Karcinóm prostaty
Ahojte, mám 45 r. šťastné manželstvo, 3 deti. Ale...
diagnostikovali mi zhubný nádor prostaty . Prišli sme k tomu čistou náhodou a to ked som sa liečil na obličkový kameň.
Zachytili sme to úplne v zárodku. Z 11vzoriek po biopsii prostaty boli 3 vzorky pozitívne. Mám Gleasonovo skóre 3.
Obraciam sa na Vás so žiadosťou o pomoc , chcem ísť na zákrok do BB na robotickú operáciu ale obávam sa pooperačnych komplikácií.
Viete pls o niekom kto podstúpil tento zákrok ??? Ako to zvládla ??? Ako rýchlo sa vrátil späť do bežného života.
Ďakujem
@roman119 som urolog / teda buduci/... GS 3? /2+1/??? Ste v pomerne mladom veku, neviem o vas sice nic...ale radikalna prostatektomia je zrejme na mieste a nasledne sledovanie. V BB su machri na robotiku. Moj otec tiez podstupil roboticku proststektomiu. Na 4.den bol uz doma... samozrejme treba ratat s pooper. "Komplikaciami" ako erektilna dysfunkcia, inkontinencia...moze sa to napravit, ale nemusi.. dokezita bude aj histologia v ofobratej prostate,semennych vackoch popripade LU. Neviem aku biopsiu vam robili...cielenu?? Bolo predtym aj MRI vysetrenie? Pretoze ak vzorky boli brane iba z perifernej zony...iny gleason moze byt hlbsie v prostate. Drzim palce a smelo do toho..ste maldy..prostatu treba dat co najskor von.
@roman119 vo casom veku ani neuvazujte nad inou liecbou ako je operacia! Radioterapia sa vyuziva umskor u tych,ktori nie su vhodni kandidati na anestezu.
Mal som cielenu biopsiu, odobrali mi 11 vzoriek. Zistilo sa to na zaklade MR. Prekonali sme Covid a popritom som mal zavedený JJ stent kt.mi tlacil na prostatu a tak som dostal este akútnu prostitidu. A taka začali sledovať a došlo sa k tomu najhoršiemu. Dostávam informácie od tých kt.som sa zdôveril aby prostata išla von. No logicky sa obávam tých komplikácií, a verím že ich preliecim a bude to OK. Ale bojím sa dať to rozhodnutie : poďme operovať 😥
@roman119 ide vam o zivot.... kaslat na vsetky komplikacie po operacii!!! Ca prostaty v tak mladom veku moze byt velmi agresivna, ak by ste mali tak 65 zatial by sa len sledovalo. U vas nie je o čom. Pooperacna rana= 5 vpichov po zavedeni portov. Ale doriesit oblickove kmene ak je to mozne. Radik.prostatektomia najskor tak 3 mesiace po biopsii, ale ist konzultovat uz teraz. Ako pisem dolezita je histologia po operacii, od nej zavisi ci bude potrebna dalsia liecba. Necakajte dlho.
Podstúpil som operáciu v BB a nemohol som urobiť lepšie rozhodnutie. Mám sa výborne, život ide ďalej. Ďakujem
@lussy9 orchiektomia sa teraz uz velmi nevykonava. Iba vo vynimocnych pripadoch. Testosteron je mozne blokovat aj hormon.preparatmi. jednoznacne u mladeho chlapa..rozumej predpoklafane dozitie viac ako 10 rokov je urcite vhodna radikalna prostatektomia. Ale ani tu nie je mozne urobit vzdy, zalezi od histol.nalezu.. nalezu na PET CT.
@lussy9 a ako chces diagnostikovat Ca prostaty bez histologizacie???? Len tak strelit diagnozu???
@lussy9 ale mpMRI iba zobrazi podozrive lezie v prostate. Kym nemas histologizaciu, diagnozu na 100%nemas.
Nijake zobrazovacie vysetrenie neurci na 100% o co sa jedna... pre dalsiu liecbu treba vyaledok histologie.

Manželovi to zistili pred cca 3 rokmi, poslali ho do Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, tam podstúpil brachyterapiu. Bol tam pár dní, potom asi 2 týždne PN, odvtedy funguje normálne.
http://www.ousa.sk/sk/odborna-verejnost/odborne...