icon

Hashimoto diagnóza

zuzanaer
11. aug 2017

Najde sa tu tehulka.maminka s Hasimoto diagnozov.Ako prebiehalo tehotenstvo aky to ma vpliv na dietatko mate nejake skusenosti?

doli11
11. aug 2017

Prosím, aká je to diagnoza?

janinuska
11. aug 2017

Ja si myslim, že je to hashimotova tyroitida- autoimunitne ochorenie štitnej žlazy, telo si tvori protilatky proti hormonu štitnej žlazy, ja sa na to liečim už od roku 2008.

zuzanaer
autor
11. aug 2017

@janinuska ano je to presne ta diagnoza. A ako sa dari v liecbe; Ja sa liecim rok a pol na nu ale davka mi nestacila tak mi dvihli na 100 a potom som sa dozvedla ze som tehu a pridali mi dvakrat do tyzdna na 150 zase som Bola na krv ci nam to staci .mam obavi ze este pred tehu som nemala nastavenu davku vlastne ani teraz este nie je mas s tym nejake skusenosti ....

janinuska
11. aug 2017

@zuzanaer Mne to zistili 4 mesiace po porode april 2008, beriem euthyrox pondelok-piatok 25, sobota, nedela 50. Raz za pol roky kontroly odber krvi na hormony , tie su ok, protilatky stale vysoke, liečba doživotna. Mam syna 9 rokov ale ohladom tehotenstva neporadim, ja už druhe dietatko mat nemožem.

inull5
11. aug 2017

@zuzanaer ahoj,ja sa liečim cca 10 rokov,prvé tehu ok,upravovali mi dávku,ale počas kojenia mi dosť skákali hodnoty..druhé tehu tiež v pohode,problémy som nemala,malý sa však narodil s vrodenou vývojovu vadou.ťažko povedať či to s tým súvisí,no je pravda ze na začiatku som mala nedobre hodnoty.kojila som malého do 3 rokov a 3 mesiacov..momentálne mám 88mg,výsledky boli vseliake,aj sa ma pýtala lekárka či sa dobre cítim tak uvidime na ďalšom odbere.

lia23
11. aug 2017

Ahoj,neviem ci zrovna hashimoto(o tom som este nepocula) ale ja mam autoimunitnu hypotyreozu....neviem teda ci to je to iste,no beriem aktualne euthyrox 125ku (z predtehotenskej 75ky)...tehotenstvo som mala bezproblemove...🙂

janinuska
11. aug 2017

Ano je to to iste, hypothyreoza- štitna žlaza neprodukuje dost hormonov, hashimotova tyreoitida, ale autoimunitna tyreoitida, niekedy sa piše chronicka lymfocitatna tyreoitida- štitna žlaza neprodukuje dost hormov plus telo si tvori protilatky proti hormonu štitnej žlazy.

jana_machajova
11. aug 2017

Mne to zistili ako 12-ročnej a začala som euthyroxom 25 a doteraz mám 50 euthyrox a to už mám 29 rokov. Počas tehotenstva som chodila každý mesiac na odbery a zvýšili mi dávku len posledný mesiac na 75. Potom som sa vrátila na 50. Dcérka je úplne zdravá. Myslím, že ak si pravidelne sledovaná, nemusíš sa obávať. Držím palce.

lia23
11. aug 2017

Este by som doplnila ze je potrebne pri akelkolvek chorobe spojenou so stitnou zlazou okamzite kontaktovat avojho endokrinologa a objednat sa na vysetrenie a byt prvaidelne sledovana.😉

zuzanaer
autor
12. aug 2017

Dakujem za odpovede. Som sledovana endokrinologom kazde 4tyzdne chodim na odberi. Vela znamich ma strasi ake to moze mat nasledky vyvoj nervoveho ustrojenstva,poruchy v spravani v uceni atd.Asi u kazdeho je to individualne .Asi len verit ze vsetko dobre dopadne

zania
12. aug 2017

@zuzanaer nech ta nestrasia. Ja ho mam tiez. Nebezpecne to je,ak by ta endo nesledoval a ty si nejedla lieky.
Ak chodis pekne pravidelne na kontroly,tak nie je dovod nemat zdrave babo. A teda treba spravne uzivat tabletky,rano nalacno,aspon polhodinu po nich nic nejest. Toto mi potvrdili aj v Lubochni,aj na onko v BA

