icon

Môže absencia menštruácie ovplyvniť zdravie?

21. júl 2024

Niečo by ma zaujímalo, mám 25 rokov a nemávam menštruáciu už cca rok. Podľa gynekologa mám všetko v poriadku a chcel mi ju vtedy vyvolať avšak mala som ísť na dovolenku tak som odmietla. Potom som to úplne nechala tak. Nemám ani zdravotné problémy, som klasicky chudá žiadna podvýživa. Teda žiadna zmena váhy ani lieky. Chcem sa spýtať ak chcem takto fungovať, má to na telo nejaké negatíva? Mne to aj vyhovuje nezáživat tie bolesti. Deti nemám ani partnera - vzťah mať nechcem

suzy2508
21. júl 2024

No normálne to určite nie je. Rovno smer gynekológ a pýtaj odbery a hormonálny profil nech ti spraví. Je dosť pravdepodobné, že máš polycystické vaječníky a nízke hladiny ženských hormónov.

lindous
21. júl 2024

Po akom meškaní si vtedy bola u gynekológa? To bolo pred tým rokom, kedy nejaká prvá neprišla a potom si to už neriešila? Vtedy sa ešte mohlo javiť všetko ok, ale rozhodne to ok nie je, viem že je to asi pohodlne, ale fakt to riešiš až po takej dobe?

dadka1997
21. júl 2024

Zmeniť gynekologa, normálne to nie je

janai1
21. júl 2024

@dadka1997 prečo? Keď to chcel riešiť ona odmietla a viac tam nešla.

dadka1997
21. júl 2024

@janai1 co by jej pomohlo to keby jej ju iba vyvolali ? Tam treba dokladne vysetrenia, ktore neopisuje ake jej dr robil, len povedal ze je vsetko ok ... mne by to nestacilo

sisimimi
21. júl 2024

nemusíš byť podvýživená aby si stratila menštruáciu kvôli strave že papas malo sacharidov ale nie nieje to normálne takze určite chod už si dávno mala ísť a nečakať taku dlhu dobu.

autor
21. júl 2024

@suzy2508 tieto vyšetrenia sa robili po pol roku
@lindous po pol roku som tam šla. Pred rokom som zažívala obrovské stresy a následne strata menštruácie. Stresy už nemám nejaké tie mesiace ale nevratila sa mi

janai1
21. júl 2024

@dadka1997 takže keď mešká MS tak správny postup je robiť hneď všetky vyšetrenia?

dadka1997
21. júl 2024

@janai1 ty si citala co pisala autorka? Alebo máš v umysle si niekoho doberat ?

Ona uz rok nemenstruuje, a moja rada sa nevztahovala na teba tak druhy krat nereaguj

janai1
Odpoveď bola odstránená
dadka1997
Odpoveď bola odstránená
janai1
21. júl 2024

@dadka1997 Normálne som sa ťa opýtala či je bežný postup hneď posielať na vyšetrenia pri meškaní MS ako pichnut vyvolavačku. Bezdôvodne si sa začala urážať.
Tak čo ti mám na to povedať? Nevieš ani len normálne odpovedať

dadka1997
21. júl 2024

@janai1 tak ja som sa urcite nezacala urážať 🤣🤣🤣 a tu nešlo vôbec hneď posielat.. ja som reagovala na to, ze nie je normálne aby dr povedal, ze je vsetko ok ak jej uz rok neska ms, to ze nesla na vyvolávačku vtedy, bolo odôvodnené tym, že sla na dovolenku..

janai1
21. júl 2024

@dadka1997 ale keď bola u lekára tak nepísala koľko jej meskala 🤷🏽‍♀️ to bola len tvoja dedukcia

pauli_cka
25. júl 2024

nenechavaj to tak, je to problem,ktory treba riesit. ak je chyba v hormonoch, tak neskor sa ti to moze prejavit na zdravi, hoci teraz ti to vyhovuje. aj ako predcasna menopauza a to veru nie je ziadna sranda (viem o com hovorim) Takze urcite odporucam riesit to s lekárom. drzim palce

hellaela
30. júl 2024

Ahojte, nehľadám radu, len chcem prispieť do diskusie s tým, že mám podobnú situáciu.. Minulý rok som začala s lekárom riešiť nepravidelnú menštruáciu, keďže sa mi postupne začal cyklus extrémne predlžovať (teraz mám 28 rokov, deti ešte nemám a s partnerom tomu nechávame voľný priebeh.. ak sa nepodarí, tak jednoducho nebudeme mať deti), nasadil mi progestanelle, pár cyklov mi menštruácia prišla (aj keď zasa s meškaním ale prišla) a od septembra 2023 mi už menštruácia neprišla vôbec. Keď som lekárovi pri kontrole v novembri povedala, že menštruácia mešká dva mesiace, spravil mi hormonálny profil podľa ktorého lekár usúdil, že je všetko v poriadku a "vyvolávačku" mi nepichol, keďže som podľa neho mala sliznicu príliš nízko a menštruácia by aj tak neprišla. Poslal ma na endokrinológiu a pre kontrolu na gynekológii mi dal termín v auguste 2024. Na endokrinológií dopadlo vyšetrenie v poriadku - lekárka mi odporučila užívať infolic a vitamín D, takže to teraz užívam a čakám na budúci mesiac na kontrolu ku gynekológovi... som zvedavá na ďalší postup 🙂

earlgrey
30. júl 2024

Moja skúsenosť. Roky po pôrode som menštruáciu nemala, všetky vyšetrenia v poriadku. Pichal mi lekár vyvolávačky. Upravilo sa to až zmenou životného štýlu. Žiadne vitamíny, lieky a ani nič nepomáhalo. Základ je zdravý životný štýl a zdravá pestrá strava. Odkedy som to zmenila, menštruácia je pravidelná. Bez vyvolávačiek, bez liekov.