icon

Mala som nechránený sex s mužom, ktorý má HIV

andea1234
20. nov 2023

Ahojte. Mala som nechránený sex s mužom. Na druhý deň som sa dozvedela že ma HIV. Podľa jeho lekára je jeho zdravotný stav pod kontrolou a ma nulovú virusovu nálož. Posledny test (3 mesiace) mal výsledky ako keby vyrus takmer nemal. Jeho prechádzajúca partnerka s ktorou mal niekoľko nechránený sex je aj po troch rokoch zdravá. Aká je možnosť že som sa infikovala? Samozrejme pôjdem na testy po 3 mesiacoch. On čaká výsledok tento týždeň s posledného testu.

Strana
z6
dadis
21. nov 2023

@h2 Ale ved oba sa to dozvedela az po styku 🤦‍♀️

stanielka17
21. nov 2023

Inak autorka este ma zaujima jedna vec - ako si sa to dozvedela? To ti povedal len tak den po tom, akoby sa nechumelilo, ze pocuj btw mam HIV?

stellarstar
21. nov 2023

@stanielka17 na začiatku ( 1 - 2 str ? ) písala že cez jej kamarátku kt ho pozná

stellarstar
21. nov 2023
aimee77
21. nov 2023

@andea1234 Ako infektologicka len tolko.Je stale zakonna povinnost oboznamit sex.partnera o sex.prenosnom ochoreni.Davame profylaxiu a pravidelne testovanie na HIV pocas roka.Ak nie NR, tak BB alebo BA a nie modry konik..

stellarstar
23. nov 2023

@andea1234 ako si dopadla?

stellarstar
1. dec 2023

No ako sa máš? Nejak sa neozývaš všetko ok?

@andea1234

chodec15
2. dec 2023

https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
Koľko pacientov je momentálne evidovaných ako liečených v rámci SR?
Nie je to úplne jednoduché spočítať, ale okolo 1100–1200 pacientov, pričom Bratislava má z celkového súboru cca 60 %. Ide o Slovákov aj o rezidentov na Slovensku. V Českej republike ich je na porovnanie dohromady asi 4300.
V Blave je asi 700 pacientov liecenych na HIV. Plus nelieceni, ci nevedomi o svojej chorobe ...

chodec15
2. dec 2023

zaujimave
Rozhodne liečba HIV, pretože je to chronické ochorenie a liečba trvá do konca života, telo vírusu nevieme zbaviť. Liečba hepatitídy C je „pálka“, je to asi 30-tisíc eur, ale trvá tri mesiace. Lieky na HIV stoja mesačne 700–800 eur a pacienti dnes jednu tabletu denne užívajú do konca života.

Jedna tabletka denne, to je veľmi komfortná liečba. Tým skôr, že zachraňuje život, aby sa nerozvinul AIDS.
Áno, aj ja svojim pacientom hovorím, že dnes každý druhý človek berie nejaké lieky a toto je predsa prijateľné. Účinná terapia na HIV existuje od roku 1996 a v jednej tablete sa nachádzajú tri účinné látky, čiže vlastne tri rôzne lieky, ktoré pôsobia na rôznych úrovniach rozmnožovania vírusu. Je to tak preto, aby vírus voči liečbe nezískal rezistenciu, odolnosť. Kedysi bolo treba užiť štyri až päť tabletiek denne. Teraz sú už preparáty, ktoré majú dokonca iba dve účinné látky v jednej tablete a štúdie zatiaľ ukázali, že táto liečba nespôsobuje rezistenciu.

HIV pozitívni pacienti majú okrem iného častejšie leukémiu či lymfóm. Niekedy sa HIV pozitivita dokonca zistí až po tom, čo sa u pacienta prejaví toto onkologické ochorenie. Začnú sa obe ochorenia liečiť súbežne alebo aký je postup?
Odporúča sa väčšinou začať terapiu HIV, pretože protokoly pre liečbu onkoochorenia trvajú dlhšie. My vieme s liečbou začať okamžite a ak pacient berie poctivo liečbu, za štyri mesiace sa stane neinfekčným, ochorenie je neprenosné na iného.

Rezistencia na liečivá vzniká vďaka pacientom, ktorí nespolupracujú. Raz lieky berú, inokedy neberú. Vírusová nálož klesne, následne sa vírus zas v tele rozmnoží, potom zas klesne, zas sa v tele namnoží – až sa stane odolným voči antiretrovírusovej liečbe.

ak príde pacient, ktorému zistíte, že je HIV pozitívny a začne užívať spomínanú jednu tabletu denne, po štyroch mesiacoch svedomitého užívania lieku už nie je infekčný?
Oficiálne tvrdíme, že vírus nesmie byť detekovateľný z krvi pacienta počas dvoch odberov, medzi ktorými uplynie šesť mesiacov. To je taká poistka. Ale v skutočnosti už po štyroch mesiacoch klesne vírusová nálož v tele takmer na nulu.

A môžeme ich prinútiť sa liečiť?
Je to dobrovoľné. Pacient musí svoj HIV status nahlásiť pred ošetrením u lekára, na to je zákon, ale nemôžeme ho prinútiť sa liečiť. Ja viem z krvi skontrolovať, či liečbu berie. Nemeriame hladiny liekov v krvi, iba vírusovú nálož. Ale platí, že väčšina pacientov sú výborní pacienti a spolupracujú. Až na malé výnimky.

stellarstar
2. dec 2023

@chodec15 opravím ťa
* 1 balenie tabletiek kde je 30 ks začína od 800 e až vyššie
* sú aj lieky kde sú len 2 účinné látky
Ps odkiaľ si toto všetko skopíroval?

chodec15
2. dec 2023

@stellarstar ten prvy link, co som dal hore, vyborny clanok. Kopec veci mne neznamych, lebo clovek nesleduje vsetko.
https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...

chodec15
2. dec 2023

Fakty o HIV
HIV je skratka pre vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti.
HIV vírus bol objavený začiatkom 80. rokov, prvý prípad na Slovensku sa vyskytol v roku 1985.
Ku koncu roka 2022 bol počet občanov SR žijúcich s HIV infekciou 1147.
V roku 2022 bolo diagnostikovaných 103 nových prípadov HIV.
Väčšina prípadov sa vyskytla u mužov (len 10–15 % podiel žien).
Väčšina prípadov HIV infekcií bola v SR zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi (70 % prípadov).
Heterosexuálnym stykom bolo prenesených 20 % infekcií, bisexuálnym 2 %, infekčným užívaním drog 1,6 %, jeden prípad transfúziou krvi mimo SR v roku 1986.
Najvyšší kumulatívny výskyt HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji.
Viac ako 90 % ľudí diagnostikovaných s HIV infekciou v SR je na antiretrovírusovej terapii.
Dĺžka života liečeného pacienta s HIV je dnes porovnateľná s dĺžkou života bežnej populácie

stellarstar
2. dec 2023

@chodec15 si myslím že sem stačí dať link

chodec15
2. dec 2023

@stellarstar malo ludi cita linky a dlhe komentare ...niekedy je lepsie vypichnut dolezite veci, len to nesmie byt dlhe. Co zaujme a prebehnes to ocami.

stellarstar
2. dec 2023

@chodec15 keď tak dám celé lebo len časť to potom nemá zmysel

stellarstar
Autor odpoveď zmazal
stellarstar
11. apr 2024

@andea1234 ahoj ako sa máš? Ako si dopadla?

maranco
3. jún 2024

@andea1234 ako dopadli testy?

Strana
z6