Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

scarletka34
9. nov 2023

Nepíše sa mi to ľahko. V hĺbke som s tým vyrovnaná, ale bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím ak ste absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a ako fungujete teraz aj po sexuálnej stránke. A ako ste sa dali rýchlo do kopy.....

majamat
9. nov 2023

@scarletka34 ahoj, ja ti toho moc este nepoviem, som len 2t po operacii.

to, ze nemam maternicu mi nevadi, hoci mam len 1 dieta, mam uz dost rokov, preto som uz dalsie neriesila. chceli sme povodne aj druhe,a le potratila som a potom to uz neslo.

co mozem zatial povedat, citim sa celkom dobre, eln si musim davat pozor na vlakninu a teda na zapchu, to ma potom to podbrusko dost boli. inak mi ani nepride, ez som po operacii. a teda teraz su to sice uz 2t, ale uz po par dnoch soms a citila dobre, trosku som sa ryhclejsie unavila, ale kazdy den to bolo lepsie a lepsie. kazdy den mi nieco ustupilo, co suviselo s operaciou.

majamat
9. nov 2023

ja som mala vaginalnu laparoskopicky asistovanu hysterektomiu + plastiku posvy pre tazky prolaps. okrem toho som si v sprave precitala nieco, co ma prekvapilo.
maternica bola myomatozne zmenena, lavy vajickovod bol poprirastany kade-tade a na tych vazoch, co drzia tieto organy som mala varixy ( mozno dosledok pretazenia pri prolapse - myslim si )
nic z toho som ja nevedela a ani mi to ziadny dr nepovedal. myomy boli zrejme estelen zacinajuce, mozno mensie a nenapadne, vajickovod asi tak dobre cez sono nevidno.
a veru am neikedy v obdobi ovulky bolievalo an lavej strane.

pred operaciou ma bolelo na pravej strane - tam mi nasli sonom krvavu cystu - este malu, cize asi z posledneho cyklu.

scarletka34
autor
9. nov 2023

@majamat no ja som sa v tom strese aj zabudla opýtať, ako mi to budú robiť. A asi ako cysarsky uvidím. Hlavne nech sa dám rýchlo do poriadku, lebo doma byt nevydržím by som asi scvokla🙈 mne idú brat maternicu kvôli zlým vysledkom maternice....

majamat
9. nov 2023

po operacii ma bolelo brucho a bolo mi na vracanie, amla som zavedeny kateeter,a le necitila som ho. musela som sa podvihnut a pozriet, lebo som nevedela,c i ho mam 😀
na bolest nam ( boli sme dve na hysterektomiu ) davali leiky do bolesti v infuzii, celkom vysoke davky. proti vracaniu som dostala injekciu. po 24hod infuzie skoncili, kateter vytiahli za podmienky, ze creva pracuju. a prelozili ma uz z pooperacky na izbu. este som mala na obed Ibalgin avecer infuziu od bolesti ( zvladla by som aj s tabletkou ),a le brucho am uz moc nebolelo, iba ked sa moc, mechur naplnil. skor ma bolela krcna chrbtica a pod rebrami. pri laparke brucho nafukuju a z toho su tieto tazkosti.
doobeda ma previedli na tu druhu izbu,a le poobede uz som behala sama. aj za navstevou som isla. bola som rychlo unavena.
treti den som cely den uz nepotrebovala od bolesti nic. az vecer koli krcnej chrbtici. cele dni lezat. opat som mala navstevu,a le uz som tak unavena nebola.
dalsi den ma prepustili. uz som od bolesti nebrala nic. akurat som mala riadne krve, ked som mala ist an velku, aj vcera sa mi to stalo. musim si davat pozor na stravu,a by som nemala zapchu, vtedy to boli.

majamat
9. nov 2023

@scarletka34 vacsinou pristupuju k laparoskopii, ci k vaginalnemu odstraneniu, rpipadne kombinacii.
samozrejme pokial nie je dovod, preco by to tak urobit nemohli.

ak sa robi hysterektomia cez brucho, klasicky operacne, rekonvalescencia je dlhsia, dlhsie su bolesti a pod. hoci cisarsky sa robi tiez cez brucho, ale je to v podrovnani s hyst. lahsia operacia a aj rychlejsia.

neda sa ti to zistit, akot it to budu robit?

