Gynekológovia už možno nebudú robiť odber cytológie
Právě jsem zůstala v šoku, co se to jakože zase chystá a plánuje v rámci prevence v gynekologii? Doufám, že tohle neprojde.
Už jste na to narazily?
a kto ju akoze ma robit ? masiar ?
môžeš napísať o čo sa jedná v skratke? nemám IG, vďaka..
Jasne, tady je celý post: (kopíruji)
Dostať sa v zahraničí ku gynekológovi,je občas hraničiace s nemožnosťou, u nás sú gynekologické ambulancie bežne prístupné a dostupné.
Jednou z náplne našej práce sú tzv.preventívne prehliadky. Keďže sa robia preventívne, ich úlohou je zachytiť v skorom štádiu taký stav, ktorý by mohol viesť k vážnemu ochoreniu. Ster z krčka maternice sa robí preto, aby sa predišlo karcinómu krčka maternice.
Dostala som mnoho otázok, či sa od 1.1.2026 ruší odber steru z krčka. Pretože sú šumy, že by sa preventívna prehliadka mala nahradiť odberom HPV z krčka v 35., 45. a 55.roku života ženy. Čo je super!👌 Pretože okrem pár výnimiek rakovinu krčka spôsobuje práve tento vírus. HPV.
V Českej republike sa tento test robí od roku 2021, resp.od roku 2024 pridali aj testovanie v 55-tom roku.
Aká je snaha u nás? Zaviesť HPV testovanie. Schvaľujem.✅
A…odobrať gynekológom odber cytológie. Tá sa inak v Čechách samozrejme robí v ambulancii každý rok.
U nás by cytológia nerobil gynekológ, ktorý pacientku roky pozná. Ten, ktorému dôveruje.
U nás by ženy každý rok na ster z krčka mali dochádzať do centier rozmiestnených po republike. Nebudeme polemizovať, aký € kľúč € zaváži pri menovaní takýchto centier.
Realita: pacientka bude musieť dochádzať možno aj sto kilometrov do neznámeho prostredia k neznámemu lekárovi, aby jej zobral ster z krčka maternice.
Pýtate sa, na čo je toto dobré? Pýtam sa aj ja.
Kto toto vymyslel? Tí, ktorí nás vedú. Lekári. Z našich radov. Ktorí si majú stáť za lekármi. Pekne pomaličky varia kašu zo svojich prísad.
Čo budeme robiť my gynekológovia na ambulancii? Možno konečne s vyloženými nohami popíjať kávu.
Lenže…pre niektorých mojich kolegov, ktorí majú menej pacientiek či robia prevažne prevencie, to môže byť likvidačné.
O tomto nech sa nahlas hovorí. Nielen za zatvorenými dverami na ministerstve. Keď sa toto raz odklepne v zákone,bude neskoro.
Čítajte a šírte ďalej.Ide o každú z nás.Myslite na svoju babku,ktorá sa niekde z lazov bude musieť trepať 100 kilometrov kvôli steru.Myslite si, že pôjde?
Dám krk na to, že sa na to vybodne. A nielen tá babička. Pravdepodobne aj dcéra či vnučka. Toto chceme? Takto ideme eliminovať na Slovensku karcinóm krčka maternice?
Môj gynekológ doteraz robil aj usg, aj mamografiu, aj cytologiu. Po novom už mamografiu nie, ani usg, a teraz už nebude ani stery. Tak načo k nemu mam ísť, keď mi možno len sestrička vystaví sprievodný na tie úkony? Môj gynekológ bude úplne zbytočný. Ešte že je aj porodnik, ináč by fakt len popíjali kávu so sestričkou.
@jennyska verím, že to neprejde.Plne ústa prevencie a ešte aj RTG pľúc zrušili, až od určitého veku sa vykonáva.
Môj gyn spraví sono prsníkov každý rok, ale musím si ho zaplatiť 10 eur a určite to takto bude aj s prevenciou nebude, ale môžeš si ju zaplatiť u gynekológa za vlastne.Ved všetko speje k tomu, že za všetko budeme platiť, ak budeme chcieť byť zdraví.Ved ako všetko niekto si vyloboval špeciálne centra a tam im pôjdu peniaze a gynekológovia tiež nie sú charita tak isto im ide o peniaze z pacientov a prevencii.Ak to prejde bude to obrovský krok vzad.
Veru. Mne to gyn hovoril uz niekedy v septembri-oktobri....
@jennyska mala som tu prispevok o tomto par dni dozadu. Mne to tiez povedal moj gynekolog ze sa to meni od 1.12.2025. Nikde som sa vsak nedopatrala k dalsim informaciam takze neviem ako to teraz. Nasla som len jeden jediny clanok na stranke Medirexu, kde sa pisalo, ze pre poistenkyne VsZP sa LBC cytologia bude preplacat len v dvoch pripadoch, ale ten clanok uz nemozem najst.
