icon

Hrubé endometrium

30. nov 2025

Prosim vas mali ste niektora taku skusenost ze vam na sone gyno povedal ze mate hrube endometrium, ja som mala 21mm, 18 den cyklu z 28 a okamzite ma gyno chcela nasadit na hormonalnu liecbu pricom som jej povedala ze na hormonoch byt nesmiem lebo mam poruchu zrazania krvi, ked som to odmietla tak mi povedala ze ma teda vypise na biopsiu...vzdy som mala dobre vysledky, krvacanie mam sice dost silne ale vzdy bolo vsetko ok a tento postup sa ki zda velmi chaoticky, ocakavala by som aspon nejake kontrolne sono...rozmyslam aj nad zmenou lekarky, co myslite?

anonym_9cc0d9
30. nov 2025

Teraz to riešim,jeden lekár sa vyjadril, že treba riešiť, druhý v nemocnici kde ma poslali na konzultáciu, že netreba, tretí, že ako chcem😅😅no tak ja to môžem mať v paži tiež.
Že hormonálna liečba to vyrieši.

zdenka11081983
30. nov 2025

@anonym_autor mam aj ja... zvažujem ablaciu maternice. Hormóny nechcem. Ale ja už mám 43 rokov, deti už nechcem

anonym_ad73c0
30. nov 2025

@anonym_autor konzultuj v nemocnici, treba to riesit

autor
30. nov 2025
@zdenka11081983

@anonym_autor mam aj ja... zvažujem ablaciu maternice. Hormóny nechcem. Ale ja už mám 43 rokov, deti už nechcem

@zdenka11081983 tak ja mam 31 a deti este nemam...cize by son bola rada za minimalny zasah...pritom dr mi povedala ze urcite to momentalne teraz nie je nebezpecne kedze pred rokom som mala vsetko ok len ma zarazil ten pristup ze hned mi dava tu najradikalnejsiu liecbu pritom som aj vela na nete citalq ze najskor to treba sledovat ci sa to neupravi...

anonym_2d6485
1. dec 2025

Ahoj, ja som mala 16mm. Ale aj polyp. Najprv som to odkladala, doktorka, že možno sa to zlepší. Alebo že mi nasadí antikoncepciu a uvidíme.
Menštruáciu som nemávala až takú silnú, skôr občas väčšie zrazeniny.

Napokon som šla na kyretáž (a tiež tam brali vzorky na biopsiu, či mám jednoduché bunky, alebo atypické- lebo z atypických je dosť vysoké riziko rakoviny. To ma tiež doktorka vyplašila, že to by mi museli vyoperovať maternicu. A tiež deti ešte nemám. Našťastie výsledky boli v poriadku).

A povedala mi, že buď antikoncepciu alebo gestagény (progesterón). Povedala som, že antikoncepciu nechcem. Tak mi dala duphaston (progesterón) na 10 dní v mesiaci. Ale hrozne zle mi z neho bolo.
Tu som našla na internete v diskusiách, že je aj vaginálny progesterón (Utrogestan), tak som si v podstate sama vypýtala ten.
Či to pomáha, neviem. Som pár mesiacov po kyretáži, menštruáciu mám vždy inú, občas aj tie zrazeniny. Od doktorky som sa vlastne nič nedozvedela.

zdenka11081983
1. dec 2025
@anonym_autor

@zdenka11081983 tak ja mam 31 a deti este nemam...cize by son bola rada za minimalny zasah...pritom dr mi povedala ze urcite to momentalne teraz nie je nebezpecne kedze pred rokom som mala vsetko ok len ma zarazil ten pristup ze hned mi dava tu najradikalnejsiu liecbu pritom som aj vela na nete citalq ze najskor to treba sledovat ci sa to neupravi...

@anonym_autor no vieš je tam.vysoke riziko rakoviny endometria. Tvoja sliznica nemá byť prečo taka vysoka. Ale ak plánuješ deti, na čas ti to pomôže...po pôrode mo bolo rok, dva dobre

monro
1. dec 2025

Treba to skontrolovať po menštruácii. Ak by bola stielka stále vysoká potom by sa mala spraviť hysteroskopia, pozrieť sa teda do maternice ako to tam vyzerá a prípadne aj biopsia.

autor
1. dec 2025
@zdenka11081983

@anonym_autor no vieš je tam.vysoke riziko rakoviny endometria. Tvoja sliznica nemá byť prečo taka vysoka. Ale ak plánuješ deti, na čas ti to pomôže...po pôrode mo bolo rok, dva dobre

@zdenka11081983 ja mavam vzdy pred ms okolo 17 az 18mm a nikdy mi na to ziaden gyno nic nepovedal...teraz mam tuto gyno novu...tak neviem ci je to az taky problem alebo to tak jednoducho mam tym ze aj viac krvacam

autor
1. dec 2025
@monro

Treba to skontrolovať po menštruácii. Ak by bola stielka stále vysoká potom by sa mala spraviť hysteroskopia, pozrieť sa teda do maternice ako to tam vyzerá a prípadne aj biopsia.

@monro a to sa robi iba v celkovej anesteze?

monro
1. dec 2025
@anonym_autor

@monro a to sa robi iba v celkovej anesteze?

@anonym_autor Na Slovensku myslim, že áno, iba v celkovej narkóze. V Čechách aj pri vedomi, na niekoľkých pracoviskách.

unicornlady
1. dec 2025

Áno, v celkovej anestézii. Treba aj interné predoperačné vyšetrenie.