icon

Kedy ste prvýkrát navštívili gynekologičku?

9. júl 2024

Ahojte zaujima má v akom veku ste išli prvý krát, viem že záleží aj natom či bol nejaký problém alebo podobne len má zaujima taký priemerný vek. Väčšinou počujem že v 18treba ist na druhej strane počujem že vôbec to tak nieje môže sa aj neskôr pokial nemáš žiadny problém neni dôvod ist’

melanta
9. júl 2024

@nikha2809 to má veľmi mrzí 😔

zuzka0605
9. júl 2024

18-19

simca06022011
9. júl 2024

16-17, akurát si pamätám ako som na mamu vybrala ze by som chcela ísť... keď si to teraz, už ako "mama" predstavím, ona musela byt chuda dobre v strese 😂

medda_beda
9. júl 2024

@stvura Dospievajú skôr? Ako skôr?
Už v 80 rokoch by si patrila medzi posledné čo začali menštruovať.
Mne práveže príde, že generácia mojej mami 70 roky vyzerali v 16 oveľa vyspelejšie.
Chodí sa normálne na gynekológiu pre dospelé ženy kde sa lekár spýta či je žena ešte panna aby nezvolil nevhodné vyšetrenie.
Stačí prísť s mamou 🙂 a vystavia kartu.

nevenka
9. júl 2024

Ja som mala tusim 13, od 11 som mala menstruaciu. V 13 zrazu velke krce, nahla bolest brucha, slepak to nebol, nasli mi obrovsku cystu na vajecniku a uz som mala ist na operaciu. Potom si sama praskla, takze operovat ma nemuseli, ale zistili mi vysoky testosteron a prolaktin, lieky, chodila som tam ako na klavir...Takze pre mna tento doktor bol ako pediater, proste normalka 🙃😅.
Prva dcera bude mat 9 rokov a urcite ju budem viest k tomu, aby sla skor a nielen po antikoncepciu bez vysetrenia...🙄. Lebo aj takych poznam.

stvura
9. júl 2024

@medda_beda vies kedy sa chodi ku gynekologovi? Ked mas prvu sexualnu skusenost alebo mas problem ktory potrebujes riesit. Zrejme si to este neriesila so svojou dcerou, tak nevies ze deti do 18r idu k specialnemu "detskemu" ktorych nie je vela (ako safranu) a bezny zensky gynekolog ich nevezme. Ja som sla v 17tke prave pre ten problem - sport+vegetarianstvo = abstinencia menzesu. Ale pokial ten problem nemas tak to nevies, tak prosim nepis veci do ktorych sa nerozumies (a mimochodom to boli 90te roky).
Dnesne dievcata maju menzes skor, sexualnu skusenost skor. To ze nase mamy vyzerali na maturitnych fotkach ako 25rocne neznamena ze tieto dve veci mali. Moja mama - repre sportovkyna mala tiez menzes ovela neskor ako priemer ktory bol vtedy 14-15r a teraz sa posunul na 11-13r.
A mimochodom teraz tie deti napr. v triede mojej dcery vyzeraju ako keby 13tky 20 rokov.

medda_beda
9. júl 2024

@stvura Ja píšem zo svojej skúsenosti a zobrali ma na normálnu gynekológiu pred 18stkou.
Presne tak 90 roky.Takže dávno-pradávno si tam bola.

Moja vekova kategória menštruovala bežne okolo 11-15 väčšina do 13r sme už menzes mali a väčšina z nás veľmi bolestivý.
Pri športovkyniach je normálne, že menzes nie je pravidelný, príde neskôr.

Všetky ženy v rodine začali menštruovať okolo 11r a to sú ženy ročníky 74 a staršie a sexuálne sa žilo aj vtedy okolo 15/16/17.
Veď moja babka v 16 porodilia a tá už má syna 60tnika.
A strašne veľa ľudí mám v okolí vo vyššom veku ktorí sexuálne žili aj skôr, takže žiadna dnešná doba.Poza bučky sa chodilo vždy.Do 20tky sa už brali.

Dnešné dievčatá mi prídu skôr premachlené.Stavbou tela sú to pubertiačky tenučké a nie ženy.Ja si pamätám generáciu keď 16tky mali krivky, vysoké, prsia proste ženy.
Aj inteligenciou boli inde.
Mne to dnešné dievčatá vôbec neprídu ako 20ročné.Veď 20ročné vyzerajú ako prváčky ja strednej, chlapci ani nevravím.Veď moji rovesníci sú ako deti aj výzorom.

michaela329
9. júl 2024

V 16 ma vzal normálny gynekológ u nás v obci. Mala som problémy s bolestivou a dlhou menštruáciou, nebavilo ma chodiť na injekcie od bolesti, dostala som antikoncepciu, bol kľud. Vtedy ani nemusela ísť mama so mnou (2001 rok). Určite treba chodiť pred začatím pohlavného života - a od 18 už všetky ženy, veď rakovina sa netýka len starších žien.

jaroe
9. júl 2024

V 17.tich, spolu s kamoškami. Mali sme z toho obrovskú zábavu.

