icon

Mamografia po 40tke -za a proti

28. máj 2021

Mamografia po 40-tke ano ci nie? Ste tu take, ktore mate obavy z tohto vysetrenia a negat. dopadov? a preto ju neabsolvujete? Kedze som uz pocula velico. Na USG chodím pravidelne. Počula som aj o mamosonogragfii, ale neviem aky je rozdiel.

Strana
z3
beronsche
17. apr 2023

@gabrielamodrykonik tiez sa mi stalo, ze ma Dr. u ktorej som bola predtym odmietla objednat, ze s tym, ze robia Len preventivky a Len zenam do 40r. Vraj kvoli tomu, ze Po cca 40-tke sa zacina menit struktura prsu a je lahsie prehliadnut potencionalny problem. Ze je lepsie ist na specializovane pracovisko, kde s tym maju viac skusenosti..

Zhodou okolnosti sa prave potrebujem na sono objednat, tak som zvedava, co mi povedia. Vymenny listok od dr.mam. A tomu ked som povedala, ze mamografiu Este nie, ani obrvou nepohol a vypisal listok na sono..

gabrielamodrykonik
17. apr 2023

@beronsche daj mi potom prosim ta vediet, kde si bola a kde ti to spravili. Skusim ich potom vsetkych obvolat.

mikadooo
17. apr 2023

Ja som bola na mamografii raz. Keďže mám relatívne malé prsia, tá sestrička tam so mnou maturovala asi 15 minút. Potom nejak rezignovala, čosi tam nafotila a potom mi volali z nemocnice, že snímky sú nejasné, mám ísť na ultrazvukové vyšetrenie 😄. Tak odvtedy si ma objednávajú zas na ultrazvuk. Možno tá sestrička dala do správy že je to jednoducho scifi so mnou na mamografe 🤭. Ale ináč sa toho nebojím. Je to slabé rtg žiarenie, nechodím tam ako na klavír, tak nemám dôvod sa nejak toho báť. Rovnako ako sa nebojím u zubára a keby som si zlomila nohu tak tiež sa nebudem báť ani na pohotovosti röntgenu. Nikto ma tam nebude z pasie fotiť viac ako je nutné.

beronsche
17. apr 2023

@gabrielamodrykonik az teraz pozeram, ze si ZA.. 🙂
skusala si nemocnicu alebo krankas na bratislavskej? Dr.Kassayova na halkovej neberie zeny Po 40-tke..
Mas vymenny listok?

beronsche
17. apr 2023

@mikadooo z pasie urcite nie 😉 ale toto vysetrenie vobec nie bez rizika a aj nazory lekarov, odkedy je vhodne toto vysetrenia absolvovat sa rozchadzaju, takze je to na zvazenie, ci a kedy ho absolvovat..
Napr. pokial viem, v cr nan zeny pred 45r preventivne neposielaju. Niektore krajiny od mamografie upustaju uplne.

mikadooo
17. apr 2023

@beronsche jaj, no tak ja som toto nikdy neanalyzovala, že keď ma dr pošle niekam na vyšetrenie, či tam vôbec mám ísť a že ako je to v Čechách 🤷. Ale ok, tak asi som teda mala šťastie, že som napokon skončila na tom ultrazvuku.

vler
17. apr 2023

@beronsche zdroj podla ktoreho " niektore krajiny od mamografie upustaju uplne?"

beronsche
18. apr 2023

@vler tvoj prispevok vyznieva velmi nabrusene..
normalne som mala chut ti odpisat, ze "rozkaz pani".. 😉

Ok, Moja chyba, zle som sa vyjadrila.
Mala som na mysli preventivne vysetrenia relativne mladych zien bez vrodenej predispozicie (pozitivna rodina anamneza) na rakovinu prsnika. Zdroj nemam cas hladat, pokojne to ber Len ako irelevantny prispevok na soc.sieti.. 🙂
Myslim, ze v pripade pritomnej patologie si nikto prinos mamografie spochybnovat nedovoli. Toto vysetrenie vsak so sebou prinasa urcite rizika a preto sa zvazuje (mal by sa zvazovat) pomer riziko - benefit. V nizsich vekovych kategoriach (aj okolo 40r) je tento pomer uplne iny, ako vo vyssich, povedzme nad 70r...
Len tak narychlo nejake clanky:
https://www.medscape.com/viewarticle/823781
https://www.nytimes.com/2011/08/02/health/resea...

maryetta
18. apr 2023

Naposledy ked som bola na sono tak som tam stretla spoluziacky mamu. Ona pred rokmi mala rakovinu prsnika. A tak musi mat pravidelnu kontrolu.
A z mamografie ju poslali na ultrazvuk. Ze tam to lepsie vidiet resp rozpoznat.
Tak neviem ci mozno staci ten utz?

