Môže endometrióza viesť k rakovine?
Môže preniknúť do rakoviny keď niekto pri ťažkostiach a silných bolestiach nenavštevuje lekára.??
Povedala by som, ze endometrioza nema nic spolocne s rakovinou. Rakovina moze vzniknut hocike. A endometrioza sa ani neda liecit, mozu ti len vyoperovat “zle” tkanivo z miest kde nema byt, alebo nasadit hormony aby si nemala cyklus.
Áno, môže zvýšiť riziko. Nehovoriac o iných komplikáciach, keď sa to všetko vo vnútri pozrastá a polepí. Choď k lekárovi, choď na zákrok ak bude treba (nie je to nič strašné, mne to hodne zlepšilo život) a naštuduj si niečo o protizápalovej strave. Držím palce, je to svinstvo, ale netreba sa báť lekárov.
Pri endometrioze sú zvýšené onkomarkeri v krvi. Ci je aj zvýšené riziko, to neviem. Na názory na MK by som sa nespoliehala.
Ja som mala roky endometriozu. Liečila som ju až keď som nemohla otehotnieť. Mala som odstránenie ložísk laparoskopický - 1dnova chirurgia
2 tehotenstva (prvé IVF, druhé prirodzene) mi ju vyliečilii.
Nemyslím si, ale môže spôsobiť iné ďalšie problémy ak už je aj so zrastami. Ale samotnú rakovinu pochybujem.
@zuzka1117 endometrióza je jedným z faktorov, ktoré zvyšujú šancu na rakovinu vaječníkov, toto mi povedal Dr. v nemocnici, keď sme konzultovali odstránenie nádoru, ktorý sa mi urobil tesne pred vaječníkom. Bol našťastie nezhubný a spôsobený práve endometriózou.
Ale však choď k lekárovi a lieč sa. Je to otravné, nepríjemné, no treba vydržať
Treba zmenit stravu a dolezite je mysliet pozitivne plus zameraj sa na pricinu.

Ano, urcite treba liecit