zania
12. aug 2017

@zuzanaer
A gratulujem,uzivaj si tehotenstvo ❤

lia23
12. aug 2017

@zuzanaer nevh ta nestrasia...ja a vela inych maminiek maju zdrave dieta,tak si uzivaj tehotenstvo plnymi duskami ,lebo zachvilku je prec a tebe ostanu len tie najkrajsie spomienky...❤😍🤰

zuzanaer
autor
12. aug 2017

@zania Dakujem

lala123
12. aug 2017

Aj ja mám autoimunitne ochorenie štítnej žľazy.mne sa čím viac blížil pôrod tým sa mi protilátky dostavali do normálnych hodnôt.ale to vraj preto lebo telo vníma plod ako niečo cudzie a tiež v podstate proti tomu bojuje a už mu neostávali sily bojovať ešte proti štítnej .aspon tak laicky mi to vysvetlili v lubochi .tyzden pred pôrodom som mala výsledky všetky skoro v norme. Potom postupne na hodnoty ako pred tehu

zuzanaer
autor
12. aug 2017

@lala123 ako ze telo bojuje s plodom a ake to moze mat naledky,moc tomu nerozumiem co si mi napisala

quita
14. aug 2017

@zuzanaer telo vníma plod ako niečo cudzie a snaží sa ho zničiť. Následky môžu byť rôzne vrodené vady ale často sa uvádza aj nízke IQ. Ale toho sa netreba obávať ak si sledovaná a lieky pravidelne užívaš. Ak plánuješ dieťa alebo si už tehotná,zameraj sa aj na stravu. Určite vieš, že sú potraviny ktoré by si nemala pri Hashimoto jesť. Hlavne lepok. Pridaj do jedálnička ryby, obsahujú vitamín D (tresčia pečeň) pre správny vývoj mozgu dieťaťa.

zuzanaer
autor
15. aug 2017

@quita ahoj dakujem za odpoved.Nie nemam ponatia co by som nemala jest zakazali mi len plesnive syri a shushi o ostatných jedlach nemam ani ponatia .Pozriem si na nete ako sa stravovat velka vdaka

zuzu100
15. aug 2017

@zuzanaer Ja mám tiez tuto diagnozu....Beriem Euthyrox 125 a trikrát 150. Prvé tehotenstvo nám skoncilo v 11t. Vtedy robili vseliaké testy a vtedy mi zistili ze mám tuto chorobu...odvtedy beriem lieky, chodim pravidelne na kontrolu a mám dve deti. 🙂

zuzanaer
autor
15. aug 2017

@zuzu100 ahoj aj ja uz mam dve deti su v poriadku no predtým som este nevedela ci mam tuto diagnozu to mi zistili v januari 2016 pri vysetreni ktore som si sama ziadala na kolko som bola morbidne obezna a nevedela som schudnut aj ked som sa zdravo stravovala.Hned mi nasadili lieky potom sa mi podarilo do aprila 2017 schudnut na vaha 85kg ale lieky som este nemala celkom presne nastavene aj ked vysledky sa zlepsovali v maji som otehotnela,teraz mi zacina 15tt chodim na vysetrenia beriem 100mg a 2x do tyzdna 150mg, opat cakam na nove vysledky v piatok som bola na odberi.Len mam okruh znamich ktory ma nejako lakaju,preto si rada precitam pozitivne komenare a urcite si necham rada poradit.Dakujem

quita
15. aug 2017

@zuzanaer lekári ti nepovedia nič. Je to smutné ale u nás to tak funguje. Musíš sa vyhnúť lepku lebo "molekulárna štruktúra tkaniva štítnej žľazy sa veľmi podobá na lepok. Takže pri Hashimotovej tyreoiditíde môže ísť o omyl, konzumácia lepku môže zvýšiť autoimunitné útoky na štítnu žľazu. " Sú tam aj ďalšie potraviny ktoré je potreba obmedziť. Napríklad my, čo máme hashimoto , mali by sme byť vyšetrený aj na celiakiu a pravidelne sledovaný na cukrovku. To sa u nás nerobí. Veľa toho nájdeš v poľštine.

zuzanaer
autor
15. aug 2017

Nie nepovedali ☹ Velmi srdecne dakujem za informcie

anonym_cb652b
25. aug 2025

Ahojte dievcata vy co mate hashimoto kedy vam lekar predpisal euthyrox? Ja to mam diagnostikovane a nedostala som este liecbu vraj az ked tato choroba preje do hypotyreozy dakujem za odpovede