rozculena
9. júl 2024

asi 12-13

1sally12
9. júl 2024

22

kshu21
9. júl 2024

Prvý krát keď som mala 21 rokov a druhykrat v 31 keď som otehotnela 😂 našťastie som mala všetko v poriadku ale netreba to zanedbávať

stvura
10. júl 2024

@medda_beda tak asi zijes niekde inde, kludne pridi na ZS mojej dcerky, rada ti predstavim jej spoluziacky - to su take "kusy" - buduce osmacky ze by si sa divila (a tie kocky ked vychadzaju zo skoly sa citim mala a utla - pricom nie som ani jedno). Ano, poznam i take co maju skusenosti v tomto veku s bulimiou a anorexiou, ale to to je druha polka tychto decak. A skusenost mam cerstvu s hladanim gynekologicky, ako dcera dostala menzes cca pol roka dozadu (vyse 13rocna, v triede asi medzi poslednymi) som hladala gynekologicku pre nu a ziadna - podotykam ziadna (moju nevnimajuc, ale tam by som ju nedala) mi ju nevezme, mam ist k detskej ktora je u nas az jedna! A vidis, paradox - ja rocnik 77, menzes v 16/17tke prvy, s intimkou (pravda je ze som bola plocha, ako chlapec do 18tky, este na VS som s detskym listkom cestovala). Akurat na "pravidelnost" som musela brat lieky. Takze nic nie je take alebo onake, kazdy ma inu skusenost a ine "prezite" takze netvrd jedno ked ja mam napr. uplne inu skusenost.
Proste odpoved na otazku - gynekolog ta ma vziat akonahle sa rozhodnes intimne zit s parnerom/alebo zijes uz intimne. To aky lekar zalezi uz od viacero faktorov - ci detsky/zensky. Do 18r moja skusenost zensky nevezme a ani v minulosti nevzal. Mozno v inom okrese/meste je to inak.

lauricka
10. júl 2024

19

medda_beda
10. júl 2024

@stvura Ja sa pohybujem medzi 500 deťmi denne a s porovnaním ako som vyzerala ja sú to pre mňa detičky.
Aj do tváre.Ja som vyzerala žensky.Môže mať prsia, byť namaľovaná, ale fakt, že staršie vyzerajúce dievčatá som zažila v mojej dobe.A tie fakt, že vyzerali ako dospelé ženy už v 15.Ale každý sa na to pozeráme inak.

Joooj, ale veď nemôžeš porovnávať hľadanie gynekologičky v 13 a v 17.
Ty si nepísala, že si šla na gynekológiu ako 13 ročná.
Mňa vzali rovno do normálnej ambulancie.

Áno môže to byť v každom okrese u lekára inak.

michaela329
10. júl 2024

@stvura normálne vezme ženský aj 16 ročnú. Vtedy už môže predpisovať aj antikoncepciu. Trištvrte mojej triedy na SŠ si chodilo k normálnemu gynekológovi. Kolegyniba dcéra od 11 chodila so zapalmi k detskej, v 16 prešla k môjmu obvodnému.

michaela329
10. júl 2024

@stvura a tu to máš od gynekológa ako to je logislativne.

mantilka
10. júl 2024

Určite v 18 ísť a pravidelne každý rok na preventivku.

nelka93
10. júl 2024

Asi v 18-19

stvura
10. júl 2024

@michaela329 teraz ano - tu 16r ano, vezme, to nie je taky problem ale deti uz teraz maju menzes a sexuju aj v 13tich a tu ti nikto nevezme, ja som ako 17r obiehala ambulancie aby ma vzali (90te roky) lebo som potrebovala vysetrenie a antikoncepciu aby sa mi upravil cyklus

stvura
10. júl 2024

@michaela329 no super, tak to mame tu cierne na bielom...inac fakt trapne na jednej strane ze decka teraz menstruuju v 12r, sexuju uz ako 13-14r a gynekolog ich vezme az v 16tke 🙂 najskor - ak sa im nepodari najst detskeho

medda_beda
10. júl 2024

@stvura Ono možno je to aj preto tak lebo žiadna matka asi nepríde s dcérou.Dobrý deň, kľudne ju vezmite ona už panna nie je.
Gynekológ u 13 ročnej veľmi neráta s tým, že je sexuálne aktívna a veľakrát s tým nerátajú ani pred 18stkou.
Neviem prečo to tak je, že v takom prípade nevezmú

lakebabe
10. júl 2024

V 16 kvoli antikoncepcii aspoň mam odvtedy stále prehľad ako som na tom

michaela329
10. júl 2024

@stvura ja som bola u gynekológa sama v 16 - bol rok 2001. Moja teta v polke 90 mala tiež 16 a bola sama u tej istej Dr. Babka už nežila a dedo isto nebol ten typ, čo by išiel s ňou. Skôr teraz kvôli každej hlúposti musí rodič s dieťaťom k Dr kym nemá 18. V minulosti som ešte aj so znamienkom bola sama na chirurgiu a mala som 17. 15 rokov je hraničný vek pre pohlavný styk, pred 15 ide o trestný čin, možno preto sa na gyndu zrovna nehrnú.

nitran
10. júl 2024

v 14 som išla prvykrat

sisska96
10. júl 2024

26 asi. Nemala som žiadne problémy, tak som neriešila

sisska96
10. júl 2024

@stvura no lebo to nie je normálne že 13 ročné sexuju

just_that_girl
22. júl 2024

V 16

rozkvet1
22. júl 2024

Keďže je to veľmi chulostiva záležitosti a množstvo ľudí sa tam bojí ísť, tak si myslím že človek by tam mal ísť hlavne vtedy ked sa na to cíti. Lebo je rozdiel ísť prvý raz a rozdiel keď už si zvyknutý a chodíš tam ako na bežiacom páse. Takže keď som bola psychicky pripravená, lebo ja som sa riadne bala. Som extrémne hanblivý človek a doteraz sa toho bojím ako čert kríža. A je mi jedno že doktor ich videl už X ale keď tam sedíš na koze proste to príjemné nie je...

rozkvet1
22. júl 2024

@rozkvet1 *takže šla som až v 27