icon

Je včasná menopauza spojená s kratším životom?

7. jan 2024

Ahojte počúvala som dnes jeden zahraničný podcast kde lekárka povedala ževraj vacsina žien ktoré išli skoro do prechodu ( pred 40 r) sa nedožiju vyššieho veku ako 60 r..je to podľa vás pravda ?..mne sa to nejak nezdá ale hneď som vylakala lebo aj ja aj moja mama sme išli do prechodu pred 40 r

jaroe
7. jan 2024

Ja som zase počula, že ak človek zvládne bez nejakých vážnych zdravotných problémov obdobie medzi 50-60, tak sa pravdepodobne dožije vysokého veku...Zrejme teda ak ustojí tie hormonálne zmeny, mal by byť už potom "za vodou"

h2
7. jan 2024

Moja svokra je v prechode od 41 rokov, aktuálne má 80 a darí sa jej dobre.

deti95060810
7. jan 2024

@jaroe ja zas 60 - 70 ... potom to už dáš aj do 90 tky...

autor
7. jan 2024

@h2 to je super

anos18
7. jan 2024

Moja mama mala skorý prechod a bude mať o chvíľu 83 rokov

autor
7. jan 2024

Moja stará mama išla do prechodu v 33 a umrela ako 61 ročná

autor
7. jan 2024

@anos18 tiež pred 40 tkou ?

anos18
7. jan 2024

Tak okolo 40, neviem presne.

daniela2202
7. jan 2024

@jaroe myslím že to až tak nebude, moja mama zvládla prechod v pohode, zdravotná karta skoro prázdna do 69, potom prišiel rak a bol koniec

zuzana271
7. jan 2024

Moja babka išla do prechodu v 39 rokoch a zomrela pár dní pred 83kou...

autor
7. jan 2024

No tak to z vašich komentov vyzerá že je to skôr naopak

guudy
7. jan 2024

Autorka a tvoja mama ma kolko rokov teraz? Prepokladam, ze ma po 60, kedze si uz aj ty po prechode.

martinka13
7. jan 2024

Podľa mňa nezmysel. Ale uvidím.... Ja mam 43 a už som v prechode skoro 2 roky 😀

autor
7. jan 2024

@guudy nie mama ma 56 ja mam 33

zero1
7. jan 2024

myslím že život si hlavne skracujeme sami svojimi rozhodnutiami. alkohol, drogy, cigarety, obezita..

bluka2
7. jan 2024

Tak podľa štúdii štatisticky zomrú tie ženy skôr, lebo nastupuje skôr osteoporóza a pod., pred čím nás chránia hormóny. Samozrejme, že sa nájdu an ženy, ktoré potom žijú ešte veľmi dlho. Nikdy nevies, môže to byt aj šťastie, že žena s osteoporozou nespadla a pod.
Preto sa hovorí o hormonálnej terapii…

lanka999
7. jan 2024

a mozem vediet baby ake ste mali priznaky ked vam lekar povedal ze mate predmenopauzu?

andreakg
7. jan 2024

Moja mama v 38r., už má 71,tak neviem no...

autor
7. jan 2024

@lanka999 u mňa absolútna nechuť na sex vynechávanie ms a návaly tepla

autor
7. jan 2024

@andreakg tá moderátorka tam argumentovala že jej prastará mama prišla o ms v 25 tie a dožila sa 97 rokov

kiki68
7. jan 2024

To je blbost, poznam vela zien, co mali skoro menopauzu a ziju dost dlho. Len niektore maju osteoporozu ( ale to sa da liecit) a teda ziju normal zivot aj po 70tke

kiki68
7. jan 2024

@bluka2 lenze dnes uz mame na toto ochorenie liecbu a da sa to riesit. Plus zeny chodia po urcitej dove of menopauzy na denzitometriu a podla toho a urcitych prvkov v krvi sa nasadi liecba. Napr moja babka mala tiez osteoporozu( neliecenu) a zlomila si iba raz nohu padom zo schodov. Do mesiaca bola fit. Dozila sa 94 rokov. Proste co zenu zlozi moze byt aj hrackou stasteny a mozno genetiky. Vela zien umieralo v mojom okoli na rozne typy rakoviny. Hlavne vajecnika mov a maternice. Lenze to bola taka doba, ze sa na vsetko jedli dinylky ako lentilky

hrabovo
7. jan 2024

Moja teta išla do prechodu v 35, ma 72 a teší sa dobrému zdraviu

luccija
7. jan 2024

Asi to je trocha vytrhnuté z kontextu.Zeny chránia hormony pred infarktom a inými chorobami a, keď príde do menopauzy spadneme na úroveň chlapov.
Osteoporózu mi povedala gynekologicka, že má veľa žien z dlhodobého kojenia a zlej stravy plus málo pohybu zdravá kosť musí byť obalená svalmi jednoducho povedané.Urcite to nie je tak, že sa žena nedožije určitého veku kvôli tomu, že už nemá menzes.
@lanka999 nemusíš mať žiadne už 10 r pred úplným ukončením hladiny hormónov klesajú kratší dlhší cyklus, potenie v noci to môžu byť roky až pokým príde úplne k tomu, že nedostaneš.Kamaratka nepociťovala nič iba jedného dňa už nedostala a potom zase po pol roku dostala 2*3 x a potom zase nič.Teraz už je rok bez menzesu

bluka2
7. jan 2024

@kiki68 ok, tak vidim, že to nie je až tak veľký rozdiel. Ženy s menopauzou po 55 sa dožívajú o 2 r. viac ako ženy s menopauzou pred 40

evivb
7. jan 2024

Moja babka v 30. rokoch (mala 5 deti velmi skoro) a tento rok oslavuje 87 rokov.

silvia2013
7. jan 2024

Aj moja a bude mat 70 .

alickapusinka
8. jan 2024

Somarina radšej nečítaj hlúposti.

vakatko
Autor odpoveď zmazal
hugger
2. aug 2024

daj link na podcast