som to aj chcela mať za sebou...
nenávidím všetky vyšetrenia a lekárov!!!! fakt! za tie roky mám úplný odpor, a teraz mám ísť do nemocnice 😠
ja som vďačná za jedno dieťa, ani už osud nepokúšam. adopciu sme mali aj my podanú,keď nás zaradili medzi čakateľov otehotnela som 😉
aj moje 2 kamarátky to majú, jedna dokonca po 40tke. je to strašná choroba. snažíš sa snažíš, všetko podstupuješ a ona sa drží a vždy sa vráti.keby to aspoň tak nebolelo ☹
@janka_baranka keby mi niekto povedal, že toto budem mať 13 rokov , prišla by som asi o rozum. ale žiť sa musí...len tá bolesť, to je niečo strašné.
@bobsent baby, konečne som našla niekoho, kto mi rozumie.
Ja mám strašné zranenie z tejto choroby.Myslím duševné...
Teraz, čo som mala poslednú operáciu, bola hrozná, najhoršia, mám celé brucho rozrezané.
Inak, všade kam som prišla na vyšetrenie, som vždy bola najhorší prípad s akým sa stretli 😨
Ja mam tiez endosku najhorsi stupen, za sebou niekolko operacii vratane laparotomii, tiez rozrezane cele brucho,naposledy mi zobrali vajecnik, vajcovody uz tiez nemam. Ale najdolezitejsie je ze po 5-rocnom trapeni s neplodnostou sa podarilo 3 ivf a teraz mam moj najvacsi poklad na svete. Proste neutrapujte sa ze sa vam neda otehotniet prirodzene, chodte na ivf, lebo zdravotne problemy plynuce z endosky spolu s neplodnostou mozu byt na psychiku uplna katastrofa.
@gagik mooja, ty to máš tiež hrozné...vieš, ja som sa dala raz ukecať/zmanipulovať doktormi, že treba ísť na IVF. Ale ono ja nasilu proti Bohu nepôjdem, a ak nemám mať vlastné deti, musím to prijať.
Preto som sa odovzdala do Božej vôle.
A zrazu sme zázrakom, dostali detičky na adopciu, práve v čase keď som bola najviac v živote zdeptaná zo všetkého, z toho zúfalstva a beznádeje.
My sme čakali len pár mesiacov - od 08/2015 do marca 2016 a už ich dva mesiace máme doma.
Takže moja cesta je asi takáto 🙂
@tarrra asi ti rozumiem v tom smere, ze nie je dobra cesta nasilu a nie prirodzene. Tiez uz mam schvalenu ivf zdrav.poistovnou ale necitim sa na to. Ono ak ti nema byt sudene mozes ist aj na 15 ivf a nepodari sa to. Je to vsak sanca...tazko povedat ako sa k tomu postavim ked budem uz rokmi vyflusnuta z endosky a stale bez deti 🙏 Boze kiez by sme sa nemuseli takto trapit.
@adele veď toto. a na mňa to vieš ako vplývalo? bola som v ISCARE MT, a mala som pocit, že oni normálne podporujú v tej žene to, že aby bola taká vyšpičkovaná a na nervy z toho všetkého. Ja som sa zosypala keď to nevyšlo.
A už si nepamatám meno toho doktora, ku ktorému som tam chodila - bol arogantný - ale to si mala vidieť tú reakciu, keď som odmietla ďaľšie IVF.
Že : " vy pani Majerčíková NIKDY nebudete mať vlastné deti".
A chcel ma dať na darcovstvo vajíčka.
Odvtedy som mala pocit, že im ide iba o zisk, nič iné a nakladajú tam s tými ženami ako so nejakými kusmi.
Celé zle.
@tarrra tak ja som bola v MT v centre kde nam popisovali cely proces, lekarka bola prijemna avsak to nemeni nic na fakte ze je to biznis z ludskeho nestastia. Kamaratka tam tiez bola a doslova ju tlacili do ivf, ked odmietla s tym ze chcu este zopakovat inseminaciu tak ju odhovarali ze to nevyjde a bla bla bla. A vies co? Otehotnela zrovna z tej inseminacie 😀

@shia dakujem..urcite nechcem nic podcenit..cysta ma rozmer 3cm, co podla lekarov je v podstate este "mala"zalezitost..uvidime co bude dalej a ako to budu riesit lekari..sakozrejme si necham poradit od odbornikov...a na zaklade toho uvidime, ako postupovat 🙂 ale ak nebude treba, nechcem ist zase pod narkozu a pod lieky...a co sa tyka cysty, som kvoli tomu sledovana kazdy mesiac...pravidelne ako na hodiny klavira 😀