Môže to byť rakovina?

michaela329
29. feb 2020

Ahojte kočky, som trochu vydesená. Minulý rok sme začali riešiť to, že sa nám nedarí otehotniet. V apríl som som bola na hyfosy a zistili mi nepriechodnosť ľavého vajcovodu. Ináč som bola v poriadku. Keď som v októbri išla na prvú konzultáciu pred IVF, tak zrazu v inom centre našli cystu na pravom vaječníku. Cystu iba sledovali, počas stimulácie nijak nereagovala a nič sa nedialo. No po vklade embrya narastla (brala som progestwron). Po neuspechu ma poslali, nech si dam tú cystu vybrať. No už vtedy som na lekarke z CAR videla, že sa jej tá cysta nezdá. Moj gynekolog mi potvrdil obavy, vraj to ma na cystu zvlastny tvar, ovalny a hrubsiu stenu. A ze jemu sa to zda nie na vajecniku, ale pod nim. Objednal ma krv kvoli onkomarkerom. A ja som teraz velmi nervozna. Stratli ste sa s niecim takym? Samozrejme ze som si hned googlila priznaky rakoviny vajecnika, no su take, ze by som ju mala mat uz od detstva.

jajabajaja
29. feb 2020

Neboj sa. Neggogli,len sa vyplasis. Tiez aktualne cakam na vysledky onkomarkerov - uz druhykrat. tiez sa mi robia cudne cysty. Vsetko zacalo po hormonalnej stimulacii. Pri prvom IVF sa mi spravili, aj pri 2hom. Samovolne zmizli casom. Po 3tom IVF je vsetko zle....tie vysoke davky hormonov tak velmi po sebe mi dost ublizili. Co som vtedy este netusila. A nejde len o cysty. Pred stimulaciou som za cely zivot (30r.) nemala ani jednu jedinu cystu. Od posledneho IVF sa mi nepretrzite tvoria uz cca rok...Primar mi povedal,ze to telu este potrva,kym sa da do "normalu". Netusila som,ze to bude trvat tak dlho a ze sa vsetko tak zmeni. Uz 3x som mala aj "zvlastne"cysty,ktore sa gynekologom nezdali. Prvykrat aj druhykrat to dopadlo dobre. Teraz uvidim. Nema zmysel sa plasit. Ak by boli onkomarkery pozitivne,cysta sa vyberie a budu ta dalej sledovat a riesit postup podla vysledkov a nalezu.

michaela329
autor
29. feb 2020

@jajabajaja ja som tiež nikdy nemala problemy s cystami. Len jednu mikro som mala v prsniku. Dokonca mam pravidelny cyklus, ovulujem a netrpela som zapalmi, vzdy poctivo chodim na prehliadky a davam si robiť LBC cytologiu. No tato cysta sa objavila este pred stimulaciou a jednoducho ma desi, ze dvaja lekari to nevedia identifikovat ako cystu alebo nieco ine 😳

maja170
29. feb 2020

@michaela329 Ani z onkomarkerov sa nedá na 100% určiť či je to cysta,alebo niečo iné.Ja som mala zhubný nádor na krčku maternice a markery som mala na 1*. Naopak poznám viac ľudí,ktorý mali zvyšené markery,no rakovina to nebola.Jedine hystologia vie na 100% povedať o čo sa jedná.

tulipanicek
29. feb 2020

No musíš počkať na výsledky. Ale tiež to bude na dlhšie nakoľko z jedného výsledku onkomarkerov lekár nezhodnoti veľa. Tam sa sleduje zmena týchto markerov v čase. Čiže cca po mesiaci by mal byť ďalší odber.
Držím palce

michaela329
autor
29. feb 2020

@tulipanicek ono ja pojdem hned potom na vyber tych utvarov, len cakam na onkomarkery, lebo bez toho ma neobjednaju na operaciu. Bez operacie nemozem ist na dalsi vklad. Takze histologia sa určite bude robit. Som z toho velmi vydesena, pretože ak by sa potvrdilo onko, tak nielen ze budem musiet riesit liecbu, ale nas sen o babatku bude pochovany.

tulipanicek
29. feb 2020

Neber to tak. Ja viem že ľahšie píše ako žije. Ale veď aj onko sa teraz lieči a potom ešte dieťatko prísť môže. Navyše to vôbec nemusí byť zhubné 😉 Viem že to budeš veľa riešiť ale bohužiaľ až po výsledky si tým nijako nepomôžes😕
Skús sa s partnerom zamestnať niečím iným, niekam ísť.
Držím palce

kylie1983
29. feb 2020

@michaela329 Netresuj sa, hrubostenna cysta môže byt aj endometriozna, akú som mala ja... To by mohli byt aj príčinou toho ze nemôžeš otehotnieť. Endometriozu nie je ultrazvukom vidiet. A mala som zvýšené sj onkomarkery, to je úplne bežne pri cestách. Inak, ak by sa ti endometrioza potvrdila, tak do 39tky mas narok na Umele oplodnenie preplatene poisťovňou 🙂 Ja som mala cystu velku 6 cm, plus mi na laparke našli aj endometriozne ložiska, čiže cystu vybrali, bola prisata na vajecniku. A bum, este počas PN som otehotnela 😂 Hlavne sa ukľudní, tym si nepomozes 🙂

jajabajaja
29. feb 2020

Pozri pokial cysta pojde von tak ci tak, naozaj nemas co riesit a ani sa trapit onkomarkermi. Pockas si na vysledok histologie. Ovela castejsie su "nerakovinove" cysty. A keby to naaahodou rakovina bola, v sucasnosti sa da liecit. Je strasiak,ale strasenim si nepomozes. Na nete budes mat zrazu pocit,ze kazda druha diagnoza sa ta tyka. Zbytocne. Lebo aj nadory su velmi roznorode a predpovedat zo sona ani krvi sa naozaj nedaju. Ja som to doteraz nechavala na lekaroch a chodila kazde 3mes.na kontrolu. Po operacii v minulom mesiaci som sa chcela dalsiemu zakroku vyhnut ale po komente, co napisala tulipanicek, som sa zamyslela a asi si budem pytat laparku, lebo ma pravdu. V rodine mame viacero pripadov,ktore si tym presli. Jeden aktualne chodi na chemo a ozarovanie. Tri tety to maju uspesne za sebou. Alfou a omegou je vyoperovanie "nalezu", co uz budes mat urobene a maximalne tak moze prist ozarovanie a chemo. Nie je to nic prijemne, ale netreba sa toho desit. Nastastie medicina dost pokrocila. Ano, dietatko to moze oddialit, ale nenastupis kvoli tomu liecbu? Tak na co sa trapit nad niecim,co i tak nezmenis?Viem si predstavit, co prezivas. Nestracaj nadej. Je tazke na to nemysliet a s najvacsou pravdepodobnostou sa ti to nepodari,ale skus sa zamestnat, zabavit,aby to to cakanie co najrychlejsie zbehlo. Verim,ze to dobre dopadne a tvoje obavy sa nenaplnia. A dietatko ak ma prist, pride. Robis pre to, vsetko, co sa da.