@jennyska verím, že to neprejde.Plne ústa prevencie a ešte aj RTG pľúc zrušili, až od určitého veku sa vykonáva.
Môj gyn spraví sono prsníkov každý rok, ale musím si ho zaplatiť 10 eur a určite to takto bude aj s prevenciou nebude, ale môžeš si ju zaplatiť u gynekológa za vlastne.Ved všetko speje k tomu, že za všetko budeme platiť, ak budeme chcieť byť zdraví.Ved ako všetko niekto si vyloboval špeciálne centra a tam im pôjdu peniaze a gynekológovia tiež nie sú charita tak isto im ide o peniaze z pacientov a prevencii.Ak to prejde bude to obrovský krok vzad.
@anonym_809cfb ja jsem o tom jeste neslysela ani to nikde necetla, az dnes u této konkrétní gynekoložky. Jen si kladu otázku, kam to celé spěje? Je to takové preventivní zbavování se lidí podle mě.
žijem vo veľkom meste a mne je fakt jedno, či pojdem na cyto tam alebo inam - ale vážne tie ženy čo bývajú v menších mestách a dedinách pánu bohu za chrbtom??? to je nonsens ...
@jennyska "SA planuje" - kto to planuje? Ja si to dam nadalej robit u mojej gyndy, nikto iny sa mi v rozkroku hrabat nebude.
žijem vo veľkom meste a mne je fakt jedno, či pojdem na cyto tam alebo inam - ale vážne tie ženy čo bývajú v menších mestách a dedinách pánu bohu za chrbtom??? to je nonsens ...
@biba_18 vidíš, a já bych zase radši preferovala 1 gynekologa na všechna vyšetření v rámci prevence - je to ale asi o povaz, chápu. Ráda bych slyšela/četla ty důvody, proč se o tom, že je dosavadní systém špatně, diskutuje.... nemáte to někdo?
Len aby ešte nespravilo že tieto odbery budú musieť ženy platiť a budú to robiť súkromne centra. To už podľa mna tak pár žien bude chodiť na preventívnu.
Ja som na preventívnej vždy platila 15€ za sono čo mi tiež prišlo divne že chodím 1x ročne a ešte aj to sono si musím platiť. A v poslednej dobe môj gyn vôbec nepozeral prsníky, preventívnu som mala len ten odber a sono. Takze ak sa zruší odber tak už fakt nemá zmysel k nemu chodiť ale rovno do toho centra.
Len aby ešte nespravilo že tieto odbery budú musieť ženy platiť a budú to robiť súkromne centra. To už podľa mna tak pár žien bude chodiť na preventívnu.
Ja som na preventívnej vždy platila 15€ za sono čo mi tiež prišlo divne že chodím 1x ročne a ešte aj to sono si musím platiť. A v poslednej dobe môj gyn vôbec nepozeral prsníky, preventívnu som mala len ten odber a sono. Takze ak sa zruší odber tak už fakt nemá zmysel k nemu chodiť ale rovno do toho centra.
@anonym_2452d5 CELKOM SA ZAMYSLAM NA CO SI PLATIME MESACNE ZDRAVOTNE POISTENIE.
AUTORKA NEMAS NA MYSLI LIQUID BASED CYTOLOGY?
@jennyska "Kto toto vymyslel? Tí, ktorí nás vedú. Lekári. Z našich radov. Ktorí si majú stáť za lekármi. Pekne pomaličky varia kašu zo svojich prísad." takže prachy. ten čo o tom môže rozhodnúť tak rozhodne - lebo peniaze bude mať on a nie nejaká gynekologička v svidniku ...
@biba_18 samozrejme vždy je všetko o peniazoch😆Niekto si roky hľadá pacientov a potom ich má poslať k niekomu, lebo mu kamoš vybaví ty budeš "vyvolený" v špeciálnom centre čo to bude môcť spravit.Ale som zvedavá do akej rozprávky to zaobalia prečo sa ide rušiť systém, ktorý funguje roky a je dobrý
@anonym_2452d5 Vitajte v slovenskej realite. My muži to už máme takto dlhšie. Ak chcem ísť k urologovi na preventívnu, ktorá je zadarmo, tak musím najprv uhradiť registračný/ manipulačný poplatok (u mňa to bolo 40 eur na rok), aby ma ten urológ vôbec zobral. Hlavne, že všetci majú plné ústa prevencie...
Vsade prevencia. Samovysetrenie. Preventivky.... a tu skrtame co sa da....