majamat
9. nov 2023

@scarletka34 my sme boli na tuto operaciu v ten den 2 a den predtym bola na operaciu aj taka starsia pani. vlemi mila a prijemna. 2.11. sme boli an stichy a vsetky sme sa tam postretali.

majamat
9. nov 2023

aj ta pani to znasala vlmei dobre a a uz na druhy den sa citila dobre.

scarletka34
autor
9. nov 2023

@majamat no ja budem v nemocnici týždeň takže asi cez brucho to bude ako cisársky. No ale keď si pôjdem vybaviť predoperačné vyšetrenia sa opýtam budem múdrejšia.

majamat
9. nov 2023

@scarletka34 ak ti ju idu brat koli zlym vysledkom, tak by ti ju teoreticky mohli zobrat aj zospodu+ laparkou. vacsinou rezom cez brucho beru maternicu v pripade, ked je vlemi zvacsena od myomov a tiez ak tma je nejaky nalez, ktory prerasta do okolia a potrebuju urobit riadnu reviziu v brusnej dutine.

majamat
9. nov 2023

@scarletka34 a nemas to niekde v papieroch napisane?
niekedy dr uvadzaju take skratky - typ operacie.

dr ma posielal do Trencina na vl mam napisane Amreich Richter - to je nejaky typ operacie.

no isla som k nam a tam mi robili iny typ oeracie. mam tam skratku LAVH. to bude laparoskopicky asistovana vaginalna hysterektomia. typ operacie zrejme Gersuny. myslim si.

nivea777
9. nov 2023

@scarletka34 známej to nedávno robili, klasický akokeby cisársky. Treba si pýtať epidurálku, ona ju mala napichnutú 3 či 4 dni a vôbec nemala bolesti

miriam11
9. nov 2023

@scarletka34 mňa to tiež caka. V pondelok idem na konzultáciu a dohodnut termín operácie a akým spôsobom. Tiež mám obavy. Závidím vám žienky, ktoré to máte už za sebou.

scarletka34
autor
9. nov 2023

@majamat nič také tam není v papieroch no opytam sa keď si pôjdem robiť vysetrenia

scarletka34
autor
9. nov 2023

@miriam11 keď budeš môcť tak píš ako sa cítiš a aj ako ti to budú robiť. Držím palce nech sa rýchlo zotavis.,🙏 ja som si dnes bola nahlásiť termín 28.11 mam ísť do nemocnici a 29.11. ma budú robiť

miriam11
9. nov 2023

@scarletka34 držím palce 🍀

scarletka34
autor
9. nov 2023

@miriam11 Ďakujem ❤️

majamat
9. nov 2023

@miriam11
@scarletka34 drzim palce obom, piste potom ako sa mate.

bolo by fajn, keby vam to robili laparkou. aj v nemocke povedali, ez zotavovanie je o dost ryhclejsie. prakticky az na boelst mechura som uz na 3 den ani poriadne nevedela, ez som operovana. teda bolela ma trosku jazva, elbo mi ju dost stiahli - pod pupkom,. udajne sa tam zvykne dost rozchadzat. a zachytavalos a to o koselu, soms a smiala, ze to byzera,a koby to sili rybarskym vlasom, takym ciernym. 😀

ja som sa ani nejak nebala. bolo tofakt uplne v pohode.

mozem to trosku viac rozpisat.
inak u nas gynda - personal uzasny, vseti mili, ochotni.

janetinka27
9. nov 2023

@majamat ahoj, prosim ta, ako dlho trval samotny zakrok?

majamat
9. nov 2023

toto je torsku individualne podla zvyklosti oddelenia, ciez moze sa to lisit:

