Hormonálny profil - vyšetrenie

6. apr 2023

Davali ste si niektora sukromne vysetrit hormonalny profil? Dalo vam to nieco?
Mam 35 rokov a aj problemy s pletou. Od puberty mavam vyrazky, byvalo to dost zle, zlepsilo sa to ked som zacala pouzivat namiesto prirodnej kozmetiky klasicku lekarnovu(Bioderma, La roche), ale z nich sa mi zase susi plet. Ale aj tak je sem tam vyrazka.
Ale trapi ma teraz hlavne priberanie resp. nechudnutie. Nestravujem sa zle, vecere mam lahke, doma po praci nejem ziadne sladkosti, po cca 18:00 uz nejem nic, cvicim tak 2-3 krat do tydna take ze HIIT cvicenie, a aj tak nie a nie schudnut na vahu ktoru som mala kedysi. Nieco ide, ale pomaly a to si fakt davam pozor. A nepaci sa mi myslienka, ze takto budem musiet kontrolovat stravu do konca zivota. Ze ani kolac si nedat, nejaku lepsiu veceru v restauracii atd.(snazim sa vecere do 350kcal, lebo obedy mavam kalorickejsie). Aj ked musim priznat, ze tak raz do tyzdna zhresim, robim si taky cheat day, kedy si dam aj pizzu ci burger, pochutiny atd. ALe inak cez tyzden a v praci sa drzim.
Tak mi este napadlo dat vysetrit hormony, ale neviem ci to k niecomu povedie. Z vysledkov ja nezistim asi nic a vysvetlenie vysledkov sa plati este zvlast za 35€. Ked som si davala vysetrit krv na stitnu zlazu, tak mi vraveli ze hormony moze odporucit gynekolog, ale neradi to robia resp. to zamietnu. Tak chcem ist sukromne do Medirexu.

tanyan
6. apr 2023

Ja som si dala robiť cez gynekológa, nemal s tým žiadny problém. Chcela som vtedy hlavne testosterón (či sa nezvýšil). Inak mi to nedalo nič a ani si neviem predstaviť čo by som robila s tými výsledkami, ktoré mi len ukážu či je moja hodnota jednotlivých hormónov v rámci alebo mimo nejakých tabuliek. Má to význam skôr v prípade podozrenia na hypo/hyperfunkciu štítnej žľazy, nadobličiek a podobne - to však treba konzultovať na endokrinológii po odporúčaní od obvodného lekára.
Problémy s pleťou by som riešila skôr cez trávenie - častejšie sa na pleti prejaví problém zo žalúdka a čriev ako hormonálny. Možno máš aj nejakú alergiu alebo intoleranciu, ktorá bráni tráveniu v správnom fungovaní a odráža sa to aj na spomalenom metabolizme, aj na pleti.
Niekomu pomôže detox, niekomu probiotiká, niekomu eliminačná diéta alebo protikvasinková diéta...

autor
6. apr 2023

@tanyan oni maju v ponuke aj test na intolerancie, tak este aj nad tym uvazujem. ale bud hormony alebo intolerancie. lebo oboje stoji okolo 100€.

tanyan
6. apr 2023

Aj tak je to iba orientačné a neposkytne ti to zázračné riešenie. Ale ak už, tak by som išla skôr do toho testu na intolerancie. Pokiaľ však máš kríženú alergiu alebo hraničnú intoleranciu, tak ti to nemusí vyskočiť ani na tom teste za 100€.
Pokiaľ máš podozrenie na mlieko alebo lepok alebo inú bežnú súčasť tvojej stravy, tak skús eliminačnú diétu - tá je zadarmo a po pár týždňoch uvidíš výsledky.