@anonym_2452d5 Vitajte v slovenskej realite. My muži to už máme takto dlhšie. Ak chcem ísť k urologovi na preventívnu, ktorá je zadarmo, tak musím najprv uhradiť registračný/ manipulačný poplatok (u mňa to bolo 40 eur na rok), aby ma ten urológ vôbec zobral. Hlavne, že všetci majú plné ústa prevencie...
@pr85 ale veď poplatky platíme aj my ženy. To nám tu nepíšeš nič nové. Téma je o inom vyšetrení .
Mne o tom to tiež hovorila sestrička u gynekológa, že cytológia by sa mala robiť len vtedy, keď už je podozrenie na rakovinu, tak ďakujem pekne za naše slovenské zdravotníctvo.
@jennyska mala som tu prispevok o tomto par dni dozadu. Mne to tiez povedal moj gynekolog ze sa to meni od 1.12.2025. Nikde som sa vsak nedopatrala k dalsim informaciam takze neviem ako to teraz. Nasla som len jeden jediny clanok na stranke Medirexu, kde sa pisalo, ze pre poistenkyne VsZP sa LBC cytologia bude preplacat len v dvoch pripadoch, ale ten clanok uz nemozem najst.
takze pisala som to uz aj inde.
moja odpoved na margo toho clanku co bolo v jednom zdravotnickom centre ako pise
@martyzpp
odpoved od poistovne zo vseobecnej bola nasledovna :
toto vysetrenie ak ti da ako lekar lebo sa mu nezda tvoj stav je v ramci poistenia , bavime sa o LBC. nic neplatis a je to v ramci poistenia.
ak vsak si to das ako z vlastnej vole tak si to zaplatis ako to bolo doteraz ale davas si to preplatit v ramci penazenky zdravia.
nic sa od 1.12. nemeni.
takuto odpoved som dostala zo vseobecnej poistovne
Ještě navíc není přímá úměra v tom, že když si platíš více v rámci odvodů, tak máš něco navíc nebo něco jiného, lepšího jako ten, za koho to platí stát nebo si platí minimální odvody - ale to je už téma o jiném....
Každopádně, jde o klasickou cytologii, kterou doteď dělají gynekologové běžně na každé prevenci. Teda aspoň já mám tuto zkušenost, že ji každým rokem dělá a potom mi do 2-3 týdnů přijdou výsledky. Ale je fakt, že si za preventivku platím, protože je to soukromá amb. Když jdeš ale ke klasickému lékaři, u kterého se neplatí (takových je v BA už poméně, ale existují a tuším po SK stále dost), tak se cytologie na preventivce také provádí, ne?
takze pisala som to uz aj inde.
moja odpoved na margo toho clanku co bolo v jednom zdravotnickom centre ako pise
@martyzpp
odpoved od poistovne zo vseobecnej bola nasledovna :
toto vysetrenie ak ti da ako lekar lebo sa mu nezda tvoj stav je v ramci poistenia , bavime sa o LBC. nic neplatis a je to v ramci poistenia.
ak vsak si to das ako z vlastnej vole tak si to zaplatis ako to bolo doteraz ale davas si to preplatit v ramci penazenky zdravia.
nic sa od 1.12. nemeni.
takuto odpoved som dostala zo vseobecnej poistovne
@bykaterina ty píšeš o LBC mama gynekologicka o klasickom stere v rámci prevencie.
@bykaterina ty píšeš o LBC mama gynekologicka o klasickom stere v rámci prevencie.
@anonym_809cfb no však ja som odpovedala tej kočke ohľadom toho článku čo sa tu preberalo pred par dňami.
A to že či urobia nejaké centra? Neviem odkiaľ to má daná gyndoska veď majú problém aby bolo dosť dr v ambulancii a na pôrodných sálach nie to ešte špeciálne centrá. Veď nemáme ani tu na severe ako je Martin a Žilina špecializované pracovisko na mamo. Tak čo ďalšie špecializované pracovisko.. kto by tam už len robil 🤦.
Jedine že by to spojili naraz do jedného centra. Ale ver tomu že gyndosi keď tak budú to robiť naďalej dané úkony len si priplatíme ako to je teraz. A slovac si zaplatí ako vždy.
Ved uz poistovna nepreplaca sono prsnikov. Bola som pred mesiacom, platila som 30€. Volala som do statnej nemocnice, kde robia celu radiologiu zadarmo, ze sono prs len s nalezom od gynekologa.
Ved uz poistovna nepreplaca sono prsnikov. Bola som pred mesiacom, platila som 30€. Volala som do statnej nemocnice, kde robia celu radiologiu zadarmo, ze sono prs len s nalezom od gynekologa.
@anonym_f83c32 ano tento stav tu je od jula tohto roka , ved bolo okolo toho velke halo. tlacovky,... a podpisuje sa aj peticia za obnovenie sona v ramci prevencie

nemám insta - ako ich chcú zlikvidovať??