1 den pred operaciou:
- rano sme boli nalacno, keby nieco potrebovali skontrolovat. este nam vzali krv, robia to tak,a by mali v rezerve, ekby nieco.
- potom som sa najedla, na obed sme dostali len polievku, inak tym, ze som predtym bola vytazena a v nemocke som zrazu nemala co robit, len cely den lezat pri telke, tak som doobeda zaspala nachvilu, poobede tiez, vecer uplne v pohode o 22hod. doma vobec cez den enspavam a vecer aj o polnoci. som sa tam asi isla vyspat 😀
- bola som aj rada, ez mam pauzu z prace - robim tam dlho, je tam vela prace, neustale stres a chaos a ziadna vdaka. uz soma si potrebovala taky oddych.
- a teda poobede sme dostali "haloweensky party drink" 😀 roztok Fortrans - dava sa na vyprazdenei creva. mam pocit, ze este aj po operacii ucinkoval 😀 prehnalo ma z neho asi 3x naplno, potom len stale neico zo mna slo zakazdym, ked som sla na wecko. no bolo to hnusne slane s neicim. tak ale aj ked ma striasalo, nejak som to vypila. bolo toho neico vyse 1l a muselis me to vypit za 2hod.
do vecera uz bez jedla, len pit, od polnosti ani nepit. rano som mala celkom blbo v ustach. rano som len uzila nejake lieky s troskou vody.
- vecer sme dostali 1x Fraxiparine

2 den ( den operacie ):
- rano som cakala - bola som druha v poradi, ta moja partacka na izbe sla prva.
- dostala som infuziu s ATB ( klasikou ihlou, ktoru vybrali ) + premedikaciu
- potom ma vzali, akosi mam okno asi z tej inj, lebo pamatam si len take utrzky z toho, ako sme sli an operacku. asi okolo 10hod ma brali, neviem presne.
- zobudila som sa tusim okolo 13,30hod a bolelo ma na lavejs trane brucha, na bruchu som mal vrecko s pieskom, bolo mi na vracanie, aj som 2x vracala len nejake sliny, mala som zavedeny kateter ( zavadzali po uspati, aj ihlu - Flexilu )
- dali mi inj proti vracaniu, az do dalsieho dna mi stale kvapkali nejake infuzie - dost liekov od bolesti, tiez nieco proti krvacaniu, ked sa mi zosilila bolest, elbo mi prehodili infuziu z analgetikami, bolo mi aj na vracanie. ked mi ju vratili, normalne sa to zlepsilo.
- ta bolest na lavej strane sa po uplnom prebudeni z narkozy velmi zmeirnila
- asi tyh 12hod mpo operacii bolo takych najhorsich a potom to bolo uz v pohode.
- okolo polnosti som dostala este Fraxik.

3den ( 2 den po operacii):
- rano,r esp doobeda dotiekla infuzia s analgetikami, potom mi ju odpojili, vytiahli kateter po tom,c o sa uistili, ze mi pracuju creva a vsetko je ok. prehodili ma na izbu.
- dostala som aj lahke ranajky - piskoty+vyziva, potom uz aj normalne obed a veceru, to uz som jedla v jedlanicke.
- doobeda ma odviedli do izby, ale pobede som uz behala sama, isla som aj mimo oddelenie za navstevou. troksu soms a ryhclo unavila,a le inak som bola fit.
- na obed som dostala Ibalgin, vecer este infuzku s Tramalom.
- uz ma brucho nebolelo, no z nafuknutia pri laparke ma bolelo a tahalo pod rebrami a tiez krcna chrbtica ( mavam s nou problem a pri tom neustalom lezani a na strasne tvrdom matraci a hroznom vankusi sa ani necudujem )
- ked soms la na malu a mala som plny moc, mechur, dost ma to bolelo
- stichy sa mi zachytavali, tak to torsku tahalo a drazdilo, v orzkroku este aj teraz citim neprijemny pocit - robili mi aj plastiku, cize aj tam mam nejake stichy,c o sa vstrebu.
- pred ponocou opat Fraxik

4den ( 3 den po operke ):
- uz bez analgeti, iba vecer som si dala Ibalgin, ktory mi doniesla sestricka este rano a aj to koli krcnej chrbtici, mocovy mechur uz vecerskoro nebolel, resp odvtedy uz prestal boliet,
- mala som aj navstevu, uz som nebola tak unavena
- Fraxik nam dali o neico skor, medzi 21-2hod.
- este ma prehanalo, akoby z toho Fortansu,

5den ( 4 den po operacii )
- vdaka susede co sa stale pytala, kedy pojde domov, soms a zviezla aj ja a prepustili ma s nou 😀
- Fraxik som si doma uz sama pichala do brucha, vobec to nebolelo, sem tam potom ku koncu to bolo trosku neprijemne
- doma uz bez analgetik a teda nejak moc som nemakala, setrila som sa, len nejake drbnosti som urobila.