rawmamka
18. apr 2023

@maryetta Je to tak, že mamografia aj sonografia sú zobrazovacie techniky, ktoré sa dopĺňajú, nie je ani jedna horšia či lepšia. Pre drvivú väčšinu žien po 40tke je vhodné každé 2 roky chodiť na mamo (ak nepociťujú žiadne problémy, diskomfort) a v prípade, že si lekár potrebuje v prípade nejakého záchytu na mamografii doplniť svoj "obraz" o náleze, tak ženu pošle na doplňujúce sono. Pri kombinácii oboch techník má ucelenejší obraz, mamografia je ako keby detailnejšia a keď sa vďaka nej niečo zachytí, tak sono môže dokresliť ten obraz z inej stránky.

mondolina
18. apr 2023

@rawmamka
presne tak.
tiež chodím pravidelne na mamografiu a následne na sono.

vler
18. apr 2023

@beronsche poskytujes vyslovene zavadzajuce informacie. Ziadne krajiny neupustaju od mamografie. Dva clanky ktore si uviedla, len spochybnuju jej prinos

gabrielamodrykonik
18. apr 2023

@beronsche nemocnicu som skusala, tlacia do mamografie, krankas som sa este nedovolala, mam vymenny listok, ale ja si to kludne aj zaplatim ako samoplatca, len neviem u koho, ked tlacia len do mamo, a ze sono po 40 nerobia.

kikulienkadd
18. apr 2023

Ahojte, chodím na sono prsníkov každý rok po preventívnej prehliadke u gynekológa. Na mamografii som bola prvý raz po 40.-tke, tak ako je to zaužívané. Nebol to príjemný zážitok, bolelo to,ale prevencia je dôležitejšia, pár minút diskomfortu vydržím. Keď bude treba,pôjdem zase.

aniele
19. apr 2023

@mondolina Ja takisto. Pravidelne. A to mám 63. Nikto sa ešte na sone nepozeral na môj vek.

rawmamka
19. apr 2023

@gabrielamodrykonik Ale veď ti tu už viaceré písali, kde nikto od teba nebude pýtať ani VL a ani ho nebude zaujímať tvoj vek 40+. Ako samoplatca na 100% pochodíš v Nitre u MUDr.Slávikovej (za 20 eur na ruku) https://radeva.sk/ a v Trnave tiež 20 eur ako samoplatca na sono prsníkov https://www.izd-tt.sk/cennik/. V Trnave dostaneš termín do 2 týždňov a vlakom zo Žiliny (ak nešoféruješ) si tam rýchlikom bez prestupov za 1 a pol hodiny. https://cp.hnonline.sk/vlak/spojenie/vysledky/?...
Ja som bola na oboch miestach a na oboch veľmi dobrá skúsenosť.

gabrielamodrykonik
19. apr 2023

@rawmamka dakujem velmi pekne. Zatial som sa infornovala len v za.

rawmamka
19. apr 2023

@gabrielamodrykonik Ak by to v Žiline nešlo, tak v Nitre pribudlo veľmi dobré pracovisko rádiológie v Klinike Orbis, samoplatca hradí 30 eur v hotovosti alebo kartou pred vyšetrením na recepcii, termíny pre samoplatcov sú aj poobede, večer. Treba zavolať na recepciu do 15-tej hodiny a povedať im, že potrebuješ sono prsníkov ako samoplatca, absolútne nepadne otázka o veku, nezaujímajú sa o to. Ja som tam bola zatiaľ 1x a maximálna spokojnosť, dokonca som mala šťastie a termín pre samoplatcu sa uvoľnil práve predtým ako som zavolala , čakala som teda na vyšetrenie cca 4 hodiny. https://www.klinikaorbis.sk/

kkovacovak
14. máj 2023

@gabrielamodrykonik chodí do Trenčína k mareckovej alebo marcekovej tak nejako. Je to súkromná ambulancia

sisaka
14. máj 2023

Ja som zhodou okolnosti bola práve na mamo a sone, tak som si to tam nechala vysvetliť a presne ako píše
@rawmamka skratka tieto dve vyšetrenia sa vzájomne dopĺňajú. Nie všetko sa da vidieť na mamografe, treba sa pozrieť na sone a naopak niektoré veci na sone nie je vidno, napríklad začínajúca kalcifikacia a podobne. Na mamografe je možné zachytiť už niekoľko milimetrové nádory.

baska1
24. máj 2023

@beronsche to vazne neberie? chcela som prave tam na sono namiesto mamografie

katurs
27. okt 2024

@11miska07 ahoj ten výmenný papier na sono dá aj obvodný? A u milosrdných je to kvalitné? Mňa tiez moja gyn posiela na mamo, čomu sa branim. Vďaka

11miska07
27. okt 2024

@katurs Vymenny Ti da gynekolog a u Milosrdnich su dobri odbornici

Strana
z3