Môže byť maternica dobrovoľne odstránená?
Nezvladam psychicky ani fyzicky menštruáciu. Trpím s ubija ma to. Za tie roky mi ani mnohí gynekológovia nedokázali pomôcť. Mám 27 rokov a proste nechcem mať maternicu. Ani deti. Dá sa niekde dobrovoľne odstrániť? Antikoncepciu vzhľadom na pečeňové testy brať nemôžem. Ešte dodám že mám vcelku dosť krátky cyklus, proste mám pocit že mám menštruáciu viac ako nemám. To už mám ale odjakživa. Viem proste že to už nezvládnem toľké roky trpieť.
Presne tak, vybratie maternice a vaječníkov môže spôsobiť iné zdravotné problémy. Čiže určite žiadny lekár nepodstúpi to, aby vyoperoval funkčný orgán na želanie pacienta. Toto je potrebné riešiť s gynekológom, ktorý na to môže dať medicínsky dôvod. Ak nejde o gynekologický problém, ale čisto psychický, tak potom skúsiť to riešiť s psychiatrom.
Urcite bez riadnej diagnozy ti to nikde a nikto neurobi. Ja mam endometriozu a hrozilo mi vybratie. Momentalne vdaka teliesku nemam ms a veru, je to vcelku dobre riesenie.
Nemyslím si, že pre dôvody ktoré udávas by ti niekto vyoperoval maternicu. Teta mala nádor na maternici, chytene aj okolité tkanivá, niekoľkokrát predtým bola len na konizacii a až keď sa jej to začalo rozširovať, v hodine 12tej ako sa povie, jej ju vybrali. A to o to chodila doslova prosiť lekárov, nechceli jej to spraviť, že sú s tým spojené viaceré problémy a nie je to len tak, že vyberieme maternicu.
Nedajú sa ti aspoň zmierniť príznaky? Dá sa aj bez odporúčania ale je to beh na dlhú trať keďže vybratie maternice má zase iné komplikácie.
Nikto ti len tak pre nic za nic nevyoperuje maternicu a este v tvojom veku. Musel by na to byt velmi vazny dovod, prave naopak vacsinou robia vsetko preto, aby ju zachovali. A mozno by si vyriesila jedno, ale prisli by ine problemy. Mas nejake extremne bolesti alebo preco vlastne o tom vobec uvazujes? Co na tom nezvladas psychicky? Urcite sa to bude dat riesit, len treba najst vhodneho lekara.
@januska12323 a to kde sa da bez odporucania?
Ani teliesko si nemôžeš dať zaviesť? Ja som mala mirenu dva roky, prvé 4 mesiace cca som síce často špinila, no potom absolútne nič, žiadny menzes, paráda 😁
Ahoj a co si zatial brala alebo podnikla (nejake vysetrenia, diagnostika problemu), aby si tieto komplikacie s MS nemala?
Neurobia ti to. Moja mama chcela, aby jej ju vybrali, lebo ju mala poklesnutú a tak či tak musela ísť na operáciu, mala podľa mňa dobré argumenty (mala už 2 deti a bola už po prechode, navyše jej najstaršia sestra zomrela na rakovinu maternice, okrem toho, ako som už spomínala, aj tak ju čakala operácia). Keď to doktorovi navrhla, ten zareagoval, ako keby bola blázon, normálne ju odporučil na psychiatrické vyšetrenie, lebo že ktorá normálna žena by si dobrovoľne chcela nechať vybrať maternicu. Mame to padlo dosť zle, lebo reálne nevidela zmysel v tom, prečo si ju má, naopak, nechávať v jej situácii.
Ty si mladá žena, deti nemáš. Veľmi pochybujem, že nájdeš doktora, ktorý niečo také urobí.
@martinkatinka v zahraničí?
@januska12323 to sa pytas? Pretoze si písala akoby so vedela konkretne kde a ako. Ale je to blbost.
Autorka....skús si dať zaviesť mirenu.Pri tom,ako opisujes svoju menštruáciu je veľká šanca,že po mierne prestanes menstruovat úplne.
@martinkatinka nie, nezisťovala som lebo to nepotrebujem ale viem, že sa dá len treba hľadať lekára, ktorý to spraví.
Mirenu nechcú zavádzať ženám ktoré ešte nerodili.
Ja sa ládujem liekmi od veľmi mladého veku.
Inak to nejde.
Po HAK sa mi zmiernilo len krvácanie, ale neviem či to nie je vekom.
Bolesti neprestali nikdy.
Mala si laparoskopiu či nemáš endometriszu?
Ja som prekliala uz stokrat den, ked mi ju pri akutnej sekcii zachranili, mohla som mat svaty pokoj. A pochopi to len zena,ktora mesiac co mesiac trpi, ako znovu prezit ten prekliaty menzes...
Myslim si ale, ze ti ju nikto nevyberie "len tak"...
@sella38 no ja som nakoniec aj rada, ze mi pri porode nevzali. Pretoze viem co je to hormonalna liecba....
@martinkatinka ak zachovaju vajecniky a vyberu len maternicu, zena ovuluje nadalej, takze ziadne hormony netreba
@tenerifka mne by vzhladom na diagnozu brali komplet
Autorka, ja ti velmi rozumiem, mam takmer 50 rolov a silnu mrchu mam od 12-tich, stale som anemicka, zelezo, ascorutin, najvacsie tampony, najvacsie vlozky a menstruacne nohavicky(vsetko naraz spolu) su mojimi kamosmi, bez ktorych by som to nezvladla. Ja mam ale 3 deti.Kratky cyklus je otras. Tesim sa na deñ, kedy to trapenie skonci. Teraz som na dovolenke a beriem Norethisterone, lebo by mi ta sviña prisla.
Daj tomu este nejaky cas, mozno zmenis ma deti nazor. Moja najatarsia nikdy deti nechcela, a pritrafilo sa, ked mala 29 rokov, a dcerka jej uplne zmenila zivot k lepsiemu.
Ak budes sj neskor rozhodnuta, na sukromnej klinike ti psychiater da odporucanie a zakrok by ti mali urobit, ak nie na Sk, tak v zahranici. Ale nebude to zadarmo, v zahranici v EU min.5000 eur
@martinkatinka mozno ano, ale autorka je zdrava a nechce len kramy, preto ju radsej nemylme…ja kebyze sa nebojim operacie, uz by som si ju davno dala vybrat
@tenerifka ved prave. Bez riadnej diagnozy, len tak vybrat je uplna hlupost. Treba hladat ine riesenia.
nuž vybratím maternice budeš v prechode - tá býva spojená s nežiaducimi účinkami ako návaly tepla, zmeny nálad a podobne....takže treba diagnózu na vybratie, nestačí že ty chceš
Pozri profil na instagrame @zalepsimenstruaci 🙏🏻

A vyrieši to tvoje zdravotné problémy? Nebudeš mať z toho iné, možno vážnejšie problémy?