- 5den po operacii:
- krce v bruchu koli zapche, ale teda nastastie to preslo, ostatne dni ok. az vcera znovu, uz soms a rozbehla v jedeni,t aka si preto - moc som zaplnila creva
- bola som aj v obchode s doprovodom a pomaly ( dali mi hned vychadzky )

a teda tyzden po operacii som bla u mojho gynekologa 2.11. a na vyberanie stichov v nemocke. dokonca som isla do nemocky z Lidlu peso dokopca. je to clekom kus, ak clovek nie je fit. ked som fit, chodim tu trasu v pohode.
- este sem tam citim take ominanie v rozkroku, ale inak nic.

a aozaj,s amozrejme po operacii moze byt 1 den krvacanie a potom vacsinou len taky vytok - moze byt aj krvavy, priapdne ako u mna pomiesany s dezimfekciou krasnej oranzovej farby, ktoru pouzili 😀

- vnutorne stehy sa budu vraj vstrebavat aj neikolko mesiacov, nemozem sa 6t kupat a ani sexovat.

majamat
9. nov 2023

@janetinka27 neviem rpesne,a le pocula som, ez to trva tak 1hod+15min. samozrejme plus minus.

majamat
9. nov 2023

neviem ci sa tot yka len plastiyk, ale myslim aj vseobecne to plati, ez s tou stolicou, ci mcoenim mozu byt problemy nejaky cas. u mna s tym mocenim aj halvne koli tej plastike posvy - prednej steny.
a teda vajickovod som amla prirasteny aj k crevu,c ize asi aj to mi robi sarapatu.

miriam11
13. nov 2023

@scarletka34 do nemocnice nastupujem 4.12. a 5.12. ma budú operovat. V deň operácie až rozhodnu, či laparoskopicky, alebo rezom. Mám strach, ale teší ma, že skončia moje obrovské problémy a budem mať pokoj.

majamat
13. nov 2023

@miriam11 drzim palce. neboj, bude to dobre

scarletka34
autor
13. nov 2023

@miriam11 áno aj ja som sa na to už pýtala ze ako mi to budú robiť a nevedeli ze záleží ci sa im to bude dat laparoskopicky tak dúfam, ze áno 🙏 noo tak ja na to idem skôr mám obavy ale presne nech už mám po tom a dúfam ze budem čím skôr schopná behať lebo doma dlho byt neplánujem 🙈😊

janetinka27
14. nov 2023

Ahojte, tiez ma caka tento zakrok, drgyn mi ho odporucila a poslala ma na konzultaciu do sukromneho centra, kde som na mensich zakrokoch bola uz predtym. Rozhodla som sa nakoniec,ze chcem ist na zakrok do nemocnice, nie do sukromneho centra. Do centra som odporucanie od drgyn nepotrebovala. Ale na stranke nemocnice som citala, ze sa na operaciu mozem objednat s odporucenim od gynekologa.
Ked ste sa isli objednat do nemocnice na zakrok, mali ste odporucenie od drgyn? Alebo na zaklade coho ste tam isli?

majamat
14. nov 2023

@janetinka27 ano, aj som mala odporucanie.

scarletka34
autor
14. nov 2023

@janetinka27 tiež som mala odporúčanie zle výsledky z hystologie

miriam11
14. nov 2023

@majamat ahoj, ešte sa potrebujem spýtat. V nemocnici mi dali samozrejme zoznam predoperačnych vyšetrení. Okrem iného mám priniesť aj výsledky z onkocytologie a kultivácie z pošvy. Tu cytologiu mám, ale kvôli kultivácii som volala s gynekológom a on tvrdí, že mi to netreba a nespravi to. Som rozhodena kvôli tomu, Lebo však keď to je tam nepísané,tak to asi treba. Co ak ma kvôli tomu nebudu operovať? Nepamätáš si náhodou,co si musela mať od gynekológia? Vytacaju ma takí ľudia, nepotrebujem zbytočne stresy a problémy. Som z toho na nervy.

miriam11
14. nov 2023

@janetinka27 áno, napísané odporúčanie od gynekológa.

majamat
14. nov 2023

@miriam11 ja som to vobec nepotrebovala. ani som nepocula, ze by to bolo treba.
skus tam zavolat, ci ti to naozaj treba, ze ti to dr nechce urobit.