Je možná hysterektómia na vlastnú žiadosť?
Ahojte, dá sa podstúpiť hysterektomia na vlastnú žiadosť? Mám 32, mala som polypy, ktoré mi odstránili hysteroskopiou, mám 2 deti a ďalšie v žiadnom prípade neplánujem. Ide o to, že už pred tehotenstvami som mala sem tam krvácanie mimo cyklus, no teraz po tehotenstvách je to hrozne, tak týždeň mám kľud, od ovulácie spinim, vyšetrenia vždy ok, až na tie polypy. Myslim, že tam zase bude lebo posledne 2 mesiace sa to zintenzívnilo. Teda dúfam, že nič horšie to nebude, presne o mesiac mám preventivku, tak to preberiem s lekárom, ale ten zase navrhne antikoncepciu a to nechcem. Proste už chcem mať s týmto pokoj, nechcem jesť tabletky alebo si dat vložiť teliesko, rodit uz určite nechcem, nechcem už MS. Len na druhu stranu, viem, že vaječníky ak sú v poriadku ponechajú, ale akú majú po odstránení maternice ,,životnosť,,? Neviem ako sa to inak opýtať. Nechcem v 35 riešiť zase menopauzu, ako to je prosím? Alebo aké sú ešte negatíva? Neviem napadajú ma znížená chut na sex, suchosť, infekcie, zadržiavanie vody… alebo aké negatíva ste postrehli vy po odstránení maternice? Ďakujem a želám pekný deň.
@alenah31 tak týmto je moja dilema ukončená 😑 vďaka 🙂
Chod za onkogynekologom a informuj sa co dalej. To je odbornik na mieste. Mozno rovno napise operaciu a budes mat pokoj. Menopauzu mate nebudes, vajecniky zostanu. Mne povedali tak, ze sup mat deti a potom moze ist vsetko von bez nejakeho zvazovania.
Súhlasím s @kiki68 choď za odborníkom, poraď sa, môže usúdiť, že operáciu navrhne. Áno, je to veľká operácia, to s alenkou súhlasím, absolvovala som ju, ale ak má výrazné skvalitniť tvoj život, tak by som išla od odborníka k odborníkovi, kým by som nenašla takého, ktorý by mi pomohol.

nie - na vlastnú žiadosť to nie je možné. Hysterektómia je veľká operácia, ktorá si vyžaduje dlhšiu dobu rekonvalescencie a preto prichádza na rad až v prípade, že všetky ostatné menej náročné možnosti liečby už boli vyčerpané a vtedy ju navrhne sám lekár. A tu je taká istá otázka aj s odpoveďou:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/gynekol...